Fel Idol-vinnare?

2008-08-30 (lördag)

Schlagerpinglan:aftonbladet.se så påstår den nya Idol-juryn (Anders Bagge, Laila Bagge och Andreas Carlsson) att fel artister vunnit i alla de föregående Idol-säsongerna. Har de rätt eller söker de bara uppmärksamhet inför premiären av Idol 2008?

Eftersom en del av artisterna i Melodifestivalen kommer direkt från Idol så beslöt jag mig för att, med hjälp av wikipedia, undersöka saken lite närmare.

Resultatet av “Idol 2004”:
1. Daniel Lindström
2. Darin Zanyar
3. Fillip Williams
4. Lorén Talhaoui
5. Stina Joelsson
6. Geraldo Sandell
7. Paul Lötberg
8. Nathalie Schmeikal
9. Cornelia Dahlgren
10. Alex Falk

Schlagerpinglan: Så här med facit i hand så kan man ju konstatera att vinnaren av Idol 2004 egentligen var Darin. Daniel Lindström har man hört en del om, men rubrikerna är till största delen p.g.a. hans vinst. För örvrigt så är det enbart, för mig, okända namn i listan.

Resultatet av “Idol 2005”:
1. Agnes Carlsson
2. Sebastian Karlsson
3. Sibel Redzep
4. Jens Pääjärvi
5. Måns Zelmerlöw
6. Elina Nelson
7. Jonah Hallberg
8. Ola Svensson
9. Marième Niang
10. Maria Albayrak
11. Cindy Lamréus

Schlagerpinglan: Den riktiga vinnaren här är naturligtvis Måns Zelmerlöw, som kom trea i Melodifestivalen 2007 med “Cara Mia”. Här finns dock även andra schlagernamn: Sibel Redzep (sjua i MF 2008 med “That is Where I’ll Go”), Sebastian Karlsson (åtta i MF 2007 med “When the Night Comes Falling”) och Ola Svensson (ut i Andra Chansen i MF 2008 med “Love in Stereo”). Agnes Carlsson skulle även hon kunnat vara med i listan, om hon inte blivit diskad.

Resultatet av “Idol 2006”:
1. Markus Fagervall
2. Erik Segerstedt
3. Johan Larsson
4. Felicia Brandström
5. Cissi Ramsby
6. Danny Saucedo
7. Linda Seppänen
8. Jonas “Snäckan” Snäckmark
9. Jessica Myrberg
10. Natalie Kadric
11. Sara Burnett

Schlagerpinglan: Vinnaren av Idol 2006 borde rimligtvis vara Danny Saucedo, med Erik Segerstedt som stark tvåa. Resten av deltagarna, bortsett från vinnaren, är för mig väligt anonyma. Mina personliga åsikter om de två E.M.D.-medlemmarna håller jag dock för mig själv.

Resultatet av “Idol 2007”:
1. Marie Picasso
2. Amanda Jenssen
3. Andreas Sjöberg
4. Daniel Karlsson
5. Mattias Andréasson
6. Christoffer Hiding
7. Sam Hagberth
8. Evelina Sewerin
9. Gathania Holmgren

Schlagerpinglan: Här kan jag faktiskt inte hitta någon vinnare. Visst har många fått rubriker: det är synd om någon, någon sjunger falskt, någon är med i en “supergrupp” men likväl: ingen vinnare.

Uppdaterad 2008-12-12: Visst finns här en vinnare, som många redan påpekat i kommentarerna, och det är så klart Amanda Jenssen. Inget snack om saken.

Schlagerpinglan summerar: Vad ska man säga? Juryn och tittarna har misslyckats katastrofalt med sitt uppdrag varje år. Vi får väl se om de lyckas pricka rätt i år. Första avsnittet av Idol 2008 sänds i alla fall nu på onsdag (3/9) kl. 20:00 i TV4. Lycka till!

Uppdaterad 2008-12-13: I år lyckades dock juryn och tittarna att välja rätt vinnare, men hur svårt var det egentligen? 😉

Andra bloggar om: , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Mer från Schlagerpinglan i samma kategori:


9 kommentarer till “Fel Idol-vinnare?”

 1. Mimmi

  Hej,

  Jag förstår inte allt vad de talar om – Sebastian var helt outstanding i Idol 2005 (går INTE att jämföra med Markus året efter som inte var bra – helt rätt att Danny eller Erik skulle ha vunnit) och borde ha vunnit eftersom han både kunde sjunga och hade attityd. Agnes har ju ingen utstrålning, men sjunger okej och är söt. Sebastian var för bra och jag tror många tog för givet att han skulle vinna och helt enkelt inte röstade för det.

