Schlagerpinglan: Här följer en liten presentation av ett av bidragen som tävlar i Eurovision Song Contest 2012.

Land: Makedonien landets ESC-historik
Bidrag: “Crno I Belo” videolåt-presentationtextfransk textengelsk text
Artist: Kaliopi kaliopi.com.mk
Startnummer: nr 2 i semifinal 2
Låtskrivare: Romeo Grill, Kaliopi
Uttagning: Makedoniens TV-bolag MKRTV valde ut Kaliopi internt. Bidraget presenterades av Kaliopi i en TV-show i både en makedonsk och en engelsk version.
Tidigare på Schlagerpinglan: “Makedoniens ESC-bidrag 2012”
Presentationer av bidraget och artisten (på engelska):
esctoday.com eurovisionary.com eurovision.tv

Extra: Kaliopi var utvald att bli den första representanten för Makedonien i ESC 1996 med låten “Samo Ti” men landet klarade ej av att kvalificera sig det året. Se Kaliopi framföra sitt ESC-2012-bidrag på engelska, “Black and White“, samt sjungandes vid pianot. Se även en intervju med Kaliopi av esctoday.

Odds: Ej vidare till final & botten-tio av de 42

Schlagerpinglan tror: Inte till final
Kaliopi är riktigt stor i Balkan-länderna så kanske, kanske har en stor del av publiken där givit “Crno I Belo” alla de extra-lyssningar den behöver för att uppskattas fullt ut. Jag tvivlar likväl på att det räcker till final för Makedonien, som förmodligen kommer att stanna i semifinalen för femte året i rad.

Schlagerpinglan tycker: Till final
Det krävdes många lyssningar men numera så är jag väldigt förtjust i Makedoniens bidrag. Framför allt övergången från klassisk ballad till de mer rockiga tongångarna kombinerat med Kaliopis speciella röst gör “Crno I Belo” till en klar finalist enligt mig. Jag hoppas på ett superframträdande av Kaliopi i Baku och en efterföljande, stor skräll. 😀

Läs även om: Bulgarien, Norge, Irland, Cypern, Portugal

Andra bloggar om: , , ,

Mer från Schlagerpinglan i samma kategori:


22 kommentarer till “ESC 2012: Makedonien – “Crno I Belo””

 1. Kerstin

  Nej det här var inget för mig den hamnar långt ner på min 42 lista och faktiskt näst sist i semi 2. Jag har lyssnat på det här bidraget i princip lika mycket som de övriga men jag kan inte hitta något i det här som tilltalar mig. Ingen final. Betyg 1+/5.

 2. Josef

  Oj vad du var hård Kerstin, även om jag kan hålla med om att den inte riktigt känns som en schlagerlåt. Den är originell men lite för sorglig om man jämför med Island som känns mer som en hoppfull och glad låt,, ja jag vet inte exakt. Men visst är den så pass bra så den tar sig till final troligen. I finalen kanske den kan komma typ 15-20 plats med ett bra framträdande, men inte så mycket mer om jag tänker på hur folk skulle rösta.

 3. Micke

  Tar både Portugal och Makedonien och börjar som sig bör med den förstnämnda.

  Portugal har alltid varit ett favvisland för mig i ESC. Inte för att de brukar ha så bra låtar utan mer för att jag tycker synd om dem då de aldrig varit bland de fem bästa. Bästa placeringen kom 1996 med en sjätteplats. Sitter alltid och hoppas på att de ska slå den placeringen. Så har de då någon chans att göra det i år?

  Svar=Nej

  Finns absolut ingenting som talar för det och detta baserar jag inte på vad jag själv tycker utan på att denna låten inte har någonting som kommer att tilltala de som kommer att slänga sig på telefonerna. Betyder då detta att jag tycker detta är en riktigt dålig låt?

  Svar=Nej

  Tvärtom tycker jag om den. Det är absolut ingen jättehit på något sätt men det tilltalar mitt inre. Kan se mig själv sitta i något sydländskt land och ta mig något gott att äta och dricka med mina vänner samtidigt som denna inhemska musik tar tag i oss när vi sitter där och har det allmänt gott. Grejen är den att när jag lyssnar på bidrag till ESC då letar jag inte vinnare utan sådant som tilltalar mig och det gör den här. Att låten sedan säkerligen lika gärna kunde ha varit ett bidrag på 70-talet eller liknande skiter jag fullständigt i. Allt behöver inte vara nytt och fräscht. Att de sedan sjunger på det egna språket är som alltid ett jätteplus. Gillar framförallt versen men även refrängen är helt ok. Nej Portugal ni kommer inte att gå till final men mitt hjärta har ni alltid. Nån gång ska ni väl få den där femteplatsen hoppas jag.

  Då går vi till Makedonien då.

