Schlagerpinglan: Innan vi riktar vår uppmärksamhet åt den, enligt oss svenskar, lite mer intressanta andra semifinalen av Eurovision Song Contest 2012, så vill jag tacka för alla intressanta kommentarer angående den första semifinalen och kompletterar här nedan lite kortfattat med mina egna åsikter om gårdagens 18 bidrag:

1. Montenegro – “Euro neuro“, Rambo Amadeus
[Betyg: 1/5]
Schlagerpinglan: Detta måste vara ett av de mest förvirrande Eurovision-nummer jag någonsin sett, vare sig alla kameramissarna var med vilje eller ej. Jag satt mest som ett stort frågetecken hela tiden. Den lite fyndiga texten samt den oväntade insnurrningen i slutet hjälpte dock till att höja betyget en aning, så helt nattsvart var det inte.

2. Island – “Never Forget“, Gréta Salóme & Jónsi
[Betyg: 4/5] [Gick vidare till finalen]
Schlagerpinglan: Jodå, visst fungerade det isländska bidraget även på engelska. Den vackra bakgrunden, stilrena koreografin, stråkarna och stämsången – varje detalj satt där den skulle utan att det för den skull blev tråkigt perfekt. Ett dramatiskt nummer som förtjänade sin plats i finalen.

3. Grekland – “Aphrodisiac“, Eleftheria Eleftheriou
[Betyg: 4/5] [Gick vidare till finalen]
Schlagerpinglan: Tack vare att mina förväntningar var så låga så blev jag positivt överraskad av det grekiska bidraget. Eleftheria övertygade kanske inte sångmässigt men i det stora hela så var det ett lättsamt och glatt bidrag som i alla fall jag rycktes med av. Ingen vinnare men likväl en värdig finalist.

4. Lettland – “Beautiful song“, Anmary
[Betyg: 3/5]
Schlagerpinglan: Jag hade hoppats på en finjustering av framträdandet från uttagningen, där körsångerskorna var med och förde fram sångens historia, men så blev det inte. Vad körsångerskorna än gjorde så förstår jag det inte och låten kom därmed aldrig till sin rätt. Den enkla melodislingan i refrängen är jag fortfarande löjligt förtjust i men trots det så tycker jag att det var rättvist att Lettland (återigen) står utan finalplats.

5. Albanien – “Suus“, Rona Nishliu
[Betyg: 1+/5] [Gick vidare till finalen]
Schlagerpinglan: Jag vet att detta är en känslofylld låt som Rona framför på ett imponerande bra sätt. Likväl så är det ingenting för mig. Jag, som aldrig gillat långa, sega toner, väntade mest på att de tre minuterna skulle ta slut. Inte förrän vid den avslutande snyftningen berördes jag, men då var det ju så dags.

6. Rumänien – “Zaleilah“, Mandinga
[Betyg: 3+/5] [Gick vidare till finalen]
Schlagerpinglan: Denna stundande sommarplåga hade jag väldigt höga förväntningar på och därför blev jag en aning besviken på resultatet. Det hela kändes platt och livlöst och när sångerskan signalerade att hon hade medhörningsproblem så flyttades mitt fokus enbart till detta och då var det helt kört. Förhoppningsvis blir det bättre i finalen, för där hör den trots allt hemma.

7. Schweiz – “Unbreakable“, Sinplus
[Betyg: 3+/5]
Schlagerpinglan: Hade jag fått bestämma så hade Sinplus varit bland de tio finalisterna i går. Jag kan inte se hur de skulle kunnat framföra sin låt bättre utan allt, inklusive den passande, grönskimrande scenen, fungerade hur bra som helst på mig. Sinplus målgrupp är uppenbarligen inte överrepresenterad i ESC-publiken.

8. Belgien – “Would You?“, Iris
[Betyg: 2+/5]
Schlagerpinglan: Iris imponerade genom att framföra sin låt på ett så mycket bättre sätt än hon gjorde i uttagingen. Upplevelsen förhöjdes ytterligare av de rosa bubblorna som gav det hela en liten gullighetsfaktor fast utan att det blev för Junior-aktigt. Låten i sig var dock fortfarande alldeles för lättglömd för att ha någon rimlig chans i tävlingen.

9. Finland – “När jag blundar“, Pernilla Karlsson
[Betyg: 4/5]
Schlagerpinglan: Finlands vackra ballad har växt enormt mycket sedan uttagningen och Pernillas framträdande i Baku höjde den ytterligare ett snäpp för mig. Eftersom jag tycker att texten, framförd på underbar finlandssvenska, är det centrala i låten så har jag all förståelse för att bidraget missade finalen. Det är alltid en risk att tävla på ett språk som endast ett fåtal förstår men jag hoppas att detta inte avskräcker dem från att försöka igen. Låten var helt enkelt för bra för ESC.

