Schlagerpinglan om Semi 1 (2010)

2010-05-26 (onsdag)

Schlagerpinglan: I går avgjordes den första semifinalen av Eurovision Song Contest 2010 och här nedan har jag skrivit lite kortfattat hur jag uppfattade de 17 bidragen:

1. Moldavien – “Run away“, Sunstroke Project & Olia Tira
[Betyg: 2/5] [Gick vidare till finalen]
Schlagerpinglan: Själva låten var en hyfsad eurotechnolåt men framträdandet tillförde inte mycket. En visuell förvirring med irritationsmoment som dock var betydligt mer smakfullt framfört än i den nationella uttagningen.

2. Ryssland – “Lost and forgotten“, The Peter Nalitch band
[Betyg: 4/5] [Gick vidare till finalen]
Schlagerpinglan: Kvällens bästa bidrag. En underbar låt som framfördes på ett stämningsfullt, charmigt och svalt humoristiskt sätt.

3. Estland – “Siren“, Malcolm Lincoln
[Betyg: 1/5]
Schlagerpinglan: En speciell låt som framfördes självsäkert och med en humoristisk ton. Gick säkert hem i vissa läger. Själv var jag väl inte så värst road.

4. Slovakien – “Horehronie“, Kristina
[Betyg: 2/5]
Schlagerpinglan: Bakom de mysiga etno-rytmerna och lite skumma växt-dresserna så dolde sig här ett gulligt, trevande försök att leverera ett snyggt Eurovision-nummer. Det var lite väl osäkert den här gången men visst är Slovakien på rätt väg. Nästa år kanske…

5. Finland – “Työlki ellää“, Kuunkuiskaajat
[Betyg: 3/5]
Schlagerpinglan: Finsk, glädjesprudlande dragspels-folkmusik är aldrig fel. Jag tyckte dock att numret hade förlorat lite i känsla sedan den finska uttagnigen. I gengälld så var det nu ett mycket vackert och stilrent framträdande. Ett bidrag jag gärna sett i finalen.

6. Lettland – “What for? (Only Mr God knows why)“, Aisha
[Betyg: 1/5]
Schlagerpinglan: Ett enkelt framträdande där den söta sångerskan endast har sin kör och en vindmaskin till hjälp. Så långt var allt bra. Synd bara att låten inte tilltalade mig något vidare.

7. Serbien – “Ovo je Balkan“, Milan Stankovic
[Betyg: 3/5] [Gick vidare till finalen]
Schlagerpinglan: Ett starkt nummer som var fyllt av färg, ljus, medryckande Balkan-rytmer och glädje. Att det sedan framfördes av en artist med Milans utstrålning gjorde det ju inte direkt sämre. En given finalist.

8. Bosnien – “Thunder And Lightning“, Vukasin Brajic
[Betyg: 2/5] [Gick vidare till finalen]
Schlagerpinglan: Ganska slätstruken låt där ett gammalt, hederligt gitarrsolo(?!) fick stå för scenshowens höjdpunkt. Att komma dragandes med diaspora-anklagelser bara för att man inte förstår en låt känns lite ruttet men visst, jag erkänner, sådana tankar förekommer. Förhoppningsvis är det bara fördomar, så att jag verkligen förtjänar mitt dåliga samvete.

9. Polen – “Legenda“, Marcin Mrozinski
[Betyg: 3/5]
Schlagerpinglan: Kvällens bästa röst! Även låten tyckte jag väldigt bra om men framträdandet (och valet av klipp till snabbreprisen) var en aning svårbegripligt. Lite trist att de åkte ut men på något vis känns det inte helt orättvist.

10. Belgien – “Me and my guitar“, Tom Dice
[Betyg: 3/5] [Gick vidare till finalen]
Schlagerpinglan: Visst har det surrats om detta bidrag men att det skulle bli så här bra det trodde jag aldrig. Kvällens mest positiva överraskning, i alla fall för mig. Väldigt uppfriskande att se att bra låtar kan nå framgång utan påkostade tillbehör. Numera en given finalist även hos mig.

11. Malta – “My dream“, Thea Garret
[Betyg: 2/5]
Schlagerpinglan: Här har vi ett bidrag där man egentligen inte har något att klaga på: Sångerskan har utstrålning och sjunger vackert, låten är en klassisk ballad med alla de obligatoriska delarna och det händer saker på scenen. Trots det så fungerar det inte. Visst är fågeln lite ögonbrynshöjande men annars är detta bara gammal skåpmat.

12. Albanien – “It´s all about you“, Juliana Pasha
[Betyg: 4/5] [Gick vidare till finalen]
Schlagerpinglan: Här har vi en mina favoriter för kvällen och visst levererade Juliana. En medryckande låt framförd av en duktig sångerska som, trots den malplacerade fiolspelaren, var en värdig finalist.

13. Grekland – “Opa“, Giorgos Alkaios & Friends
[Betyg: 3/5] [Gick vidare till finalen]
Schlagerpinglan: Ett stilrent och fint nummer som det verkligen lät Grekland om. Välkoreograferat, medryckande och snyggt. Själva låten i sig var dock inte så imponerande men ett bidrag är ju så mycket mer än bara noter.

