Lettland Schlagerpinglan: Här följer en liten presentation (inklusive länkar till bidraget, låttexten, intervjuer och relevanta infosidor) av ett av bidragen som tävlar i Eurovision Song Contest 2014. Genomgången avslutas med aktuell placering på oddslistan samt vad jag själv tycker och tror om bidraget. Se samlingssidan för hela samlingen med alla de övriga ländernas presentationssidor.

Land: Lettland landets ESC-historik
Bidrag: “Cake to bake” videolive-framträdandelåttext
Artist: Aarzemnieki officiell webbplatstwitterfacebookyoutubewikipedia
Startnummer: nr 2 i semifinal 1
Låtskrivare: Guntis Veilands (t&m)
Uttagning: LTV valde ut sitt ESC-bidrag genom den nationella uttagningen Dziesma, bestående av två semifinaler, en final och totalt 24 tävlande bidrag. I finalen var tittarna och juryn djupt oense och juryfavoriten, och förra årets ESC-representant, Ralfs Eilands röstades ut redan i första omgången. I andra omgången var Dons både juryns och internet-röstarnas favorit men SMS-röstarna var starkare och därmed vann till slut Aarzemnieki.
Tidigare på schlagerpinglan.se: “Lettlands ESC-bidrag 2014”
Presentationer av bidraget och artisten (på engelska): (Uppdateras när de blir klara.)
(esctoday.com) (eurovisionary.com) eurovision.tv

Extra: Se intervjuer med Aarzemnieki av esckaz.com, escXtra och wiwibloggs. Se även när gruppen framför “Cake to bake” vid Eurovision in Concert 2014, utomhus samt tillsammans med en skolkör.

Odds: Ej vidare till final & botten-tippad (plats 37) av de 37

Schlagerpinglan tror: Inte till final
Denna låt befinner sig för tillfället längst ner på oddslistan men jag har svårt att tro att det är där den till slut hamnar. Med sitt okonstlade sätt och gläjefulla låt som har en tendens att fastna i huvudet så tror jag att de kan locka till sig en hel del röster, speciellt från tittarna. ESC är ju inte enbart till för finputsade “glitter- & glamour-bidrag” utan ibland kan ett lite oväntat kontrast-bidrag slå till med en rejäl skräll och man ska aldrig underskatta ren spelmansglädje. Jag gissar dock att de får nöja sig med en halv-skräll och en fin placering strax under kvalstrecket.
Schlagerpinglan tycker: Inte till final LettlandLettlandLettlandLettlandLettland Betyg: 3 / 5
När jag först lyssnade igenom de 24 Dziesma-semifinalisterna så var det just “Cake to bake” som fångade min uppmärksamhet. Låten gjorde mig glad och refrängen fastnade direkt men jag var lite tveksam till om den verkligen skulle fungera på ESC-scenen och lite av det tvivlet lever fortfarande kvar. Det visade sig dock att sångaren både kan sjunga och verkar trivas alldeles utmärkt på scenen så skulle detta glädjepiller ta sig vidare till finalen så har jag inget emot det… men jag tycker likväl att det finns minst tio andra semi-1-låtar som förtjänar det bättre.

Andra bloggar om: , , ,

Mer från Schlagerpinglan i samma kategori:


5 kommentarer till “Lettland 2014: “Cake to bake”, Aarzemnieki”

  1. André

    Håhåjaja…vad hände egentligen med Lettland? De vann 2002 och hade bra låtar även åren efter det och 2007 hade de ett operabidrag jag mot all förmodan gillade (det ska krävas extremt mycket för att få mig att gilla opera) och Lettland kändes som de höll på att växa till att bli en av stormakterna i ESC-världen.
    2008 skämtade de till det lite och tävlade med pirater. Ett av få lyckade humorbidrag om ni frågar mig. Den då 13-årige Andre satt med ett stort leende på läpparna 🙂
    Sedan året efter så skickade de en ettrig låt som gav mig huvudvärk och sen dess har det ju gått som det gått. Fem bommade finaler i rad och inte särskilt bra låtar och det maffiga regalskeppet Lettland sjönk precis som Vasa och tog med sig sina underbara pirater….
    Nej, skämt och sido, ska sluta med historiska liknelser här nu och sluta måla upp märkliga bilder för er och istället tala klarspråk.

    Lettland skickade förr bra låtar men efter att de missade finalen 2009 känns det som om de inte kommit igång igen och slutat ta tävlingen på allvar. De lär inte gå till final i år heller. “Cake to bake” är enligt mig årets sämsta låt och även om det är kul att se en artist som verkligen har roligt på scenen så hjälper inte det för att lyfta en låt som skulle kunnat vara skrivet av ett barn på förskolan. Sjunga om en kaka som ska bakas…ja, jag trodde jag hade sett allt man kunnat se i ESC. Pirater, sjungande dockkalkoner från Irland, monster från Finland, en levande discoboll (Verka Serduschka), ryska gummor i 80-årsåldern och Frälsningsarmén från Schweiz men nu har jag även fått se en låt som handlar om en kaka. Även om låten inte är något jag gillar så måste jag ändå säga att det är åtminstone underhållande att se såna där bidrag. Nu när jag ser på alla grejer jag nyss räknade upp inser jag att såna där artister hade jag inte fått se någon annanstans än i ESC…och det är precis därför jag älskar programmet 🙂

    Nu har jag skrivit tillräckligt. Trevlig läsning Pinglan! Håll igång bloggen, den är bäst 🙂

  2. Johan

    Lettland skickar nästan bara sämre och sämre bidrag ju längre från deras seger 2002 vi kommer. Det här är årets absolut sämsta låt och jag äcklas nästan av den (hårt, men sant). De sitter där och är så överdrivet jäkla glada över tillvaron och trallar sig igenom den fånigaste refrängen i tävlingens historia.

    0/5. Skärp er Lettland.

  3. Rickard

    Nej nej nej! Absolut ingen final! Håller med föregående personer! Detta är något av ett bottennapp! Ytterligare kommentarer är överflödiga…

  4. Gornitzka

    Trallvänlig sak men helt fel forum. Det är synd att det ska bli ett sånt magplask för Lettland igen, för de har varit ett av mina favoritländer ett tag. Wolves of the Sea 2008, och sen verkar jag vara den enda här som gillade både Probka 2009 och What For 2010 (trots den dåliga engelskan)…

  5. Kerstin

    Lettlands bidrag verkar inte tilltala så många här men mig har det faktiskt lyckats charma. Jag kan faktiskt bara inte motstå det här. Jag tycker det är så charmigt och varje gång jag hör låten fylls jag av glädje och positivism. Okej det är inget mästerverk det är kanske t.o.m lite småtöntigt men jag tycker det är kul och det är äkta spelglädje och det är ganska befriande med såna här bidrag också. Jag ser Lettland mer än gärna i en final. Betyg 3+/5.

  1. Lämna en kommentar


                 

                 

     





Musik bloggar Blogglista.se