Portugal Schlagerpinglan: Här följer en liten presentation (inklusive länkar till bidraget, låttexten, intervjuer och relevanta infosidor) av ett av bidragen som tävlar i Eurovision Song Contest 2014. Genomgången avslutas med aktuell placering på oddslistan samt vad jag själv tycker och tror om bidraget. Se samlingssidan för hela samlingen med alla de övriga ländernas presentationssidor.

Land: Portugal landets ESC-historik
Bidrag: “Quero Ser Tua” live-framträdandelåttext
Artist: Suzy wikipediatwitterfacebook
Startnummer: nr 13 i semifinal 1
Låtskrivare: Emanuel (t&m)
Uttagning: RTP valde ut sitt ESC-bidrag genom den nationella uttagningen “Festival da Canção” där 10 låtskrivare fick i uppdrag att skriva vars ett Eurovision-bidrag och där 5 stycken sedan tog sig vidare från den inledande semifinalen till finalen, som vanns av Suzy.
Tidigare på schlagerpinglan.se: “Portugals ESC-bidrag 2014”
Presentationer av bidraget och artisten (på engelska):
esctoday.com eurovisionary.com eurovision.tv

Extra: Se intervjuer med Suzy av eurovision.tv, esckaz.com och escXtra samt när hon framförde “Quero Ser Tua” vid Eurovision in Concert 2014, London Eurovision Party 2014 och den slutliga versionen vid ett TV-framträdande.

Odds: Ej vidare till final & botten-5 (plats 34) av de 37

Schlagerpinglan tror: Inte till final
Portugal gjorde ett litet uppehåll i ESC-tävlandet förra året och kommer tillbaka med en dansant och lättsmält låt på portugisiska till Köpenhamn 2014. Hur mycket jag än hoppas på att Suzy har en rimlig chans på finalen så har jag svårt att tro det. Vissa tittare kan ev. rösta på glädjen, melodislingan, artisten och landet men jag har svårt att se hur hon skulle få tillräckligt med juryröster för att det ska räcka hela vägen till finalen… tyvärr.
Schlagerpinglan tycker: Inte till final PortugalPortugalPortugalPortugalPortugal Betyg: 2+ / 5
Portugal brukar inte ställa upp med bidrag som faller mig i smaken men likväl så hoppas jag år efter år att det ska gå bra för dem eftersom jag tycker att de borde få utdelning för att de oftast satsar på inhemska bidrag. Detta året ställer de upp med en Lambada-inspirerad sak som visserligen är medryckande men knappast finns med bland mina favoriter då det jag sett av Suzy så här långt inte övertygat speciellt. I nuläget har hon ingen finalplats enligt mig, men eventuellt så kan semifinals-live-framträdandet få mig på andra tankar (men jag har inga större förhoppningar på det).

Andra bloggar om: , , ,

Mer från Schlagerpinglan i samma kategori:


6 kommentarer till “Portugal 2014: “Quero Ser Tua”, Suzy”

  1. André

    Tycker precis som du Pinglan! Portugal är alltid ett härligt inslag i ESC just eftersom de oftast tävlar med inhemska bidrag som verkligen representerar deras land och deras kultur. Tyvärr så har jag dock inte varit så förtjust i själva låtarna, utan det är mest det faktum att de ställer upp med egna och unika låtar. 2008 var ett undantag för låten de tävlade med då var en riktigt mäktig ESC-ballad som hade allt en bra och sagolik ballad skulle ha, men bortsett från det har aldrig Portugal fått mig att jubla och utropa “Vinnare!”.
    I år är det tyvärr ett sånt år igen. Den här låten är typiskt portugisisk vilket som alltid är ett litet plus men själva framträdandet och låten är för alldaglig för min smak. Trots att låten svänger så rycks man inte med riktigt och det är inget bra betyg på en sån här dansant låt. Tyvärr ingen final.

  2. Johan

    Portugal kan bjuda på riktigt bra bidrag i mitt tycke ibland! 2003, 2008, 2009 och 2010 är fina minnen av Portugals deltagande i modern tid och de brukar alltid vara av det mer traditionella virket då de ofta sjunger på portugisiska och bjuder till med lite etniska inslag oavsett om det är en ballad eller annan genre. När länder som Azerbajdzjan envisas med att köpa svenska bidrag kan i alla fall Portugal sträcka på ryggen lite extra och skryta med sin inhemskt producerade musik som trots dåliga placeringar ändå symboliserar det tävlande landet.

