Schlagerpinglan: I väntan på att EBU ska presentera hur tittar- och juryrösterna fördelade sig vid Eurovision Song Contest 2012-röstningen så redovisar jag hur mina egna poäng hade fördelat sig om jag röstat i finalen:

Schlagerpinglans finalpoäng ESC 2012:
12 poäng: Litauen – “Love is blind“, Donny Montell
10 poäng: Tyskland – “Standing Still“, Roman Lob
8 poäng: Norge – “Stay“, Tooji
7 poäng: Moldavien – “Lăutar“, Pasha Parfeny
6 poäng: Serbien – “Nije ljubav stvar“, Željko Joksimović
5 poäng: Spanien – “Quédate conmigo“, Pastora Soler
4 poäng: Estland – “Kuula“, Ott Lepland
3 poäng: Turkiet – “Love Me Back“, Can Bonomo
2 poäng: Makedonien – “Crno E Belo“, Kaliopi
1 poäng: Ungern – “Sound of our hearts“, Compact Disco

Finalbidrag utan poäng (i ordning):
Island – “Never Forget“, Gréta Salóme & Jónsi
Cypern – “La la love“, Ivi Adamou
Irland – “Waterline“, Jedward
Italien – “L’Amore È Femmina (Out Of Love)“, Nina Zilli
Malta – “This is The Night“, Kurt Calleja
Grekland – “Aphrodisiac“, Eleftheria Eleftheriou
Rumänien – “Zaleilah“, Mandinga
Danmark – “Should’ve known better“, Soluna Samay
Storbritannien – “Love Will Set You Free“, Engelbert Humperdinck
Ryssland – “Party for everybody“, Buranovskie Babushki
Frankrike – “Echos (You and I)“, Anggun
Bosnien och Hercegovina – “Korake ti znam“, Maya Sar
Ukraina – “Be my guest“, Gaitana
Azerbajdzjan – “When the music dies“, Sabina Babayeva
Albanien – “Suus“, Rona Nishliu

Schlagerpinglan: När jag rangordnade bidragen och delade ut poängen så gick jag enbart efter hur jag personligen upplevde dem, precis som jag antar att de flesta andra tittare också gör. Skulle jag bedöma bidragen efter kvalité så hade listan sett väldigt annorlunda ut med exempelvis Albanien betydligt högre upp men det är en uppgift som jag gärna överlåter åt juryn.

Uppdaterat: Eftersom man inte får rösta på sitt eget land i ESC så har jag inte tagit med “Euphoria” i listan ovan. Hade jag gjort det så hade min 12-poängaren utan tvekan gått till Loreen.

Andra bloggar om: ,

Mer från Schlagerpinglan i samma kategori:


18 kommentarer till “I väntan på det riktiga röstningsresultatet…”

 1. Daniela

  Mina finalpoäng:

  12 poäng: Sverige
  10 poäng: Azerbajdzjan
  8 poäng: Spanien
  7 poäng: Serbien
  6 poäng: Ryssland
  5 poäng: Norge
  4 poäng: Estland
  3 poäng: Cypern
  2 poäng: Tyskland
  1 poäng: Makedonien

