Det nordiska sveket?

2008-05-25 (söndag)

Schlagerpinglan: Innan finalen jublade de oinsatta, men välbetalda, journalisterna att vi skulle få fyra gratistolvor från våra nordiska grannar. Allt var toppen och “Nordenpakten” hyllades.

Efter finalen skrivs det om det nordiska “sveket” och annat löst gnäll. När det visade sig att nordborna, liksom övriga Europa, föredrog Norges låt så var det inte längre roligt med pakter och grannlandsröstning, se nedan.

De nordiska rösterna i ESC 2008:

Sverige Norge Danmark Finland Island Summa
Norge 12 p. x 10 p. 12 p. 10 p. 44 p.
Island 8 p. 8 p. 12 p. 7 p. x 35 p.
Danmark 5 p. 12 p. x 0 p. 12 p. 29 p.
Sverige x 7 p. 8 p. 5 p. 3 p. 23 p.
Finland 7 p. 4 p. 0 p. x 7 p. 18 p.

De nordiska placeringarna i ESC 2008:

5. Norge 182 p.
14. Island 64 p.
15. Danmark 60 p.
18. Sverige 47 p.
22. Finland 35 p.

Schlagerpinglan: Siffrorna här ovan är förmodligen chockerade läsning för många av de svenska journalisterna: Norden röstar på Norden men inte automatiskt på Sverige utan på den bästa låten. Vi får väl se om de kommer ihåg det nästa år. 😉

Andra bloggar om: , , ,

Mer från Schlagerpinglan i samma kategori:


10 kommentarer till “Det nordiska sveket?”

 1. nelli

  amen herregud, man röstar på den bästa låten. inte på sina grannländer det bör du om nån fatta om du nu är en schlagerpingla som du kallar dig. det är lika patetiskt att sverige ska fiska efter röster från grannländerna som balkan fiskar efter röstar av varann. man röstar på den bästa låten, sen att sverige har en tendens att skicka de sämsta artisterna med sämsta låtarna som de TROR kommer vinna pga att de e kända utomlands eller har vunnit eurovison en gång tidigare är en annan sak. patetiskt hela grejen.

 2. Schlagerpinglan

  nelli: Vad sägs om att läsa det jag skriver innan du kommenterar det?

  Jag anser att många röstar på den låten de tycker är bäst men fakta kvarstår: oftast tycker de nordiska länderna att de nordiska ländernas bidrag tillhör de bästa. Inlägget ovan är inte menat som en hyllning till grannlandsröstningen utan som kritik mot hycklande och okunniga journalister.

 3. rosenblom

  Pinglan:

  Är det ok om jag instämmer i ett…

  Nelli: Vad sägs om att läsa vad Schlagerpinglan skriver innan du kommenterar det?

  Grannlandsröstning har inget med lojalitet att göra, åtminstone väldigt lite. Man röstar på bästa låten, i de flesta fall. Nu råkar det vara så att norden tycker de nordiska låtarna är bäst och att ryssarna tycker att ryssarnas låtar är bäst och jugoslaverna att jugoslavernas låtar är bäst… Inga konstigheter.

  Pinglan, det är tur att vi åtminstone är två stycken som vet hur det fungerar.

 4. Schlagerpinglan

  rosenblom: Skriv du på bara. Du må ha en egendomlig smak men du vet i alla fall vad du pratar om. 😉

 5. schlagerkung

  Har ni nåt på gång eller? 😉
  Grannröster är ok. Men problemet uppstår när man röstar på sitt eget land. Dvs man bor i ett annat land och röstar på sitt hemland. Det är anledningen till att Ryssland får så höga poäng.

 6. Geir

  Gjennom Melodifestival-historien har Norge totalt gitt Sverige 210 poeng, mens Sverige har totalt gitt Norge 126 poeng. Hvem har da blitt mest sveket?

  Kilde:http://en.wikipedia.org/wiki/Norway_in_the_Eurovision_Song_Contest

 7. Tonie

  Ja du Geir, Norge har verkligen varit snälla mot Sverige genom åren. Men du glömde att nämna att de där 126 poängen Norge fått är mer än ni fått från något annat land.

  Bortsett från det. Visst vore det väl mer spännande om poängen 1-7 presenterades muntligt. 8-12 vet man ju redan vart de går från de flesta länderna.

 8. Schlagerpinglan

  Geir: Personligen så tror jag inte på “det nordiska sveket”, utan anledningen till att Norge fått så lite poäng av Sverige tror jag snarare beror på svenskarna inte tycker att norrmännen skickar så bra bidrag.

 9. Bimbo Boy

  Vi röstar ju också på varandra. 😉 Hör bara på Kristian Luuk och alla andra som gnäller över att den nordiska pakten struntade i oss. Vem bryr sig? Man röstar väl på bästa låten och Inte på landet? Jag skäms över att vara svensk när man hör vissa människors trångsynta åsikter.

  Jag såg en dokumentär på SVT där de gjorde en undersökning och plockade bort östländernas röster från 2007. Det blev ändå samma resultat, så pratet om att öst bara röstar på varandra är skitsnack. 🙂

  Vi måste skicka moderna låtar som funkar bättre internationellt, t.ex. BWO, istället för att uppföra oss som dåliga förlorare och bara höja våra egna bidrag till skyarna. 🙂 När det går bra för Sverige är allt frid och fröjd, men när vi inte vinner vill vi inte vara med och skyller på “fusk och dålig smak”. 😉

 10. Schlagerpinglan

  Bimbo Boy: Jag tycker att hela grannlandsröstningsdebatten är väldigt överdriven. Som det är nu så är det inte 100 procent rättvist men det är heller inte så orättvist som många påstår. Personligen tror jag fortfarande att folk först och främst röstar på den låt de tycker är bäst. Frågan är om det egentligen finns någon, förutom vissa journalister, som tror att det finns en regelrätt “nordisk pakt”.

 1. Lämna en kommentar


                 

                 

     

Musik bloggar Blogglista.se