Schlagerpinglan: Finalen av Eurovision Song Contest 2011 avgjordes i går och resultatet hittar ni här. För att slippa upprepningar så hänvisar jag till inläggen om semi 1 och semi 2 vad gäller de 20 semifinalbidragen. Mina tankar kring The Big Five- bidragen samt lite annat följer här:

11. Frankrike – “Sognu“, Amaury Vassili
[Betyg: 4/5]
Schlagerpinglan: En riktigt storslagen låt som framfördes på en av ESC-historiens vackraste scener. Den färgrika himlen som framträdde på LED-skärmarna i bakgrunden var en riktig upplevelse. Tyvärr kan man inte säga detsamma om Amaurys framträdande. Han sjöng bra men han såg alltför nervös/osäker/obekväm ut för att det skulle kunna bli den magiska helhet som bidraget behövde för en vinst.

12. Italien – “Madness of love”, Raphael Gualazzi
[Betyg: 2/5]
Schlagerpinglan: Kanske måste man tycka om jazz för att förstå Italiens framgångar. Kanske gjorde Raphael ett helt fantastiskt framträdande vid jury-repet. Kanske fick Italien många välkommen-tillbaka-röster. Hur som helst så förstår jag inte andraplatsen. Bortser man från att låten inte alls tilltalade mig så tyckte jag att Raphael sjöng väldigt svagt och oengagerat. När han dessutom satt som i sin egen lilla bubbla bakom pianot utan någon som helst kontakt med publiken så undrade jag om det inte var ett misstag av RAI att välja Raphael. Uppenbarligen var det inte det.

14. Storbritannien – “I can“, Blue
[Betyg: 4/5]
Schlagerpinglan: Hur en så pass rutinerad grupp som Blue klarade av att dribbla bort en super-låt som “I can” är nog något jag aldrig kommer att förstå. I finalframträdandet var låten väldigt svår att känna igen, med sin svaga sång och sin totala avsaknad av den berömda “wow-känslan”. Det läskiga gröna skenet som omfamnade det forna pojkbandet gjorde ju inte mycket för att förhöja stämningen precis. Trots allt detta så tyckte jag ändå att det var en av tävlingen bästa låtar.

16. Tyskland – “Taken by a stranger“, Lena Meyer-Landrut
[Betyg: 3+/5]
Schlagerpinglan: Värdlandet klarade av att få fram en passande scenshow till sin lite annorlunda skräck-light-låt och helheten blev väldigt snygg. Lena slutade som tia och överträffade mångas förväntningar på en f.d. ESC-vinnare. Det är ingen låt som tillhör mina favoriter men en övre-mitten-placering tycker jag att den förtjänar för sin originalitet.

22. Spanien – “Que me quiten lo bailao“, Lucía Pérez
[Betyg: 3+/5]
Schlagerpinglan: Enkelt, svängigt och glatt. Det är ingen låt som imponerar eller ens har en egen identitet och trots att jag egentligen har lite svårt för Lucías röst så kan jag inte låta bli att ryckas med. Ett litet glädjepiller i sin enklaste form som man förmodligen hellre dansar till än röstar på.

Några tankar efter finalen av Eurovision Song Contest 2011:

 • Överlag var det ett starkt startfält, vilket bevisades av det faktum att hela 20 länder fick dela på 12-poängarna. Endast Tyskland, Serbien, Ryssland, Estland och Schweiz blev utan.
 • Sveriges tredjeplats var en positiv överraskning för mig, då jag förvisso hoppades på en framskjuten placering men ändå trodde att numret (liksom Azerbajdzjans förra året) var alltför finslipat för att fungera men det gjorde det. 😀 Roligt med lite svenska ESC-framgångar för en gångs skull. 😀
 • Finland gjorde ett bra framträdande men den där magin som fanns i semin kom aldrig riktigt fram i finalen och det slutade med en blygsam 21:a-plats för Axel.
 • Både Ryssland och Estland gjorde bättre framträdande i finalen än i semin och jag hade gärna sett dem i topp-tio men de fick tråkigt nog nöja sig med platserna 16 och 24.
 • Azerbajdzjan gjorde även de ett bättre framträdande i finalen och trots att de inte fick flest 12:or (det fick Bosnien och Hercegovina) eller poäng från flest antal länder (det fick Sverige) så enade deras starka låt och scenshow Europa och de fick slutsegern.
 • Direkt efter finalen var jag lite besviken över att Irland och Ryssland inte hade något i toppstriden att göra men nu efter en god natts sömn så tycker jag att Azerbajdzjan, trots allt, var det bästa valet. Grattis, Ell & Nikki!
 • Till sist så kan jag ändå inte låta bli att oroas lite för hur ESC 2012 ska bli, med tanke på hur mycket improvisation som brukar ligga bakom ESC-uttagningarna i Azerbajdzjan. Nåja, allt löser sig nog och de får ju erfaren hjälp utifrån. Imponerande lär det ju bli i alla fall. 😀
 • Andra bloggar om: , , , , , ,

  Mer från Schlagerpinglan i samma kategori:


  6 kommentarer till “Schlagerpinglan om ESC-finalen 2011”

  1. O

   Om man fortfarande utgår ifrån att programmet ska börja kl 20:00 i Storbritannien så kommer sändningen från Baku börja 24:00 (lokal tid) eftersom att de ligger +4 timmar. Ska vi vara oroliga för trötta artister? 😛

  2. Rickard

   Jag tror att Azerbajdzjan kommer fixa Eurovision 2012 med bravur! Tävlingen är så stor i landet ích jag tror man precis som Ryssland vill visa landet frpn sin bästa sida!

