ESC2015 Schlagerpinglan: Den 23:e maj kommer finalen av Eurovision Song Contest 2015 att avgöras och vem som vinner är fortfarande ovisst. Den 23:e mars, strax efter att alla bidragen valts ut, så tittade jag till oddslistan över ländernas chanser att vinna finalen och idag, den 23:e april, gjorde jag detsamma.

Rangordningen enligt de aktuella oddsen samt oddsen för en månad sedan, allt enligt oddschecker.com, ser ni här nedan.

De länder som har störst chans att vinna ESC 2015: enligt odds 2015-04-23 (2015-03-23)
Sverige 1. (1.) Sverige – “Heroes“, Måns Zelmerlöw semifinal 2
Italien 2. (2.) Italien – “Grande Amore“, Il Volo finalen
Australien 3. (4.) Australien – “Tonight Again“, Guy Sebastian finalen
Estland 4. (3.) Estland – “Goodbye To Yesterday“, Elina Born & Stig Rästa semifinal 1
Finland 5. (6.) Finland – “Aina Mun Pitää“, Pertti Kurikan Nimipäivät semifinal 1
Ryssland 6. (7.) Ryssland – “A Million Voices“, Polina Gagarina semifinal 1
Slovenien 7. (5.) Slovenien – “Here For You“, Maraaya semifinal 2
Norge 8. (8.) Norge – “A Monster Like Me“, Mørland & Debrah Scarlett semifinal 2
Azerbajdzjan 9. (9.) Azerbajdzjan – “Hour Of The Wolf“, Elnur Huseynov semifinal 2
Island 10. (16.) Island – “Unbroken“, Maria Olafs semifinal 2
Storbritannien 11. (10.) Storbritannien – “Still In Love With You“, Electro Velvet finalen
Belgien 12. (11.) Belgien – “Rhythm Inside“, Loïc Nottet semifinal 1
Spanien 13. (13.) Spanien – “Amanecer“, Edurne finalen
Albanien 14. (21.) Albanien – “I’m Alive”, Elhaida Dani semifinal 1
Armenien 15. (15.) Armenien – “Face The Shadow“, Genealogy semifinal 1
Vitryssland 16. (20.) Vitryssland – “Time“, Uzari & Maimuna semifinal 1
Cypern 17. (17.) Cypern – “One Thing I Should Have Done“, John Karayiannis semifinal 2
Lettland 18. (12.) Lettland – “Love Injected“, Aminata semifinal 3
Nederländerna 19. (28.) Nederländerna – “Walk Along“, Trijntje Oosterhuis semifinal 1
Ungern 20. (30.) Ungern – “Wars For Nothing“, Boggie semifinal 1
Grekland 21. (14.) Grekland – “One Last Breath“, Maria-Eleni Kyriakou semifinal 1
Rumänien 22. (18.) Rumänien – “De la capăt / All Over Again“, Voltaj semifinal 1
Malta 23. (19.) Malta – “Warrior“, Amber semifinal 2
Makedonien 24. (22.) Makedonien – “Autumn Leaves“, Daniel Kajmakoski semifinal 1
Frankrike 25. (23.) Frankrike – “N’oubliez Pas“, Lisa Angell finalen
Serbien 26. (27.) Serbien – “Beauty Never Lies“, Bojana Stamenov semifinal 1
Israel 27. (25.) Israel – “Golden Boy“, Nadav Guedj semifinal 2
Österrike 28. (29.) Österrike – “I Am Yours“, The Makemakes finalen
Litauen 29. (26.) Litauen – “This Time“, Monika Linkytė and Vaidas Baumila semifinal 2
Danmark 30. (24.) Danmark – “The Way You Are“, Anti Social Media semifinal 1
Irland 31. (36.) Irland – “Playing With Numbers“, Molly Sterling semifinal 2
Polen 32. (37.) Polen – “In The Name Of Love“, Monika Kuszyńska semifinal 2
Tyskland 33. (32.) Tyskland – “Black Smoke“, Ann Sophie finalen
Montenegro 34. (33.) Montenegro – “Adio“, Knez semifinal 2
Georgien 35. (35.) Georgien – “Warrior“, Nina Sublatti semifinal 1
Moldavien 36. (34.) Moldavien – “I Want Your Love“, Eduard Romanyuta semifinal 1
Tjeckien 37. (38.) Tjeckien – “Hope Never Dies“, Marta Jandová & Václav Noid Bárta semifinal 2
San Marino 38. (40.) San Marino – “Chain Of Lights“, Michele Perniola and Anita Simoncini semifinal 2
Schweiz 39. (31.) Schweiz – “Time To Shine“, Mélanie René semifinal 2
Portugal 40. (39.) Portugal – “Ha Um Mar Que Nos Separa“, Leonor Andrade semifinal 2
(Källa: oddschecker.com)