    Jag blev överlycklig när jag såg att Portugal efter fjolårets paus bestämde sig för att delta i år och hoppades innerligt att de skulle bjuda på ett riktigt bra bidrag som verkligen skulle övertyga den breda massan. Det finns alltid en liten del inom mig som varje år önskar lite medvind för detta plågade ESC-land och varje år hoppas jag att de ska lyckas skrapa ihop ett bidrag som tar dem till en topp 10-placering. Årets bidrag är enligt mig ett av de sämsta på länge och varje gång kameran visar de övertända körsångerskorna med deras lilla dans önskar jag mig så långt bort från den iberiska halvön som bara möjligt (för Luleå räcker bara inte). Den här typen av musik tangerar inte alls mina preferenser och när det dessutom rör sig om ett halvdant försök till en lambada kan jag inte annat än stänga av och vänta in deras bidrag för 2015-års tävling. Sångerskan övertygar nog ingen, jag förstår inte syftet med koreografin överhuvudtaget, refrängen är barnsligt dålig likt Rumäniens och trots att det svänger lite väger det inte upp irritationsfaktorn för fem öre.

    Jag trodde på allvar att vi skulle slippa den här typen av bidrag efter Monacos “bidrag” år 2006 och att kompositionerna sedan 2009 komponeras med en viss grad av seriositet när det gäller icke-skämtbidrag. Det här är tyvärr inte en bra låt i mitt tycke och jag misstänker att den kommer tävla om sistaplaceringen i sin semi-final.

    0,5/5 – och den halvan är enbart för att mitt hjärta vill att Portugal någon gång ska lyckas i ESC!

  3. Lukas Gornitzka

    Jag håller med om att det här inte är nån hit. Väldigt enerverande lambada-aktig poplåt som gör mig något hispig. Och jag har även märkt att Suzy inte alls tycks ha något stort stöd hemifrån, för när hon vann började det florera många rykten bland diverse portugisiska nyhetssidor om att det hade fuskats i omröstningen och att Catarina Pereira skulle ha vunnit i stället. RTP kontrade dock med att ge ut offentliggöra antalet röster i procent, som visade att “Quero Ser Tua” hade en ganska klar ledning.

    Oavsett vad man väljer att tro på, så känns det dock i nuläget ganska rökt för Portugal, och det är synd för ett land som valt att återvända.

    1/5

  4. Kerstin

    Om jag varit portugis med samma schlagerintresse så skulle ESC inte varit någon kul upplevelse. Att se sitt land nästan aldrig ta sig till final och ännu mindre slåss om en topplacering hade inte varit särskilt stimulerande. När Portugal gjorde ett uppehåll så trodde jag att dom tagit sig en ordentlig funderare och skulle skicka ett riktigt bra bidrag. Jag kan inte påminna mig att jag någonsin verkligen gillat ett bidrag från Portugal. Det här bidraget låter verkligen inte genomarbetat eller särskilt genomtänkt utan mer som något som satts ihop över en picknick på stranden. Fast glädjen i låten uppskattar jag men då det finns betydligt bättre bidrag i tävlingen som sprider glädje så tror jag tyvärr att portugiserna åter igen bommar en final. Betyg 1+/5.

  5. davve

    Måste säga att jag tilltalas av detta bidrag. Tror Suzy kommer ta sig till final på något vänster. Låten är glad och är ett skönt avbräck från de andra lite mer rena poplåtarna och balladerna i semi 1. suzys låt är ren glädje. Hoppas hon går till final!

  6. Micke

    Jag stjäl en mening rätt av från Andre:

    “Portugal är alltid ett härligt inslag i ESC just eftersom de oftast tävlar med inhemska bidrag som verkligen representerar deras land och deras kultur.”

    Så roligt att de är tillbaka men så tråkigt att de inte kan få till en vinnare. Älskar Portugal för vad de står för i ESC men tyvärr kommer det inte att räcka i år heller

  1. Lämna en kommentar


                 

                 

     





Musik bloggar Blogglista.se