Schlagerpinglan: Finalen av Eurovision Song Contest 2010 är avgjord och resultatet hittar ni här. För att slippa upprepningar så hänvisar jag till inläggen om semi 1 och semi 2 vad gäller de 20 semifinalbidragen. Mina tankar kring de fem förkvalificerade bidragen samt lite annat som poppat upp under gårdagen följer här:

2. Spanien – “Algo Pequeñito”, Daniel Diges
[Betyg: 3/5]
Schlagerpinglan: Ett riktigt bra musikalnummer med en väldigt duktig och charmig sångare. Trots att numret var bättre än i den spanska uttagningen, nu med färgkordinerade bakgrundsdansarna och allt, så var det ändå inte riktigt det topp-bidrag som jag hade förväntade mig.

3. Norge – “My heart is yours”, Didrik Solli-Tangen
[Betyg: 4/5]
Schlagerpinglan: En storslagen ballad, framförd av en intressant sångare på en lyxigt designad scen. Väldigt imponerande och vackert. Förtjänade en plats bland de tio främsta.

12. Storbritannien – “That sounds good to me”, Josh
[Betyg: 2/5]
Schlagerpinglan: Egentligen gjorde väl Josh ingenting fel, han sjöng bra och log sött men ändå… Det hela kändes så tamt på något sätt, både musikmässigt och showmässigt. Ljusboxarna var annars ganska fina.

18. Frankrike – “Allez! Ola! Olé!”, Jessy Matador
[Betyg: 4/5]
Schlagerpinglan: Först kändes detta lite felplacerat men efter att ha kommit på mig själv med att sitta och gunga med i showen med ett konstant stort leende så var det bara att erkänna att det faktiskt fungerade. Ren sång- och dansglädje som inte försökte göra sig till för att vinna röster. En positiv överraskning.

22. Tyskland – “Satellite”, Lena Meyer-Landrut
[Betyg: 5/5]
Schlagerpinglan: En bra, svängig, glad, medryckande poplåt i kombination med en charmig tjej med stor personlighet. En värdig vinnare!

Några tankar efter finalen av Eurovision Song Contest 2010:

 • Azerbajdzjan slutade på en femteplats, vilket känns som en bra kompromiss. Fuskar man ena året så SKA man inte kunna komma tillbaka nästa år och vinna. Samtidigt så var det bra att alla de som satsat så mycket fått lite valuta för pengarna så att Safura inte behöver känna att hon svikit alla.
 • Dåren som hoppade in på scenen under Spaniens nummer är välkänd men kommer inte att få någon större uppmärksamhet på denna blogg, för sådana saker ska inte uppmuntras. Vill gärna skriva SKANDAL men kan inte se hur man skulle kunna skydda sig helt från att sådana här saker sker.
 • En av mina favoriter, “Playing with fire” från Rumänien, slutade på en hedervärd och överraskande tredjeplats. Att den skulle gå hem bland så många trodde jag inte. I år skulle det tydligen vara roligt och glatt. (Trots att låten handlade om ett bråk.)
 • Röstningen inleddes med två 12:or till Danmark och innan röstningen var över så hade de skrapat ihop fem stycken och placerat sig på en fjärdeplats. Imponerande gjort av en låt som inte platsade i Melodifestivalen. Händer det inget drastiskt med MF nu så händer det aldrig.
 • Bortser man från vinnaren så tycker jag nog att sjätteplatsen till Belgien är ett av kvällens roligaste resultat. Ett litet västland ställer upp med en låt utan någon påkostad show och bevisar återigen att man behöver varken grannar, LED-skärmar eller avslöjande kläder för att lyckas i ESC. Det räcker med en bra låt.
 • Min andrahandsfavorit Ryssland slutade till sist på en elfteplats, vilket inte var så dumt. Antal västländer som röstade på den var dock inte så många och därmed hade den (med rätta) ingen vinstchans. Det GÅR inte att vinna om inte både öst och väst är med på noterna, kom ihåg det.
 • Storbritannien levde upp till sina förväntningar och knep jumboplatsen. Knappast överraskande.
 • Det var verkligen inte de stora balladernas år i år. Förhandstippade Israel, Norge och Irland hamnade på platserna 14, 20 respektive 23, vilket de knappast kan vara helt nöjda med.
 • Vad gäller röstningen så tycker jag att den faktiskt fungerar riktigt skapligt och resultatet måste ju ses som rättvist. Grannlands-röstandet kommer vi aldrig att få bukt med men eftersom det bevisligen inte är direkt avgörande så får man väl försöka se det som ett charmigt litet inslag i det hela.
 • Till sist: Grattis Lena och Tyskland, till en välförtjänt vinst!
 • Andra bloggar om: , , , , , ,

