Litauen TV-bolaget LRT har bekräftat att Litauen kommer att delta i Eurovision Song Contest 2018 samt att tävlingsbidraget återigen kommer att utses genom Eurovizijos 2018. Ev. kan flera olika städer få agera deltävlingsvärdar men det har ännu inte bekräftats officiellt. (Källor: esctoday.com och eurovoix.com)

Snabbfakta: Litauens deltagande i Eurovision Song Contest:
debutår: 1994 – deltagit 18 gånger – vunnit 0 gånger


Rain of Revolution“, Fusedmarc (Litauens ESC 2017-bidrag)

Litauens ESC-bidrag och resultat sedan
två-semifinals-systemet infördes 2008:
2017: Rain Of Revolution“, Fusedmarc (Eurovizijos 2017) 17:e i semi 2
2016: I’ve Been Waiting for This
Night
“, Donny Montell
(Eurovizijos 2016) 9:a i finalen
2015: This Time“, Monika Linkytė and
Vaidas Baumila
(Eurovizijos 2015) 18:e i finalen
2014: Attention“, Vilija Matačiūnaitė (Eurovizijos 2014) 11:a i semi 2
2013: Something“, Andrius Pojavis (Eurovizijos 2013) 22:a i finalen
2012: Love Is Blind“, Donny Montell (Eurovizija
atranka Lietuvoje
)
14:e i finalen
2011: C’est Ma Vie“, Evelina Sašenko (Eurovizija 2011) 19:e i finalen
2010: Eastern European Funk“, InCulto (Eurovizija 2010) 12:a i semi 2
2009: Love“, Sasha Son (Lietuvos
Dainų Daina
)
23:a i finalen
2008: Nomads In The Night“,
Jeronimas Milius
(Nationell uttagning) 16:e i semi 2

Schlagerpinglan: Även om jag tycker att Litauens uttagning har lång väg kvar innan de kommer upp i samma nivå som “Eesti Laul“, “Melodifestivalen“, “Malta ESC“, “Supernova“, “Söngvakeppnin”, “UMK“, “MGP” m.fl. så är det likväl en maratonsatsning som imponerar på mig och som jag inte kan låta bli att följa. 🙂

Engagemanget från TV-bolagets sida samt de numera välkända ansikten som brukar dyka upp tillhör de starkare sidor som jag gärna ser att de spinner vidare på. Det jag däremot hoppas att de lyckas lite bättre med inför 2018 är själva tävlingsupplägget (som känns lite utdraget och minskar snarare än ökar i spänning) samt urvalet av låtar (där det gäller att fler intressanta låtar skickas in och väljs ut). Lycka till, Litauen. 😀

Mer om Litauens förberedelser inför ESC 2018 hittar ni här: “Litauen i ESC 2018“.

Andra bloggar om: , , ,

Mer från Schlagerpinglan i samma kategori:


8 kommentarer till “Eurovision 2018: Litauen bekräftar deltagande”

  1. Adri

    Litauen är antingen upp eller ner för mig. Antingen topp 10 eller botten 10.

    2017 – 37/42
    2016 – 3/42
    2015 – 8/40
    2014 – 37/37
    2013 – 10/39
    2012 – 10/42
    2011 – 34/43
    2010 – 36/39
    2009 – 35/42
    2008 – 38/43

    Litauens uttagning upprörde mig rejält 2017. Så många bra låtar. Framför allt två låtar: “I’m like a wolf” och “Like I live you”. Men ändå vinner rena bottenskrapet. Litauen får verkligen skärpa sig!

    Det ska mycket till om Litauen ska lyckas ännu sämre för mig än 2017.

    Vad gäller Litauen har jag inga önskemål direkt. På min spellista har jag en litauisk artist, GJan, men jag vet inte om hon är det bästa Litauen har att erbjuda!

