Schlagerpinglan: Här följer en liten presentation av ett av bidragen som tävlar i Eurovision Song Contest 2012.

Land: Moldavien landets ESC-historik
Bidrag: “Lăutar” videoNF-framträdandetext
Artist: Pasha Parfeny wikipedia
Startnummer: nr 17 i semifinal 1
Låtskrivare: Pasha Parfeny, Alex Brashovean
Uttagning: Vid “O melodie pentru Europa“ tävlade 20 jury-valda bidrag samt ett bidrag som allmänheten valt ut genom en internetomröstning. Vinnaren utsågs av 50/50 jury- och teleröster.
Tidigare på Schlagerpinglan: “Moldaviens ESC-bidrag 2012”
Presentationer av bidraget och artisten (på engelska):
esctoday.com eurovisionary.com eurovision.tv

Extra: Se när Pasha Parfeny uppträdde på “Eurovision in Concert 2012″: klipp 1 och klipp 2.

Odds: Vidare till final & nedre mellan-skiktet av de 42

Schlagerpinglan tror: Till final
2009 fick Moldavien en 14:e-plats i finalen med liknande, svängiga folkmusik-toner. Gör de bara lite förändringar vad gäller show och scenkläder så ska det nog inte vara några problem att ta sig till final även i år. (Behåller de den cirkusaktiga showen så lär de däremot få svårt att ta sig vidare, då den sänker hela låten.)

Schlagerpinglan tycker: Till final
Jag bara älskar svängiga trumpetslingor och glad, dansant spelmansmusik. När den dessutom presenteras av en sådan karismatisk artist som Pasha så kan det inte bli något annat än en klar finalist för mig. Nu förutsätter jag naturligtvis att framträdandet i Baku blir mer likt videon än uttagningen, något annat är helt otänkbart.

Läs även om: Bulgarien, Norge, Irland, Cypern, Portugal, Makedonien, Island, Rumänien, Serbien, Georgien, San Marino, Slovenien, Montenegro, Turkiet, Belgien, Lettland, Ungern, Albanien, Slovakien, Vitryssland, Grekland

Andra bloggar om: , , ,

Mer från Schlagerpinglan i samma kategori:


19 kommentarer till “ESC 2012: Moldavien – “Lăutar””

 1. Micke

  Är rädd för att inte många kommentarer kommer att matcha dina åsikter om Moldaviens låt när de väl börjar trilla in här Schlagerpinglan. Tänkte därför vara först på plan så det åtminstone börjar med en kommentar som går samma väg som din egen 🙂 Har ingen som helst koll på hur ofta vi har varit överens eller inte överens om bidragen men den här gången är vi nästan överens till 100 %.

  Precis som du tycker jag jättemycket om rytmen, trumpeterna mm. Blev dock nästan chockad när jag senare fick se den pinsamt dåliga ”showen” de hade fått till. Först fick det låten att sjunka till urdålig för mig men sen vaknade jag upp och insåg att det ju är låten det handlar om och då började jag tycka om den igen. Låtmässigt är den absolut bland de tio för mig men jag går ändå ut försiktigt och placerar den på plats 17 och hoppas innerligt att de har hittat någon som kan fixa till koreografin för dem så att vi slipper se Pasha och flickorna hoppas bock i direktsändning.

  Jag är inte heller nöjd med deras video då den fortfarande har mycket i övrigt att önska. Visst den är bättre än hoppa bock showen men alla bidrags framträdanden är ju iofs bättre än den. Förutom ett bidrags då men det är ju så uselt så det bara kan inte bli värre.

 2. Linn

  Jag måste säga att jag förstår cirkus temat för jag tycker hela låten är ett enda stort cirkus av toner. Det här måste vara Serbiens motsats i tävlingen. För mig är det här extremt jobbigt att lyssna på. Det här är inte vad som fungerar i Europa idag. Huruvida det går till final eller ej låter jag vara osagt men totalt chanslös på topp tio. Betyg 0/5.

