Schlagerpinglan: I dag drogs startordningen i Eurovision Song Contest 2012:s semifinaler den 22:a och 24:e maj samt finalen den 26:e maj, se resultatet nedan.

Som vanligt lottades det ut några wildcards som fick välja startnummer. I den första semifinalen blev det Finland (valde nr 9) och Irland (valde nr 18), i den andra semifinalen blev det Ukraina (valde nr 7) och Litauen (valde nr 18) medan det i finalen blev Spanien som valde startnummer 19.

Startordningen ESC-semifinal nr 1, 22:a maj 2012:
Nr Land Bidrag, Artist
1. Montenegro “Euro neuro”, Rambo Amadeus (video)
2. Island Mundu eftir mér“, Gréta Salóme & Jónsi (video)
3. Grekland Aphrodisiac“, Eleftheria Eleftheriou (video)
4. Lettland Beautiful song“, Anmary (video)
5. Albanien Suus“, Rona Nishliu (video)
6. Rumänien Zaleilah“, Mandinga (video)
7. Schweiz Unbreakable“, Sinplus (video)
8. Belgien Would You?“, Iris
9. Finland När jag blundar“, Pernilla Karlsson
10. Israel Time“, Izabo (video)
11. San Marino Facebook Uh, Oh, Oh“, Valentina Monetta
(video till underkända bidraget)
12. Cypern La la love“, Ivi Adamou (video)
13. Danmark Should’ve known better“, Soluna Samay
14. Ryssland Party for everybody“, Buranovskie Babushki
15. Ungern Sound of our hearts“, Compact Disco (video)
16. Österrike Woki Mit Deim Popo“, Trackshittaz (video)
17. Moldavien Lăutar“, Pasha Parfeny
18. Irland Waterline“, Jedward (video)

Startordningen ESC-semifinal nr 2, 24:e maj 2012:
1. Serbien Nije ljubav stvar“, Željko Joksimović
2. Makedonien Crno E Belo“, Kaliopi (video)
3. Nederländerna You and me“, Joan Franka
4. Malta This is The Night“, Kurt Calleja (video)
5. Vitryssland We are the heroes“, Litesound
6. Portugal Vida minha“, Filipa Sousa
7. Ukraina Be my guest“, Gaitana (video)
8. Bulgarien Love Unlimited“, Sofi Marinova (video)
9. Slovenien Verjamem“, Eva Boto
10. Kroatien “Nebo”, Nina Badric (video)
11. Sverige Euphoria“, Loreen
12. Georgien I’m A Joker“, Anri Jokhadze (video)
13. Turkiet Love Me Back“, Can Bonomo (video)
14. Estland Kuula“, Ott Lepland (video)
15. Slovakien “Don’t Close Your Eyes”, Max Jason Mai (video)
16. Norge Stay“, Tooji
17. Bosnien och
Hercegovina
“Korake ti znam”, Maya Sar (video)
18. Litauen Love is blind“, Donny Montell

Startordningen ESC-finalen, 26:e maj 2012:
1. Storbritannien “Love Will Set You Free”, Engelbert Humperdinck (video)
9. Frankrike Echos (You and I)“, Anggun (video)
10. Italien L’Amore è Femmina“, Nina Zilli
13. Azerbajdzjan “When the music dies”, Sabina Babayeva (video)
19. Spanien Quédate conmigo“, Pastora Soler (video)
20. Tyskland Standing Still“, Roman Lob (video)
(Källa: eurovision.tv)

Schlagerpinglan: Förutom startordningen så ser ni här ovan länkar till varje bidrags framträdande/presentation/video i den mån de presenterats. Länkar till ytterligare versioner av bidragen samt låttexter och översättningar hittar ni under Aktuellt/Bidragen till ESC 2012 ute i menyn till höger och den sidan fylls på efterhand.

Vad gäller startnumrets betydelse så tror jag att det är viktigare att man ställer upp med en bra låt och det tycker jag att vi gör i år så jag är lite försiktigt hoppfull. 😀

Andra bloggar om: , ,

Mer från Schlagerpinglan i samma kategori:


31 kommentarer till “Startordningen Eurovision Song Contest 2012”

 1. Rickard

  Heja balkan! Slovenien, Kroatien, Bosnien och Serbien har underbart låtar!

