Lyssna på Amys “Era stupendo”

2008-01-21 (måndag)

Schlagerpinglan: Enligt aftonbladet.se så riskerar Schweiz bidrag till Eurovision Song Contest 2008, “Era stupendo” med Paolo Meneguzzi, att diskas. Den ska vara ruskigt lik Amy Diamonds “It can only get better” från 2006 och hennes manager/pappa Lee Deasismont är upprörd och planerar åtgärder.

Man kan man ju diskutera huruvida låtskrivarna till “Era stupendo” blivit inspirerade av Amys låt, lånat lite eller helt enkelt snott delar av den. Oavsett vad man tror så får man ju hålla med om att de har sina likheter, men är de tillräckligt lika? Ribban brukar ligga ganska högt i sådana här fall. Länkarna till de båda låtarna finns här nedanför. Lyssna och döm själva.

Länkar till originalet och den påstådda kopian:
“It Can Only Get Better”, Amy Diamond, 2006, YouTube
“Era Stupendo”, Paolo Meneguzzi, Schweiz, 2008, YouTube

Andra bloggar om: , , , , ,

Mer från Schlagerpinglan i samma kategori:


9 kommentarer till “Lyssna på Amys “Era stupendo””

 1. David

  Jag tycker det är för många likheter för att det bara ska vara ett sammanträffande….känns skumt.

 2. Schlagerpinglan

  David: Mmm… det var ju mer än bara några toner som var lika.

 3. Håkan

  Om man lyssnar som hastigast kan det finnas någon enstaka likhet men hur många låtar påminner inte om varandra? Hur säker kan man vara på att Amys låt inte är plagiat från början? Jag tycker att hennes låt påminner om andra liknande låtar. Paolos låt, vare sig det är plagiat eller inte är mycket bättre. Den är mer rockig och ska absolut vara med i melodifestivalen. Skulle jag ge en procent på likhet så är det max 10% och då pratar jag om max. Likhetena är på tok för få. Det är inte samma text, det är bara någon enstaka melodisnutt som påminner om varandra och det har man hört förr. Paolo ska vara nöjd med sin låt. Den är egen helhetsmässigt.

 4. Andy

  Håkan: det är inget snack om att det är ett plagiat. Om du hade tekniken att plocka ut sången från vardera låt och byta plats på dem, då skulle inte ens du tveka längre.
  Bara för att en låt är mer rockig gör den inte automatiskt till en bättre låt, var har du fått det ifrån?
  Det är alltför många melodisnuttar som påminner om varandra för att det inte skall vara ett plagiat, och det är väl självklart att de inte använder samma text (där måste väl ändå gränsen för total dumhet gå).
  Om vi skall prata procent så hamnar Era stupendo definitivt på 60% i likhet med It can only get better, det går inte att komma ifrån det om man är något musikalisk.

 5. Herr Skalman

  Självklart kan man hävda att det finns åtskilliga låtar som liknar varandra. Det normala är att endast delar av en låt plagierats. I detta fall rör det sig om både versen och refrängen – hela låten från första till sista tonen. Rip offen är gjord som en ballad och betoningarna ligger på exakt samma ställe. Inte skall väl Amy Diamond behöva möta sig själv i Belgrad.

 6. annalin

  Jag tycker också att det är för mycket likheter för att vara en slump.
  Till och med i schlagersammanhang. När låtar beskrivs som plagiat brukar det bara handla om någon rad i vers ELLER refräng.
  Det här var ju både och.

  Hoppas Amys pappa visar sig vara lika handlingskraftig som systrarna Simpsons pappa..!

 7. Evalie

  Asså jag tycker det kan ses som en ren kränkning mot Amy om låten tillåts tävla! läste någonstans att 7 toner i rad måste vara lika för att det ska räknas som plagiat och i det här fallet kunde jag räkna till minst 13 i rad i refrängen! när det är klockrent plagiat på både vers och refräng borde det väl inte vara något snack om saken? särskilt som låtskrivarna tydligen är svenska så måste de ha hört amys låt innan och då börjar man ju undra: har de till och med plagierat den med mening? :S

 8. Helena

  Helt klart plagiat!!

 9. Andreas

  Lite insideinfo. Den enda som har plagierat låten är låtskrivaren själv. Då det nämligen är samma person som varit med och skrivit båda låtarna.

 1. Lämna en kommentar


                 

                 

     

Musik bloggar Blogglista.se