Finland 2014: Inför UMK-finalen

2014-01-30 (torsdag)
Finland Schlagerpinglan: På lördag, den 1:a februari, kommer Finland att välja ut sitt bidrag till Eurovision Song Contest 2014 genom finalen av “UMK 2014“. Efter två deltävlingar och en semifinal har 8 bidrag tagit sig till final och här nedan ser ni startordningen, länkar till bidragen samt mina personliga betyg och åsikter:

Länkarna nedan visar hur bidragen utvecklats från de inledande juryspelningarna tilll livespelningarna i deltävlingar och semifinal fram till slutresultatet i video– eller audioform. Alla deltävlingsresultat hittar ni för övrigt här.

Startordningen vid finalen av Uuden Musiikin Kilpailu 2014, 1:a februari:
1. “Something better”, Softengine FinlandFinlandFinlandFinlandFinland
(juryspelningdeltävlingvideo)
Schlagerpinglan: “Something better” tog sig direkt till final från sin deltävling och bör därmed vara med bland vinnarkandidaterna… och inte mig emot. Av finalens åtta låtar så är det denna som jag gillar allra bäst. Tyvärr så tycker jag att det brister lite i sång och uttal så någon helt självklar vinnare är det inte, inte ens enligt mig.
Betyg: 4/5

2. “Hope”, Hanna Sky FinlandFinlandFinlandFinlandFinland
(juryspelningdeltävlingaudio)
Schlagerpinglan: “Hope” var den andra låten som tog sig direkt till final men här är jag inte lika förstående. Hanna Sky gör ett säkert intryck, så långt är jag med, men själva låten känns inte som något speciellt. Här finns inget som fastnar eller engagerar utan jag känner mig i stället lite uttråkad efter ett tag. Jag höjer dock betyget en del jämfört med inför semifinalen, så helt motsträvig är jag inte till den.
Betyg: 3-/5

3. “God/Drug”, MIAU FinlandFinlandFinlandFinlandFinland
(juryspelningdeltävlingsemifinalvideo)
Schlagerpinglan: Som jag påpekat innan: Vissa bidrag tycker man helt enkelt inte om och här har vi ett som inte alls faller mig i smaken, varken vad gäller låt eller artister. Jag märker dock nu att jag förmodligen lyssnat på den alltför många gånger och börjar nästan gilla rytmslingan… men bara nästan. Det blir i alla fall höjt betyg även här.
Betyg: 2/5

4. “Going down”, Lauri Mikkola FinlandFinlandFinlandFinlandFinland
(juryspelningdeltävlingsemifinalaudio)
Schlagerpinglan: Lauri Mikkola har testat sig fram från mörk hatt till röd kostym för att sedan pricka rätt med enkel vit t-shirt och svarta byxor. Håller han samma (eller bättre) stil som i semifinalen så tillhör denna lite gripande låt en av mina favoriter men det är ett gränsfall där det blir smådetaljerna som avgör. Som artist så känns Mikkola betydligt stabilare än Softengine men låtmässigt så är det fortfarande en hel del som skaver, men ibland får man inte vara alltför kinkig.
Betyg: 4/5

5. “Shining bright”, MadCraft FinlandFinlandFinlandFinlandFinland
(juryspelningdeltävlingsemifinalvideo)
Schlagerpinglan: Det tog inte lång tid innan jag fastnade för denna medryckande och fartfyllda låt och fortfarande så tycker jag riktigt bra om den. Jag tror däremot inte att det är något bidrag som är lämpat för Eurovision för trots att de gör ett helt OK framträdande så klickar det liksom aldrig utan blir lite väl förutsägbart och nästan på gränsen till tråkigt.. trots en väldigt bra låt.
Betyg: 3/5

6. “Sängyn reunalla”, Mikko Pohjola FinlandFinlandFinlandFinlandFinland
(juryspelningdeltävlingsemifinalvideo)
Schlagerpinglan: Här har vi min tredje förhandsfavorit men precis som de andra så har den sina svagheter. Låtmässigt så tycker jag att “Sängyn reunalla” är nästan lika bra som “Something better” men ser man till scen-“showen” så hamnar Mikko i skuggan av Lauri Mikkola, som jag tycker fångar ens intresse betydligt bättre. Skulle Mikko lyckas göra sitt finalframträdande lite mindre tafatt (och de andra två misslyckas med sina) så ser jag gärna honom som vinnare på lördag.
Betyg: 4/5

7. “Top of the world”, Clarissa feat. Josh FinlandFinlandFinlandFinlandFinland
(juryspelningdeltävlingsemifinalaudio)
Schlagerpinglan: Som sagt, detta hade kunnat bli riktigt bra om bara låten och artisterna varit bättre. Här är så många svaga punkter att peka på att det känns lite taskigt att rada upp dem men som ett “roliga timmen”-framträdande i skolan (och med lite mer påklädd stil) hade de förmodligen fått högsta betyg. I Eurovision ställer man förhoppningsvis lite högre krav än så.
Betyg: 2-/5

