Schlagerpinglan: Här följer en liten presentation av ett av bidragen som tävlar i Eurovision Song Contest 2012.

Land: Sverige landets ESC-historik
Bidrag: “Euphoria” NF-framträdandetextfransk text
Artist: Loreen loreen.setwitter
Startnummer: nr 11 i semifinal 2
Låtskrivare: Thomas G:son, Peter Boström
Uttagning: I “Melodifestivalen 2012” tävlade en Webbjoker från en online-uttagning, 16 jury-valda låtar från en öppen uttagning samt 15 SVT-utvalda bidrag. Efter fyra deltävlingar och en Andra Chansen fick tittarna och 11 internationella jurygrupper utse vinnaren 50/50 bland de tio finalisterna. Både folket och juryn hade Loreen som förstahandsval.
Tidigare på Schlagerpinglan: “Sveriges ESC-bidrag 2012”
Presentationer av bidraget och artisten (på engelska):
eurovisionary.com eurovision.tv

Extra: Se när Loreen besökte Gomorron Sverige den 12:e mars samt intervjuer av oikotimes med Loreen och dansaren Ausben Jordan. Länkar till Loreens repetitioner i Baku samt tillhörande intervjuer (med bl.a. Christer Björkman) hittar ni här.

Odds: Vidare till final & segertippad av de 42

Schlagerpinglan tror: Till final
Det är alltid svårt att gissa hur det kommer att gå för sitt eget lands bidrag i ESC och 2012 är inget undantag. Sverige är ofta med i förhandsspekulationerna så de kan man inte dra alltför stora slutsatser från men i år är jag lockad att dras med. Det finns ett antal bidrag som har vinnar-kvalitéer och “Euphoria” är definitivt ett av dem. Allt kan fortfarande hända och först ska vi ta oss vidare till finalen och det tror jag att vi gör.

Schlagerpinglan tycker: Till final
Årets svenska bidrag verkar för ovanlighetens skull inte sträva efter en klinisk perfektion utan det är snarare äkthet och känslor som är utmärkande här. Det är kanske därför jag för första gången på väldigt länge har vårt bidrag som absolut favorit. Förutom att det är en väldigt bra låt så lyfter Loreen den ytterligare med sin speciella stil som passar så bra ihop med låtens text samt showens rörelsemönster och virvlande snö. Resultatet blir en magisk upplevelse och ett näst intill perfekt ESC-bidrag. Det enda jag har att anmärka på är att texten stundtals är lite svår att uttyda men det är en petitess i sammanhanget. En säker finalist om jag får bestämma.

Läs även om: Bulgarien, Norge, Irland, Cypern, Portugal, Makedonien, Island, Rumänien, Serbien, Georgien, San Marino, Slovenien, Montenegro, Turkiet, Belgien, Lettland, Ungern, Albanien, Slovakien, Vitryssland, Grekland, Moldavien, Finland, Ryssland, Spanien, Litauen, Ukraina, Storbritannien, Schweiz, Österrike, Malta, Tyskland, Danmark, Estland, Frankrike, Nederländerna, Israel, Kroatien

Andra bloggar om: , , ,

Mer från Schlagerpinglan i samma kategori:


10 kommentarer till “ESC 2012: Sverige – “Euphoria””

 1. Kerstin

  För andra året i rad vann det bidraget jag hoppades allra mest på i MF och det känns alltid lika extra kul när man kan tro på det svenska bidraget till 100%. Jag kommer sitta där på torsdag och vara riktigt stolt som svensk och jag känner stolthet i att det svenska folket röstade fram Loreen som vinnare och representant för Sverige i ESC. Jag älskar låten och när refrängen kommer så ryser jag, det är så fantastiskt bra. Den här låten kommer jag gilla långt efter ESC är slut och förmodligen så länge jag lever. Framträdandet är unikt och annorlunda och i det här fallet annorlunda bra. Publiken kommer vilja se det här från allra första ton till Loreen tagit sista ton. Oavsett vilket land det här bidraget kommit från hade det absolut varit min favorit i år. Jag tror faktiskt att alla lovord alla spekulationer och alla mätningar kommer slå in och Sverige kommer stå som segrare av ESC 2012. Många bidrag är bra men för mig är Sverige i en helt egen klass. Ett av de allra bästa bidrag Sverige någonsin skickat till ESC. Mitt tips är att Sverige vinner sin semifinal och sedan vinner en solklar seger på lördag. Betyg 5++++++++++++++++

 2. Micke

  Även jag var glad både i år och förra året över svenska vinnaren i MF precis som Kerstin men kanske inte av samma anledning. Anledningen till att jag höll på Saade i slutstriden var inte för att jag tyckte den var bra utan mer för att jag tyckte Dannys “in the club” var riktigt dålig och ett av de största plagiat världen någonsin sett.