 2. Rickard

  Sveriges startordning kommer inte påverka så mkt! Sverige kommer gå till final oavsett vem som framträder före eller efter! Men semifinal två har en avsevärt högre kvalite än semifinal 1!

 3. Kerstin

  Har aldrig heller trott särskilt mycket på startordningens betydelse i alla fall inte för de riktigt bra låtarna som t. ex Sveriges men ska man vara lite taskig så blir det en väldig kontrast i kvalité till bidraget som startar efter Sverige, Georgien vilket bara visar på hur ännu mycket bättre Sveriges bidrag är.
  Balkan har fått till ett par riktigt vassa ballader men Serbiens är det som jag tycker är bäst och att dom sjunger på sitt eget språk lyfter bidraget. Däremot undrar jag inte om Albanien skulle tjäna på att sjunga på engelska då det verkar som om texten betyder oerhört mycket i det bidraget och om man förstod vad dom sjöng kanske man skulle uppskatta det mer.

 4. Kerstin

  Schlagerpinglan, du vet möjligen inte vilka som kommer vara med i årets panel i inför programmen av ESC? Om man får önska sig fem stycken personer så önskar jag mig. Finländaren Lundin, han är som en tradition i det här sammanhanget även om vi ofta tycker olika. Sarah Dawn Finer, Magnus Carlsson, Björn Kjellman och Petra Mede. Vi får väl se om jag får någon rätt förrutom Lundin som borde vara med.

 5. Schlagerpinglan

  @Kerstin, Enligt poplight består panelen i år av Gina Dirawi, Måns Zelmerlöw, Lena Philipsson, Lisette Pagler och Thomas Lundin.

 6. Kerstin

  Inte något rätt med andra ord förrutom Thomas Lundin som var ganska självklar. Men jag byter gärna ut Sarah mot Lena som är otroligt rolig i sina kommentarer och Måns känns också faktiskt riktigt bra. Däremot Gina och Lisette hade jag gärna haft mina önskningar Kjellman och Mede istället men men ändå en bra uppsättning i årets panel.

 7. Micke

  Alla föreslagna namn hade varit ok för mig men allra helst Björn Kjellman och Tomas Lundin.

  Här kommer min 20 bästa lista som det känns just nu. Hade Island sjungit sin på isländska hade den varit min absoluta favvis men nu på engelska sjunker den tio steg på listan.

  1. Serbien
  2. Schweiz
  3. Kroatien
  4. Sverige
  5. Italien
  6. Finland
  7. Slovenien
  8. Ryssland
  9. Grekland
  10.Tyskland
  11.Island
  12.Rumänien
  13.Bosnien-Herzegovina
  14.Nederländerna
  15.Vitryssland
  16.Moldavien
  17.Danmark
  18.Lettland
  19.Storbritannien
  20.Lettland

 8. Micke

  Hmmm! Skulle ha varit Turkiet på plats 18 🙂

 9. Rickard

  ESC panelen och kunskap om eurovision har jag redan gett upp på! Men jag håller med om Björn Kjällman! Verkligen en person som jag har stor respekt för. Och han är dessutom kunnig på området!

  Sedan håller jag med Kerstin om Albanien. Att Slovenien, Bosnien, Kroatien och Serbien måste sjunga på sitt språk är givet. Men håller med om átt Albaniens låt troligtvis hade tjänat på att sjunga på engelska!

 10. davve

  serbiens låt och alla dessa tråkiga balkan balladerna fattar jag inte varför folk alltid höjer till skyarna även i sverige. tror dessa balkan ballader är såna låtar som folk “förväntas gilla” m,en tror inte folk kommer rösta mkt på dom i eurovision.. ingen av balkan balladerna i årets tävling är i närheten av Molitva kvalitee.

 11. Micke

  Det är ju kul att folk tycker olika och jag är inte på din linje där davee. Tycker tvärtom att balladerna från Balkan är en av höjdpunkterna varje år. Finns många fler höjdpunkter iofs

  Däremot är vi helt eniga om att ingen i årets tävling är i närheten av Molitva. Jag har tre absoluta favvisar genom åren bland balkanballaderna. Skulle vara kul att höra om nån håller med eller kanske har helt annan uppfattning.