14. Portugal – “Há dias assim“, Filipa Azevedo
[Betyg: 2/5] [Gick vidare till finalen]
Schlagerpinglan: Här har vi en låt som många försökt övertyga mig om att den är jättebra. Riktigt så långt är jag inte beredd att sträcka mig men semifinaluppträdandet fick mig att inse att den faktiskt inte är så dum. Låten är vacker och sångerskan duktig och förtjänade sin finalplats.

15. Makedonien – “Jas ja imam silata“, Gjoko Taneski
[Betyg: 1/5]
Schlagerpinglan: Låten i sig var ju väldigt svår att komma ihåg, så hur de tänkte när de hyrde in några halvnakna tjejer att köra lite poser under tiden som låten framfördes kan man ju undra. Trots att mina förväntningar på bidraget var väldigt låga så lyckades de att göra mig besviken, vilket i och för sig kan ses som en bedrift bara det.

16. Vitryssland – “Butterflies”, Three Plus Two
[Betyg: 3/5] [Gick vidare till finalen]
Schlagerpinglan: Låten kändes lite trevande till en början och det var egentligen inte förrän de kom till finalen och vingarna fälldes ut som det storslagna i låten kom till sin rätta. En av mina förhandsfavoriter som, trots en storslagen Robert Wells, inte riktigt levde upp till mina höga förväntningar.

17. Island – “Je Ne Sais Quoi“, Hera Björk
[Betyg: 3/5] [Gick vidare till finalen]
Schlagerpinglan: Ett av kvällens bättre nummer som innehöll en stark sångerska, massor av färg och ljus och medryckande, glad dansmusik. En given finalist som jag tydligen underskattat enormt. Så här när det väl gällde så fungerade det ju faktiskt, i alla fall så här långt.

Schlagerpinglan: Som vanligt så uppfattade Markus Larsson låtarna på ett helt annat vis. Tur att man inte är på plats utan avnjuter det hela från TV-soffan. Det verkar vara mest pest och pina att tvingas se det live. De hade säker inte ens osynkat ljud, de stackarna. 😉

Andra bloggar om: , , , , ,

Mer från Schlagerpinglan i samma kategori:


8 kommentarer till “Schlagerpinglan om Semi 1 (2010)”

 1. Jerry

  Men allvarligt, varför sätter de Markus Larsson på detta? Han verkar ju inte gilla någonting? Jag tycker första semin var bättre än sitt rykte så att säga… gnällspikarna behöver inte titta!

 2. Lars

  Allvarligt, jag är så less på Markus Larsson att jag snart spyr. Det är så uppenbart att han hatar att bevaka Melodifestivalen och Eurovision. Varför inte sätta någon som tycker det är kul på jobbet? Tack för initierade och fina recensioner av låtarna. Håller med i princip om allt. Möjligtvis skulle jag sätta ett snäpp lägre betyg på Polen 🙂

 3. Lars

  Oj, såg att min kommentar blev väldigt lik Jerry. Det var inte avsikten.

 4. Josefine

  Ryssland och Grekland har jag spelat konstant i högtalarna sen igår kväll, dem låtarna är för jävla bra. Hoppas Grekland tar hem hela skiten detta år.
  Belgien är inte jätte dålig den heller men rätt så platt låt, hoppas starkt på Grekland vinner ESC iår!

 5. Jonas

  Slovakien – “Horehronie“, Kristina som var en av mina favoriter inför det hela föll tungt. Tyvärr var video framträdandet med studio inspelning mycket bättre.
  Sedan bara en kul kommentar.
  När Rysslands låt började satte sig hunden som låg och sov framför tvn upp tittade på tvn vände sig mot oss gnydde lite. sedan gick hon och gömde sig! 😛

  Enligt mig en dåligt uppbyggd låt.
  Sure, lite humor men inte min smak.

 6. Dragi

  tycker att marcus larsson ska ta o läsa inlägget om esc i denna bloggen…. http://www.tamarajanosevic.blogspot.com

 7. Schlagerpinglan

  Jerry, Precis, det var inte högklassigt alla gånger men det var verkligen inte så dåligt som majoriteten påstår att det var.

  Lars, Liknande kommentarer är ju bara bevis på att ni verkligen menar vad ni skriver. 🙂 Vad gäller Markus så tror jag nog att han spär på med lite extra galla för att locka läsare. Synd att tidningarna inte kan måna lite mer om oss som har ett genuint intresse, gnäll-Svenssons får ju sin dos av hån ändå.

  Josefine, Personligen tror jag inte på någon grekisk seger men man ska aldrig säga aldrig.

  Jonas, Hehe, vilken sågning. 🙂

  Dragi, Instämmer. Det var väldigt bra skrivet.

 8. Schlagerpinglan » Blog Archive » Schlagerpinglan om ESC-finalen 2010

  […] och resultatet hittar ni här. För att slippa upprepningar så hänvisar jag till inläggen om semi 1 och semi 2 vad gäller de 20 semifinalbidragen. Mina tankar kring de fem förkvalificerade bidragen […]

 1. Lämna en kommentar


                 

                 

     

Musik bloggar Blogglista.se