Juryns vara eller icke vara

2008-03-16 (söndag)

Schlagerpinglan: Personligen var jag väldigt nöjd med resultatet av Melodifestivalen 2008. Min första tanke var att vi borde avskaffa folkets röst, men den tanken övergav jag nästan lika snabbt som den dök upp.

Att folket kan engagera sig i och påverka tävlingen är jättebra, det ökar intresset enormt. Det är dock tur att jurygrupperna finns. De tänker förhoppningsvis ett steg längre och blir en bra motvikt till folkets ibland lite annorlunda syn på vad som är bäst val för Eurovision Song Contest.

Inte oväntat så kan man både på aftonbladet.se och expressen.se läsa om arga läsare och artister som vill avskaffa jurygrupperna. Enligt aftonbladet.se:s undersökning så vill hela 62 procent att juryn avskaffas helt.

Visst fanns det brister i vissa av årets jurygruppers arbete, men att ändra hela jurysystemet vore väldigt dumt. Som tur är så verkar inte Christer Björkman ha några sådana planer.

Andra bloggar om: , , , , , , ,

Mer från Schlagerpinglan i samma kategori:


7 kommentarer till “Juryns vara eller icke vara”

 1. David

  ja som tillexempel med sannas låt i år då det blir någon sort Hype runt ett visst bidrag. sannas låt är ok men liksomd et är tidningarna som har i princip präntat in de ti huvudet på folk att empty room är så himla bra. nä det är tur attdet finns jury grupper tycker jag också.

 2. rosenblom

  Hur kan du påstå att det fanns brister i juryns arbete?

 3. Schlagerpinglan

  rosenblom: En jurys uppgift är inte att rösta på det bidrag som kommer från dess landskap, utan man kan kräva att de ska vara lite proffsigare än så.

  Jag kan eventuellt köpa att Malmöjuryn var den enda jurygrupp som tyckte att skånska Frida var värd några poäng, men att ge 12 poäng till skånska Sibel när ingen annan jurygrupp ens var i närheten av den summan?

  Njae… detta var inte så proffsigt gjort. Jag tycker att jag har belägg för mitt påstående att det fanns brister i juryn arbete.

 4. schlagerkung

  Jury ska det vara.

 5. Micke

  Jag tycker det är principiellt fel att vissa personer ska anses kunna göra en objektiv bedömning om vad som är “bra musik” och dela ut hälften av alla poäng, för det menar jag är helt subjektivt. Samtidigt vill jag inte plocka bort juryn men det är enbart för att det blir bättre TV med jurygrupper.

  Däremot tycker jag att det är sjukt att de bara är 4 personer i varje jurygrupp. I Malmö räcker det ju t.ex. med att det kanske var en av de fyra som tyckte att Sibel var bäst och de andra tyckte att den var okej, så räckte det för 12 p från Malmö.

 6. HL

  Schlagerpinglan, Det är kanske så, att det bara är Malmöjuryn som visar god smak. Charlotte Perrellis låt var en ganska medioker disco som låter som en hybrid mellan Roxette och Belinda Carlisle. Sanna Nielsen har en fantastiskt vacker sångröst, och hon gör verkligen det bästa av Empty Room, som egentligen är en dussinballad skapad efter vers-refräng-vers-refräng-vamp-refräng-konceptet. Bobby Ljunggren i all ära, men han har skrivit bättre låtar förr (som Se på mig 1995). Debuterande Sibel gjorde däremot en mycket bra tolkning av en svårsjungen, långsam, men väldigt melodisk och vacker ballad. Hon förtjänade en betydligt bättre placering än hon fick.

  En malmöbo röstar inte på en sångerska från Kristianstad i onödan. Skånementaliteten fungerar inte på det sättet. Kristianstad är en rivaliserande stad, inte minst pga att staden är huvudsäte för Region Skåne. Dessutom: Sibel bor numera på Östermalm, Sanna på Lidingö 😉

 7. Älva

  Personligen tycker jag att juryn ska avskaffas. Som sagt så går det inte att göra en objektiv bedömning av en låt eftersom musik inte är objektiv. Man gillar vissa musikstilar, artister och upplägg mer än andra helt enkelt, och såklart påverkas även juryn av media. Är vissa bidrag favorittippade och hypade så är det ju inte så konstigt om dessa drar in mer poäng heller. Det är ju redan en jury som från början plockar fram de bidrag som får tävla, tycker deras inverkan borde sluta där… Sen att juryn skulle veta bäst vad som passar i ESC tror jag inte på. Där är det ju också tittarna som röstar, och jag tror det är svårt att förutspå vad som kommer att slå och inte…

  Dessutom tycker jag årets jury var FRUKTANSVÄRT likriktade… Känns nästan som om det var uppgjort i förväg. Av 10 bidrag var det 7 som tog åt sig alla poäng utom 11 som tre övriga fick dela på.
  Fördelningen var typ Amy Diamond & Sibel 1-2 poäng, Linda Bengtzing och Sanna 6-8, Rongedal & BWO 8-10 och Charlotte 10-12…

 1. Lämna en kommentar


                 

                 

     

Musik bloggar Blogglista.se