ESC-nyheter

2009-09-05 (lördag)

Schlagerpinglan: Här är lite nyheter och skvaller från ESC-världen:

 • Malta: Nästa års Eurosong, den nationella uttagningen till Eurovision Song Contest, kommer endast att vara öppen för lokala sångare, kompositörer och textförfattare. Beslutet har fått kritik från personer som anser att eftersom lokala kompositörer kan skicka bidrag till andra länder så bör även Malta ta emot utländska bidrag.
 • Grekland: P.g.a. det stundande grekiska valet och eventuella förändringar i TV-bolaget ERT så kommer ERT inte med närmare info om sina Eurovision-planer i oktober, som det förut uppgavs utan de dröjer ytterligare ett tag.
 • EBU: EBU kommer att ha ett möte i Oslo den 11:e september. Där kommer bl.a. skandalen i Azerbajdzjan att behandlas. Är anklagelserna sanna och kommer det i så fall att bli någon påföljd?
 • Azerbajdzjan: Uttagningsprocessen till ESC 2010 går vidare och av de 40 som gick vidare från runda 1 ska nu 5-10 kandidater väljas ut med hjälp av lokala och utländska experter, bl.a. från Sverige och Ukraina. Först efter att artisten valts ut så ska en lämplig låt utses. Vilken artist och låt det till slut blir avslöjas i november.
 • Island: Den isländska uttagningen kommer att bestå utav tre deltävlingar i januari samt en final i februari. Finalen har plats för åtta bidrag och TV-bolaget RUV tar emot bidrag fram till den 5:e oktober.
 • (Källor: oikotimes.com och escsweden.com)

  Schlagerpinglan: Jag tycker att Malta är inne på helt rätt spår. Ska länder tävla mot länder så bör man i så stor utsträckning som möjligt använda sig av lokala förmågor. Heja Malta! Hoppas fler länder tar efter.

  Vad gäller Azerbajdzjan så hoppas jag verkligen (naiv som jag är) att detta är någon form av politisk smutskastning. I annat fall så går det inte att komma fram till något annat beslut än att utesluta landet i alla fall ett år. Känner inte tittarna till 100% att de är fria att rösta som de vill så har de inget i tävlingen att göra. Tråkigt men sant.

  Isländsk final i februari? Kanske den 6:e februari? Tre nordiska finaler (Norge, Danmark och ev. Island) och start av Melodifestivalen på samma dag? Låter lite väl maffigt kanske men det ska väl gå? 😀

  Andra bloggar om: ,

  Mer från Schlagerpinglan i samma kategori:


  3 kommentarer till “ESC-nyheter”

  1. Rickard

   Håller med! Malta går i helt rätt riktning! Önskar att även Sverige och herr Björkman kunde inse det!

  2. Kerstin

   Helt eniga med er i denna fråga. Detta är ju en “landskamp” och då ska man inte bjuda in utländska kompositörer det liksom förlorar sin charm då och känslan av just ett europamästerskap i musik. Följ sportens regler i detta sammanhang man måste helt enkelt vara medborgare i det land man tävlar i.

  3. DavidG

   stäng ute azerierna om de inte kan lyda eurovisions regler…skamligt

  1. Lämna en kommentar


                   

                   

       

  Musik bloggar Blogglista.se