8. “Selja”, Hukka ja Mama FinlandFinlandFinlandFinlandFinland
(juryspelningdeltävlingsemifinalvideo)
Schlagerpinglan: När “Selja” fick den ena högpoängaren efter den andra av juryn i deltävlingen satt jag som ett levande frågetecken och fattade ingenting. Jag förstår fortfarande inte helt men har svängt lite och tycker numera att låten i sig är ganska småmysig. Hade man förstått texten så hade det kanske klickat till rejält men i nuläget så förblir det ett litet frågetecken som inte berör så mycket men likväl får ett höjt betyg.
Betyg: 2+/5

Schlagerpinglan: Personligen hade jag gärna sett att Finland skickade “Kertakäyttösydän“ med Jasmin Michaela till ESC men så blir det ju inte då tittarna röstade ut den redan i semifinalen. Kvar finns det då tre bidrag som jag skulle kunna glädja mig åt att se i Danmark: “Something better“, “Sängyn reunalla” och “Going down“. Som synes av mina omdömen ovan så har de dock alla sina svagheter. Förhoppningsvis är det någon av dem som kliver fram på lördag och står ut som en självklar ESC-finalist.

(Jag vill dock höja ett varningens finger för “Hope” som, trots att jag själv inte är så imponerad av den, faktiskt vann sin deltävling och uppenbarligen har ett stort stöd bland både tittarna och juryn.)

Mer om Finlands uttagning till Eurovision Song Contest hittar ni på min samlingssida “Finland i ESC 2014“.

Andra bloggar om: , ,

Mer från Schlagerpinglan i samma kategori:


4 kommentarer till “Finland 2014: Inför UMK-finalen”

  1. Adri

    Jag håller mina tummar för att vinnaren ska vara “Hope” med Hanna Sky. Men jag blir inte direkt tjurig om nån annan vinner. Ingen låt är dålig tycker jag medan den enda som är bra för mig ä Hope. De andra sju är bara mellanmjölk.

  2. Micke

    Det är helt fantastiskt vad vi är överens vad det gäller Finland Schlagerpinglan. Något liknande kommer garanterat aldrig att hända nån mer gång. Om jag har tytt dig rätt så har vi bara en liten felmarginal och det är att vi har bytt plats på den vi har femma och sexa. Ganska otroligt 🙂 Inte nog med det vi ser båda Mika Pohjolas bidrags svaghet som hans tafatthet på scen. Har sagt det förut och gör så igen. Satt tillbaka en gitarr i händerna på honom. Vi båda har också påpekat Lauri Mikkolas problem med olika scenkläder och Softengine bristande klass som artister. Vi är med andra ord överens 🙂 Så även med att Jasmin Michaela borde varit i final då hon hade en av de bästa låtarna.

    Min (vår) ranking

    1. “Something better”, Softengine
    2. “Sängyn reunalla”, Mikko Pohjola
    3. “Going down”, Lauri Mikkola
    4. “Shining bright”, MadCraft
    5. “Selja”, Hukka ja Mama
    6. “Hope”, Hanna Sky
    7. “God/Drug”, MIAU
    8. “Top of the world”, Clarissa feat. Josh

  3. Schlagerpinglan

    @Adri, Det är tur att du är med och kommenterar här för annars hade jag kanske fått för mig att det var någon konstig komplott eller liknande. Nu vet jag att det finns de som gillar “Hope” på riktigt. 😉

    @Micke, Ojsan, det har nog aldrig hänt att vi varit så överens förut. Nu får man bara hoppas att den finska juryn och tittarna resonerar på samma sätt men, som sagt, jag är rädd för att “Hope” kan ta hem det då Hanna Sky är en ganska hyfsad artist. Jag har dock lite svårt att engagera mig helhjärtat då jag fortfarande hejar på Jasmin Michaela. 🙂

  4. Micke

    Hur tror du jag kände det då 2012 när det gällde Österrikes tävling som jag alltid är så engagerad i av flera skäl. Tror du minns vilka låtar jag tänker på 🙂 Där fanns i mitt tycke en av de bästa låtarna i ESC historien. Men den vann inte utan istället vann ESC historiens i mina ögon outstanding mest patetiska och bedrövliga bidrag genom tiderna. Att den sedan kom sist i ESC var ju i alla fall lite plåster på såren 🙂 Men försök lägg det där med Jasmin åt sidan Schlagerpinglan. Försök njut av finalen istället om nu det går 🙂

    Angående Hanna Sky och låten Hope. Vi verkar ju vara lite på kollisionskurs där med Adri och det är väl inget konstigt med det. Smaken är olika inte mer med det. Om jag själv ska bedöma den blir det så här. Tycker låten börjar mycket lovande med versen och man sitter bara och väntar på att den ska lyfta än mer i refrängen. För mig gör den dock inte det utan refrängen kommer och det som byggt upp mig flera trappsteg under versen får mig att ramla ned flera pinnhål på trappan. I synnerhet är det bakgrundssångarna som ger låten slagsida som jag ser det. Men vem vet på lördag kanske Hanna sjunger skiten ur mig och får mig att stå där och skämmas 🙂

  1. Lämna en kommentar


                 

                 

     





Musik bloggar Blogglista.se