  Ja vad ska jag tycka om den då? Kanske som Schlagerpinglan som är jätteförtjust eller som Kerstin som är allt annat än förtjust. Först och främst en kommentar om det som jag ofta kommenterar. Sång på eget språk eller på engelska. Som nästan alltid så föredrar jag det egna språket och för mig blir det än mer tydligt under denna låt. Har lyssnat på bägge versionerna och det är nästan en skrämmande skillnad.

  Tjejen som sjunger har en mysig skrovlig röst som kommer till sin rätt när hon sätter det egna språket. När hon däremot försöker sig på det engelska försvinner rösten på något sätt. För Makedoniens skull om inte annat så hoppas jag de inte faller i samma fälla som Italien som är detta årets stora skam som sviker sitt vackra språk. Italien sjunger engelska. My oh My.

  Jag är lite upp och ner i vad jag ska tycka. Portugal är bland de sexton bidrag som jag gillar och Makedonien är nog bland de nio som skuggar. Jag är som jag sagt tidigare rockare så jag borde som Schlagerpinglan tycka om när de rockar till det efter ett tag men det känns som något fattas. Tycker ändå om uppbyggnaden på låten och för mig är det gränsfall om jag vill ha dem till final. Är dock ganska säker på att telefonmaffian inte är bland de som tilltalas av detta bidrag och för Makedonien återstår det nog bara att försöka få några bra sittplatser till finalen. Jag hamnar alltså varken hos Schlagerpinglans eller Kerstins bedömning utan nog snarare något liknande som Josef.

 4. Linn

  Håller med Kerstin här det här bidraget är verkligen inte bra. Ingen final.

 5. Linn

  Vad gäller det övriga bidragen som tagits upp tycker jag följande.
  Bulgarien. Gränsfall på final men tippar ändå att den inte tar sig dit.
  Norge. Självklar finalist. Inte lika bra som Saade men i årets startfält en av de starkaste bidragen.
  Irland. Själv gillade jag deras bidrag bättre förra året den här sticker inte ut lika mycket utan är betydligt mer slätstruken. Juryn gillade dom mer än folket förra året så inte var det bara småtjejer som gillade dom. Final.
  Cypern. Bra låt men är liksom många andra osäker på framträdandet. En sån här låt behöver ett starkt framträdande. Final.
  Portugal. Inget jag går igång på. Portugal verkar inte utvecklas tycker dom låter ungefär så här alltid och gillar man det så är det ju bra men det verkar ändå som om marioteten vill ha något annat och vill Portugal vinna vilket jag utgår ifrån då detta faktiskt är en tävling så kanske man måste våga pröva något nytt. Mig faller det inte i smaken. Ligger jag på en strand lyssnar jag hellre på Cyperns bidrag. Ingen final.

 6. dennis

  Med all respekt Linn – när blev en låt som Cyperns som byggs på texten la la la la la något som kallas utveckling? Visst Portugal kanske inte utvecklas men de står för vad de gör och säljer inte ut sig för att vinna extra poäng. Det ger min respekt.

  Av de som presenterats gillar jag inte Cypern och Bulgarien medan de övriga är ok. Kommer bättre låtar efter hand. Inte minst vår egen Loreen

 7. Linn

  Dennis. Vart i min kommentar gjorde jag en jämnförelse mellan Portugal och Cypern. Jag pratade bara om Portugal utan att dra några liknelser med andra bidrag. Lugna ner dig.

 8. Kerstin

  Josef, jag antar du menade att mitt låga betyg var hårt. Jag tycker att årets startfält är så pass starkt i år, och gav jag Portugal en stark tvåa i betyg som jag ändå tycker är lite småmysig så kan jag inte ge Makedonien något annat betyg då jag verkligen inte gillar det, det berör mig verkilgen inget. Allt kan man inte tycka om som bekant.

 9. Micke

  Till Kerstin även om det kanske är på fel ställe. Du ställde en fråga till oss här men jag missade den och tydligen har ingen svarat. Jag tycker dock att frågar nån så svarar man och därför gör jag det nu 🙂 Frågan handlade om tre artister vi skulle vilja ha med i MF.

  Jag vet några som jag skulle älska att ha med men samtidigt skulle vara orolig att ha med. De är helt enkelt för bra för MF som jag ser det.. Kan nämna några.

  Lars Winnerbäck, Melissa Horn, Joakim Thåström, Laleh och Kent på den tiden de var ett rockband och inte som nu synthband. Finns fler och jag kan helt enkelt inte ta ut tre. Finns en bland dina tre där som jag absolut inte vill ha med men det behåller jag för mig själv 🙂

 10. Linn

  Det sista jag skrev om att jag hellre lyssnar på Cyperns bidrag var ingen jämnförelse mellan bidragen utan bara som ett svar på det Micke skrev att han gärna lyssnar på Portugals bidrag i ett sydländskt land. Cyperns bidrag är väl ändå den sorts musik som säljs och spelas idag sen vet inte jag om det är en bra utveckling eller ej men jag har svårt att se att bidrag som Portugal kommer att klara sig i tävlingen. Det är bara min lilla åsikt men för all del jag kan ha helt fel.