  Rent allmänt tyckte jag som sagt att årets finalister höll verkligt hög klass, och det känns som att det här – åtminstone vad låtarna, scenshowerna och vinnaren beträffar – måste ha varit en av de bästa ESC-finalerna på många år! 🙂 De flesta live-framträdande levde i mitt tycke upp till förväntningarna, och flera överträffade dem också med råge. Många år har jag med besvikelse sett mina personliga favoriter kollapsa helt under ESC-framträdandet, men i år behövde jag faktiskt nästan inte uppleva detta över huvud taget. Jag tyckte också att flera bidrag (bl.a. Rumänien, Cypern och Irland) glädjande nog lyckades höja sina framträdanden en nivå jämfört med hur de presterade i semifinalerna. Av de direktkvalificerade bidragen berördes jag faktiskt (lite överraskande) allra starkast av Azerbajdzjan, som jag tyckte hade en otroligt vacker och stämningsfull scenshow. Direkt efter deras framträdande hade jag t.o.m. en känsla av att ESC skulle kunna komma att stanna i Baku ett år till! 🙂 Riktigt så långt räckte det ju inte, men värdlandet fick ändå en rättvis och glädjande fjärdeplats i belöning. Även Spanien gjorde ett mycket starkt live-framträdande och hade enligt min åsikt förtjänat en ännu bättre slutplacering. Tyskland fick fullt godkänt, men saknade kanske ändå det där lilla extra som kunde ha gjort låten ännu mer rättvisa. Italien överträffade däremot mina förväntningar med ett stilrent, snyggt och högklassigt framträdande som utstrålade stor proffsighet. Rättvis topp-10-placering även om själva låten fortfarande inte är någon storfavorit för mig. Frankrike å sin sida lyckades i mitt tycke aldrig skapa någon enhetlig känsla i vare sig låten eller scenshowen, och därmed slutade de också ganska rättvist långt ner i resultatlistan.

  Annars håller jag med dig Schlagerpinglan om att en av de få riktigt stora besvikelserna i finalen var Norges sistaplats. Visst, det påminde en hel del om Eric Saade i fjol, men i mina ögon gjorde Norge faktiskt en bättre version av fjolårets svenska bidrag. Jag vet dock att jag är ganska ensam om att tycka det, så jag antar att resultatet bara får betraktas som ett konkret bevis på detta faktum 🙂

  Vinnaren behöver jag väl egentligen inte skriva så mycket mer om… I mina öron lät “Euphoria” som en ESC-vinnare redan vid allra första lyssningen, och för en gångs skull höll det faktiskt hela vägen fram! 😀 Jag glädjs helhjärtat med Sverige över denna seger och ser med tillförsikt och spänning fram emot att få följa förberedelserna inför nästa års ESC!

  Jag vill också nu i min tur ta tillfället i akt och tacka er alla för trevliga och intressanta diskussioner under denna ESC-vår! 🙂 Jag kommer dock nog även att fortsätta titta in här med jämna mellanrum för att hålla mig uppdaterad kring allt som händer i ESC- och MF-världen. P.g.a. tidsbrist brukar jag vanligtvis inte följa de olika ländernas ESC-uttagningar desto mer noggrant, men Melodifestivalen, den finländska uttagningen och naturligtvis själva ESC är självklara höjdpunkter! 😀

 2. Micke

  Tar en liten titt på vinnarna under 2000-talet och rangordnar dem efter mitt eget tycke och smak.

  1. Molitva – Serbien 2007 (finns även på min egen topp 10 genom alla tider av alla bidrag) Rätt låt vann

  2. Hard Rock Hallelujah – Finland 2006 (många kanske röstade på grund av hur de såg ut men personligen gillade jag låten och hade lätt kunnat vara utan ”kostymerna”)

  3. Satellite – Tyskland 2010 (En glad sprallig tjej med en likadan låt) Rätt låt vann.

  4. Euphoria – Sverige 2012 (Vi har väl sagt det mesta tror jag) Hade Serbien som vinnare.

  5. Fairytale – Norge 2009 (En glad skit med en glad låt) Stackars Alexander. Kunde inte glädja mig åt hans seger då Schweiz och Bosnien-Herzegovina samma år hade två av de tre bästa låtarna någonsin i ESC.

  6. Everyway that I can – Turkiet 2003 (Härlig låt men samtidigt också inledningen på Turkiets ras) Höll på den här efter Belgiens låt men efter Turkiets gick de ifrån sina rötter och började skicka ”poplåtar” på engelska istället.