 3. Schlagerpinglan

  @Micke, Trevligt att vi kan vara så pass överens om ett bidrag. Bidraget med stort Ö närmar sig dock och något säger mig att vi inte är riktigt lika ense om det. 😉

  @Linn, Det ska nog till en rejäl förändring av bidraget för att “Lăutar” ska tilltala den stora massan och ha någon chans på topplaceringarna men jag har fortfarande mina förhoppningar om i alla fall en finalplats. 🙂

 4. Rickard

  Nej, ingen hitt!

  INGEN FINAL och 1/5

 5. Rickard

  Eller jag ångrar mig och sätter 0/5. Håller med Linn. Otroligt jobbig att lyssna på!

 6. Schlagerpinglan

  @Rickard, Jobbig att lyssna på? :O Även om du blundar och bara lyssnar på musiken? (Jag ifrågasätter varken din smak eller rätt att tycka som du vill utan är mer intresserad av om det kanske är framträdandet som förvirrar.)

 7. Micke

  Du behöver inte oroa dig Schlagerpinglan för jag ska inte ens kommentera bidraget med stort Ö när det väl dyker upp här. Tyvärr tycker jag det bidraget kommenterar sig självt mer än väl på ett sätt jag aldrig någonsin trodde jag skulle få uppleva i ESC 🙂 I MF har jag tyvärr fått uppleva sånt förut men aldrig i ESC.

 8. Rickard

  Det kan hända att framträdandet förvirrar lite. Satt dock och lyssnade på bidraget på spotify också och tycker det är väldigt rörigt! Förstår vad du menar med rytmerna och det finns en tendens någonstans till en melodi. Men tyvärr det når inte fram till mig! 🙂

 9. Kerstin

  Jag håller helt med Linn och Rickard, jag klarar inte av att lyssna på det här för mig är det ett enda stort kaos av rytmer som inte går att urskilja. Ungefär som om dom vill få med så mycket intsrument och rytmer som det bara går under 3 minuter. Det är ju inget behagligt alls. Jag hörde detta första gången utan att se videon så med eller utan video är min åsikt densamma. Ingen final. Betyg 1/5.

 10. Micke

  Hej Kerstin och tack för topplistan. Vet du att av dina elva tycker jag riktigt bra om sex. Inte illa va 🙂 Estland 2009 älskar jag och hade definitivt haft med på min lista också om jag tänkt på den som snabbare låt. Vet ärligt talat inte om det är snabbt eller lugnt. Vet dock att jag älskar sån musik, Enya, Clannad eller var man nu vill placera in den. Är jag pigg lyssnar jag helst på rock men är jag lite trött älskar jag att lägga på sån musik och bara försvinna bort. Helt enormt att sova utan att sova och vara medveten om allt runt omkring.

  Dessa sex gillar jag skarpt
  1. Love shine a light, England 1997. (de underbara gladrockarna Katrina and the waves)
  4. Rändajad, Estland 2009. (Har jag nyss kommenterat. Underbart)
  8. Worrying kind, Sverige 2007. (Lite som Katrina and the waves)
  2. Hard rock Hallelujah, Finland 2006. (Vet inte vad jag ska säga men gillar det)
  7. Det börjar verka kärlek banne mig, Sverige 1968. (Härligt Kerstin att även du kan hitta guldkorn från tiden innan vi ens var påtänkta. Håller än)
  9. My star, Lettland 2000. (Låten är bra men killens ben är ännu bättre) 🙂

  Dessa tre är bra men inte mer än bra
  3. Digge-loo Digge-ley, Sverige 1984.
  5. Wild dance, Ukraina 2004. (En låt som tappar med tiden tycker jag men den är bra)
  10. Once in a lifetime, Estland 2000. (En av de låtar genom tiderna som skiljer mest mellan videon man såg innan tävlingen och framträdandet live. Tyckte jättemycket om den innan tävlingen men oj vad den tappade där. Musiken kom inte fram på samma sätt och tjejens röst…….)