10. Israel – “Time“, Izabo
[Betyg: 3+/5]
Schlagerpinglan: Att jag skulle gilla denna underliga mix av gamla och ännu äldre musikstilar det trodde jag aldrig, men det gjorde jag. Både låten och framförandet var charmigt tokigt och det fick i alla fall mig att dra på mungiporna en liten stund. Lite sorgligt att vi inte får återuppleva det i finalen.

11. San Marino – “The Social Network Song…“, Valentina Monetta
[Betyg: 2/5]
Schlagerpinglan: Med en helt annan text och annorlunda scenshow så skulle jag nog kunna tycka om låten. Lättsmälta låtar som inte kräver så många lyssningar utan letar sig in i hjärnan direkt kan vara riktigt underhållande ibland. Låtar om Facebook är det däremot aldrig. Jag vill dock ge Valentina några plus för sitt engagemang.

12. Cypern – “La la love“, Ivi Adamou
[Betyg: 3+/5] [Gick vidare till finalen]
Schlagerpinglan: Trots att sånginsatsen i verserna lämnar en hel del övrigt att önska så var helhetsintrycket riktigt bra. Denna trallvänliga fans-favorit framfördes väldigt stilrent och vackert och fastän den inte är någon Eurovision-vinnare i mina ögon så tror jag att den kan ge “storebror” Grekland en riktig match i finalen.

13. Danmark – “Should’ve known better“, Soluna Samay
[Betyg: 3/5] [Gick vidare till finalen]
Schlagerpinglan: Precis som de övriga nordiska länderna så imponerade Danmark på mig med sitt framträdande och jag tyckte att det var helt rätt att Soluna fick en av finalplatserna. Vad gäller låten så måste jag nog acceptera att jag aldrig kommer att förstå mig på den. För mig förblir det en “radiolåt” som, hur bra den än är, inte lämnar några större spår. Heja Danmark i alla fall!

14. Ryssland – “Party for everybody“, Buranovskie Babushki
[Betyg: 3+/5] [Gick vidare till finalen]
Schlagerpinglan: Njae… eftersom den där varma känslan som förvirrade mig efter Rysslands ESC-uttagning aldrig infann sig så tror jag inte att jag givit gummorna någon finalbiljett om jag själv fått bestämma. Det var i alla fall glädjande att se att de behöll äktheten i numret och att den enda Eurovision-anpassningen var den passande, snurrande ugnen.

15. Ungern – “Sound of our hearts“, Compact Disco
[Betyg: 4/5] [Gick vidare till finalen]
Schlagerpinglan: Låten föll jag för redan första gången jag hörde den men då jag tyckt Compact Discos framträdanden varit så tråkiga så hade jag redan räknat bort dem. I går var sångaren mer övertänd än tråkig och det var ju betydligt roligare att titta på. Låten fick sig en nytändning och blev helt plötsligt något att räkna med igen. En självklar finalist!

16. Österrike – “Woki Mit Deim Popo“, Trackshittaz
[Betyg: 2/5]
Schlagerpinglan: Egentligen kan jag hitta många bra saker i detta bidrag: artisterna, den enkla men smittande refrängen, partystämningen, de snygga färgerna o.s.v.. Hade de valt att framföra låten på ett lite mer smakfullt sätt så hade det kanske kunnat bli bra. Nu gjorde de inte det och därför finns det inte mycket mer att säga än “Auf Wiedersehen!”.

17. Moldavien – “Lăutar“, Pasha Parfeny
[Betyg: 4+/5] [Gick vidare till finalen]
Schlagerpinglan: Oj, oj, oj! Man vet att man står inför en riktigt bra låt när man kan ha överseende med denna typ av scenkläder och koreografi. 😀 I vanliga fall skulle färgskalan och dansen genast få mig att tappa intresset för bidraget men de smittande trumpeterna och Pasha är fortfarande, mot alla odds, mina semifinals-favoriter.

18. Irland – “Waterline“, Jedward
[Betyg: 4/5] [Gick vidare till finalen]
Schlagerpinglan: Först och främst så tycker jag att “Waterline” är en betydligt bättre låt än förra årets “Lipstick”, så Jedwards finalplats var enligt mig helt rätt. Att sedan deras show, där de framstår som två lössläppta robotar på vårbete, är underhållande att titta på får man väl se som en bonus.

Schlagerpinglan: Ja, det var den första semifinalen. Sammanfattningsvis kan man säga att jag är ganska nöjd med resultatet men gärna hade sett både Israel och Schweiz i finalen. Nåja, man kan inte alltid få som man vill. Jag får glädja mig åt att Ungern var det enda landet jag hade missbedömt när jag försökte mig på en gissning av resultatet. Så här i efterhand gör det mig ingenting då de numera är en av mina favoriter… synd bara att det var just Israel det gick ut över.

