Belgiens jakt startar 1/10

2010-08-27 (fredag)

Belgien startar sin jakt på nästa års bidrag till Eurovision Song Contest den 1:a oktober. Egentligen ville de starta uttagningen redan i maj men det stoppades av EBU, då de inte ville ändra på 1:a-oktober-regeln.

TV-bolaget RTBF och Akamusic kommer att starta upp en sida på nätet där belgiska musiker kan ladda upp sina sånger, som måste vara på engelska eller franska.

Fram till den 31:a december är det fritt fram för den som vill, att donera pengar till sin favoritsång, för att den ska få en så proffsig produktion som möjligt. Alla låtar som samlat ihop minst 20 000 € kvalificerar sig till nästa steg i uttagningen, där en jury och allmänheten utser den eventuella vinnaren.

Alla som donerat pengar till de låtar som inte vann kommer att få sina pengar återbetalade. (Källa: esctoday.com)

Uppdaterad 2010-09-02:
Eftersom EBU ändrat 1:a-oktoberregeln så lanserar Belgien sin sida redan den 20:e september.

Schlagerpinglan: Att publiken ska betala pengar för att hjälpa fram sina favoriter i stället för att man har en demokratisk röstning har vi haft i Sverige ett bra tag nu och det har ju inte fungerat så bra. Återbetalningsdelen är dock något som jag tycker SVT och Telia borde ta en titt på. 😉

Belgiens version fungerar dock helt annorlunda och kanske är det ett bra sätt att få fram en bra låt på, kanske inte. Huvudsaken är ju att de, när det slutliga beslutet skall tas, väljer ut den bästa låten och inte stirrar sig blind på pengarna.

Efter flera år utanför finalen så blev det i år inte bara en finalplats för Belgien utan t.o.m. en välförtjänt sjätteplats för Tom Dice och hans “Me and my guitar“. Det blir inte lätt att toppa det.

Andra bloggar om: , ,

Mer från Schlagerpinglan i samma kategori:


4 kommentarer till “Belgiens jakt startar 1/10”

 1. DavidG

  belgien har många bra pop-musiker och grupper..hoppas att de kan skicka nåt moderna bidrag..gäller även holland som nästa år skickar någon slags barn musiks grupp…..vete fan..hehe

 2. Schlagerpinglan

  DavidG, jag är inte så insatt i vad Belgien har att erbjuda i musikväg (förutom vad de skickat till ESC) men hoppas naturligtvis på något bra. Är liksom du lite skepisk till Nederländernas val, men hoppas även där på det bästa. 😀

 3. Alexander

  Belgien har beslutat att flytta fram uttagningen till 20/9.

  Källa: Belgovision.com

 4. Schlagerpinglan

  Alexander, Tackar så mycket. Nu börjar det hända saker lite överallt. 🙂

 1. Lämna en kommentar


                 

                 

     

Musik bloggar Blogglista.se