  Darin tyckte jag också skulle vunnit året innan – Daniel sjunger bra men har noll utsrålning.

  Förra året tycker jag inte någon var särskilt speciell – Marie bara trist och Amanda för hes och jobbig att lyssna på i längden.

  Vi får väl se om nya juryn som tycker att de är så bra, kan hitta någon bättre än Sebastian (och ev Darin) som jag tycker varit klart bäst hittills. Prova att sjunga Bowie låtar, Stones och även “Beautiful” så får ni se hur lätt det är – inte många som skulle ha klarat det – och dessutom med attityd…

 2. Caroline

  de är bara så att dem inte “skapat” artisterna och då rä de inget intressant för dem.

  fan, fett irriterad på den där arikeln!

 3. Midia

  nya juryn kommer aldrig hitta någon än Sebastian och inte heller i hans nivå.
  Lagom är bäst, “svensk uttryck” och Sebastian är för bra., Då är smörig Måns som duggar.

 4. Jensen

  Amanda o Sebastian var dem som var “för” bra o speciella för att få vinna Idol, enligt mig…

  Darin var ju rätt duktig o så..men har ju inte sett lr hört nånting från honom de senaste åren..

  Danny, Ola, Måns o Erik ä också såklart duktiga men deras främsta “vapen” ä ju deras utseenden.
  Markus Fagervall o Marie Picasso o Daniel Lindström va alla typiska Idol-vinnare..Visst alla tre kan ju sjunga..men noll utstrålning..Med undantag att Daniel i vissa stunder, har jag för mig, hade lite charm..;)

  Att säga att Agnes inte har en särskilt speciell röst håller jag ju inte med om..Jag tycker faktsist att den liknar Leona Lewis röst lite..^^Om hon bara får rätt låtmaterial kan hon säkert bli lite kändare…O hennes lite frånvarande o lite blyga sätt ä ju såå söt…

 5. David

  Amanda Jenssen är den klart starkaste stjärnan av alla idol deltagare alla år.. outstanding.. sen att hon inte är schlagermaterial är en annan sak..för hon har ett visst uttryck som kanske inte passar eurovision direkt..

 6. Erik

  Oj, det var schlagerperspektiv på den bedömningen!
  Syftet med Idol är ju knappast att producera artister till Melodifestivalen, även om det har blivit så. Syftet är att få fram nya skivartister (eller mer outtalat, ge lite snabba cash till TV4 och SonyBMG).

  Så Måns har visserligen varit väldigt framgångsrik i en mängd sammanhang, men särskilt många album har han inte sålt. Dessutom har han nått såpass långt minst lika mycket genom Lets Dance som Idol.

  Du har totalt missat Amanda Jenssen. Platina-album med strålande recensioner, framröstad som årets turnédrottning i Aftonbladet och tal om utlandslansering. Men hon lär ju aldrig ställa upp i Mellon…

  Och så Agnes då. Hon hade inga planer på att sjunga låten själv, så den där diskningen spelar ingen större roll. För henne var det inte viktigt – det var medkompositörerna som skickade in låten. Det var ju därför hon inte hade koll på reglerna.
  Däremot har hon sålt över 140000 album och är på gång med tredje skivan i höst.
  Första singeln On And On skulle förresten göra sig bra i schlagersammanhang, så hon kommer kanske att visa sig värdig segern även i dina ögon.

 7. Schlagerpinglan

  Erik,
  Oavsett hur många/få album Måns har sålt så tycker jag ändå att han har större “star quality” än Agnes. Agnes är naturligtvis duktig även hon, men det kan bara vara en vinnare och mot Måns har hon ingen chans.

  Vinnaren av Idol 2007 skulle mycket väl kunna vara, som både du och David påpekar, Amanda Jenssen. Men… nej… jag avvaktar med att utse någon vinnare här. Det MÅSTE helt enkelt finnas någon bättre från den årskullen. Jag avvaktar ett år. Har ingen visat sig då så får jag väl ge mig. 😉

 8. Kurt

  Testa IDOL-toolbaren i din webbläsare, har allt för idol!
  Mvh Kurt

 9. Marcoa

  Måns vs Agnes. Sångmässigt, tja, om Måns når upp till 30% av Agnes sångkapacitet och talang ska han skatta sig lycklig!

 1. Lämna en kommentar


                 

                 

     

Musik bloggar Blogglista.se