  11. My Guitar, Belgien 2010. (Helt ok låt)

  6. Shake it, Grekland 2004. (Nu ska jag göra något som jag hoppas du gör när det gäller mina låtar om du inte gillar dem. Tyvärr Kerstin detta är inget för mig. Snarare tvärtom då den ”dans” de framför är precis den typ jag har så svårt för)

  Men slutresultatet var väl inte illa. Sex av låtarna tycker jag jättemycket om och ytterligare två gillar jag. Den nionde gillade jag innan framträdandet. Den tionde är helt ok så det var alltså bara en av dina elva som inte föll mig i smaken. Inte illa 🙂

  Hur som helst tack ni fyra som hakade på med egna listor när det gäller ballader och ni två som även gjorde det med snabbare låtar

 11. Kerstin

  Micke, till skillnad från dig älskade jag framträdandet som Grekland gjorde 2004. Det var gjort med glimten i ögat. Låten är bra och han som sjunger, Sakis är ett riktigt ögongodis.

 12. Micke

  Men Kerstin varför koncentrerar du dig på det enda bidraget av dina elva som jag inte gillar? Jag tycker ju jättebra om nästan alla de andra 🙂 Blev jätteförvånad att vi hade så lika smak i det stora.

  Du får jättegärna kommentera mina tio om du känner för det och du får säga precis vad du vill 🙂

  Tyckte du om Grekland och deras framträdande 2004 ska du självklart fortsätta göra det. Bry dig inte om knäppskallen Micke, vad tusan vet han 🙂 Att Sakis är något ögongodis är inget som jag har en susning om. Är inte lagd åt det hållet 🙂

 13. Kerstin

  Micke, jag blev inte alls sur eller något jag ville bara framföra min lilla åsikt om framträdandet gällande Grekland. Du tog mig på helt fel sätt men det gör inget. Nej, ok då vet jag att du inte gillar killar då men även en man måste väl se att Sakis ser bra ut. Min pojkvän jag hade vid den tidpunkten 2004 var väldigt kul att retas med. Jag låtsades vara helt betuttad i Sakis, kanske ville jag göra honom lite svartsjuk. Tyvärr hjälpte det inte mycket då han lämnade mig och gick tillbaka till sin förra fru. Har aldrig blivit så sviken. Kanske därför jag gillar bidraget extra mycket för någon Sakis var han aldrig.
  Ja det var kul att du gillade så många av mina topp elva, riktigt kul.

 14. Micke

  Nej Kerstin jag tog det inte på fel sätt eller så. Jag var inte det minsta sur det lovar jag på mitt eget liv. Tyckte bara det kändes som att du kanske skulle tänka mer på att jag tyckte om så många av dina låtar. Koncentrera sig på det positiva och in det negativa om du förstår vad jag menar.

  Nej jag gillar absolut inte killar för annat än att ha dem som bra kompisar. Jag kan inte ens se om en kille är snygg eller inte i en tjejs ögon. Hoppas det inte sitter nån därute som tyder detta som att jag är negativ mot homosexuella eller nåt. Glöm det i så fall, jag behandlar alla lika för alla har samma värde oavsett kön, hudfärg or whatever.

  Vet du Kerstin jag hoppas du inte sitter och klandrar dig själv och inbillar dig att din dåvarande pojkvän lämnade dig för att du retade honom med att du var betuttad i Sakis. Hoppas och tror att du inte gör det men om det trots allt är så bara lägg det åt sidan. Finns inte en möjlighet i världen att det var orsaken. Jag känner inte killen men att han svek dig hade inte med det att göra. Tro mig. Kanske var han bara helt enkelt bara en sketstövel vad vet jag.

  Angående dessa listor jag tar upp ibland. Jag tycker jättemycket om Schlagerpinglans blogg men ibland känner jag att det kunde vara lite mer. Jag är en snubbe som gillar diskussion och att allmänt prata, i synnerhet nu när jag inte är så rörlig efter operationen. Känner därför att det ibland kan vara kul med lite listor om både förr och nu och inte bara komma in och kommentera årets bidrag lite kort. Kommer att fortsätta lägga in dessa listor så länge jag blir kvar här och hoppas att även andra hakar på. Har inga planer på att försvinna om det nu inte är så att ett visst bidrag går till final. Skulle den gå till final så finns det ingen som helst mening med ESC längre och varför ska jag då slösa tid på den.

