Schlagerpinglan om Semi 2 (2010)

2010-05-28 (fredag)

Schlagerpinglan: I går avgjordes den andra semifinalen av Eurovision Song Contest 2010 och här nedan har jag skrivit lite kortfattat hur jag uppfattade de 17 bidragen:

1. Litauen – “Eastern Europe Funk“, InCulto
[Betyg: 2/5]
Schlagerpinglan: Ett bidrag med träffande text som var väldigt medryckande och stundtals lite smårolig. Ett lovande bidrag som totaldog när leksakinstrumenten dök upp, för att inte tala om glitterbyxorna. Nej tack!

2. Armenien – “Apricot Stone“, Eva Rivas
[Betyg: 4/5] [Gick vidare till finalen]
Schlagerpinglan: Ett helt sagolikt nummer där kläder, scendetaljer, färg och ljus gjorde att det blev helt förtrollande vackert. Här kan man verkligen tala om en scenshow som höjer låten. Inte för att denna underbara etno-rytmiska visa behövde höjas, men ändå.

3. Israel – “Milim (Words)“, Harel Skaat
[Betyg: 3/5] [Gick vidare till finalen]
Schlagerpinglan: Jag är helt såld på den otroligt vackra refrängen. Hade låten endast bestått av 2xrefräng så hade han fått en 4:a i betyg, helt klart, men med verser och allt så blir detta alltför drygt för min smak.

4. Danmark – “In A Moment Like This“, Chanée & N’evergreen
[Betyg: 2/5] [Gick vidare till finalen]
Schlagerpinglan: Visst var det en snygg detalj när de flöt bort från varandra på scenen men annars så kändes denna ABBA-doftande låt inte så värst spännande. Dessutom var det hela stundtals oengagerat och speciellt killen uppfattades som väldigt frånvarande men det var kanske nerverna som spökade?

5. Schweiz – “Il pleut de l’or“, Michael von der Heide
[Betyg: 3/5]
Schlagerpinglan: En väldigt bra låt som inte riktigt kom till sin rätt på scenen, jag föredrar studioversionen. Det blev lite tunt sångmässigt och själva framförandet verkade gå i slow-motion. Snyggt dock med scenkläder i guld och pastell.

6. Sverige – “This Is My Life“, Anna Bergendahl
[Betyg: 2/5]
Schlagerpinglan: Anna gjorde en väldigt bra insats och det blev snyggt med kören uppradad i bakgrunden och ljusstavarna ute i publiken. Tyvärr har jag aldrig varit så förtjust i själva låten och den uppfattningen hade jag kvar även efter gårdagens framträdande. En av kvällens svagaste ballader.

7. Azerbajdzjan – “Drip drop“, Safura
[Betyg: 3,5/5] [Gick vidare till finalen]
Schlagerpinglan: Mycket vackert nummer! Det droppande vattnet, lysande trappstegen och den blå klänningen skapade ett vackert intryck. Tyvärr associerade jag refrängdansen med Backstreet boys gamla monsterdans, så väl framme vid refrängen så uppfattade jag det hela som lite småkomiskt, vilket kanske inte var deras avsikt. Safuras insats var inte helt 100 och låten saknade det där lilla extra men en finalplats var de väl värda.

8. Ukraina – “Sweet People“, Alyosha
[Betyg: 2/5] [Gick vidare till finalen]
Schlagerpinglan: Rock-ballader med långa toner är väl inte direkt min favorit-musik-genre så att jag inte uppskattade detta är inte så konstigt. Njae… denna låt kunde gärna ha fått missa finalen för min skull.

9. Nederländerna – “Ik ben verliefd, shalalie“, Sieneke
[Betyg: 2/5]
Schlagerpinglan: Direkt efter Ukrainas depp-låt så var Nederländernas glad-piller inte så dumt faktiskt. Här var det svängiga toner och glada, charmiga leenden. Inte helt fel egentligen men ändå så kändes det så väldigt, väldigt fel.

10. Rumänien – “Playing with fire“, Paula Seling & Ovi
[Betyg: 4/5] [Gick vidare till finalen]
Schlagerpinglan: Om Danmarks sångare verkade lite frånvarande så var dessa artister snarare övertända. Eftersom detta är en av mina absoluta favoritlåtar i årets tävling så blev jag glad att se att det fungerade på ESC-scenen. Ingen vinnare kanske men tillräckligt medryckande, tempofylld och glad för en final. Opera-tonerna kändes dock lite onödiga.

11. Slovenien – “Narodnozabavni Rock“, Roka Žlindre & Kalamari
[Betyg: 2/5]
Schlagerpinglan: Detta var verkligen ett par duktiga artister som såg ut att trivas på scenen och som sjöng riktigt bra. Synd bara att låten de tävlade med var så motsägelsefull. Två-i-en-låtar blir sällan bra och här är ett lysande exempel på det.