  Just av den anledningen är det så himla kul att min glädje över den svenska vinnaren i MF i år istället är baserat på att jag tycker “Euphoria” är så himla bra och inte bara för att jag inte vill nån annan ska vinna. Att den är modern och ny betyder iofs absolut ingenting för mig då jag bara bryr mig om kvalité på låten oavsett om den är modern eller av äldre modell. Detta är i mina ögon en riktig pärla både melodi, koreografi and you name it.

  Jättekul att man äntligen kan sitta och titta på ESC och verkligen känna stolthet över vårt bidrag. Så vinner den då? Sånt bryr jag mig inte om att spekulera över för en av de roliga grejerna med ESC är att man aldrig vet då det handlar om så många länder med alla deras olika smak. Senaste gången jag tyckte vi skickade ett bra bidrag var när vi skickade The Ark. Vad hjälpte det den kom långt ned men som sagt ovissheten är en stor del av charmen.

  Om jag överhuvudtaget ska se finalen beror på hur det går för ett annat land på tisdag. Om det blir som jag hoppas att det landet råmissar finalen så kommer jag att sitta klistrad på lördag och hålla alla tummar för Loreen för jag betvivlar inte det minsta att den går till final.

 3. Rickard

  Håller med om att rätt bidrag vann både förra året och detta året. Det är som sagt svårt att bedömma sitt eget lands prestation. Ska jag försöka att hålla mig objektiv så är final en självklarhet. Jag tar också försiktigt på alla hyllningar, då det brukar gälla svenska bidrag. Men det finns en stor chans till en framskjuten placering i finalen.

  FINAL, plats 8-12 och 4-/5 i betyg

 4. Dennis

  Hej igen Schlagerpinglan! Tittar bara in en kortis här igen. Har gått och funderat över om jag skulle göra det och berätta en sak eller inte. Har grubblat och grubblat men nu gör jag det. Hamnade ju i en liten märklig disbyt här med en tjej på K men det är inte därför jag skriver. Det handlar istället om det en person på L skrev. Kanske bara finns i mitt huvud detta och hon har inte ett skit med det att göra men vill ändå berätta.

  Min flickvän hade en schlagerblogg så som du men för två år sedan var hon tvungen att lägga ned. Vad som hände var att det plötsligt kom in en person på bloggen som sa sig irritera sig på en person på bloggen. Det tog inte lång tid innan denna person hade spridit osämja på bloggen och plötsligt en dag började personen snacka om att hon/han skulle starta egen blogg och började locka folk över till den. I början funkade det inte men personen ifråga fortsatte att lägga in konstiga inlägg och till slut blev osämjan allt större på min flickväns blogg tills hon var tvungen att lägga ned.

  Varför berättar jag detta då? Som jag sa så brydde jag mig inte så mycket om vad person K skällde på mig om. Det var så märkligt så jag tror att hon har problem på något sätt och det är ju tråkigt. Däremot reagerade jag på vad person L sa och det gav mig äckliga vibbar från vad som hände min flickvän. L är troligen helt oskyldig men vibbarna jag fick gillade jag inte för allt det som hände min flickvän och detta som hände nu var så jädra likt. Ville bara titta in och varna dig Schlagerpinglan ifall det trots allt är något sånt på gång. Bli inte sur på L för detta är nog bara i mitt skadade huvud efter vad som hände min flickvän. Men om det trots allt är så alla här gå inte på en sån grej i så fall.

  Ok nu drar jag igen. Du har en mycket trevlig blogg Schlagerpinglan. Var rädd om den. Ha det gott. HEJA LOREEN

 5. Schlagerpinglan

  @Dennis, Trevligt att höra från dig igen. 🙂 Önskar att du stannade kvar och deltog men det är ju helt upp till dig. Vad gäller det andra så uppskattar jag varningen. Det har varit lugnt ett tag nu men lite då och då dyker det upp personer som mer verkar gå in för att förstöra än att delta i riktiga diskussioner. I början försökte jag resonera med dem men det har jag varken tid eller intresse av längre så numera har jag blivit riktigt effektiv med “delete”-knappen. 🙂

  Vare sig du tänker kika in här mer eller ej så önskar jag dig en riktigt bra ESC-vecka! 😀

 6. Micke

  Dennis titta runt lite bland gamla inlägg. Tjejen som du kallar K har skrivit direkt till dig någonstans här och det är definitivt inte för att bråka. Tro mig

 7. Kerstin

  Men snälla Dennis jag har ju väntat och väntat att du skulle titta in här och så missar jag det. En god vän bjöd tog mig med ut på fika i det fantastiska vädret, tyckte jag behövde få komma ut och muntras upp och just då tittar du in. Jag är oerhört glad du Micke fanns här och kanske hant Dennis läsa det du skrivit innan han försvann, jag hoppas.
  Dennis, du har helt rätt jag hade problem eller snarare en stor sorg. Jag har förklarat så gott jag kunnat under inlägget om Tysklands bidrag och även skrivit något under inlägget om Rysslands bidrag. Snälla läs det, jag vill så gärna få reda ut det här med dig för jag tänker på det varenda dag. Och det vore så kul om du kunde fortsätta skriva här. Det är ju mitt fel du inte gör det och det känns så fruktansvärt hemskt. Snälla Dennis ta emot min ursäkt.

