Tyskland: “Glorious”, Cascada

2013-04-13 (lördag)

Schlagerpinglan: Här följer en liten presentation (inklusive länkar till bidraget, låttexten, intervjuer och relevanta infosidor) av ett av bidragen som tävlar i Eurovision Song Contest 2013. Genomgången avslutas med aktuell placering på oddslistan samt vad jag själv tycker och tror om bidraget. Se samlingssidan för övriga länders presentationssidor.

Land: Tyskland landets ESC-historik
Bidrag: “Glorious” videoNF-framträdandelåttext
Artist: Cascada cascada-music.detwitterfacebookmyspacewikipedia
Startnummer: ? i finalen
Låtskrivare: Yann Peifer, Manuel Reuter, Andres Ballinas, Tony Cornelissen
Uttagning: NDR valde ut sitt ESC-bidrag genom “Unser Song für Malmö” där tolv bidrag tävlade och den beslutande makten delades upp mellan radiolyssnare, TV-tittare och en jury, som alla hade sina egna favoriter. Vann gjorde TV-tittarnas favorit Cascada.
Tidigare på Schlagerpinglan: “Tysklands ESC-bidrag 2013”
Presentationer av bidraget och artisten (på engelska):
esctoday.com eurovisionary.com eurovision.tv

Extra: Se intervjuer med Natalie från Cascada av JPradint och escXtra.com, musik-videorna till “Everytime We Touch” och “Evacuate The Dancefloor” samt en akustisk live-version av “Glorious“.

Odds: Finalklar & topp-10 av de 39

Schlagerpinglan tror: Topp-10-placering
Tyskland är i form av ett Big Five-land redan klar för final så i det här fallet gäller det endast placeringen i finalen. Låten är lätt att ta till sig och Natalie har allt som krävs för att nå ut till både tittare och jurygrupper och därför tror jag att det, “Euphoria”-likheten till trots, blir fjärde året i rad som landet når topp-tio.

Schlagerpinglan tycker: Topp-10-placering
I vanliga fall är jag hyperallergisk mot “förra-årets-vinnare-i-repris”-bidrag men i det här fallet ser jag inte riktigt problemet då “Euphoria” och “Glorious” är miltals ifrån varandra i mina ögon. Allt jag ser och hör är en medryckande, glad låt som framförs av en otroligt proffsig sångerska som vet hur man får med sig publiken. Vilket annat år som helst skulle jag förmodligen tyckt att detta är en självklar vinnare men i år räcker det endast till att vara en av mina många topp-tio-favoriter.

Andra bloggar om: , , ,

Mer från Schlagerpinglan i samma kategori:


16 kommentarer till “Tyskland: “Glorious”, Cascada”

  1. André

    Jag tror absolut att Tyskland är i topp i år igen. Låten är publikfriande, det är svängigt och glatt, fartfyllt, framfört av en rutinerad och proffsig grupp och det går igenom rutan.
    Det som gör att jag har svårt att se Tyskland som vinnare är dock att den trots allt inte tjänar på att komma året efter “Euphoria” samt att den inte kan mäta sig med tex Danmark. Tysklands svaghet är att låten är “mainstream” och att man hört liknande låtar förrut. En topp-tio placering har jag dock svårt att se att de skulle missa!

  2. Kerstin

    Något plagiat på Euphoria är detta absolut inte men däremot finns det vissa likheter. Men för mig personligen så har sånt aldrig riktigt stört mig, att man blivit influerad av en annan eller andra låtar. Sånt händer varje dag i musikbranschen. Men att göra det året efter Euphoria känns som ett ordentligt feltänk. Detta kommer kosta Tyskland ett antal placeringar. Men oavsett likheter med Euphoria så är detta ändå ingen segerfavorit för mig men även jag tror och hoppas på en fin topp tio placering. Betyg 3+/5.

  3. Rickard

    Nja det är för likt förra årets vinnare! Det kan ligga bidraget i fatet! Sedan är låten för tok för mainstream för att klara någon topplacering! Har sagt det hundra gånger men i år är startfältet överfyllt med låtar från denna genre. Tyskland, Norge och Slovenien är några exempel! Kvinnliga sångerskor som framför pop/house i spurtade låtar! Eftersom Tyskland redan är i final så säger jag 15-20 plats! 🙂

  4. Rickard

    *”Pop/house inspirerade”

  5. Kerstin

    Rickard, jag har tippat Tyskland på plats 8 men pga likheterna med förra årets vinnare så kan jag mycket väl tänka mig att ditt tips 15-20 plats mycket väl kan komma att stämma.

