Schlagerpinglan: I kväll sänds den första semifinalen av Eurovision Song Contest 2012 och trots att Sverige varken deltar eller får lov att rösta så kan det kanske vara intressant att veta vad som gäller. Här nedan följer en snabb liten sammanställning av det mesta man behöver veta inför kvällens sändning.

Röstningsregler m.m. vid Eurovision Song Contest 2012 – Semi 1 – 22:a maj:

 • Semifinal 1 sänds kl. 21:00-23:00 på bl.a. SVT 1, SVT Play och eurovision.tv. Svenska kommentatorer är Edvard af Sillén och Gina Dirawi.
 • 18 länder tävlar om 10 platser i finalen den 26:e maj.
 • De 18 tävlande länderna samt Italien, Azerbajdzjan och Spanien får rösta i den första semifinalen.
 • Tittarna kan ringa och sms-rösta (under 15 minuter) efter att det sista bidraget framförts, dock inte på sitt eget bidrag och inte mer än 20 gånger.
 • Tittarnas röster i de olika länderna räknas om till 12, 10, 8, 7, 6, 5, 4, 3, 2 och 1 poäng.
 • Varje land har även en jury som också delar ut 12, 10, 8, 7, 6, 5, 4, 3, 2 och 1 poäng men de lämnade sina röster redan i går vid den andra repetitionen.
 • Jury- och tittarrösterna räknas samman och de tio länder som fått högst poäng kvalificerar sig till finalen och avslöjas i slumpvis ordning.
 • Uppdaterat: Albaniens röster kommer att bestå utav 100% juryröster. Läs mer här.
 • Hur de respektive rösterna fördelat sig avslöjas inte förrän efter finalen den 26:e maj.
 • ESC 2012 Semi 1 – startordning, repetitionsklipp och intervjuer:
  1. Montenegro “Euro neuro“, Rambo Amadeus (rep & backstage)
  2. Island “Never Forget“, Gréta Salóme & Jónsi (rep & backstage)
  3. Grekland “Aphrodisiac“, Eleftheria Eleftheriou (rep & backstage)
  4. Lettland “Beautiful song“, Anmary (rep & backstage)
  5. Albanien “Suus“, Rona Nishliu (rep & backstage)
  6. Rumänien “Zaleilah“, Mandinga (rep & backstage)
  7. Schweiz “Unbreakable“, Sinplus (rep & backstage)
  8. Belgien “Would You?“, Iris (rep & backstage)
  9. Finland “När jag blundar“, Pernilla Karlsson (rep & backstage)
  10. Israel “Time“, Izabo (rep & backstage)
  11. San Marino “The Social Network Song…“, Valentina Monetta (rep & backstage)
  12. Cypern “La la love“, Ivi Adamou (rep & backstage)
  13. Danmark “Should’ve known better“, Soluna Samay (rep & backstage)
  14. Ryssland “Party for everybody“, Buranovskie Babushki (rep & backstage)
  15. Ungern “Sound of our hearts“, Compact Disco (rep & backstage)
  16. Österrike “Woki Mit Deim Popo“, Trackshittaz (rep & backstage)
  17. Moldavien “Lăutar“, Pasha Parfeny (rep & backstage)
  18. Irland “Waterline“, Jedward (rep & backstage)

  Schlagerpinglan: Innan det är dags för kvällens livesändning så ska hela semifinalen repeteras en tredje och sista gång i dag klockan 15:00. I går repeterades hela showen två gånger, varav juryn fick rösta vid den ena. Är ni nyfikna på hur det såg ut och inte vill bli överraskade i kväll så finns det ett sammanfattande smygtitts-klipp därifrån här.

  Andra bloggar om: , ,

  Mer från Schlagerpinglan i samma kategori:


  3 kommentarer till “ESC 2012: Semifinal 1 – röstningsregler, tävlingsbidrag m.m.”

  1. Micke

   Vet inte om jag kommer in mer idag och skulle det värsta hända med katastrofbidraget från Ö kommer jag inte in mer överhuvudtaget. Möjligen kanske hänger kvar till semifinal 2 i alla fall men det är osäkert. Har hur som helst varit rent ut sagt jävligt kul och intressant att prata med allt folk här. Känns dumt att sitta och säga adjö när jag innerst inne inte vill tro så illa om mänskligheten att de skulle rösta vidare Ö men vem vet. Jädrigt kul att prata med er alla hur som helst 🙂 Ligger sjuk här så det är därför jag inte vet om jag orkar att släpa mig till datorn idag.

   Nu sitter jag här ändå och försöker knacka lite. Ser fram mot kvällen och håller alla mina tummar för framförallt tre bidrag: Schweiz, Finland och Ryssland. Rumänien hade också fått mina tummar om de hade snickrat ihop en bättre refräng som matchat det övriga i låten, men nu blev det lite cypernbidragsrefräng. Ska jag ta ut tre som jag skulle bli jättebesviken om de gick vidare är det: Österrike (allt är redan sagt), Cypern (dagisdisco som jag har svårt att la la till mig och de får inte min love), Irland (dessa gossar, dessa gossar).

  2. Kerstin

   Micke, tråkigt att höra att du mår dåligt. En stor krya på dig kram från mig. Jag lovar jag ska hålla både tummar och tår att killrarna från Österrike sitter på ett plan tillbaka till Österrike ikväll. Jag gillar fortfarande inte det ryska bidraget och ser helst dom missar final men risken är minimal men jag har hittat något jag tycker om med det bidraget, spisen dom har på scen, I like. Så har det så bra du kan och kryp ner i sängen och njut av ESC ikväll så hörs vi kanske imorgon. Kram.

  3. Schlagerpinglan

   @Micke, Skulle det vara så illa att du inte dyker upp här mer så vill jag ta tillfället i akt redan nu och tacka dig för allt. Dina kommentarer har varit ett roligt och intressant inslag i bloggen och kommer att saknas. 😀 Nu hoppas jag att du kryar på dig snabbt och att kvällens resultat blir något som vi alla kan känna oss nöjda med.

  1. Lämna en kommentar


                   

                   

       

  Musik bloggar Blogglista.se