  1. Lane Moje – Serbien 2004 (samma snubbe som sjunger deras bidrag i år. Killen bara ägde scenen utan att nästan överhuvudtaget röra sig)

  2. Molitva – Serbien 2007 (tjejen som blåste hela världen med att få folk att tro att hon var lesbisk. Största blåsningen sen Tatu. Det blev liksom lite två läger med den låten. Personligen skiter jag fullständigt i vilket för det säger inget om varken henne eller låten men för de som inte vet så har hon pojkvän och är allt annat än lesbisk)

  3. Neka mi ne svane – Kroatien 1998 (Den tjejen har varit med i flera festivaler och för mig är hon grymt levande på något sätt. Egentligen första gången överhuvudtaget som rockaren Micke föll för en ballad.)

 12. Kerstin

  Micke, den lilla informationen om den serbiska sångerskan visste jag inte, att hon låtsats vara lesbisk. Men då undrar jag ju onekligen varför man gör något sådant. Själv tycker jag inte hennes då påhittade läggning påverkade min uppfattning om bidraget vare sig åt ena eller det andra hållet. Det verkar funnits så klart någon slags idé och strategi bakom det men jag kan inte begripa vad. Nåja det är gammal skåpmat och en del har de mest märkliga idéer för att ta sig fram och synas och höras i ESC.
  Angående dina topp tre balkan ballader så skiljer vi oss inte allt för mycket.

  1. Lane Moje. Ett bidrag som gav en fantastiska känsla och med en melodi som är en av de vackraste jag vet även utanför ESC. Ett bidrag som inte behövde någon storslagen show, en bra sångare med inlevelse och en häftig tjej som spelade fiol var allt som behövdes. Enkelt, äkta och vackert.

  2. Molitva. Jag minns när jag hörde Molitva första gången och hur jag genast kände det här är vinnaren. En ballad som griper tag med en härlig rytm. Väldigt mäktigt och pampigt.

  3. Lejla. Den där Zeljko kan verkligen skriva vackra ballader. Vilken talang. Även denna ballad har partier som är så andlöst vackra.

  Jag är ingen älskare av ballader men det är något visst men balladerna från balkan. Jag tycker inte Sverige hitills lyckats få till någon riktigt bra ballad som fallit mig i smaken.

 13. Micke

  Hmmm! Kanske uttryckte mig lite oklart. Jag kan göra det ibland som du vet 🙂

  Jag menade inte att Marija Šerifović utgav sig för att vara lesbisk utan att hela det uppträdandet fick folk att tro att det var en lesbisk manifestation. Om det var det eller inte vet jag inte och ärligt talat bryr jag mig inte ett dugg. Märker dock bland folk jag pratar med att alla, och jag menar alla, hela tiden pratar om “den lesbiska tjejen som vann ESC 2007.”

  Senast i förra veckan var det en tjejkompis som började prata med mig om detta och när jag sa att hon inte är lesbisk utan har pojkvän, då tappade tjejkompisen hakan helt. Man kan lätt få folk att tro vad som helst.

  Men som jag sa personligen skiter jag i vilket. Jag bryr mig inte om vad folk är utan hur de är.

  Ok så då har vi samma låtar på första och andra plats då. Just nu ringer det inget klocka om ditt tredje val men jag får kolla upp det 🙂

 14. Micke

  Ok lyssnade just på ditt tredjeval och nu kommer jag ihåg det. Jättefin ballad håller definitivt med om det även om jag känner att mitt tredjeval är lite bättre 🙂

 15. Kerstin

  Micke, hade jag haft en topp fyra lista hade ditt tredje val hamnat på plats fyra. Jag minns hennes uppträdande där hon först var klädd i svart sedan i vitt. Mycket bra bidrag, vill minnas hon slutade topp fem kanske fyra men jag minns kanske fel även om min hjärna brukar fungera som en dator i ESC sammanhang.