  2. Micke

    Litauen har aldrig varit ett land som fått mig att gå igång på deras bidrag till ESC. Finns dock två undantag som är högt över deras övriga material

    1. 2006 – We are the winners (Ett av de största glädjepillren i hela historien av ESC. Hur någon kan ta illa upp av detta kommer jag aldrig att förstå. Vad tror folk? Att allt ska vara gravallvarligt? Vakna upp eller lämna ESC och hitta något ställe där det är förbjudet att ha smilbanden uppåt)
    2. 2013 – Something (Vid två tillfällen sedan jag hoppade på bloggen här 5-10 år tillbaka i tiden har det känts som du och jag fått kämpa ensamma i motvind Pinglan 🙂 Minns du? 🙂 Ett av dessa tillfällen var Moldavien 2012 och det andra detta bidrag från Litauen. Nästan som vi varit ensamma i världen om att tycka om dem 🙂 När det gäller Litauen 2013 älskar jag gitarrerna och hela soundet, vilket de tyvärr sabbade i själva tävlingen då de tonade ner gitarrerna och la in en helt överflödig kör som drog ned helhetsintrycket. Att sen sångaren saknade det mesta brydde jag mig inte om så mycket just i detta fallet)

    3. 1999 – Strazdas (Pluspoäng för att vi slipper engelskan. Kunde ha blivit riktigt bra om någon med rätt handlag hade fått tag i den. Så gott när länderna vågar)

    4. 2017 – Rain of Revolution (Blir fyra i brist på annat. Urusel vers som ändå räddas upp av en hyfsat medryckande refräng och sista halvminuten känns det nästan till och med bra)
    5. 2007 – Love or leave (Småmysig låt som nästan får en i riktig bra stämning under korta perioder. Fattas dock en hel del)

    Nu kommer beviset! Då är det fastslaget då. Det finns överskottlager även i Litauen

    13. 2008 – Nomads in the night
    14. 2004 – What’s Happened To Your Love?

    Resten saknar jag ord för. Undrar vad de säger på överskottslagren.

    15. 2002 – Happy You
    16. 2001 – You got style
    17. 2016 – I’ve Been Waiting for This Night

  3. Schlagerpinglan

    @Micke, Mmm… både “Something” och “Lăutar” var låtar med det där lilla extra som verkligen tilltalade mig men, som du påpekar, där det var många som inte lät sig övertygas så lätt 🙂 Vi var i alla fall överens och det blev finalplatser för båda bidragen, så det får väl räknas som några av ljusglimtarna här. 😀

    Även vad gäller “We are the winners” så är jag helt med dig, en otroligt medryckande och charmig låt som tyvärr visade att det här med humor inte alltid är så lätt.

  4. Adri

    Just det!! Toppen och botten får jag ju inte glömma!

    Litauens topp 5 (för här kan jag äntligen begränsa det till 5st)

    1. I’ve been waiting for this night, 2017
    • Visst, jag vet bättre än att kalla detta en unik bit pop. Det är absolut inte unikt, men det är en standard poplåt done 100% right!

    2. This time, 2015
    • Otroligt charmig dialekt. Monika är jättesöt. Båda sjunger riktigt bra och kemin är verkligen on point!

    3. What happened to our love?, 2004
    • Ja så det här liveframträdandet var ju underväldigande, men tänk på att det är också är 2004 vi snackar om. Inget liveframträdande var bra. Låten då? Jo men den tycker jag verkligen om. Minns den starkt. Lilla barn-jag älskade den då, och jag står för det!

    4. Something, 2013
    • Ni ovan är inte ensamma. Jag gillar denna låt. Bisarr text och bristande utstrålning? Visst. Men låten är huvudrollen här och den är riktigt bra! Såg finalen live och jag tyckte det var riktigt bra! Andrius höll live också!

    5. Love or leave, 2007
    • Ja. Lite småtråkigt kanske. Men den är väldigt mysig också. Riktigt härligt liveframträdande också. Känns verkligen som ett mysigt café-band. Kan nästan känna lukten av tobak bara jag hör denna låt och det är mindre trevligt, men passar låtens stämning!

    Ja, då den lite sämre sidan av Litauen.

    14. Little by little, 2005
    • Låten är väl ok. Men liveframträdandet var en enda stor brist. Hennes röst, hennes utstrålning, visuella framträdandet. Allt var bara stooort meh.

    15. Rain of revolution, 2017
    • Till motsats från ovanstående kommentar tycker jag snarare det är dn kompetent vers som leder fram till en hemsk refräng. Största bristen? Absolut sångerskan. Fy farao vad irriterande hon är. Jag både lämnade rummet och stängde av ljudet i mitten av denna låt. Hennes “yeah yeah” gånger 50 gör nästan så att jag på allvar önskar bort min hörsel.

