Ballad eller inte ballad?

2008-03-11 (tisdag)

Schlagerpinglan: Har du tänkt rösta på någon av Melodifestivalen 2008:s finalister nu på lördag? Då är bra om du är medveten om följande innan du gör ditt val:

I år ställer Serbien upp med balladen “Oro“. Den är komponerad av samme man som gjort balladerna “Lane moje” (2:a i ESC 2004) och “Lejla” (3:a i ESC 2006).

 • Lyssna på “Lane moje” och “Lejla” så du vet vad Europa röstat på.
 • Lyssna på “Oro” så du vet vad vi tävlar mot i år.
 • Fundera: Realistiskt att tro att en svensk ballad kan få fler röster?
 • Min personliga slutsats är att en svensk ballad inte har en chans mot “Oro”, utan den kan som bäst bli tvåa. Har jag rätt så är det alltså omöjligt för Sverige att vinna ESC 2008 med en ballad.

  Du kanske kommer fram till något annat. I vilket fall som helst så skadar det inte att veta förutsättningarna innan man väljer.

  Andra bloggar om: , , ,

  Mer från Schlagerpinglan i samma kategori:


  10 kommentarer till “Ballad eller inte ballad?”

  1. David

   ja jag tror inte vi ska skicka en ballad. tror nämligen att det är samma stigma som rocklåtar under 2007.. det komemr inte gå så bra för balladerna i år. (tror jag). tycker ändå inte att vi har fått se nån såkallad “serifovic effekt” inte många ballader i årets tävling ändå, inte som man trodde det skulle bli.

   har också kommit fram till att den största skandalen i Melodifestivalens historia är när Lizette förlorade mot christer björkman i melodifestivalen 1992. det resultatet bevisar att telefonomröstning är bättre.

   http://www.youtube.com/watch?v=qKx0JeK0TNI&feature=related

  2. Jerry

   Det där resonemanget köper jag inte alls. Jag röstar på den låt JAG tycker är bäst oavsett vad andra länder skickar för typer av låtar. Det kommer säkert att finnas någon upptempolåt som är bättre än den vi ev. skickar. Så att taktikrösta tror jag bara blir fel.

  3. David

   @jerry, ja såklart du röstar på låtarna du gillar. men du kan knappast komma och säga att ballader tillexempel har en historia av att göra bra ifrån sig i eurovision under 2000-talet.. vinsten förra året var et tundantag som bekräftar reglen. likadant gäller rocklåtar.. det är ju faktiskt bevisat att rocklåtarna inte gick bra förra året så..

  4. Schlagerpinglan

   Jerry: Eftersom detta är en tävling så tycker jag personligen att det inte är fel att taktikrösta genom att välja ut en låt med vinstchans. Vilken låt som har “vinstchans” har jag ingen aning om, men jag tror som sagt inte på en svensk ballad som det ser ut nu.

   Naturligtvis har alla rätt att rösta hur de vill, vare sig de taktikröstar, röstar på sin favoritlåt, sin favoritartist, eller proteströstar på “sämsta” låten bara för att det är skojigt. Förhoppningsvis så leder det till en spännande omröstning och att “rätt” låt vinner.

  5. schlagerkung

   Sanna är bäst.

  6. Schlagerpinglan

   schlagerkung: I mitt inlägg “Återblick: Melodifestivalen 2007” så utsåg jag Sanna till “Årets svenska kvinnliga sångerska”, så visst håller jag med dig om att Sanna är bra. Hon kan verkligen sjunga och förtjänar någon form av utmärkelse för sin prestation.

   Till Serbien tycker jag dock att vi ska skicka en kombination av bra artist och bra låt. 😉

  7. rosenblom

   Ni glömmer allihopa att även Melodifestivalen är en tävling. Jag tycker att det är viktigare att rätt låt vinner här än att vi placerar oss högt i Belgrad. Speciellt nu när vi tvingas kvala varje år oavsett hur vi placerar oss året innan.

  8. Schlagerpinglan

   rosenblom: Melodifestivalen är bara en deltävling, en del i Eurovision Song Contest där målet är att vinna hela rasket. Den låt som du menar är “rätt låt” kommer ändå att visa sig senare när vi får reda på vilken låt som spelats/sålt bäst här i Sverige.

   Så i stället för att rösta på “rätt låt”, som inte har en chans i ESC, så kan du ju köpa skivan. Då har du ju dragit ditt strå till stacken och kan med gott samvete lägga din röst på någon med vinstchans.

   Förtydligande: Om man inte gillar det bidrag man tror har bäst chans så tycker jag inte att man ska rösta på det heller. Har man flera låtar som man tycker om så kan man däremot göra ett lite mer taktiskt val.

  9. rosenblom

   För ordningens skull, som jag tydligen värnar om en hel del idag, så kanske det skall påpekas även på din sida att vi är av olika åsikt.

   Du ser Melodifestivalen som ett kval och jag ser den som den riktiga, viktiga och enda rättvisa tävlingen.

   Tror säkert att det finns tävlande som delar både din och min åsikt.

  10. Schlagerpinglan

   rosenblom: Håller faktiskt med dig där. Det viktigaste är inte HUR man ser på Melodifestivalen, utan ATT man ser på den. Anledningen spelar inte så stor roll. Utan det breda allmänintresset och mediaintresset så hade det inte blivit detsamma.

  1. Lämna en kommentar


                   

                   

       

  Musik bloggar Blogglista.se