  7. Fly on the wings – Danmark 2000 (Oväntad men inte mindre kul seger) Hade bensprattlaren från Lettland som vinnare.

  8. My number one – Grekland 2005 (Bodde granne med Elena Paparizou på den tiden så gissa om jag var glad över hennes seger. Härlig tjej) Rätt låt vann

  9. Wild dances – Ukraina 2004 (fartfylld härlig låt men fel vinnare) Hade Serbien som solklar vinnare med Kungen Željko Joksimović

  Nu kommer vi till de fyra jag inte är överförtjust i

  10. Running scared – Azerbajdzjan 2011 (ett mycket svagt ESC år vilket enligt mig kan förklara Erik Saades fina placering) Hade egentligen ingen vinnare även om jag ibland blir lite glad när jag hör Bosniens gamla dänga.

  11. Believe – Ryssland 2008 (en hyfsad låt ett dåligt år) Hade Serbien som vinnare.

  12. I wanna – Lettland 2002 (hur lät den egentligen?????) Kanske tidernas sämsta år då jag inte hade nån favvis överhuvudtaget. Åtminstone minns jag ingen.

  13. Everybody – Estland 2001 (vill inte ens minnas hur den lät. Jisses nästan alla tidningar gav den ett kryss i betyg och så gick den och vann. Hade Frankrike som solklar segrare men hon sabbade det totalt genom att plötsligt sjunga på engelska.

 3. Micke

  Minns inte om jag gjort mina tio favvisar i finalen så jag gör väl det nu då 🙂

  12 poäng: Serbien
  10 poäng: Tyskland
  8 poäng: Sverige
  7 poäng: Italien
  6 poäng: Ryssland
  5 poäng: Bosnien-Herzegovina
  4 poäng: Storbritannien
  3 poäng: Danmark
  2 poäng: Moldavien
  1 poäng: Makedonien

 4. Schlagerpinglan

  @Micke, Egentligen skulle jag givit Sverige 12 poäng, men eftersom man inte får rösta på sitt eget land så höll jag det bidraget utanför när jag rangordnade bidragen. “Euphoria” är fortfarande min största favorit. 😀

 5. Micke

  Jag förstod mycket väl att hon skulle haft med Sverige om inte så hade hon gjort samma väldiga vändning som med Litauen.

  Tänkte på min lista med vinnarlåtarna under 2000-talet. Nu förstår jag varför jag hade så svårt att ta Alexander Rybak som vinnare 2009 trots att jag verkligen gillar låten. Inte nog med att Schweiz med The Highest Heights och Bosnien med Bistra voda deltog, två låtar som är bland tidernas tre bästa enligt mig tillsammans med Serbien Lane moje 2004. När jag nu satt och kollade hittade jag ytterligare en på min topp femton genom tiderna som var med samma år Estland med Urban Symphony. Jag var nog orättvis mot Rybak då men förstår varför nu 🙂

  En fråga Schlagerpinglan. Du som är mer insatt. Har du hört något om att någonting kanske inte stämde för rumänerna i semifinal och final. Vet det där med att sångerskan inte hörde eller så men vad tusan hände med instrumenten? Årets bästa gung med alla dragspel, trumpeter, trummor mm var ju som bortblåst. Det instrumentala partiet som är så härligt på videon och på deras framträdande i rumänska uttagningen fanns ju inte där. Lät hur töntigt som helst. Priset för bästa instrumentala gung går därför istället till Moldavien.

  Om jag tar bort Sverige från min topp 10 i finalen så som du så går Island eller Rumänien in på plats 10

 6. Rickard

  !

 7. Rickard

  Topp 10 ESC 2012:

  12p: Serbien
  10p: Italien
  8p: Spanien
  7p: Azerbajdzjan
  6p: Ukraina
  5p: Bosnien
  4p: Danmark
  3p: Rumänien
  2p: Grekland
  1p: Makedonien

 8. Rickard

  Mina favoriter höll för trycket under tävlingen. Därav är mina listor före och efter finalen närmast identiska! Det är bara Makedonien som smygit sig in på listan. Rumänien kom in tack vare att Sverige inte gick att rösta på! 😛

 9. Schlagerpinglan

  @Micke, I semifinalen så hade den rumänska sångerskan problem med medhörningen, vilket hon även ses signalera om under uppträdandet, men om det var så även vid finalen vet jag inte. Musiken var dock förinspelad så den hade de förmodligen godkänt på repen. Synd, för det kändes väldigt svagt jämfört med tidigare versioner av låten.

