Schlagerpinglan: Efter tre deltävlingar så är det nu på lördag den 30:e januari dags för Finland att utse sitt bidrag till Eurovision Song Contest 2010. De tio finalisterna (i rätt startordning, länkar till uppträdandena och min betygsättning) hittar ni här nedan.

Startordningen vid finalen av Finlands uttagning till ESC 2010:
1. “Sydän ymmärtää“, Maria Lund (Juryns wildcard)
(Valtteri Tynkkynen/Maria Lund/Heikki Salo/Vesa Hyrskykari/Hannu Sormunen)
Schlagerpinglan: Numret är elegant, sångerskan kan sjunga och har utstrålning och låten är fartfylld och svängig. Det som talar emot låten är som vanligt språket. Jag kan förstå att juryn valde att rädda kvar detta bidrag. Själv är jag inte helt förtjust i denna genre men kan likväl uppskatta det.
Betyg: 3+/5

2. “Sun puolella“, Antti Kleemola
(Antti Kleemola / Mikko Karjalainen / Sami Sallinen)
Schlagerpinglan: Har man en superballad som talar för sig själv så kan man klara av att framföra den bakom ett piano. I detta fallet så räcker det inte riktigt. Antti är en bra artist med en behaglig röst och låten växer för varje gång. Det hela blir likväl lite småtråkigt. Jag hoppas på ett lite roligare framträdande i finalen.
Betyg: 3/5

3. “Fatal moment“, Linn
(Sebastian Holmgård / Linn Nygård)
Schlagerpinglan: Ett rockigt bidrag som inte riktigt går hem hos mig. Det mesta känner man igen och resten glömmer man rätt så snart. Dessutom var sånginsatsen inte helt övertygande. Borde hamna närmare botten än toppen, trots att hon är framröstad som “folkets val“.
Betyg: 2/5

4. “Il mondo è qui“, Pentti Hietanen
(Lasse Heikkilä / Petri Kaivanto / Stefano De Sando / Jarkko Kiiski)
Schlagerpinglan: Själv tycker jag om italienska halvoperetter men då ska de ha något utöver det vanliga. Detta har vi dock hört många gånger förr. Det är ljusår bättre än t.ex. Eläkeläisets bidrag men jämför man med låtar i samma genre så imponerar den inte nämnvärt.
Betyg: 2/5

5. “Annankadun kulmassa“, Heli Kajo
(Heli Kajo / Panu Aaltio / Kuisma Eskola)
Schlagerpinglan: Utan Heli Kajo så hade detta förmodligen passerat obemärkt förbi. Heli är dock väldigt underhållande och det är hon som gör hela låten. Rent låtmässigt så är det dock inte mycket att hänga i julgranen. Lite enformigt på sina ställen t.o.m..
Betyg: 3-/5

6. “Cider Hill”, Nina Lassander
(Janne Hyöty / Paul Oxley)
Schlagerpinglan: Egentligen borde detta vara riktigt bra. Låten rullar på fint, sångerskan gör ett bra jobb, de har scenkläder med en tanke bakom och det händer saker på scenen hela tiden. Trots detta så känner jag ingenting för bidraget, tyvärr. Jag tror att det förtjänar bättre men det når inte fram till mig i alla fall.
Betyg: 2/5

7. “Anastacia“, Amadeus
(Risto Asikainen / Ilkka Vainio / Arttu Volanto)
Schlagerpinglan: Fixar man till koreografi så kan Finland skicka detta till Oslo utan att skämmas. Varken låten eller sångaren är stöpta i någon dussinform utan här finns något intressant som är värt att satsas på. Min självklara favorit bland de tio finalisterna.
Betyg: 4/5

8. “Love at the first sight“, Sister Twister
(Elin Blom / Jonas Olsson)
Schlagerpinglan: Bortser man från huvudsångerskans sångröst, som är en aning irriterande, så är detta en uppfriskande, rockig poplåt som inte är så dum. Det är kanske ingen ESC-vinnare men studioversionen gör sig säkert fint i radion. Liksom Linn så är Sister Twister framröstade som “folkets val“.
Betyg: 3/5

9. “Hulluna humpasta“, Eläkeläiset
(Kristian Voutilainen / Onni Waris / Eläkeläiset / Ensio Hienonen)
Schlagerpinglan: Låtmässigt så är det en svängig liten sak som fastnar med en gång. Med lite yngre och snyggare artister samt en omarbetning av framträdandet så kanske… Nej, detta går inte att rädda. Skicka Eläkeläiset på en blöt Finlands-turné i stället för till Oslo, då blir finländarna nöjda och vi andra slipper eländet.
Betyg: -/5

10. “Työlki ellää“, Kuunkuiskaajat
(Timo Kiiskinen / Susan Aho / Johanna Virtanen / Tom Nyman / Jetro Vainio)
Schlagerpinglan: Rytmiskt dragspel på finska. Hur kan man annat än älska detta? Själv uppskattar jag det enormt och den medryckande melodin får mig på väldigt bra humör. Mitt andrahandsval om inte Amadeus vinner.
Betyg: 4/5

Schlagerpinglan: Jämför man med förra årets finalister så är årets finska upplaga en liten besvikelse. Den enda som står ut, enlig mig, är Amadeus men även där finns en del saker (dansen) som behöver finjusteras.

Jag kan fortfarande inte förstå hur Heaven or hell med Osmo Ikonen kunde missa finalen, för han borde vara given i Oslo.

Nåja, tycker finländarna verkligen om Eläkeläiset och kan stå rakryggade bakom dem så borde de givetvis skicka dem. Jag kan inte säga att jag förstår eller uppskattar det men valet är ju fritt och smaken likaså.

Mina tankar efter deltävlingarna hittar ni här: deltävling 1, deltävling 2, deltävling 3.

Andra bloggar om: , , ,

Mer från Schlagerpinglan i samma kategori:


  1. Lämna en kommentar


                 

                 

     

Musik bloggar Blogglista.se