ESC 2012: Kroatien – “Nebo”

2012-05-19 (lördag)

Schlagerpinglan: Här följer en liten presentation av ett av bidragen som tävlar i Eurovision Song Contest 2012.

Land: Kroatien landets ESC-historik
Bidrag: “Nebo” videotextfransk textengelsk text
Artist: Nina Badrić ninabadric.comtwitteryoutube
Startnummer: nr 10 i semifinal 2
Låtskrivare: Nina Badrić
Uttagning: Nina Badrić valdes ut internt av TV-bolaget HRT. “Nebo” presenterade hon under den traditionella kroatiska ESC-uttagningsshowen DORA:s 20-års-jubileum.
Tidigare på Schlagerpinglan: “Kroatiens ESC-bidrag 2012”
Presentationer av bidraget och artisten (på engelska):
eurovisionary.com eurovision.tv

Extra: Se en intervju med Nina av eurovision.tv.

Odds: Ej vidare till final & botten-10/15 av de 42

Schlagerpinglan tror: Till final
Semifinal två innehåller ett flertal ballader från f.d. Jugoslavien som framförs på respektive lands egna språk. Om resultatet blir att de tar ut varandra eller röstar på varandra återstår att se. Jag tycker i alla fall inte att “Nebo” är den svagaste av dem och bortser därför från oddsen och tror/hoppas att Kroatien är en av de som tar sig vidare till finalen.

Schlagerpinglan tycker: Till final
För omväxlings skull så tycker jag om en stor del av årets ballader. “Nebo” är inget undantag utan jag uppskattar verkligen dess stråkar, trummor och dramatik. Kan bara Nina få till ett felfritt framträdande i Baku så är det stor chans att det blir ett nummer som får mina nackhår att resa sig. En solklar finalist för mig.

Läs även om: Bulgarien, Norge, Irland, Cypern, Portugal, Makedonien, Island, Rumänien, Serbien, Georgien, San Marino, Slovenien, Montenegro, Turkiet, Belgien, Lettland, Ungern, Albanien, Slovakien, Vitryssland, Grekland, Moldavien, Finland, Ryssland, Spanien, Litauen, Ukraina, Storbritannien, Schweiz, Österrike, Malta, Tyskland, Danmark, Estland, Frankrike, Nederländerna, Israel

Andra bloggar om: , , ,

Mer från Schlagerpinglan i samma kategori:


13 kommentarer till “ESC 2012: Kroatien – “Nebo””

 1. Micke

  Rätta mig om jag har fel någon på bloggen men var det inte en annan version av den här låten inledningsvis? Kommer ihåg att jag tyckte det var sånt himla tryck i låten och inte minst i Ninas röst när jag hörde den första gången. Tyckte jättebra om den men av någon anledning blev det ett uppehåll för mig innan jag hörde den igen. Sedan gav jag mig på den igen och plötsligt lät den kraftigt nedtonad. Nina tog inte i på samma sätt på långa vägar. Missförstå inte nu, jag tycker fortfarande om låten men den måste helt enkelt vara nedtonad nu och inte så mäktig som den “första versionen”. Oavsett vilket är det en av årets bästa röster vi kommer att få höra. Jag vill ha den i final men tror det är gränsfall.

 2. Rickard

  Håller med Micke om du nu menar den nationella uttagningen. Mycket svagare och ingen riktig kraft! Och Kroatien är i år svagare än slovenien, bosnien och serbien. Det blir ändå final och en mittenplacering om man får till framträdandet bra. Håller dock med Micke om att det är en otroligt bra röst hon har!

 3. Felix

  Välkommen tillbaka Kroatien… Efter förra årets flopp och katastrof låt/sångerska så skickar dem en riktig artist med en fantastisk balkan inspererad power-ballad, som enligt mitt tycke nästan blir bättre varje gång man lyssnar på den. Denna låt hamnar personligen i topp-5 för mig men jag är rädd för att Kroatien ska missa finalen i år igen, eftersom det tog ett antal lyssningar innan jag förstod storheten i denna låt.

  När jag hörde den för första gången så placerade jag den utanför min topp-10 i semifinalen och runt plats 30 totalt. Jag lyssnade på den ett antal gånger till, samtidigt som jag höjde den lite varje gång i min topp. Nu i maj-månad har den pendlat mellan 15 till andra plats i min lista, enligt mig så är detta fantastikt.

  Alla lycka till hälsningar till Kroatien,
  5/5 från Felix!

 4. Christopher

  Innan jag börjar så vill jag nog ta upp top 5
  1. Schweiz
  2. Vitryssland
  3. Italien
  4. Sverige
  5. Moldavien

  Okej nu till Kroatiens bidrag.
  Kroatiens bidrag kommer gå till final men hamnar i botten där för att get är för starkt motstånd där. Enligt mig så blir det neutralt+att jag inte är inte så förtjust i ballader men Eurovision är undantag då. Den ligger utanför min top 10-semi lista men bryr mig ingot större del om den är i final eller inte så den får plats 28.