  Mer från Schlagerpinglan i samma kategori:


  4 kommentarer till “Schlagerpinglan om ESC-finalen 2010”

  1. Kerstin

   Mina tankar om gårdagen. Såg aldrig mannen som kom upp på scen i Spaniens framträdande då jag smypysslade med lite annat just då men har idag sett det, onödigt och bara väldigt löjligt men Spanien fick sjunga en gång till vilket kanske bara medförde några extra poäng, vem vet. Jag tycker om musik som känns äkta och där artisten tror på det han eller hon sjunger och tyvärr upplevde jag varken Safura som äkta eller duktig och är glad att Azerbaijan inte placerade sig högre faktiskt tycker jag dom fick en allt för hög placering. Ukrainas bidrag tycker jag är hemskt men sångerskan var en riktig stjärna på scen och jag förstår att man röstade på henne. Safuras och Azerbaijans motsats är för mig Belgien det är en äkta och genuin känsla i låten och i artisten som framför den, Tom Dice var länge uppe och nosade på andra och tredje platsen och där tycker jag han borde fått vara men ändå så glad över att så många gillade den låten som jag också älskar. Norge fick gårdagens mest oförtjänta placering. Israel måste vara besvikna men vad var det som var så bra med den låten och visar man tänderna när man sjunger och ser väldigt arg ut så vinner man knappast några poäng, hade man förstått vad han sjungt om hade man kanske förstått varför. Rumänien trodde inte jag heller skulle komma så högt men inget jag är chockad över. Tyskland vann en välförtjänt seger med kvällens bästa låt. Det blev inget balladår utan ett upptempoår så jag kan inte hjälpa att undra vad som hänt om vi skickat Eric Saade med det spektakulära scennumret fast det var ju en Kempelåt och han har ju verkligen ingen bra statistik i ESC.

  2. Kerstin

   Det ska vara småpysslade ifall ingen förstod. Och ifall någon undrar med vad så var det min kära Jack Russell Terrier som ville ha lite dragkamp just under Spaniens bidrag och vad gör man inte för sin lilla älskling.

  3. DavidG

   ja jag blev jättegladnär lena vann. var lite nervös ett tag att grekland eller turkiet skulle vinna med mycket sämre låtar.

   bra kvalite på finalen över lag..förutom ukraina och georgien som jag inte fattar va de gjorde där..

   menmen bra för tävlingen avv tyskland vann.

  4. Rickard

   Nä, nu krävs det handling från Mr. Björkmans sida! MF måste förändras och det nu!

   Håller med om Frankrike! Bra VM-låt, men jag var skeptisk till om den skulle passa i eurovision? Men är positivt överraskad och precis som du nämnde: Inget röstfiske här inte, skönt!

   Som jag sa innan gläds jag otroligt mycket över Tysklands seger (som visar att gamla västländer kan lyckas), och Belgiens framgång (som visar att små länder kan lyckas).

   Båda dessa framgångar kanske får vissa länder att komma tillbaka till tävlingen, är min naiva förhoppning! Italien kan vi nog glömma och på ett sätt kan jag förstå dem!

  1. Lämna en kommentar


                   

                   

       

  Musik bloggar Blogglista.se