12. Irland – “It’s For You“, Niamh Kavanagh
[Betyg: 3/5] [Gick vidare till finalen]
Schlagerpinglan: Låten i sig tycker jag om, speciellt partiet med flöjten, men efter att ha sett framträdandet så blev jag lite fundersam. Det verkade en aning trevande med väldigt mycket osäkerhet och flackande blickar. Kanske var det nerver. Hur som helst så tror jag inte längre på någon absolut topp-placering för Irland.

13. Bulgarien – “Angel si ti“, Miroslav Kostadinov
[Betyg: 4/5]
Schlagerpinglan: En av kvällens höjdpunkter, enlig mig, med dunkande öststatsdisco och välkoreograferade bakgrundsdansare. Alltid lika snyggt när sångaren följer med i dansarnas mönster. Bra sång, utstrålning och delar av texten på sitt eget språk, här finns många anledningar till pluspoäng för denna tempohöjare som borde ha varit given i finalen.

14. Cypern – “Life looks better in spring“, Jon Lilygreen & The Islanders
[Betyg: 3/5] [Gick vidare till finalen]
Schlagerpinglan: En allsång-runt-brasan-låt som är trallvänlig, bra och lätt att sjunga med i men som jag själv endast tycker är skojig så länge den varar. Efteråt glömmer jag gärna bort den. Låten framfördes dock på ett säkert sätt av Jon, som överraskande nog knep en finalplats.

15. Kroatien – “Lako je sve“, Feminnem
[Betyg: 4/5]
Schlagerpinglan: Balkan-ballad av den lite mer dramatiska sorten. Själva framträdandet var väldigt vackert och sofistikerat och låten hade nästan allt som jag önskar i en ballad men av någon anledning så räckte det inte till final. Hur kunde detta hända?

16. Georgien – “Shine“, Sopho Nizharadze
[Betyg: 3/5] [Gick vidare till finalen]
Schlagerpinglan: Låten, som jag innan semin uppfattat som ganska långtråkig, blev helt plötsligt väldigt intressant. Jag gillar, som sagt, när artisten är delaktig i bakgrundsdansarnas steg och det kan man ju verkligen tala om här. Imponerande att hon kan sjunga så bra samtidigt som hon släpas runt på scenen. En låt och ett framträdande som förtjänade sin finalplats.

17. Turkiet – “We could be the same“, MaNga
[Betyg: 3/5] [Gick vidare till finalen]
Schlagerpinglan: En bra låt som i sammanhanget kändes väldigt modern och uppiggande. Bästa turkiska bidraget på flera år och bara scenshowen i sig tycker jag var värd en finalbiljett. Väldigt underhållande med roboten i bakgrunden.

Schlagerpinglan: Visst var det trist att Sverige åkte ut men på något sätt så kan jag inte säga att det kändes vare sig oväntat eller orättvist. Inte heller tror jag att vi hade gått vidare om vi tävlat i den första semifinalen. Däremot kan jag tänka mig att de i Kroatien måste känna sig väldigt konfunderade. Undrar vad de skyller på där? Knappast öststatsröstning i alla fall.

Själv irriterade jag mig endast på Edvard af Sillén som, trots att Europrediction med sina 60 000 röster förutsett Ukraina som semi-vinnare, gång på gång upprepade vilken överraskning det var att just Ukraina gick vidare. Lite bättre koll kan man ju önska från en expertkommentator.

Många har sagt att årets ESC-vinnare finns bland den andra semifinalens bidrag. Efter att ha sett dem i går så är jag faktiskt inte så säker på det. Förhandstippade Azerbajdzjan och Israel imponerade inte alls på mig. Det ska bli intressant att se om tyska Lena lyckas bättre med sitt nummer, för om hon gör det så både tror och hoppas jag att Tyskland blir det land som tar hem segern i år. Om inte, så håller jag nog tummarna för Rysslands bidrag. 😀

Andra bloggar om: , , , , ,

Mer från Schlagerpinglan i samma kategori:


13 kommentarer till “Schlagerpinglan om Semi 2 (2010)”

 1. Vronkan

  Att Sverige missade finalen kan man ju säga vad man vill om.. Det är inte hela världen (även om det är första gången NÅNSIN!!).. Däremot tycker jag det är katastrof att flera MYCKET sämre låtar/artister går till finalen. Cypern, t.ex?? Hur tusan gick det till? Och Anna var bättre än Niamh från Irland..
  Och HUUUR kunde Kroatien missa? De var en av mina kandidater till att vinna hela skiten! :O

  Nu sörjer jag inte så mycket att jag jobbar lördag kväll. Hoppas att Tyskland vinner, men känner inget behov att titta på spektaklet. Så illa är det… :S

 2. David

  Bra skrivet Vronkan! Jag behöver inte ens skriva en kommentar här, för jag tycker precis som du. Kan inte förstå hur Kroatien inte gick vidare… Något måste ha blivit fel… Min teori är att alla bidragen var extremt jämna, och att 50 % jurygrupper gjorde resultatet mer slumpmässigt (med tanke på att det är så få personer i varje jurygrupp). Skulle inte bli förvånad om nästan alla bidrag fick nästan lika mycket poäng… återstå att se.

