Här kommer lite samlad information med det mesta man behöver veta inför den första deltävlingen av Melodifestivalen 2012 samt mina egna betyg och omdömen:

Melodifestivalen 2012, Deltävling 1, Växjö, 4/2:
När? klockan 20:00-21:30
Var? SVT 1, SVT World och SVT Play / svt.se
Till final: De två bidrag som får flest tele-röster går till finalen.
Extrachanser: Trean och fyran går till Andra Chansen.

Startordning “Melodifestivalen 2012”, Deltävling 1:
1. “Sean Den Förste Banan” – Sean Banan
Betyg: 2+/5
Låtskrivare: Sean Banan, Joakim Larsson, Hans Blomberg, Mårten Andersson (se låttexten här)
Schlagerpinglan: Nej, nej, nej och åter nej. Om det är något jag inte tycker om så är det irriterande refränger som sätter sig som flugpapper på hjärnan utan att be om lov först. Med det sagt så är det dock bara att erkänna att låten, med sin humoristiska text och genomarbetade show, förtjänar att gå vidare… i alla fall till Andra Chansen.

2. “På väg” – Abalone Dots
Betyg: 3+/5
Låtskrivare: Rebecka Hjukström, Sophia Hogman, Louise Holmer, Viktor Källgren (se låttexten här)
Schlagerpinglan: En stämningsfull låt med gripande text. Trots en svag stänk av country så är detta något som jag kan ta till mig och uppskatta. Tror dock att det är lite för intetsägande för majoriteten.

3. “I Want To Be Chris Isaak (This Is Just the Beginning)” – The Moniker
Betyg: 2/5
Låtskrivare: The Moniker (se låttexten här)
Schlagerpinglan: Förra året tog det ett tag innan jag uppskattade “Oh my God!” men det lär nog inte hända i år, hur mycket jag än väntar. En liten ljusglimt kan jag dock hitta i den lite poetiska versen men hur The Moniker ska kunna skaka liv i den oerhört enformiga refrängen återstår att se.

4. “The Boy Can Dance” – Afro-Dite
Betyg: 3/5
Låtskrivare: Figge Boström, Johan Lindman, Catrine Loqvist (se låttexten här)
Schlagerpinglan: “The boy can dance” kan mycket väl skapa rusning till dansgolvet (för visst svänger det) men någon rusning till telefonerna lär det knappast bli. Som låt så doftar det lite väl mycket återvinning för att det ska kännas fräscht.

5. “Mystery” – Dead by April
Betyg: 4/5
Låtskrivare: Pontus Hjelm (se låttexten här)
Schlagerpinglan: Inte så hårt att man vill stänga av ljudet men inte heller så mjukt att man vill gömma sig bakom kudden. Nej, denna metal/pop-mix är helt perfekt och gör att man kan fortsätta lyssna nästan hur länge som helst utan att det blir ointressant. En av mina favoriter i kväll.

6. “Salt & Pepper” – Marie Serneholt
Betyg: 3+/5
Låtskrivare: Figge Boström, Lina Eriksson, Mårten Eriksson (se låttexten här)
Schlagerpinglan: Det börjar bra med en medryckande inledning och tar sig vidare upp en växel men när allt tjat om salt och peppar börjar så tar det tvärstopp. Med mer “boom bomm” och mindre “salt & pepper” så skulle detta kunna bli en given finalist men nu lär det bli svårt att ens nå Andra Chansen.

7. “Jag reser mig igen” – Thorsten Flinck och Revolutionsorkestern
Betyg: 2/5
Låtskrivare: Thomas G:son, Ted Ström (se låttexten här)
Schlagerpinglan: Detta känns mer som ett mini-skådespel än som en traditionell trubadur-visa. Som låt ger jag inte mycket för den men jag har en känsla av att jag kommer att få höja betyget rejält när allt sys samman på scen.

8. “Euphoria” – Loreen
Betyg: 3/5
Låtskrivare: Peter Boström, Thomas G:son (se låttexten här)
Schlagerpinglan: Med risk att låta som ett eko av ett flertal andra bloggare så konstaterar jag att Loreen (i nuläget) är min stora favorit i kvällens deltävling. En modern låt med medryckande takt, underbara melodislingor och flera intressanta passager. Detta kan bli riktigt bra… hoppas att det blir det också.

Schlagerpinglan: Här ovan har jag endast tagit med länkar till fullversionerna, låt-texterna samt artistpresentationerna från svt.se. Är ni intresserade av ännu mer, som t.ex. vilka låtar som spelas när artisterna promenerar in, vad de har för kläder eller hur röstningen går till så hittar ni allt på SVT:s Inför-sida.