 8. Daniela

  I fall nu någon har missat det hittills så är detta åtminstone så här på förhand MIN VINNARE AV ESC 2012! 😀 All heder åt fjolårets svenska bidrag, men om det lyckades komma trea så borde Loreen definitivt också komma topp-3, förutsatt att hon gör ett bra framträdande förstås. Allt annat vore ren orättvisa.

  Men riktigt så enkelt är det naturligtvis inte, och som vi alla vet är ju världen inte alltid rättvis, så ej heller ESC-världen. Dessutom tycker jag personligen att årets ESC-startfält överlag håller högre klass än fjolårets, så ur den synvinkeln kan man inte heller svartvitt jämföra resultat från olika år. Ofta när jag lyssnar på årets låtar får jag faktiskt en känsla av att vinnaren är väldigt oviss, för det finns så många starka bidrag som har förutsättningar att kunna gå riktigt långt i tävlingen. Men så sedan hör jag åter igen “Euphoria”, och på ett ögonblick sugs jag in i dess magi och glömmer alla mina tidigare spekulationer om andra vinnarkandidater. För hur objektiv jag än försöker vara så kan jag bara inte komma ifrån känslan att det svenska bidraget har någonting alldeles speciellt som inget av de övriga 41 kan jämföra sig med. Jag brukar visserligen väldigt ofta ha de svenska ESC-bidragen som favoriter, kanske av den anledningen att det är just via Melodifestivalen som jag som finlandssvensk har ärt mig att älska schlager, och även när det gäller mina övriga musiktraditioner så har många av dem starka band till Sverige. För säga vad man vill om de finländska schlagertraditionerna, men särskilt många ESC-älskare föder de tyvärr inte. Ändå är det väldigt länge sedan jag så här helhjärtat och opartiskt har trott och hoppats på ett svenskt ESC-bidrag. Faktum är att det över huvud taget är väldigt få ESC-bidrag som genom åren har berört mig lika starkt som “Euphoria” gör. I mitt tycke är detta ett av de mest kompletta ESC-bidragen någonsin. Alla delar harmoniserar perfekt med varandra, från texten och melodin till koreografin, scenshowen och Loreens speciella uttryck som artist, och resultatet blir en nästan magisk upplevelse. Så enkelt, men ändå så otroligt vackert.

  Min enda oro kring det här bidraget gäller faktiskt live-framträdandet. “Euphoria” är ingen lättsjungen låt, och jag tyckte att det märktes redan i den svennska finalen att Loreens sångröst var lite ansträngd. Dessutom har jag sedan finalen sett henne uppträda i ett antal olika sammanhang, och inget av de framträdandena har känts riktigt 100-procentigt, vilket onekligen är lite oroväckande. Starka konkurrenter finns det som sagt nämligen gott om i år, så för att Sverige faktiskt ska lyckas vinna tror jag inte att det finns utrymmen för några misslyckande i live-framträdandet. Men jag kommer att hålla alla tummar jag har för att allt går bra på torsdag (och förhoppningsvis även på lördag) och jag tror definitivt att detta är den bästa vinstchansen Sverige har haft på flera år. Betyg 5+/5! 😀 HEJA LOREEN!!!

 9. Dennis

  Kerstin jag hann läsa det som Micke skrev. Jag gick in här för att skriva en sak till Schlagerpinglan och sen tack och adjö. Tänkte att jag avvaktar en halvtimme och ser om hon hinner svara annars får det vara. Det gick ju bra.

  Vet du att jag har inget som helst agg mot dig. Förstod från första början att det är något som inte stämmer, att ingen kan reagera så mot mig bara för det lilla jag skrev. Glöm det! Jag har begravt det för länge sen. Orsaken till att jag kände att det fick vara nog hade inget med dig att göra utan det handlade om en annan tjejs inlägg när hon hoppade in och höll med dig. Jag tänkte det här stämmer bara inte. En kan jag köpa men inte två. När hon sen började snacka om egen blogg och att hon ville du skulle dit då klickade det i skallen. Ja du kan läsa det jag skrev här ovan till Schlagerpinglan så förstår du.

  Så glöm detta nu Kerstin. Det är inte alls ditt fel att jag kände att det räckte nu. Hoppas du inser det nu. Jag vet inte kanske att jag efter att ha tagit mig en funderare möjligen känner att jag kan titta in här ibland. Jag får se. Ok om du nu har haft så svårt att släppa detta så var det ju skönt att vi hann prata lite här om jag nu efter funderaren ändå inte dyker upp mer.

  Lägg allt åt sidan nu. Hälsningar Dennis

 10. Kerstin

  Dennis, åh vad jag blev glad och lättad. Men snälla det är ju självklart att du ska kommentera här.

 1. Lämna en kommentar


                 

                 

     

Musik bloggar Blogglista.se