  6. Micke

    Jag hävdar till döddagar att Tyskland inte kommer att vinna i år. Jag är allergisk mot plagiat och det är många i år som hävdar att detta är ett plagiat av Euphoria. Personligen vill jag dock inte sträcka mig så långt som att säga att detta är ett plagiat utan mer än låt med stora likheter, vilket är något helt annat. Mitt problem har aldrig varit plagiatsnacket utan likhetsfaktumet.

    Som jag har sagt flera gånger här är likhet av förra årets vinnare detsamma som att man är chanslös om man kör den stilen. Jag har sagt att jag inte kan minnas någon i alla fall men sedan fick jag ett svar om att 1992 och 1993 var ett sådant fall. Jag håller delvis med även om jag gillade 1992 och ogillade 1993. Jag har nu också fått ett annat svar och det handlar om 1974 då Waterloo vann. Året därpå vann Holland med ding dinge dong. Ok jag köper det båda dessa har likheter men oavsett vilket är det väldigt ovanligt 🙂

    Glorious som låt då. Det är en av de 22 låtar jag gillar i årets tävling även om den är bland de fem som balanserar för att hålla sig kvar och inte ramla ned till de hyfsade låtarna. Det är inte riktigt min stil med dunka dunka men i sin stil tycker jag det är ett mycket gott hantverk som jag tror kommer att hamna 5-10 ungefär. Men som avslutning: Något plagiat av Euphoria är det inte men den har alldeles för stora likheter och därför räknar jag bort den från segerstriden.

  7. Rickard

    Kerstin: jag ser gärna att den kommer bättre till men är lite rädd för ett bakslag! Har den känslan iaf! 🙂

    Micke: Det finns även en stor olikhet med de årtal du räknar upp när snarlika låtar vann året efter varandra! Juryn hade 100% makt! Särskilt den som satt under 90-talet verkade vara besatta av Irland! Och det nästan oavsett vad de skickade! Tror att folkets röst har inverkan här och att faktorn liknande låtar får dn större inverkan då! 🙂

  8. Micke

    Rickard: Absolut du behöver inte övertyga mig om att liknande låtar året efter får väldigt svårt 🙂 Det var bara det att jag ställt mig själv frågan om det någonsin hänt och sen fick jag då exemplet 1992/1993 och sedan 1974/1975. Personligen tycker jag inte de är så jättelika men likhet finns det kan jag inte förneka. Holland 1975 hade i alla fall definitivt kollat in ABBAS kläder 🙂 Men vi är helt överens du och jag i detta

  9. Rickard

    Micke: absolut! Och visst kan det hända igen! Den som lever får se! Men jag har svårt att se hur Tyskland ska få med sig Både folket och juryn! Enligt mig finns det andra låtar som juryn torde prioritera före Tyskland! Men som du sa så är vi ju överens om att det är likheten och inte det potentiella plagiatet som är problemet! 🙂

  10. Kristina

    Rickard, blir lite förvånad när du säger att årets tävling är full av Pop/house inspirerade låtar. Den typen av musik tycker jag inte om och jag har gått och varit så glad över att årets tävling är ovanligt befriat från den typen av bidrag. Vi måste ha olika sätt att se på det 🙂 Jag hittar inte alltför många fler än de du nämner.

    Angående Tyskland. Jag tycker om låten men samtidigt kan jag inte låta bli att fundera över hur de kan släppa iväg ett sånt bidrag bara året efter Euphorias vinst. Jag tycker som de flesta här att något plagiat är det definitivt inte men samtidigt måste man vara otroligt blåögd om man kan hävda att de inte har starka likheter. Har tack och lov inte hört någon nämna det än 🙂

    Håller definitivt med André om att det är publikfriande men igenkänningsfaktorn är alltför stor och jag tror inte på någon ESC final i Tyskland nästa år. Har väldigt svårt att bestämma mig för slutpacering men absolut som bäst på femte plats. Som sämst då? Då blir det femtonde plats.