Andra bloggar om: , ,

Mer från Schlagerpinglan i samma kategori:


10 kommentarer till “Några tankar om den första semifinalen (ESC 2012)”

 1. Christopher

  Dem som jag tyckte va bäst var med framträdantet och låten Ungern och ja t.o.m bättre en Schweiz som gjorde också ett grymt framträdande. Albanien och San Marinos låt stängde jag av ljudet för Albanien var okej men hatar det musik genre och San Marino var en plåga att lyssna på. Montenegro gjorde en skit insats. Hade bytt ut Grekland och Albanien mot Israel och VÄLDIGT MYCKET Schweiz

 2. ADRRYS

  Jag kommer förmodligen aldrig förstå mig på Ungerns bidrag men jag tror de kan bli farliga. Hoppas bara att de inte slår Loreen på lördag i alla fall! 😛

 3. Christopher

  Just ja Vitryssland tar över Schweiz plats 1 på min lista så mellan Schweiz och Vitryssland mycket långt före 3 i min lista min nya top 8
  1.Vitryssland 100/100 felfri för mig!
  2.Schweiz 97/100 Parfekt låt men det är nån små sak som inte stämmer.
  3.Sverige 91/100 Kan mycket väl bli vinnare som förtjänar det. Gillar pop och det här är en pop som man aldrig hört.
  4.Italien 90/100 Jazz är ok men hennes röst är så grym.
  5.Makedonien 88/100 Hon har en speciell röst som jag blir kär i och låten är bra.
  6.Ungern 87/100 Han låt sämre live men i baku så gjorde en klar röst en grym låt.
  7.Moldavien 86/100 Han tappar min 5.e plats till 7.e plats men tycker om den lika mycket det är bara att alla andra låtar växt för mig.
  8.Slovakien 85/100 Älskar rock och det hära måste till final.

 4. Micke

  Av de som gick vidare tror jag följande har en chans på seger. Detta är inte utifrån vad jag tycker om låtarna utan som sagt att mina vibbar är att de har chans: Cypern, Danmark och Ryssland.

  Så här dan innan semifinal 2 tror jag följande har segerchans. Alltså inte nödvändigt att jag gillar dem: Serbien, Sverige och Ukraina. Av de övriga sex tror jag ingen har segerchans.

 5. David

  Blir väldigt glad att du gillar Slovakien, Christopher… Tyvärr har de ingen stor chans att gå vidare, då väldigt få länder röstar på Slovakien, oavsett hur bra låt de har. De har helt enkelt inga givna grannröster. För mig är dock Slovakiens låtar en av de låtar som jag kan tänka mig lyssna vidare på när Eurovision är över. Vitryssland förstår jag inte fullt ut… Sverige kan som vanligt vara lite överskattat, speciellt när oddsen på olika bettingsajter närmar sig 2 ggr pengarna. Ungern är också en av mina favoriter. Blir spännande att se semifinalen i kväll, och finalen på lördag. En av årets höjdpunkter 😉

 6. David

  Så om ni gillar Slovakien, kom ihåg att rösta, och få era vänner att rösta också. De måste få all hjälp som går att få att komma i final, nu när de äntligen skickat en riktigt bra låt.

 7. Rickard

  Jag varnade för att Cypern kan bli årets flopp och det står jag fast vid! Misstänkte redan från början att numret kunde bli aningen platt, och ser likheter med förra årets bidrag från Ungern med Katie Wolf (tror jag hon hette). Den här typen av musik görs bäst i ett med en dj och ett dansgolv kl 1 på natten!

  Den enda som jag tror har en realistisk chans att vinna från semi 1 är Danmark, vilket jag står fast vid! Är dock rätt säker på att vi finner segraren i esc 2012 bland länderna i semi 2!

  Serbien, Slovenien, Ukraina, Turkiet, Sverige och Norge kan alla en bra dag, och med rätt förutsättningar vinna tävlingen! Serbien håller jag lite som en favorit framför alla andra. Den tillsammans med Italien möjligtvis! 🙂

  Sedan har ju the big five tagit tävlingen på rejält allvar i år. Italien, Spanien och Azerbajdzjan är heta vinnarkandidater! 🙂

 8. Rickard

  Iofs ska man aldrig räkna bort Grekland, men med tisdagens framträdande i minnet (rörigt, förvirrande och svagt) och med en sångerska som inte behärskar konsten att just sjunga, ser jag inte Grekland som en absolut toppkandidat. Men en topp 10 kan de fortfarande knipa! 🙂

 9. Jan-Åke

  Jag blev jätteförvånad över att Ungern och Moldavien gick vidare. Ingen av låtarna gjorde något större intryck på mig i alla fall. Lika förvånad och rätt ledsen är jag över att inte Finland gick vidare. Av de nordiska bidragen i första semifinalen tyckte jag att de var mycket bätte än Danmark och Island.

 10. Micke

  Jan-Åke: Jag tror det är så enkelt att Finlands bidrag var helt enkelt för bra. Trots att jag älskar ESC måste jag ju erkänna att den här tävlingen är ju inte mest känd för kvalittetslåtar precis 🙂

 1. Lämna en kommentar


                 

                 

     

Musik bloggar Blogglista.se