 16. Josef

  Appropå ballader så vill jag ändå sticka in och säga (förutom att Lane Moja är helt fantastisk, ja kanske bästa balladen någonsin) att Zlejko (stavning?) faktiskt anpassar lite melodin åt både balkan med “touch” av Irländsk folkmusik i år!? Och att han behåller sången på modersmålet gör att den för mig blir en av årets absoluta favoriter! Jag tycker om att den börjar så subtilt för att sedan slå igång på trummorna ordentligt i mitten av låten. Ja, ett litet hot mot Loreen och ryskorna i all ödmjukhet 🙂

 17. Micke

  Ja du Josef irländsk folkmusik är aldrig fel i mina öron. Älskar irländsk och grekisk folkmusik. Det är därför jag har så svårt för att bestämma mig för hur bra bidraget Aphrodisiac från Grekland egentligen är. Älskar det grekiska men ibland lyser det igenom lite dagis över den så jag har svårt att bestämma mig.

  Håller nog just för tillfället Serbiens bidrag som det bästa i år även om det känns lite som de dragit karbonpapper över Lane Moje för att få till den. Det är dock definitivt inget plagiat så sätt så det stör mig inte.

  Jag har också blivit charmad av ryskorna med den lilla gumman i spetsen. Är dock rädd för att den spelas för mycket och blir uttjatad. Hade det varit som förr att man knappt fick höra låtarna innan på finalen så tror jag den blivit livsfarlig. Är rädd att charmen lägger sig för många innan finalen.

  Kerstin jag är ju som du utrustad med en ESC datorhjärna men när det gäller MF är det något helt annat. Men jag har för mig att Sverige hade en balkanliknande låt i MF för ett antal år sen som jag gillade. Tyvärr dock inte svenska folket. Vet inte om du minns den.

 18. Kerstin

  Vad gäller det ryska gummorna tror jag du kan ha rätt. Ranelids debut i MF var något nytt och annorlunda och han fick mycket röster i sin deltävling men i finalen när uppståndelsen lagt sig och det inte var så spektakulärt längre så hade han inte en chans. Jag gör inga liknelser i mellan bidragen utan bara att båda framträdandena är spektakulära, något nytt som man inte upplevt tidigare. Det är alltid kul första gången men när man sett det två, tre gånger lägger sig intresset. Fast Finland vann med Hard rock Hallelujah som också var något nytt och spektakulärt trots att man sett dom några gånger innan men då ska tilläggas att den låten var ett litet mästerverk vilket jag inte anser varken Ranelid eller gummorna är. Jag kan berätta att just Hard rock Hallelujah är en av de tre bidrag jag älskar mest genom tiderna i ESC.

  Vad gäller den balkanliknande låten i MF vet jag inte riktigt vilken du menar den enda jag kommer på just nu är Kebabpizza Slivovitza men det är ingen ballad men det kanske inte var någon ballad du menade. Det är kanske någon helt annan du menar men precis som du så är mitt stora intresse ESC så jag har en del brister i minnet vad gäller MF.

 19. Micke

  Nej det var en ballad men jag kanske har blandat ihop med norska festivalen. Jag har bott en hel del i Norge så jag har sett ganska mycket av deras variant.

  Skillnaden mellan när jag lyssnar på musik “privat” och på ESC är att “privat” lyssnar jag bara på musik som i mina öron är bra. I ESC behöver det inte vara bra. Det kan vara charmigt också. Ryssarnas låt är i mina öron egentligen inte bra men ack så charmigt med den lilla gumman i fronten. Tar dom bort henne skulle det vara lika illa som när nu italien ändrade till engelsk text.

  Jag gillade också Hard roch hallelujah så där är vi helt överens även om jag inte har den bland mina tre favvisar genom åren. Två av mina favvisar var samma år 2009.