Schlagerpinglan: När jag kollade till oddslistan för en månad sedan så var det främst Montenegros och Tjeckiens väldigt låga placeringar som jag tyckte verkade lite konstiga, men var då övertygad om att de skulle klättra. Nu när vi kommit halvägs till finalen så är de båda länderna fortfarande nere i botten av listan och jag förstår ingenting. I min värld så är det enormt mysiga och högkvalitativa låtar som framförs av högst kompetenta artister och borde finnas bland de främsta.

Nåja, man måste komma ihåg att oddsen varken visar hur bra/dåligt ett bidrag är eller hur det kommer att gå för det i tävlingen, endast hur mycket folk är villiga att satsa sina pengar på dem. Men ändå… lite skumt tycker jag likväl det är att förtroendet för de båda låtarna är så lågt.

Å andra sidan så har jag fortfarande lite svårt att förstå hur förtroendet för Sveriges bidrag kan vara så högt, men i det fallet så håller jag tummarna för att det stämmer överens med slutresultatet. 😉

När det gäller de största förändringarna som skett vad gäller oddsen den senaste månaden så har har vi främst tre bidrag som klättrat högt: Ungern (10 platser), Nederländerna (9 platser) och Albanien (7 platser). Schweiz och Grekland tillhör däremot de som tappat mest, 8 respektive 7 placeringar.

På själva topp-tio-listan är det nästan endast placeringarna som förändras, förutom att Storbritannien fått lämna 10:e-platsen till Island (som klättrat 6 placeringar). Oddssättarna verkar därmed vara ganska säkra på vilka länder det kommer att stå mellan… återstår bara att se om de har rätt. 🙂

Andra bloggar om: , , ,

Mer från Schlagerpinglan i samma kategori:


5 kommentarer till “Vem vinner Eurovision Song Contest 2015?”

  1. Johanna

    Jag är inte förvånad att de som ligger botten fem här gör det (minst en av de kommer ändå ta sig till final om man ska gå efter tidigare år) Det jag är mest förvånad över är att årets två tråkigaste låtar (alltså Ungern och Island) Har såpass bra odds som de har. Det är så konstigt att jag inte under några omständigheter tror att det kommer gå så bra för något av de. Tror minst ett av de inte ens tar sig till final(hoppas på båda)

  2. Johan

    Ungerns odds kanske kan förklaras med budskapet och att liknande bidrag faktiskt har placerat sig riktigt bra tidigare! Lettland 2005 är det mest tydliga exemplet. Hur gick det till?

  3. Nathalie

    Många svenskar blir säkert smickrade av oddsens ständiga fjäskande för just, Sverige. Dock inte jag. Något säger mig att hade det här t.ex. varit Lettlands bidrag med samma låt och ungefär samma artist som Måns hade den legat på en 15-plats.
    Heroes är ju knappast något nytt man inte hört förut. Så varför detta ständiga fjäsk för svenska bidrag???

  4. André

    Tjena, nu är jag här igen! Har varit frånvarande ett tag, men det beror framförallt på att jag ville lyssna in mig mer på låtarna innan jag kom tillbaka hit och gjorde bedömningar.

    Dessvärre har inte min åsikt om att årets startfält är dåligt ändrat sig. Det finns alldeles för många sega ballader och alldeles för många låtar som går in genom ena örat och ut genom det andra för mig.

    MEN!!!

