Schlagerpinglan: Här följer en liten presentation av ett av bidragen som tävlar i Eurovision Song Contest 2012.

Land: Finland landets ESC-historik
Bidrag: “När Jag Blundar” NF-framträdandetextfransk textengelsk text
Artist: Pernilla wikipediatwitter
Startnummer: nr 9 i semifinal 1
Låtskrivare: Jonas Karlsson
Uttagning: I år testade Finland ett nytt uttagningsformat, “Uuden Musiikin Kilpailu” (UMK), bestående av fem semifinaler och en final. Efter att juryn haft mest att säga till om i valet av de sex finalisterna så fick tittarna själva välja ut vinnaren i finalen och de valde det enda bidraget på svenska.
Tidigare på Schlagerpinglan: “Finlands ESC-bidrag 2012”
Presentationer av bidraget och artisten (på engelska):
esctoday.com eurovisionary.com eurovision.tv

Extra: Se när Pernilla uppträdde på “Eurovision in Concert 2012″: klipp 1 och klipp 2. Se även tre intervjuer med Pernilla av eurovision.tv, escdaily och esctoday.

Odds: Missar finalen precis & mitten-skiktet av de 42

Schlagerpinglan tror: Inte till final
Personligen tycker jag att “När jag blundar” är en väldigt vacker ballad där texten och den underbara finlandssvenskan står för halva upplevelsen. Detta kan tyvärr betyda att väldigt många kommer att missa väsentliga delar av bidragets storhet. Kanske kan Pernilla fånga in publiken i alla fall men min gissning är att det inte blir någon final för Finland i år.

Schlagerpinglan tycker: Till final
En vacker ballad som bara växer och växer, en text som känns meningsfull samt en sångerska med ett underbart sätt att uttrycka sig på – en självklar finalist enligt mig. Trots att de kanske går miste om finalplatsen så tycker jag att de gjorde helt rätt i att behålla originalversionen. Vem vet, kanske blir det final trots allt?

Läs även om: Bulgarien, Norge, Irland, Cypern, Portugal, Makedonien, Island, Rumänien, Serbien, Georgien, San Marino, Slovenien, Montenegro, Turkiet, Belgien, Lettland, Ungern, Albanien, Slovakien, Vitryssland, Grekland, Moldavien

Andra bloggar om: , , ,

Mer från Schlagerpinglan i samma kategori:


5 kommentarer till “ESC 2012: Finland – “När Jag Blundar””

 1. Rickard

  Nja, tycker att låten är lite för seg och långsam. Det händer inte mycket och jag tror att många kommer att glömma bort låten.
  Kan ändå nå final beroende på hur juryn reagerar!

  INGEN FINAL och 2/5

 2. Micke

  Årets absolut vackraste uppenbarelse. Dels låten själv och inte minst den undersköna Pernilla. Älskar den här låten. Man liksom bara flyter bort tillsammans med tonerna i en fullständig harmoni. Sicken pärla. På min lista är den på andra eller tredje plats men i tävlingen är jag rädd för att den inte ens går till final. Tyvärr är det nog allt för lite la la la la la eller li lo li lo lej eller liknande i denna sköna lilla sång. Jätteplus dessutom för att vi slipper höra den på engelska. Det enda lilla frågetecknet jag har är den dansande damen i förgrunden. Lite tveksam till henne men jag kanske ändrar mig när jag ser henne live. Tule Pernilla. Anna heille helvetti

 3. Kerstin

  En mycket fin liten ballad ifrån grannlandet Finland. Då min mamma kommer ifrån Haparanda så har jag som barn visstas mycket där och vi åkte ofta över till Finland. Jag förstår en del finska men har något svårare att prata. Det är ett oerhört komplicerat språk. Det är ju ingen hemlighet att Finland hade väldigt svårt att ta sig fram i tävlingen de åren då det var förbjudet att sjunga på något annat språk än sitt eget så införandet av möjligheten att sjunga på engelska var nog något som uppskattades av finländarna. I år har dom valt att sjunga på finlandssvenska och det gör mig osäker på hur detta kommer fungera. Är melodin så pass stark att den kan tilltala tittarna trots språk. Inte i närheten av den storslagna serbiska balladen som skulle fungera även utan ord. Vi förstår den och det påverkas man av men norden är inte tillräckligt stor tyvärr. Jag gillar detta men tycker ändå att den blir en aning upprepande mot slutet vilket drar ner helhetsintrycket. Jag är optimist och tror på final med juryns hjälp och hoppas på en topp femton placering. Betyg 3+/5.

 4. Daniela

  Ja, då var det dags för bedömning av vårt finländska bidrag! 🙂

  Som jag sagt tidigare är jag ganska kluven till detta bidrag. Eftersom jag själv är finlandssvensk tycker jag naturligtvis att det är roligt att Finland i år väljer att skicka en låt på svenska, men jag måste ju samtidigt medge att även för mig ligger en stor del av behållningen just i texten, dess budskap och språket. Visst är melodin också vacker, och jag tycker att det syns på Pernillas sätt att framföra låten att hon verkligen menar och tror på det hon sjunger, vilket är ett stort plus. Men jag är tyvärr ändå rädd för att bidraget kanske inte har det som krävs för att engagera publiken ute i Europa. Det här är ju trots allt ett bidrag som inte tar särskilt stor plats eller gör desto mer väsen av sig, och risken är nog ganska stor att det helt enkelt försvinner i mängden i Baku. Jag tror ändå inte bidraget hade vunnit något på en engelsk översättning, utan snarare bara riskerat att börja låta mer onaturligt och mindre trovärdigt. Låten skrevs inte heller över huvud taget med tanke på ESC, utan som en födelsedagspresent till Pernillas mamma (låtskrivaren Jonas Karlsson är Pernillas bror). Till UMK skickades den sedan bara in mest på skoj, men vann till mångas förvåning (inte minst min) till slut hela tävlingen. Naturligtvis hoppas jag på en finalplats även i Baku, men opartiskt och ärligt talat tror jag inte att det kommer att sluta så väl. Personligen är jag i första hand tacksam över att vi inte skickade något av våra betydligt sämre alternativ till Baku, och eventuella framgångar för Pernilla ser jag i så fall bara som en bonus! 🙂

  Betyg 3/5.

 5. Schlagerpinglan

  @Daniela, Med tanke på vilka bidrag juryn hade grävt fram till finalen och vilka guldklimpar de bara kastat bort så tycker jag att Finland gjorde ett jättebra val. Nu återstår det bara att hålla tummarna för att tillräckligt mycket går fram till de som inte förstår texten.

 1. Lämna en kommentar


                 

                 

     

Musik bloggar Blogglista.se