  1. The highest heights, Lovebugs – Schweiz 2009 (Den enda grupp eller artist som jag lyssnar på även utanför ESC. De har gjort massor med bra låtar. De missade märkligt nog finalen men tittarna är “delvis ursäktade.” Sångaren uppträdde med 39 graders feber finalkvällen och han låter inte bra på rösten. Ska man lyssna på den låten ska man inte göra det från finalkvällen)

  2. Lane Moje, Zeljko Joksimovic – Serbien-Montenegro 2004 (Har vi redan pratat om)

  3. Bistra voda, Regina – Bosnien-Herzegovina (En låt som Charlotte Perrelli mådde illa av i Schlagerpanelen, medan Tomas Lundin dyrkade den och gav den en fet femma. Grejen var nog att Tomas Lundin gjorde som jag lyssnade på låten och sket i de röda flaggorna i videon. Perrelli läste nog bara kommunistpropaganda. Killarna i Regina sa själva att de inte hade med kommunism att göra och i tävlingen var de sedan istället helt vitklädda. Jag föredrar videon och blundrar för den eventuella propagandan. Om det nu ens är det)

  Älskar dessa tre låtar

 20. Josef

  Ja Micke, Grekland känns inte riktigt som en topp 5 placering i år. Tycker hon har för mycket “anspelande” i uppträdandet på scen i köpcentret. Jag undrar om de såg sig vinna pluspoäng genom att man formligen såg hennes “string” under dansstycket?? Nej, ingen “Number one” lyckas de få till här tycker jag. Rumänien gynnas av att både Grekland och Cypern har bra, men inga kanonlåtar som är båda energifyllda och tilldelas poäng spridda lite här och där från tittarna. Därför tror jag “Zahleila” kan få en ganska hög placering!?

  Ja du har rätt lite om Serbien, men det du kallar “karbonpapper” vill jag mena en smula arrangerat och mycket styrd produktion. Det tar bort lite av den magi han så ofta brukar skapa i sina låtar. Men en sak: Han sjunger på (serbiska?!) INTE på engelska som väldigt många verkar göra i årets tävling, det kan ge lite pluspoäng tror jag ändå. Jag står fast vid en klar uppfattning om topplacering!

  Gummorna är fågel eller fisk och jag har lyssnat mig lite till leda (just nu) med skall erkännas, men när europa ser dem LIVE, och man känner den här otroliga känslan av solidaritet och hjärta blir låten pånyttfödd igen. “Eurovisionen har utvecklat sig till ett upplevelsemoment där inte endast tonart, melodi, genre eller scenframträdande skall avgöra vinnaren. Personligheten och hur man lyckas fånga en unik särart där en trallvänlig och folklig låt bygger in sig succesivt i europeernas gillande”” Jag minns men ska inte berätta vad som sades när Ukrainas låt “Dancin lasha Tumbai” höll på att välta megaballaden Molitva i omröstningen 2007. Det var säreget och otroligt fantasifullt. Gummorna har det mesta av det men även hjärta och något som saknas så enormt idag, folkdans, musik, sagan osv… Tro mig, de blir älskade! Man glömmer och blandar i hop de flesta andra,,ja förutom Loreen, hon är så cool, för hon är sig själv 🙂
  Problemet gäller ju för övrigt alla (även Loreen) och låtar som kanske inte varit i strålkastarljuset kliver fram extra. Italien? Litauen? Frankrike? kanske finns någon låt som kan sticka ut, och även Holland presenterar sitt första seriösa bidraget på många år! Den låten är ju faktiskt egen och fastnar en smula,, tänka sig Nederländerna!

 21. Josef

  PS Lyssnade på “Bistra Voda” nyss i en nostalgitripp, och vilken fin låt! Hans röst verkligen skär in i en, och melodin är så taktfull och “fragil” så man börjar rysa! Skumt att den inte kom på en topp 5 placering?! Perrelis tolkningsförmåga får lämnas till hyllan “övrigt” Bosnierna har ju som muslimskt folkslag (vissa grupper) varit förföljda av kommunister,,Nej Bistra voda” betyder rent, klart vatten och låten verkar symbolisera den förutsättningslösa kärleken från en till en annan när övriga i ens omgivning inte finns för dig när du är försvagad i din tillvaro,,typ något sådant,Vackert i alla fall! DS

 22. Micke

  Yepp Perrellis tolkning av Bistra voda lämnade mycket i övrigt att önska. Själv tycktejag precis som Tomas Lundin att den hade precis allt det som ESC ska ha handla, dvs det mesta. Det är mångfalden som gör ESC stort.

  Jag blir minst sagt förvånad när jag hör en dels kommentarer angående de ryska gummorna. “hur kan de ens ställa upp med sånt” och liknande mindre bemedlade kommentarer. Saken är ju den att ESC ska inte vara ett ställe för bara hitproduktion. Särart och underhållning och humor får inte glömmas bort.