 5. Micke

  Märkligt att man inte kan hitta något från kroatiens nationella uttagning. Lyckades till slut få tag i ett litet klipp från Ninas seger och nu vet jag att det egentligen var en annan låt som vann. Givetvis samma låt men jädrar sicken skillnad på tryck i låten. Vad tusan har de ändrat den nu för. Ninas grymt sköna röst kommer ju inte alls fram på samma sätt som den låter nu.

  Jag gjorde tidigare en lista på de tre bästa och tre sämsta artisterna röstmässigt i år. Då hade jag Nina trea/fyra men det var baserat på hur de låter nu. GLÖM DET. Sjunger hon som när hon vann i Kroatien är hon obestridlig etta. Hoppas verkligen de släpper henne fri när det väl blir semifinal så hon kan få visa att det även i ESC kan finnas grymma sångerskor. Tänk om Spanien hade gjort det motsatta och tonat ned sin sångerska lite då hade den blivit grym.

 6. Micke

  Det sket sig rent ut sagt. Lyssnade på Kroatiens rep i Baku och det är den nedtonade versionen de ställer upp med där de tycks ha lagt någonting runt Ninas röst så att hon inte kan glänsa. Vad vet jag. Kanske det finns en oskriven regel i ESC att man inte får sjunga för bra. Tråkigt för mig, Nina, Kroatiens och övriga världen. Kroatien föll flera placeringar för mig.

 7. Rickard

  Kan inget annat än instämma i ALLT du sa Micke! Synd att hennes röst inte kommer fram som i den mycket mer dramatiska versionen från den nationella uttagningen (som även jag hade problem med att hitta)

 8. Kerstin

  Jag tycker det finns så många andra ballader i år som är betydligt starkare och som sagt jag är ingen ballad älskare så en sån här mellan mjölks ballad passerar mig obemärkt förbi. Bra sångröst har hon det håller jag fullständigt med om. Hon kan få svårt att ta sig till final. Semifinalen är redan full av balkan ballader och för mig är det här den sämre av dom. Men trots allt finns ändå Kroatien med bland mina tio semi finalister. Bra sångröster ska som bekant alltid få lite extra uppmuntran så här ger jag betyget 3/5.

 9. Micke

  Kerstin: Gör som jag och Rickard och försök leta reda på Kroatiens bidrag från den nationella uttagningen. Det är egentligen en annan låt. Dramatisk och mäktig med en Nina med enormt utspel. Fattar inte vad vissa länder håller på med. Kroatien gör plötsligt sitt bidrag mjäkigare utan den urkraft låten hade från början. Italien byter låt och när man väl fått in den i skallen förnedrar de sig själva med att välja bort sitt eget vackra språk. Finns fler exempel. De som orkat igenom mina inlägg vet att jag inte tyckt om byte av språk från ett annat land som börjar på I. Ytterligare exempel finns men det räcker så.

  Kroatien som den låter nu enligt mig knappt till final med en Nina med en av de bästa rösterna. Kroatien från början enligt mig solklar finalist med den överlägset bästa rösten i ESC

 10. Micke

  WHAT!!!!!!!! Schlagerpinglan läste du Christophers Topp 5?

  Han har med Moldavien där. Det var som………. Nu är vi tre så nu kan vi snart bilda en egen fanclub 🙂

 11. Daniela

  Jag är helt inne på Kerstins linje. Ett år med mindre starka ballader hade jag kanske kunnat ta den här till mig på ett annat sätt, men i årets konkurrens passerar den relativt obemärkt förbi mig. Jag hör en duktig sångerska, en dramatisk och stämningsfull melodi som förstärker textens budskap samt en helt hyfsad refräng, men ändå berörs jag av någon anledning inte desto mer av helheten. I semifinal två tävlar många riktigt bra ballader, men åtminstone några av dem kommer sannolikt också att ta ut varandra, och för mig blir tyvärr Kroatien en av de som faller bort. Ett stort plus dock för att hon har skrivit låten själv. Förmodligen kommer hon också att kunna leverera ett godkänt live-framträdande, men jag tror ändå risken finns att Loreens efterföljande framträdande suddar ut minnet av detta. Ingen final på min lista, men kan som sagt bli ett gränsfall. Betyg 2/5.

 12. Daniela

  Kan förresten, om än med viss tvekan, tänka mig att ansluta mig till Moldavien-fancluben! 🙂

 13. Schlagerpinglan

  @Micke & Daniela, Än finns det alltså hopp. 😀 Önskar att jag kunde säga detsamma om Moldaviens show… men, men… den är ju lite nertonad så kanske kommer det att fungera. 🙂

 1. Lämna en kommentar


                 

                 

     

Musik bloggar Blogglista.se