Norge Schlagerpinglan: Här följer en liten presentation (inklusive länkar till bidraget, låttexten, intervjuer och relevanta infosidor) av ett av bidragen som tävlar i Eurovision Song Contest 2014. Genomgången avslutas med aktuell placering på oddslistan samt vad jag själv tycker och tror om bidraget. Se samlingssidan för hela samlingen med alla de övriga ländernas presentationssidor.

Land: Norge landets ESC-historik
Bidrag: “Silent Storm” videolive-framträdandelåttext
Artist: Carl Espen officiell webbplatstwitterfacebookyoutube
instagramwikipedia
Startnummer: nr 3 i semifinal 2
Låtskrivare: Josefin Winther (t&m)
Uttagning: NRK valde ut sitt ESC-bidrag genom den nationella uttagningen “Melodi Grand Prix 2014”, bestående av 3 semifinaler, en final och sammanlagt 15 tävlande bidrag. Tittarna hade 100% makt och Carl Espen, en relativt oerfaren sångare, tog en storseger med “Silent Storm” som hans kusin, den i sammanhanget välkända Josefin Winther, skrivit speciellt för honom.
Tidigare på schlagerpinglan.se: “Norges ESC-bidrag 2014”
Presentationer av bidraget och artisten (på engelska): (Uppdateras när de blir klara.)
(esctoday.com) eurovisionary.com eurovision.tv

Extra: Se intervjuer med Carl Espen av eurosong.be, esckaz.com, ESC+Plus och Brain Jerry (på norska). Se även text-videon av “Silent Storm” samt när Carl framför låten vid Eurovision in Concert 2014.

Odds: Vidare till final & topp-5 (plats 4) av de 37

Schlagerpinglan tror: Till final
2011 verkade norrmännen att bli rejält chockade över att “Haba Haba“ missade finalen och jag antar att chocken skulle bli ännu större om “Silent Storm” gjorde detsamma. Likväl så tror jag att det är väldigt möjligt, speciellt om Carl Espen inte får till sitt live-framträdande. Alla känner inte till Askungesagan bakom Carl Espens MGP-succé utan de kommer att bedöma bidraget efter vad de hör och ser den 8:e maj och om det låter amatörmässigt så lär det knappast gå så bra. Jag väljer dock att tänka positivt och förutsätter att Carl gör ett bra jobb, vilket leder till att Norge enkelt seglar vidare till finalen med sin starka ballad.
Schlagerpinglan tycker: Till final NorgeNorgeNorgeNorgeNorge Betyg: 4 / 5
Första gången jag hörde låten så uppfattade jag den som väldigt seg och intetsägande. När jag sedan koncentrerade mig på själva texten så klickade det till rejält och helt plötsligt så var “Silent Storm” en gripande ballad som verkligen talade till mig och som faktiskt blev ännu starkare och mer trovärdig av Carl Espens lite sköra och osäkra framträdande. Med andra ord: jag hoppas på väldigt fin placering i finalen för våra nordiska grannar. 😀

Andra bloggar om: , , ,

Mer från Schlagerpinglan i samma kategori:


5 kommentarer till “Norge 2014: “Silent Storm”, Carl Espen”

  1. Lukas Gornitzka

    Det som jag går igång mest på med den här låten är kanske inte främst det som den är, utan snarare det som den inte är. Det här är ändå den totala motsatsen till det som man vanligtvis brukar se i Eurovision, istället för en munter popdänga med en brud med något provocerande klädsel, så har vi just detta, en något äldre herre som sjunger en mycket mycket skör ballad.

    Låten i sig är väldigt rörande, och den starka kontrasten den ger bidrar till att jag på den femgradiga skalan faktiskt kommer fläska i och ge en full femma!

  2. Kerstin

    Låten berör mig otroligt mycket. Jag älskar såna här enkla låtar, där en bra röst med inlevelse och en vacker melodi verkligen passar ihop och skapar en magisk helhet. Problemet är dock att jag hellre lyssnar enbart på låten än ser när Carl Espen framföra den. Espen saknar i mina ögon “det” och framstår som ganska trist och okarismatisk på scen och det drar tyvärr ner helhetsintrycket. Hade han haft Alexander Rybaks utstrålning och säkerhet på scen så hade nog detta varit en otroligt stark vinnarkandidat. Men om majoriteten av folket ändå uppfattar Espen annorlunda än vad jag gör och går på låten och rösten så utesluter inte jag att Norge kan slåss om en placering i absoluta toppen. Norge är min tvåa i årets ESC. Betyg 4+/5.

  3. Josef

    Japp. Jag håller med dig Kerstin. Jag tycker det känns lite synd att han inte vågar ta ut lite mera på scen och bjuda på sig själv. För detta är enligt mig, en verkligen välskriven och melodiös ballad.

    Hoppas att han kan förändra lite så kommer han att få en säker finalplats till att börja med! 🙂

  4. André

    Den här låten är jag ganska kluven till. När jag lyssnar på studioversionen tycker jag den är fin, och den har någonting extra. Vad det där lilla extra är vet jag dock inte..jag sitter länge och väntar på att låten ska höja sig några snäpp och explodera i en bombastisk stämningsfull refräng med körer men låten kommer aldrig dit riktigt utan den fortsätter i all sin enkelhet. Nu när jag lyssnat på låten fler gånger har jag dock förstått att det är just enkelheten som gör den speciell och betydelsefull och låten är som sagt vacker. Den är svår, men efter några lyssningar sätter den sig.
    Problemet är dock det där live-framträdandet. Det jag sett Carl Espen göra på scenen fick mig att bli väldigt skeptisk. Låten är fortfarande fin men Carl ser ut som en vilsen och ledsen hundvalp och nästan gnyr fram orden när han sjunger. Har förstått att vissa gillar att han framstår som så osäker eftersom det gör låten mer skör och äkta men för mig funkar det tyvärr inte, utan det enda mina öron hör är en bra låt framförd av någon som är alldeles för osäker och har för tunn röst för att kunna göra låten rättvisa. När jag skulle höra låten första gången visste jag att Norge var tippade till att vinna hela ESC och hade därmed höga förväntningar, men pga osäkerheten i Carls framförande så kommer inte det här alls upp i samma klass som Sverige, Österrike, Armenien och Belgien för mig (min topp fyra av årets ballader).
    Jag är övertygad om att “silent storm” går till final, och det förtjänar den också att göra. Såvida inte Carl gör riktigt bra ifrån sig så blir det dock ingen vinst för mig utan kanske en mitten-placering eller med lite generositet inblandat kan han slå sig in precis på topp 10 för mig men inte högre än så.
    Ska dock försöka vara positiv när det är dags för tävlingen för tycker som sagt att själva låten är bra och vem vet? Carl kanske har tränat lite på sitt självförtroende och sjunger lika bra som i studioversionen? Ifall han gör det så kommer jag bli glatt överraskad. Jag håller en liten tumme för Norge trots allt 🙂

  5. davve

    Låten är som sveriges bidrag. Tråkigt, deppigt och för långsamt. men är det ett ballad år så tror jag både sverige och norge har stora chanser i finalen.

    föstår dock inte varför ballader oftast är så dystra….. man kan väl försöka göra en glad ballad någongång. revolution 🙂

    Dock är norrmannens scennärvaro lika med noll.. tror sanna har överhand över denna låt faktiskt när det väl blir röstning.

  1. Lämna en kommentar


                 

                 

     





Musik bloggar Blogglista.se