 10. Isabell

  Mina top 10 (utelämnar också Sverige som jag inte fick rösta på)

  12p. Estland
  10p. Serbien
  8p. Spanien
  7p. Cypern
  6p. Tyskland
  5p. Moldavien
  4p. Island
  3p. Italien
  2p. Frankrike
  1p. Grekland

 11. Micke

  Roade mig med att räkna ihop poängen från oss fem som gett poäng här. Det fattas dock ett poäng då Daniels ett-poängare inte finns med då hon hade med Sverige. Annars har jag flyttat upp hennes låtar.

  1. Serbien 48 poäng
  2. Spanien 31 p
  3. Tyskland 29 p
  4. Italien 21 p
  Estland 21 p
  6. Azerbajdzjan 19 p
  7. Moldavien 15 p
  8. Ryssland 14 p
  Norge 14 p
  10. Litauen 12 p
  11. Bosnien 11 p
  Cypern 11 p
  13. Danmark 8 p
  14. Makedonien 7 p
  15. Ukraina 6 p
  16. Storbritannnien 5 p
  17. Rumänien 4 p
  Island 4 p
  19. Grekland 3 p
  Turkiet 3 p
  21. Frankrike 2 p
  22. Ungern 1 p

  De enda tre bidragen som ingen av oss fem gav poäng var Malta och glädjande nog Irland och Albanien

 12. Micke

  Inte Daniels…… Danielas givetvis. Ber Daniela och alla andra kvinnor i världen ödmjukast om ursäkt 🙂

 13. Rickard

  Micke: Ett bra initiativ! och en väldigt intressant lista. Tycker att den ser rätt okej ut faktiskt! Man ser ju tydligt vilken låt som går hem hos alla! En klar segrare än så länge! 🙂

 14. Schlagerpinglan

  @Micke, Instämmer med Rickard. Mycket intressant att jämföra med det riktiga resultatet. Lite konstigt dock med Irland och Malta, som jag faktiskt tycker om, men finns det många bra låtar så blir det alltid någon som blir utan.

 15. Daniela

  Håller med, intressant lista! Och en riktigt stark topp-6 tycker jag! En liten parentes bara: i egenskap av finländare kunde jag ju faktiskt rösta på Sverige i finalen, så ur den synvinkeln kan ni trots allt räkna med 12 utländska “bonuspoäng”! 😉 Men det är klart, helt opartisk är väl inte jag heller bara för den sakens skull. Tar jag bort Sverige från min lista kvalar i stället Italien in som tionde land.

 16. Isabell

  Kul att du Micke gjorde en sammanställning av våra poäng. Känns som en seriös resultats-lista. 🙂

 17. davve

  är förvånad att så många svenskar gillade det pretentiösa och tråkiga bidraget från serbien…faktiskt.

  trodde svenskarna hade lite mer modern smak.

 18. Micke

  Jag är tvärtom överlycklig över att svenskar och så många andra gillade det härliga serbiska bidraget. All respekt för din åsikt Davve men jag tycker det är fantastiskt skönt att ESC fortfarande står för mycket av det som grundtanken var. En tävling för länderna att komma sammans och dela med sig av sin musik och smak genom generationerna. Modern musik hittar de som vill på massor av kanaler och även de äldre har sitt. Tanken med ESC var alltså att generationer kommer tillsammans och då måste man släppa lite från alla sidor.

  Personligen kan jag älska att lyssna på moderna låtar lika mycket som jag kan ta till mig mer gammalmodiga låtar. ESC är ingen ungdomstävling lika lite som det är en tävling för äldre.

  Vad hade du själv för favoritlåtar i år Davve? Själv tycker jag detta var ett mycket starkt år vad gäller ballader men jag hade önskat lite bättre låtar bland de med mer fart. Rock, ballad or whatever spelar ingen roll för mig bara det är bra 🙂

 1. Lämna en kommentar


                 

                 

     

Musik bloggar Blogglista.se