ESC2016 På måndag, den 25:e januari, går det officiella startskottet för Eurovision Song Contest 2016 då det är dags för Sverige att officiellt överta värdskapet för ESC, presentera årets slogan och grafik samt ordna med dragningen som avgör i vilka semifinaler de olika länderna ska tävla. Här är vad som gäller:

Eurovision 2016 – Allocation Draw / Semifinaldragning, 25/1 2016:
När?: kl. 11:15 CET
Var?: eurovision.tv och svt.se/melodifestivalen
Programledare: Alexandra Pascalidou och Jovan Radomir

Hur går dragningen till?:
De 37 länder som ska vara med i dragningen inför de båda semifinalerna den 10:e och 12:e maj har delats in i sex grupper, se nedan, beroende på deras röstningsmönster, allt för att röstningen ska bli så rättvis som möjligt. Sedan fördelas länderna från varje grupp i de båda semifinalerna med lottens hjälp. Det kommer även att avgöras om länderna ska tävla i den första eller andra halvan av semifinalerna. Den exakta startordningen bestäms vid ett senare tillfälle av tävlingens producenter.

Det har redan beslutats att 18 länder kommer att tävla i den första semifinalen medan den andra semifinalen kommer att innehålla 19 länder.

Vilka länder gäller det?:
43 länder deltar i ESC 2016, se listan här, men värdlandet (Sverige) och The Big Five (Tyskland, Storbritannien, Spanien, Italien och Frankrike) är direktkvalificerade till finalen den 14:e maj och är därför ej med i dragningen. Däremot ska det avgöras i vilken av semifinalerna dessa sex länder ska få rösta och visa upp sina bidrag.

Redan beviljade önskemål:
Sedan tidigare är det beslutat att Tyskland ska rösta i den andra semifinalen, Sverige ska rösta i den första semifinalen (framkom vid lottningen) samt att Israel (p.g.a. nationell helgdag) ska få tävla i den andra semifinalen.

De olika grupperna:
Grupp 1: Grupp 2: Grupp 3:
Albanien Albanien Danmark Danmark Armenien Armenien
Bosnien och Hercegovina Bosnien och Hercegovina Estland Estland Azerbajdzjan Azerbajdzjan
Kroatien Kroatien Finland Finland Georgien Georgien
Makedonien Makedonien Island Island Ryssland Ryssland
Montenegro Montenegro Lettland Lettland Ukraina Ukraina
Serbien Serbien Norge Norge Vitryssland Vitryssland
Slovenien Slovenien
Grupp 4: Grupp 5: Grupp 6:
Australien Australien Irland Irland Israel Israel (semi 2)
Belgien Belgien Litauen Litauen Moldavien Moldavien
Bulgarien Bulgarien Malta Malta Rumänien Rumänien
Cypern Cypern Polen Polen Schweiz Schweiz
Grekland Grekland SanMarino San Marino Ungern Ungern
Nederländerna Nederländerna Tjeckien Tjeckien Österrike Österrike
(Källa: eurovision.tv)

Schlagerpinglan: Även om det officiella startskottet ännu ej avfyrats så är förberedelserna inför ESC 2016 i full gång, vilket Veckans ESC-schema är ett trevligt bevis på. 😀 Klicka på flaggorna ovan för att komma till varje lands info-sida, eller gå direkt till samlingssidan för Eurovision 2016 för att läsa mer om hur långt varje land kommit.

Vill ni i stället lyssna in er på de tävlande bidragen inför de kommande nationella uttagningarna så finns all information på min “Nationella uttagningar att lyssna in sig på”-sida (se även direktlänk i högermarginalen under Aktuellt).

Andra bloggar om: ,

Mer från Schlagerpinglan i samma kategori:


  1. Lämna en kommentar


                 

                 

     





Musik bloggar Blogglista.se