För fjärde året i rad får Edward af Sillén uppdraget att kommentera de svenska sändningarna av semifinalerna och finalen av Eurovision Song Contest. Vid sin sida i Baku kommer han att ha Gina Dirawi, en av årets Melodifestivalen-programledare.

Semifinalerna sänds den 22:a och 24:e maj medan finalen avgörs den 26:e maj. Sveriges bidrag, “Euphoria” med Loreen, startar som nummer elva i den andra semifinalen.

Svenska Eurovisionskommentatorer under 2000-talet:
2012: Edward af Sillén & Gina Dirawi
2011: Edward af Sillén & Hélène Benno
2010: Edward af Sillén & Christine Melzer
2009: Edward af Sillén & Shirley Clamp
2008: Kristian Luuk & Josef Sterzenbach
2007: Kristian Luuk & Josef Sterzenbach
2006: Pekka Heino
2005: Pekka Heino
2004: Pekka Heino
2003: Pekka Heino
2002: Christer Björkman & Claes Åkeson
2001: Henrik Olsson
2000: Christer Lundh & Pernilla Månsson
(Källa: svt.se)

Schlagerpinglan: Detta val känns som det självklara valet i år. Jag uppskattar verkligen Edward af Silléns fyndiga små nördskämt och då Gina Dirawi fungerat fint både som MF-värd och “Inför ESC”-panelmedlem så förtjänar hon även chansen som kommentator.

Det enda jag skulle önska är att de försöker vara lite mer neutrala än föregående år men det tänker de tydligen inte vara. Lite synd, för jag inte är speciellt intresserad av vilka bidrag de tycker är “årets toa-paus” o.s.v. (det är ju det som “Inför ESC”-programmen är till för) utan här vill jag ha lite relevant information om bidraget/artisten/landet i stället. Nåja, förhoppningsvis håller de en någerlunda smaklig nivå på det hela.

Andra bloggar om: , , , ,

Mer från Schlagerpinglan i samma kategori:


7 kommentarer till “Edward & Gina kommenterar ESC 2012”

 1. Kerstin

  Håller med dig Schlagerpinglan. ESC ska vara till för alla även de som inte tycker likadant som kommentatorerna. Personligen blir jag lite sur när dom ser ner eller småhånar ett bidrag jag faktiskt gillar och så ska det inte vara utan dom ska bara fungera som rena informatörer. Sen är det ok om dom säger vilka bidrag dom gillar men just de lite negativa kommentarerna känns bara onödiga. Dom sitter ju inte precis hemma utan pratar faktiskt till hela Sverige och ska förhålla sig någorlunda neutrala. Men Gina kan nog bli helt ok även om inte jag är lika imponerad av henne som många verkar vara.

 2. Schlagerpinglan

  @Kerstin, Mmm… Det är ju inga 100%-igt neutrala robotar som bara sprutar ut fakta man är ute efter. Lite personliga åsikter skadar inte, bara man sköter det snyggt.

 3. Micke

  Jag håller med båda två men på olika punkter. Är på Kerstins linje att det gått för långt när de sitter och snackar skit om bidragen, det är banne mig inte deras jobb. Minns ett år då Rumänien (tror jag) hade ett i mina ögon jättekul bidrag och jag satt och väntade på det. Vad hände då? Då satt Kristian Luuk och snackade skit om det iunder hela presentationen och gick in med egna buanden mitt i låten. Han avslutade med att trycka på en tuta under låtens sista halvminut. Har inget emot honom men där gick han definitivt över en gräns. Så jädra lågt.

  Men sen precis som Schlageroinglan säger ska dom ju inte bara sitta där och rabbla startnummer och liknande. I så fall hade vi lika gärna kunnat haft en textremsa som informerade eller liknande. Som i allt när det gäller detta saknar jag Björn Kjellman.

  Angående Gina. Jag är bland de som tyckte jättemycket om henne som programledare i MF. Tyckte hon var grymt bra. Däremot blev jag lite besviken på henne igår. Kändes väldigt inövat det mesta hon sa. Hoppas det var premiärnerver eller liknande och att hon kommer igen och blir lika bra som i MF.

 4. Schlagerpinglan

  @Micke, Jag tolkade nog det som att vi alla tre tyckte likadant angående neutraliteten. 🙂 Vad gäller Gina så tyckte även jag att det inte var riktigt 100% vid Inför-programmet men tror/hoppas som du att det berodde på osäkerhet.

 5. Kerstin

  Precis som Schlagerpinglan säger så höll jag med henne om neutraliteten att de är ok att dom har personliga åsikter bara de inte är allt för negativa.

 6. Rickard

  Edward är den bästa kommentatorn! Gör det suveränt! 🙂

 7. Daniela

  Känns som ett bra val av kommentatorer! 🙂

 1. Lämna en kommentar


                 

                 

     

Musik bloggar Blogglista.se