Vem som går vidare? Utan att ha sett bidragen live så är det väldigt svårt att ha någon åsikt om det men eftersom t.o.m. Aftonbladets myrslok Eskil vågade sticka ut hakan så får väl jag också göra det. Till Final: Sean Banan och Flinck. Till Andra Chansen: Loreen och Afro-Dite. Inte direkt vad jag hoppas på men det brukar det ju inte heller bli. 😉

Uppdaterat: Ingen inför-sammanställning är ju komplett utan Markus Larsson. 😀 Hans betygsättning av bidragen hittar ni här.

Andra bloggar om: ,

Mer från Schlagerpinglan i samma kategori:


5 kommentarer till “Inför första deltävlingen – MF 2012”

 1. Daniela

  Jag har ett minne av att jag i samband med presentationen av årets MF-artister skrev att jag gärna hade hoppat över Sean Banan och Thorsten Flinck, men efter att ha hört låtarna kan jag inte göra annat än bita i det sura äpplet och ta tillbaka de orden, för överraskande nog så tycker jag faktiskt att de bidragen verkar kunna bli två av kvällens största behållningar, var och en på sitt sätt! Jag tror att Flinck kan bli den första deltävlingens stora skräll och skulle inte bli särskilt förvånad över att se honom gå direkt till final, och Sean Banan kommer definitivt att gå vidare antingen till final eller Andra chansen. Och med all rätt i så fall, för mot min vilja så kan jag inget annat än gilla deras låtar; Sean Banan p.g.a den sprudlande energin och charmen och Flinck för den äkthet som låten utstrålar. I övrigt tror jag också, i likhet med många andra, på Loreen som jag personligen tycker har gjort ett stort låtmässigt lyft sedan förra året. Med en bra scenshow kan hon nog gå riktigt långt i år. Abalone Dots är en annan personlig favorit för mig i det här startfältet med en låt som jag tror kommer att hålla långt efter tävlingens slut, men hur det går i kväll är en annan sak…

 2. Kerstin

  Då var vi igång. Här kommer mina betyg.

  1. Sean Banan. Betyg 0/5. Så himla dåligt. Ingen kvalité ingen känsla ingenting bara dåligt.
  2. Abalone Dots. Betyg 1/5. Bara såååååå tråkigt. Gäsp. Kanske på begravning men inte här.
  3. The Moniker. Betyg 2+/5. Det finns något här som jag gillar men den känns inte riktigt färdig och väldigt tjatig. Men ett stort lyft från de två inledande bidragen.
  4.Afro-Dite. Betyg 3/5. Nja. Inte dåligt men inte jättebra heller. Ingen vinnare.
  5. Dead by April. Betyg 3+/5. Konstig mix av pojkbands sound och hårdrock. Vet inte riktigt om jag får ihop det men en jättebra refräng och en positiv överraskning i detta sammanhang.
  6. Marie S. Betyg 2/5. Urful kroppsstrumpa och med det sagt nej jag gillar inte Marie och jag gillar inte låten.
  7. Thorsten Flinck. Betyg 4+/5. Något annat betyg kan jag inte ge denna underbara människa. Kvalité och en enorm inlevelse. Jag hoppas detta går raka vägen till globen för där hör Thorsten hemma.
  8. Loreen. Betyg 4+/5. Kvalité även här. Mycket bra på alla sätt. Given finalist precis som Thorsten.

  Till final. Thorsten och Loreen.
  Andra chansen. Dead by April och Afro-Dite.

 3. Kerstin

  Hyfsat nöjd med resultatet, hade dock velat se Thorsten till final ikväll men tror han hamnar där ändå till slut. Men herregud Sean Banan det är ju bara trams men smaken är du onekligen delad.

 4. Jan-Åke

  Jag tyckte Marie Serneholt var bäst och hade trott att hon skulle gå till final direkt. Hade en liten aning om att Thorsten Flink och Sean Banan skulle kunna nå andra chansen. Jag tycker att både Afro-Dite och The Moniker hade bättr låtat när de tävlade tidigare, så deras låtar ikväll var en liten besvikelse.

 5. Daniela

  Jag är också rätt nöjd med resultatet. Loreen utstrålade verkligen kvalitet med ett snyggt nummer och en intressant, modern poplåt med stor hitpotential. Ett bidrag som faktiskt gav mig lite ESC-vinnarkänsla! 🙂 Dead by April är jag lite tudelad inför eftersom jag personligen önskar att de hade lämnat bort “growlandet”, men refrängen var bra och för breddens skull tycker jag att de var värdiga sin finalplats. Starka Andra chansen-bidrag blev det också, och programmet i sin helhet kan bara få plus från mig vad allt från programledare till mellanakter beträffar. En bra MF-start med andra ord! 😀

 1. Lämna en kommentar


                 

                 

     

Musik bloggar Blogglista.se