 11. Micke

  Tar två till

  In Flames

  Soundtrack of our lives

 12. Kerstin

  Micke, låt mig gissa det är Darin. Det känns lite som om det inte är din grej. Det är helt ok. Men han har sagt att det var en engångsgrej då han var med så jag lär inte få min önskan igenom där. Melissa Horn och Laleh är bra men det känns inte som om deras musik riktigt passar detta forum men varför inte.

 13. Kerstin

  Hårdrock är inte riktigt min grej så jag passar på In Flames och Sountrack of our lives. Men om du får med In Flames så kan väl jag få ta med Darin, en liten kompromiss i all vänskap.

 14. Micke

  Jisses! Jag var helt säker på att du gillade Winnerbäck. Silly me 🙂 Visste ju att du gillar Melissa Horn och Winnerbäck är ju mer eller mindre mentor till henne.

  Vet du Kerstin det är just det jag menar. Alla dessa är helt enkelt för bra för MF som jag ser det. Det är därför jag är säker på att de aldrig skulle ställa upp i MF

 15. Kerstin

  Micke, jag tycker Winnerbäck är helt ok inte alls dålig men jag lyssnar faktiskt aldrig på honom det är något med hans sätt att sjunga och uttryck som inte riktigt tilltalar mig men jag har absolut inget emot att han ställer upp i MF om han så skulle önska det.

 16. Micke

  Om vi bara tänker textmässigt så är för mig Winnerbäck den obestridbara KUNGEN i Sverige, ja kanske i hela världen. Hans texter är helt enorma. Låtmässigt är han också enorm om än kanske inte kung. Det hörs så tydligt på Melissa Horn hur hon inspirerats av Winnerbäck. Det är alltid så kul att höra de tjejer som samarbetat med Winnerbäck prata om honom. Alla verkar dyrka honom och säger han är såååååååååå gooooooooooo 🙂

  Nu ska jag nighta här om några minuter. Har äntligen kommit på benen igen och ska utnyttja det imorgon 🙂 Vi hörs

 17. Rickard

  Det är en av de sämre bidragen från balkan. I år säger det i och för sig ingenting, då balkan håller riktigt bra klass.

  Något i mig gillar detta bidraget, trots att förnuftet säger att jag inte borde göra det! Tror att Makedonien klarar sig till final! Kommer hamna bland de sista i finalen!

  FINAL och 2+/5

 18. Daniela

  För mig faller det här bidraget lite under samma bedömning som Portugal. Det är inte dåligt men inte heller någon av mina direkta favoriter. Vid första lyssningen gav det mig faktiskt ingenting alls, men det växer med tiden och är för tillfället ett gränsfall i min finaltippning. Jag tycker fortfarande att låten känns aningen svår att till sig och hade bl.a. önskat en tydligare refräng, men samtidigt uppskattar jag de starka dramatiska känslor som bidraget förmedlar. Jag tror också att Kaliopi kommer att kunna göra ett bra och övertygande framträdande i Baku, och då kan Makedonien faktiskt kanske bryta sin negativa trend och gå vidare till final.

  Mitt omdöme blir alltså: final med betyget 2+/5.

  Sedan ska jag också svara på Kerstins fråga om tre önskeartister till Melodifestivalen: 🙂

  1. Robyn
  Som sagt, det är knappast troligt att hon skulle vilja ställa upp i MF, men önska får man ju alltid!

  2. Tove Styrke
  En ung, talangfull artist med bra låtar och ett utttryck som jag tror skulle kunna passa ESC väldigt bra.

  3. Måns Zelmerlöw
  I mitt tycke en av Sveriges bästa artister, och med rätt låt tror jag definitivt att han skulle kunna vinna hela ESC.

  Naturligtvis finns det väldigt många andra artister som jag också gärna skullle se i Melodifestivalen, men dessa tre var de som jag först kom att tänka på och som jag också tror skulle kunna ha bra chanser i ESC.

 19. Kerstin

  Tack Micke och Daniela för era mycket intressanta och bra svar. Daniela, känns som om vi ligger ganska nära varann i musiksmak, dina två som du tagit med som inte jag hade skulle jag också mycket gärna se i MF.

 20. Felix

  Jag gillar denna låt och tror faktiskt att den kan skramla ihop ett antal röster runt om i Europa, tillräckligt så att den landar runt plats 12 – 8 i semifinalen, däremot är jag osäker om hur juryn ska tycka.

 21. Felix

  I mitt tycke så hamnar denna låt på plats 13 utav alla 42 bidrag i år!

 22. macu

  Älskar Macedonien…hon är vacker, underbar röst och gillar låten..lite Balkan rock behövs med…

 1. Lämna en kommentar


                 

                 

     

Musik bloggar Blogglista.se