  Schlagerpinglan: Min förutsägelse tycks slå in klockrent. Vi tycks vara isolerade i vår uppskattning av Moldaviens bidrag 🙂

 15. Schlagerpinglan

  @Micke, Jepp det verkar som det, ja. 😀 Och inte verkar det som att det bara var framträdandets fel heller. Ibland blir man väldigt förvånad över hur olika man kan uppfatta musik.

 16. Kerstin

  Micke, nej det hade absolut inget med Sakis och min lilla svartsjuke lek att göra att han lämnade mig. Jag var bara osäker hela vårt förhållande och ville han skulle känna något om han visste jag var intresserad av någon annan. Dumt, men jag kände nog på mig hela tiden att han skulle lämna mig och svika mig. Det gjorde han sannerligen. En riktig skitstövel var han allt. Hade han inte varit så genomsnäll hade jag förmodligen slagit ihjäl honom. Vad gäller dina listor uppskattar jag dom jättemycket, väldigt kul att läsa och att göra. Ska se om jag själv kan knåpa ihop någon lista. Du har nog prickat in ett av mina karaktärsdrag jag har väldigt lätt för att ta åt mig av det negativa så jag ser inte det positiva. Jag ska bättra mig jag lovar.

 17. Micke

  Kan inte riktigt lämna den här sidan om Moldavien än. Gillar inte riktigt vad jag hör från dig Kerstin. Av det jag känt av den lilla kontakt vi haft här så verkar du vara en helmysig tjej. Varför låter du en sån “skitstövel” som ditt ex förminska dig på ett sånt sätt. Vet du såna snubbar siktar in sig precis på det vi pratade om nu. Kvinnor som ser det negativa i saker och ting innan de ser det positiva. De är nämligen mycket lättare måltavlor. Jag tror inte alls att du hade slagit ihjäl honom men jag har full förståelse för att du kan känna så.

  Tänk positivt istället. Du hade det trevligt en stund med honom och om han inte sen vet att ta vara på det och blundar för det fina i kvinnan Kerstin så är det ju hans förlust. Det var du som vann Kerstin. Du är av med “skitstöveln” så hur tusan kan du ha förlorat på det. Positivt tänkande Kerstin. Kerstin gick segrande ur “duellen” och går stärkt inför resten av livet.

 18. Daniela

  Schlagerpinglan och Micke, jag håller faktiskt till stora delar med er angående Moldaviens bidrag, så helt isolerade är ni inte! 🙂 Jag tycker också väldigt bra om själva låten och älskar glädjen, lekfullheten, rytmerna och instrumenten i den. Låtmässigt är detta en stark trea, på gränsen till en fyra, för mig. Men det finns ju onekligen några frågetecken kring bidraget som helhet. För det första tycker jag att Pashas sånginsats känns lite väl svag, även om jag i övrigt gillar hans utstrålning som artist. Dessutom stör jag mig lite på att låten heter “Lăutar” trots att texten är på engelska. En obetydlig liten detalj egentligen, jag vet, men det är nu bara en sådan sak som jag alltid brukar störa mig på i de här sammanhangen! 🙂 Och ja, framträdandet finns det väl egentligen inte så mycket mer att säga om… Jag förstår absolut ingenting av NF-showen och håller helt med om att den förstör hela bidraget totalt. Videon är betydligt bättre, för där framstår låten åtminstone mer som det man hör när man bara lyssnar och inte ser något framträdande alls. Önskar dock bl.a. att de kunde ge en trumpetspelande person större roll i framträdandet, då hela låten trots allt ändå handlar om just en trumpet. Jag tror egentligen att Moldavien kommer att ha goda möjligheter att gå till final vilken linje de än väljer för sitt framträdande, men jag hoppas naturligtvis på ett Baku-framträdande som avviker rejält från NF-showen. Min intuition säger dock att den önskan tyvärr inte kommer att gå i uppfyllelse, och därför lämnar jag också i nuläget Moldavien utanför min final, med reservation för ändring efter ett bra live-framträdande. Betyg 3/5.

 19. Schlagerpinglan

  @Daniela, Håller fullständigt med dig angående titeln. En titel, enligt mig, ska vara som något som får en att tänka på låten och ordet “Lăutar” får det inte att ringa i några klockor hos mig.

 1. Lämna en kommentar


                 

                 

     

Musik bloggar Blogglista.se