    16. Strazdas, 1999
    • Tråkig låt. Dålig sångerska. Inte mycket mer att säga.

    17. Eastern european funk, 2010
    • Jag är ju oftast (vissa undantag) inte nådig mot skämtlåtar eller skämtframträdandet. This is why. Detta var bara slöseri på allt. Slöseri på tittarnas tid, slöseri på pengar till framträdandet och deltagande och jag tycker enormt synd om de stackars deltagare som förlorade mot detta nonsens i deras nationella final.

    Nåväl, utan att överdriva skulle jag glatt ha ett maraton med dessa fyra låtar i ett dygn hellre än att ens höra följande låt ens en gång.

    18. Attention, 2014
    • Det här är så dåligt. Det är så förfärligt. Skrikig sångerska, skränig musik, jobbig kör, obefintlig star quality, dåligt framträdande både vad gäller prestationer och det visuella. Ugh… jag ryser av tanken att denna nästan tog sig till final. Absolut ett av bottenbidragen på 2010-talet.

  5. Adri

    Vad gäller deras låt från 2006 så gillar jag den inte. Som sagt, inget fan av skämtmusik. Och jag gillar helt enkelt inte musiken heller. Med det sagt tycker jag det var helt oacceptabelt av publiken att bua. De som buar verkar 1. inte kunna normalt vett. Det första man lär sina barn är väl respekt mot andra människor? Det borde det vara i alla fall, men vissa verkar ha missat den livsläxan. 2. ta ESC på liiiiite för stort allvar. Bara acceptera att det inte alltid går som man vill.

    Och sen en liten korrigering: under placering 2 i kommentaren ovan ska det stå “charmig duett”, inte “charmig dialekt”.

  6. Micke

    @Adri, jisses visste inte att du gillade Donny bidrag så mycket. Ledsen om jag gick för hårt åt den. Grejen är att för de som inte förstår vad jag tycker så illa om i MF så är detta en riktigt bra modell för det. Är det inte egentligen Danny Saucedo som står där på scen? Eller någon blonderad Anton Ewald eller Erik Saade mm.

    Det jag kan ge Donny Montell är att allt det som videon luktade för mig inte besannades fullt ut när det väl dök upp på scen. Stort plus till Donny för att han inte släpade med sig de sedvanliga robotdansarna som hör till ett sånt här bidrag. Det ger jag dig Donny.

    Jädrar Adri vi är överens ibland och ibland inte men det här var nog bland det sämsta om man kollar på allt vi båda skrev om Litauen 🙂

  7. Micke

    Du har skrivit fel år på ditt favvisbidrag Adri. Bara så du vet.

    Jag brukar säga att jag aldrig lyssnar på bidrag från ESC utanför bubblan men i år finns det undantag. Om man tänker en månad tillbaka till nu finns det två bidrag från ESC jag faktiskt lyssnat på och märkligt nog även ett från MF 🙂

    De två från ESC har fortsatt växa. Ett av dem var som det oftast är bäst i studioversion och jag pratar om Belgien. Det andra var precis tvärtom klart bäst live. Wow vad den växte då. Polen alltså. I MF chockar jag mig själv med att lyssna på ett bidrag och det är Loreen. Hur den kunde missa finallär de lärde fundera över till dödagar.,

  8. Adri

    @Micke: Nej du gick verkligen inte för hårt åt Donny. Du skrev ju mer eller mindre ingenting om honom/låten. Bara att han var din sistaplats. Och det tål jag att läsa utan att bli kränkt faktiskt! 🙂

    Sen kan jag väl förstå likheter du ser med Eric Saade och Anton Ewald, men med en viktig skillnad: Donny Montell kan sjunga. Danny håller jag verkligen inte med om eftersom han numera ändå bara sjunger ballader/midtempo på svenska språket.

    (Sen håller jag inte med dig om Belgien’s “City lights” var bättre i studion. I mina ögon höjdes låtupplevelsen live. Polen har varit på samma nivå hela tiden. Och är helt med dig vad gäller Loreen’s “Statements”. Inte min vinnare i MF, men en finalplats var hon mer än värdig!) 🙂

  1. Lämna en kommentar


                 

                 

     





Musik bloggar Blogglista.se