  Jodå Josef jag minns snacket runt Ukrainas låt “Dancin lasha Tumbai”. Personligen måste jag erkänna att jag inte tyckte om den men det är helt oväsentligt vad jag tyckte. Den charmade många och då har den ju gjort sitt. Många såg den som ett hån mot ESC men i mitt tycke är det lång väg mellan något som är ett hån mot det som många låtar verkligen är menade som.

  Att skämta och att håna är banne mig inte samma sak. Folks oförmåga att se skillnaden fick verkligen Litauens bidrag 2006 “We Are the Winners” känna av. Jag satt och skämdes över mänskligheten när bidraget blev utbuat av stora delar av publiken under deras uppträdande. Så jädra respektlöst.

  Vet du mina farhågor angående det grekiska bidraget i år handlar egentligen inte om “string” under dansstycket” 🙂 Snarare mer om frågan “Kan hon sjunga” mina vibbar om detta känns inte bra men vem vet? Kanske hon sätter mig på plats när hon äntrar scenen.

  Min tio bästa lista i år innehåller väldigt många ballader men det handlar inte om att jag tycker bäst om ballader. Inte alls jag är 50-50 men i år tycker jag “balladmakarna” har lyckats bättre än de andra. Serbiens som vi pratade om bara växer och växer. Men den av alla ballader som i mina öron växt allra mest är Finlands. Från att i första lyssningen mest undrat “vad är detta för något” har den utvecklat sig till en av mina favvisar.

  Nederländerna ja! Tycker verkligen om den om de bara hade tagit bort det där falsettpartiet som drar ner den.

 23. Isabell

  Micke: Jag måste bara hålla med dig om en sak. Jag säger bara “Bistra voda”…vilken känslosam låt. Underbar tycker jag! Det finns många låtar från Balkan som håller hög kvalitet! Me like! 🙂

 24. Micke

  Yepp Isabell Bistra vodo har det mesta. Vill inte ens tänka tanken att de innan tävlingen skulle bestämma sig för att sjunga låten på engelska. Hemska tanke

 25. Josef

  En vän till mig tycker Greklands bidrag är välproducerat och taktfullt, kanske en smula klinisk, dock!? Jag har yttrat mig om att Greklands bidrag inte är ett topp 5-material i år, kanske jag får ångra mig bittert senare!? Svaret får vi först i Maj! Finlands bidrag måste jag nog ge lite mer tid åt då.. Tack för alla synpunkter!

  PS.Mycket bra och väluppdaterad sajt! 🙂 Nina Zilli’s nya engelska version fick jag exempelvis info. från här.DS

 26. Ranc

  Vinner inte sverige i år då kan vi lägga ner skiten. Finns ingen konkurans alls. =)

 27. hanna eriksson

  heja finland den vinner i år esc 2012

  glöm inte rösta på finland
  vinnaren esc 2012
  kom igen finland
  mvh
  hanna therese eriksson

 28. hanna eriksson

  heja finland den vinner i år esc 2012

  glöm inte rösta på finland
  vinnaren esc 2012
  mvh hanna therese eriksson

 29. Hanna Therese eriksson

  1 Finland
  2 Cypern
  3 ukraine
  4 Estland
  5 Israel
  6 Estland
  7 Ryssland
  8 Serbia
  9 lithuenia
  10 Danmark
  11 Turkiet
  12 bosnia Hercegovina
  13 Sweden
  Den som vinner är självklart min favorit land
  Finland esc 2012
  Med vänlig hälsning,
  Hanna Therese Eriksson

 30. Hanna Therese eriksson

  Jag ställer upp i melOdifestivalen 2013 i år

 31. Hanna Therese eriksson

  Här är min topp 5
  1 Serbien 2004
  2 Serbien 2012
  3 russia 2008
  4 germany 2010
  5 ukraine 2004
  6 Finland 2012
  7 norway 2009
  8 Sweden 1999
  9 Danmark 2000
  12 Turkiet 2003
  13 bosnia Hercegovina 2006
  10

 1. Lämna en kommentar


                 

                 

     

Musik bloggar Blogglista.se