    De låtar jag faktiskt gillar tycker jag är riktigt grymma. Italien har växt sig mer och mer och jag tycker verkligen den är oerhört välgjord och vacker. Min relation till opera är mycket svag och det krävs mycket för att jag ska gilla en opera-låt. I ESC-sammanhang är det två som lyckats imponera på mig med opera tidigare och det är Lettland 2007 och Frankrike 2011. Italien slår dock båda dessa med hästlängder i min bok, och som jag sagt tidigare håller jag tummarna för Italien i årets tävling. Det skulle inte bara vara kul med en italiensk vinst, utan det skulle även vara intressant att se hur tävlingen kommer anordnas i Italien, som väl egentligen inte är något ESC-tokigt land?? Kommer arenan i Rom gapa tom eller vad händer vid en italiensk vinst egentligen? Vore intressant minsann. Låtmässigt är dock Italien årets överlägsna vinnare för mig, så därmed är det kul att se de ha så låga odds 🙂

    Det faktum att det tycks vara Sverige och Måns de tävlar emot om segern blir jag faktiskt väldigt kluven inför…Jag gillar “Heroes” och tycker absolut det är en av årets topp 5 låtar och självklart skulle jag bli glad om Sverige vinner. Dock så anser jag att Italiens låt är bättre…och dessutom var det inte alls länge sedan tävlingen hölls i Sverige, så på ett sätt vore det lite roligare om ett annat land fick hålla tävlingen nästa år.

    Att sedan gå vidare i oddslistan och se att Australien och Estland utmanar kan jag inte låta bli att le åt. Oddslistan tycks gå min väg det här året då jag gillar både Australien och Estland också. En glad poppig dansant låt som man mår bra av plus en mer dramatisk låt som väcker andra känslor och berör. Riktigt kul att så varierade låtar kan vara uppe i toppen och tävla om segern.

    Sedan vet jag inte riktigt vad som händer: Finland??? Vad hände där?? Jag kan inte låta bli att ställa mig själv två frågeställningar angående Finlands framgående placering: Antingen så är deras avancemang helt baserat på att de sticker ut ur mängden och att människor kommer ihåg den låten, oavsett vad man tyckte om den. Kan det vara så? Möjligt. Eller också har vi det här synsättet: Är det något med denna låt som är helt otroligt bra, som jag inte ser men som andra ser? Det är också möjligt. Jag var övertygad om att Finland skulle vara chanslösa redan i sin semifinal men nu verkar det som jag får tänka om. Det här kan bli riktigt intressant!

    I övrigt tycker jag det är synd med Tjeckien och Georgien så långt ner på listan. Det är nämligen två andra favoriter till mig och framförallt Tjeckien har jag trott haft goda chanser till en hög placering i år, trots att det är en av många ballader. Georgien har jag märkt att jag är ganska ensam om att placera högt så i det fallet är jag inte förvånad över den låga placeringen men tycker fortfarande det är synd.

    Mina favoriter just nu:

    1. Italien
    2. Estland
    3. Sverige
    4. Georgien
    5. Tjeckien
    6. Australien

  5. Johan

    Nu tror jag du överdriver lite, Nathalie. Måns skickar en väldigt kompetent låt, något Sverige ofta gör (tacka för det, med tanke på hur mycket vi lägger på vår uttagning). Kolla tillbaka på Lettlands bidrag till tävlingen de senaste 10 åren typ. Kan du med handen på hjärtat säga att de har haft någon slags motvind som är signifikant utöver att det inte är nog många som tycker att den är bra nog för att slå numret på bild och rösta? Hoppas jag inte låter elak – det är verkligen inte min intention, men jag gillar inte det där resonemanget riktigt; känns om det där typiska “Låten är asbra, hade det varit Ukraina som skickat det hade det vunnit!”-argumentet som väst-Europa körde med fram till regeländringarna 2009. Bara att kolla split-röstningen sedan dess och begrunda att odds- och förhandstippningar inte är så självklara som folk ibland får det att verka. Skicka en bra låt som folk tycker om så går det bra, det är verkligen inte svårare än så. Vem är du eller jag att misstroendeförklara resultatet av miljoner av individers åsikter? Jag älskar Sveriges bidrag i år och tycker det är det bästa sedan Loreen, handen på hjärtat. Innan det är det bättre än det mesta vi skickat under 2000-talet. Att kalla det fjäsk tycker jag är lite lågt, men det kanske bara är jag.

  1. Lämna en kommentar


                 

                 

     





Musik bloggar Blogglista.se