  11. Josef

    TEST: Jag har provspelat 5 låtar för 5 stycken personer som inte fick se videon, bara höra musiken och inte veta land eller artist. Det var personer med ett åldersspann mellan 25-67 år. Personerna hade inte hört något bidrag innan, och för dem är ESC en tävling där de lyssnar på bidragen oftast bara i samband med TV-sändningar.

    Jag plockade ut i den riktning jag upplevt dessa personers har som musiksmak. Den enda likheten var att jag hade Tyskland och Vitryssland med i varje bland de 5 bidragen. Sedan blandade jag från olika låtar som jag trodde just den personen gillade. Det som var intressant var att Tyskland hamnade på 1:a och 2:a plats hela tiden. Det var först när jag påtalade att Cascadas låt hade varit under plagiatkontroll som de sa “aha, det stämmer nog att den liknar Sveriges förra året”.

    Jag själv tänkte första gången att bidraget var så extremt styrt i sitt bygge och var en låt som var bara ute efter att fånga röster som danslåt a la Cascada. Dock efter många lyssningar, mina bekantas intryck som diskuterats har den vuxit och det känns långsökt att denna skulle vinna. Vill bara med detta kanske bara påvisa att ni här (liksom jag) är lyssningsproffs och hör och känner igen varenda ton sedan 10 år tillbaka, det gör inte folkmassan som röstar..

  12. Micke

    Josef: Bra initiativ. Jag köper det du säger med ett litet frågetecken. Visst vi här är nog bättre rustade att verkligen analysera “varenda ton”, vilket inte “folkmassan” är. Mitt frågetecken är dock angående vilka det är som röstar. Det är troligen nördarna och inte så mycket de som bara kollar ESC just under tävlingen. Visst det röstas definitivt från båda läger men jag menar procentuellt.

    Jag har inte gjort någon test så som du gjort (åter igen: bra initiativ) men jag har pratat väldigt mycket med folk i olika åldrar. Jag har tvärtom inte hört några vibbar överhuvudtaget om att folk skulle vara så glada i Tysklands låt. Knappt hört något överhuvudtaget. Därför är mina vibbar fortfarande starkt åt att seger inte är att tänka på för dem. Men samtidigt vad vet jag. Kanske blir jag som får stå där med dumstruten 🙂

  13. Josef

    Tack Micke! 🙂 Jag kan nämna att Vitryssland kom 1:a två gånger med rejält besked! Jag tänker att Kerstin som fick in Everybody med Estland 2002 kanske har vittring på ett nytt guld! 😉

  14. Daniela

    Jag måste erkänna att jag faktiskt inte reagerade så mycket på likheterna med “Euphoria” till en början, men vid det här laget har de hunnit börja störa mig mer och mer, även om inte heller jag tycker att det är fråga om något plagiat. Dock håller jag med Kerstin: Euphoria-likheter eller ej så är detta ingen vinnarkandidat i mina ögon. Verserna och de instrumentala disco-partierna är mycket lovande, och att artisten är så pass rutinerad är ett stort plus i detta sammanhang, men däremot tyckte jag länge att refrängen kändes som ett stort antiklimax som aldrig riktigt lyfte. Det har blivit bättre vartefter jag lyssnat mer och mer på låten, men någon vinnare känns den fortfarande inte som. Snarare tippar jag nog den faktiskt en bit under topp-10 strecket.

    Betyg: 3,5/5

  15. Schlagerpinglan

    @Daniela, Nej inte heller jag reagerade på likheterna direkt utan det fick jag reda på av mina barn när de undrade varför jag fortfarande gick omkring och sjöng på “Euphoria” (när jag själv trodde att jag gjorde en fin tolkning av “Glorious”). 😀

  16. Kerstin

    Enligt panelen ingen vinst för Tyskland i år men många tror på en möjlig topp tio placering. Vi får se om de eventuella likheterna med Euphoria kan påverka Tysklands placering i finalen eller om i år är året då två liknande låtar vinner två år i rad.

  1. Lämna en kommentar


                 

                 

     





Musik bloggar Blogglista.se