  (Med nästan alla bidrag menar jag alla utom Schweiz, Holland, Litauen och Slovenien)

 3. Kerstin

  Israels bidrag är ingen favorit hos mig, han sjunger rätt bra men låten är väldigt enformig, det här känns inte som någon vinnare. Armenien gillar jag än mindre fast håller med om att framträdandet var bra men inte vill jag se det här som en segrare. Azerbaijan känns väldigt MTV och en sämre kopia av en Britney låt. Sångerskan har inget som går igenom rutan och rösten är ganska dålig och de där rörelserna varje gång hon sjunger drip drop är väldigt komiska faktiskt, är så less på detta drip droppande. Jag tror faktiskt att Azerbaijan inte har nåt med segern att göra. Håller med om att killen i Danmark såg en aning vilsen ut. Jag tror Tyskland tar hem det här eller varför inte min favorit Belgien han är i alla fall att lita på live. Norge är lite borträknade kan det vara för att dom vann förra året för jag tycker inte man ska räkna bort dom.

 4. Kerstin

  Många tyckte väl som jag om Kroatien att det var en medioker och faktiskt väldigt tråkig låt, jag är inte förvånad. Och jag tycker att Cypern förtjänar sin finalplats det är en låt som är långt bättre än Sveriges, uppenbarligen tyckte många fler än jag det. Jag tänker då se finalen imorgon inget kan hindra mig från det för det handlar om musik och jag hejar alltid på den bästa låten oavsett nationalitet och Sverige var låååångt ifrån det.

 5. hans

  Men jag tror inte att det kommer bli låga tittarsiffror bara för att sverige har åkt ut , utan för att sverige också spelar en träningslandskamp

 6. DavidG

  Håller inte med dig i frågan om israel o georgien tycker israels bidrag var alldeles för pretentiös.. det är en typisk låt som man “ska” gilla… tror inte den vinner..

  georgiens bidrasg var helt over the top för mycket dans för mycket skrik… uuuhh…

  tror eurovision 2011 kommer hållas i tyskland,armenien,israel eller danmark.

 7. DavidG

  Belgien kan överraska också.

  bara inte azerbaijans hemska sångerska vinner. särskilt eftersom både safura och hela hennes delegation verkar ha fått storhets vansinne.

 8. DavidG

  tror det skulle vara bra för tävlingen som sådan om ett stort land som tyskland vann.. skulle nog som sagt få tillbaka länder som österrike o monaco osv..

 9. DavidG

  en orsak till varför israel egentligen inte ska vinna också är att det kan vara direkt farligt att hålla ett evenemang somdetta i israel just nu. jag menar muslimerna och terrorister i allmänhet kommer göra allt för att förstöra för israel om det hålls semifinaler o final i israel nästa år..

 10. Keyplinker

  Man kan tycka vad man vill om sveriges bidrag (Salem eller Andreas kanske skulle varit med) men nu till till poängen:Musik handlar om att tala till ditt hjärta! du ska rösta på den låt just DU tycker om,INTE vad du tror går hem i Europa. Var det inte tanken med tävlingen från början.Skit i vad som går hem i öst eller att du måste ha en ufodräkt för att synas! Så kära vänner,använd ert eget omdöme och rösta på DIN låt,så kommer det alldeles säkert gå bra för Sverige något annat år. Annars börjar man tro den gamla skrönan”Det går inte att tävla i musik”

 11. DavidG

  Min magkänsla och min egna åsikt är alltså att antingen tyskland eller armenien ska vinna. vore kul om armenien vann tycker jag. verkar vara ett rikgit fint och varmt land.

  undrar dock hur azerbaijan skulle reagera.

 12. Jan-Åke

  Mina favoriter har blivit utslagna en efter en, Finland, Slovakien, Holland…

  Nu har jag Tyskland som min favorit i finalen, men jag tror att Island kan överraska och vara med i toppen också.

 13. Schlagerpinglan » Blog Archive » Schlagerpinglan om ESC-finalen 2010

  […] hittar ni här. För att slippa upprepningar så hänvisar jag till inläggen om semi 1 och semi 2 vad gäller de 20 semifinalbidragen. Mina tankar kring de fem förkvalificerade bidragen samt lite […]

 1. Lämna en kommentar


                 

                 

     

Musik bloggar Blogglista.se