   Frankrike 3/5 är besviken på framträdandet. Det var inte dåligt men saknade samtidigt den där knistan! Blev nästan ett dussinbidrag och jag tror precis som du schlagerpinglan att han var nervös och tagen av allvaret.

   Italien 3/5 Positivt överraskad av Italiens framträdande! Insåg att det skulle bli något bra, men vem hade kunnat gissa på en andra plats??!! unnar Italien den placeringen och välkommen tillbaka!

   UK 3/5 Nä, det ville sig inte för Storbritannien! Genrepen har hackat betänkligt men jag trodde ändå att man skulle tända till inför finalen! Mycket konstigt att en rutinerad grupp som Blue inte lyckades göra något bättre av framträdandet! Man kan ju inte precis skylla på scenskräck!

   Tyskland 4/5 Låten vet jag fortfarande inte om jag ska gilla eller inte. Någon man däremot måste gilla är Lena! Kom på mig själv med att sitta trollbunden när hon framförde låten. En låt som inte ens är i min smak! Lena har DET!

   Spanien 3/5 Jag lider med Spaniens dåliga placeringar esc! Älskar deras glada danslåtar och denna är inget undantag! Hade fått en topp 10 placering av mig!

  3. Schlagerpinglan

   @O, Förhoppningsvis reser de dit i så pass god tid att de hinner vänja sig vid tidsskillnaden. 😀

   @Rickard, Jag är lika glad för Italiens fina placering som jag är förvånad över hur det kunde ske. Det var inte alls i min smak men det är ju skoj att deras (i mitt tycke) lite chansartade drag gick hem. 😀

  4. O

   Tvärt om 😛 Det är ju den lokala tiden som är 24:00 så ju senare de åker dit, desto mer tror kroppen att klockan bara är 20:00 🙂

  5. Schlagerpinglan

   @O, Du har naturligtvis rätt. 😀 Den goda natts sömn jag skrev om innan har tydligen inte hjälpt så mycket. Förhoppningsvis klarar artisterna av trötthet bättre än vad jag gör. 😀

  6. Daniela

   Jag är nöjd med årets vinnare, eftersom Azerbajdzjan har tillhört mina personliga favoriter ända från första början, och jag tycker även att Ell & Nikki gjorde riktigt bra framträdanden både i semifinalen och finalen, så segern var välförtjänt på alla sätt och vis! 🙂 Fullt lika nöjd är jag däremot inte med övriga topp-10, som för mig innehöll många stora frågetecken. Italiens andraplacering tycker jag nästan är det mest anmärkningsvärda av allt från igår kväll, och jag kan inte tolka den på annat sätt än att det också måste ligga en hel del “välmommen tillbaka”-röster i det resultatet. I och för sig var Italiens bidrag det enda i sin genre i år, och det var också ett seriöst bidrag som präglades av äkta musikalitet, men jag har ändå svårt att tro att dessa två faktorer ensamma skulle ligga bakom Italiens framgång. Dock tycker jag det är positivt att den här typen av “riktig” musik får så fin uppskattning i ESC, så jag är inte särskilt upprörd över resultatet, bara förvånad. Upprörd är jag däremot över Ukrainas, Greklands och Georgiens placeringar inom topp-10! I mitt tycke tillhörde alla dessa tre bidrag snarare de 10 sämsta i årets tävling, och hur jag än vänder och vrider på det kan jag inte se något rättvist i deras framgångar. Snarare är väl deras slutplaceringar bara ytterligare ett bevis på att det fortfarande finns alltför många som röstar mer på sina grannländer än på själva låtarna/bidragen… Det positiva med topp-10, förutom Azerbajdzjans vinst, var naturligtvis Sveriges tredjeplacering, som enligt mig var lika överraskande som glädjande! 🙂 Jag tyckte att Erics framträdande i går var betydligt bättre än i semifinalen, och det var både roligt och välförtjänt att Sverige som schlagernation nu återfick något av sitt forna rykte! Grattis till det! 🙂 Vad gäller Finlands slutplacering tycker jag visserligen att Paradise Oskar hade förtjänat lite bättre, men å andra sidan såg jag redan finalplatsen som en vinst i vårt fall, så 21:a-platsen är egentligen ingenting som jag grämer mig desto mer över, även om en något mer framskjuten placering naturligtvis hade varit roligt. Glädjande dock att se att vi åtminstone blev 3:a i vår semifinal (är det för övrigt någon som begriper hur Grekland kunde vinna den?!). I övrigt tyckte jag att finalen i sin helhet var riktigt bra med starka bidrag och högklassiga framträdande, även om Frankrike och Storbritannien som sagt inte riktigt levde upp till förhandsförväntningarna. Speciellt i Storbritanniens fall tyckte jag att framträdandet var en stor besvikelse; jag hade liksom många andra förväntat mig betydligt mer av deras live-nummer. Angående slutresultatet kan jag inte heller upphöra att förundras över hur förhandstippade Estland kunde sluta näst sist; detta faktum är enligt mig både totalt obegripligt och mycket orättvist… Men vinnaren är jag som sagt iaf nöjd med; det är alltid roligt när nya länder få ta sig an ESC och de ska bli spännande att se vad Azerbajdzjan och Baku kan göra av det nästa år! 🙂

  1. Lämna en kommentar


                   

                   

       

  Musik bloggar Blogglista.se