Schlagerpinglan: Jag har försökt intala mig att “Inför ESC” fortfarande är ett roligt och intressant program men det är nog bara att inse att det spelar i samma liga som Kalle Anka på julafton. Man tittar på det varje år, fast mest för att man ska, inte för att det är underhållande eller innehåller så mycket nytt.

En gång i tiden var detta program väldigt bra men efter att den nordiska panelen splittrades så har det endast gått utför. Visst, det funkar ett antal år men denna “favorit i repris” sjunger nog på sista versen i sitt nuvarande format.

Jag ser gärna att man höjer kvalitén lite och låter intressanta personer med ESC-kunskaper, som t.ex. Thomas Lundin och Björn Kjellman, få en lite större roll i det hela. Man kan fortfarande ha roliga kändisar som tävlar om dråpliga sätt att såga bidragen på men att man varvar med lite statistik och andra infallsvinklar. Detta går att göra så mycket mer intressant än vad det är nu.

Är man ointresserad av fakta och bara vill ha lustiga sågningar så kan man ju alltid läsa Markus Larssons krönikor. Vi andra förtjänar något bättre.

Uppdaterad 2010-05-05:
Ännu fler 2010-sågningar från herr Larsson hittar ni här.

Andra bloggar om: , ,

Mer från Schlagerpinglan i samma kategori:


12 kommentarer till ““Inför ESC” – som Kalle inför julen”

 1. Anna

  Du har helt rätt. Hade precis samma känsla när jag satt och tittade på det igår. Det känns nästan som en parodi på sig själv på något sätt när man hör de lite lätt ihåliga skratten som ekar i studion. Gillar dessutom inte att de när de presenterar bidragen gör det på ett sätt som skvallrar om att de tycker att det är dåligt redan innan.
  En höjd kvalitet och mer intressanta personer annars kommer det nog bara gå åt skogen.
  Drömmer mig bort till tiden med Jostein och Eirikur.

 2. Rickard

  Helt rätt! Det har verkligen blivit som Kalle Anka på julafton! Det måste hända något tills nästa år. Att folk med i alla fall en gnutta kunskap får chansen i programmet! Björn Källman är ett lysande exempel på att det går att förena underhållning med kunskap 😀

 3. Kerstin

  Kan hålla med till viss del. Marie Serneholt är med för andra året i rad och det enda hon gör att stå där och försöker vara rolig och skratta åt bidragen. Jag vill minnas att hennes bidrag förra året var rätt skrattretande. De andra tyckte jag var helt ok men Tomas Lundin är ju den med mest kunskap och med störst intresse. Men jag måste säga att kvalitén på bidragen igår med några undantag var rätt bedrövliga och jag höll med dom vid flera tillfällen. Sen kanske man kan behandla bidragen med mer respekt åtminstone om man figurerar i tv. Fast jag gillar det här programet även om jag inte håller med dom alltid och jag retar mig inte så mycket på det smak är ju smak. Björn Kjellman får mer än gärna delta han är kunnig och intresserad problemet är bara att han har blivit tillfrågad tidigare i år vet jag inte och tackat nej.

 4. Erik

  Håller med dig till 100, men jag tycker ändå att det är ganska underhållande, men utan Thomas skulle det vara värdelöst. Tycker dock som du att man borde göra det mer seriösare och inte bara såga och såga.

  Och Markus Larsson? Ja vad ska man säga. Förstår inte varför han ska recensera låtarna. Verkar ju som han inte ens ger dem en chans, en lyssning ger ofta inte en rättvis bedömmning. Och dessutom verkar han inte ens intresserad av låtarna. Nej jag blir nästan förbannad på han…

 5. Dragi

  Håller helt och håller med dig,man tittar nästan för att det är ett måste men de försöker hela tiden outdone their selfs i att dissa bidragen. Det var mycket bättre förr med den nordiska panelen.

 6. Annika

  Jag håller med dig. Jag såg programmet på nätet och snabbspolade lite då och då för det var inte roligt. Känslan var ju att även de som medverkade tyckte det hela var rätt trist (Lena PH var ju rätt butter). Med den nordiska panelen blev det ju nästan som en inbördes tävling. En panel med personer från hela Europa vore kul. fast då måste det vara på engelska och då kanske man tappar en del tittare.

 7. Inca

  Helt rätt. Jag saknar nordiska rådet enormt, framförallt Jostein. Då tyckte jag inför-programmen var lika underhållande som själva tävlingen. Kan vi inte låna in Jostein, han jobbar såvitt jag vet inte på NRK längre. Jag minns att jag tyckte Lena Ph var bra sist hon var med, men i år verkade hon som Annika sa måttligt road av uppdraget. Lotta Bromé var med i panelen något eller några år och var fantastisk, hon får gärna komma tillbaka.

  Är inte Babben något av en schlagernörd? Mark Levengood? Christine Meltzer (men hon kanske är körd eftersom hon ska kommentera ESC)?

  Men tittar gör jag. Förstås. Det måste man ju. Och jag förstår att det är jobbigt att kommentera årets bidrag, i synnerhet semifinal 1 för den är inte särskilt kul.

  Hörni, om ni inte har sett Hera Björks nya video för Je ne sais quoi, gör det. Den är underbar. http://www.youtube.com/watch?v=IyWS6QSY_9s

 8. Inca

  Men Thomas Lundin är ett fynd. När får han kommentera ESC i svensk TV?

 9. Jan-Åke

  Nu efter att ha sett det andra “Inför ESC”-programmet har jag plockat ut en lista på vilka 10 låtar jag vill ha till final ur det första semifinalfältet.

  De är i rangordning:
  1 Finland
  2 Slovakien
  3 Grekland
  4 Island
  5 Serbien
  6 Albanien
  7 Ryssland
  8 Lettland
  9 Vitryssland
  10 Moldavien

 10. Schlagerpinglan

  Jan-Åke, Roligt att se att det finns fler än jag som uppskattar bidragen från Finland och Serbien. 🙂

 11. Kerstin

  Finland kan nå final dom är väl dom som ligger precis utanför min lista till final, Serbien däremot är vääääldigt långt ifrån en final för mig. Såg det här inför programmet igår också och Thomas Lundin totalsågade min favorit Belgien tror inte han riktigt förstått låten men man tycker olika inte mer med det. Jag och Thomas är väldigt långt ifrån varann överlag när det gäller samtliga bidrag i ESC, Rennie och Lena är dom som ligger närmast min smak. Men hur kunde panelen ge fyror till Portugals bidrag men lägre till t ex Belgien och andra bidrag det är för mig helt obegripligt. Har jag missat något i Portugals bidrag för det är för mig ett fullkomligt dötrist bidrag. Tror dock inte den här panelen har särskilt många rätt för jag tror inte en sekund på att Portugal skulle vara en segerkandidat.

 12. Schlagerpinglan

  Kerstin, Vad gäller Portugal så måste jag hålla med dig. Jag har lyssnat lite extra på den låten bara för att jag hört så mycket gott om den men jag blev inte klokare för det. Enligt mina öron är det större chans att Portugal missar finalen än att de skulle vinna den. Tydligen en låt som kan uppfattas på många sätt.

 1. Lämna en kommentar


                 

                 

     

Musik bloggar Blogglista.se