Barbara Dex Award 2012

2012-06-03 (söndag)

Årets vinnare av Barbara Dex Award blev Rona Nishliu, Albanien, som fick 829 av de 2851 lagda rösterna. Priset har delats ut av House of Eurovision sedan 1997 och går till den sämst klädda artisten i Eurovision Song Contest. Se resultatet nedan:

De tio “topp-kandidaterna” i Barbara Dex Award 2012:
1. Rona Nishliu, “Suus“, Albanien, 829 röster
2. Jedward, “Waterline“, Irland, 551 röster
3. Sofi Marinova, “Love Unlimited“, Bulgarien 232 röster
4. Joan Franka, “You and me“, Nederländerna, 163 röster
5. Gaitana, “Be my guest“, Ukraina, 145 röster
6. Soluna Samay, “Should’ve known better“, Danmark, 82 röster
7. Can Bonomo, “Love Me Back“, Turkiet, 76 röster
8. Loreen, “Euphoria“, Sverige, 66 röster
9. Maya Sar, “Korake ti znam“, Bosnien och Hercegovina, 62 röster
9. Valentina Monetta, “The Social Network Song…“, San Marino, 62 röster
(Källa: eurovision.tv)

Schlagerpinglan: De senaste åren har jag haft andra vinnarkandidater än vad omröstningen kommit fram till men i år så håller jag med House of Eurovision att Rona Nishlius klänning och håruppsättning var något utöver det vanliga. Något som däremot förvånar mig är att Moldaviens Pasha Parfeny inte fanns med bland de tio “främsta”. Jag gillar både låten och artisten men just kombinationen senapsgult och brunt får mig att slå bakut. 🙂

Länkar till klipp av snabbrepriser av ESC-uppträdandena 2012:
Snabbrepris av de 26 uppträdandena från finalen av ESC 2012
Snabbrepris av de 18 uppträdandena från den första semifinalens genrep
Snabbrepris av de 18 uppträdandena från den andra semifinalens genrep

Tidigare vinnare av Barbara Dex Award:
2011 – Eldrine, “One more day”, Georgien
2010 – Milan Stankovic, “Ovo je Balkan”, Serbien
2009 – Zoli Adok, “Dance with me”, Ungern
2008 – Gisela, “Casanova”, Andorra
2007 – Verka Serduchka, “Dancing lasha tumbai”, Ukraina
2006 – Nonstop, “Coisas de nada”, Portugal
2005 – Martin Vucic, “Make my day”, Makedonien
2004 – Sanda Ladosi, “I admit”, Rumänien
2003 – t.A.T.u., “Ne ver’, ne boisja”, Ryssland
2002 – Michalis Rakintzis, “S.A.G.A.P.O.”, Grekland
2001 – Piasek, “2 long”, Polen
2000 – Nathalie Sorce, “Envie de vivre”, Belgien
1999 – Lydia, “No quiero escuchar”, Spanien
1998 – Guildo Horn, “Guildo hat euch lieb”, Tyskland
1997 – Debbie Scerri, “Let me fly”, Malta

Andra bloggar om: , , ,

Mer från Schlagerpinglan i samma kategori:


14 kommentarer till “Barbara Dex Award 2012”

 1. Nathalie

  Förvånad att inte Soluna och Danmark vann, jag tyckte hennes kläder såg bedrövliga ut! Själv tycker jag Ronas klänning och frisyr passade ganska bra ihop med den mystiska låten. Irland, Nederländerna och Bulgariskan som letat upp något som säkert var ursnyggt i Bulgarien på 80-talet, men som bara såg helt malplacerad ut på henne och till låten, hade också fula kläder på sig!

 2. Nathalie

  Förresten ryskornas folkdräktor är ju inte heller med på listan, konstigt, men folkdräkter kanske inte räknas?

 3. Nathalie

  Det ska vara dräkter!

 4. Micke

  Mina 10 i topp vad gäller sämst klädda:

  1. Cypern – Grattis Cypern ni lyckades med det som jag trodde var en omöjlighet. Ni var värre en Österrike i en sak i år och det var i kategorin sämst klädda artist. Ursäkta ni som gjort dessa kläder men det är nog bland det värsta jag sett.

  2. Österrike – Orkar inte ens kommentera detta usla bidrag längre.

  3. Albanien – Årets vinnare av Barbara Dex Award: Personligen har jag den dock först på tredje plats. Visst det är inte vackert men att säga att det är värre än Cypern och Österrike känns nästan som en ärekränkning mot den lilla Albanskan med årets största mistlur.

  4. Irland – Våra små skämtgossar förnekar sig inte ens när det gäller kläderna. Vad är det för något? Någon slags rymddräkt eller nåt? För mig får de gärna skickas iväg ut i rymden men med tanke på hur osynkade de är i allt är väl risken stor att de missar avgång.

  5. Ukraina – Firar de midsommar? Gaitana verkar ha tagit fasta på detta och klätt sig själv och sina fyra pojkar i midsommardress. De verkar dock ha glömt midsommarstången att dansa runt. Med lite tur hade den kunnat dölja mer av detta spektakel.

  6. Belgien – Tycker så synd om denna tjej. Låten är tunn och ganska trist men var de tvungna att förlöjliga henne dessutom. Vet inte hur gammal hon är men vem kom på att klä henne som en tolvåring. Hoppas hon redan brutit samarbetet.

  7. Slovenien – På tal om att tycka synd om. Eva Boto är fin i sin klänning och sjunger hur fint som helst men dessa körsångerskor ………. Inte nog med att de förstör med sin sång utan hur tusan ser de ut. Eva skaffa dig bättre folk runt omkring dig på alla plan.

  8. Norge – Avstår kommentar med respekt för de som jag märkt tycker om låten här.

  9. Grekland – Den trevliga låten som tyvärr framförs som en dagisshow går på samma tema vad det gäller kläder. Grekland chockar mig lite i år. De brukar ha bättre koll på saker och ting men förutom en medryckande låt känns det som om de glömt bort det mesta

  10. Estland – Årets kanske tristaste uppenbarelse. Jag har fortfarande svårt för att bestämma mig för om låten är bra eller dålig. Det verkar finnas två läger. Vet inte vilket läger jag ska ansluta mig till men ”ja-sidan” samlar inte poäng genom kläderna.

 5. Schlagerpinglan

  @Nathalie, Folkdräkter är ett kapitel för sig så de har de flesta nog bortsett från när de röstade.

  @Micke, Det är alltid roligt när bloggen uppskattas och när den även kan göra lite nytta så är det ju ännu bättre. Vad som än händer så gäller det att göra det bästa av allt och vi är många här som läst och uppskattat dina kommentarer så även om tiden inte blev som du först tänkt dig så har den förgyllt många andras. 🙂

  Vad gäller din lista så förvånas jag lite över Cypern. Jag har inte ens reflekterat över att hon hade några kläder alls eftersom de nästan helt smälte in i bakgrunden. Nu när du påpekar det så var de väl inte så jättesnygga men det fanns många andras klädval som jag reagerade mer på.

 6. Micke

  Schlagerpinglan: Kan inte riktigt peka på vad det är men det är något med cyprioternas kläder som får det låga inom Micke att kravla upp till ytan. Kallt, trist, osmakligt och absolut inget för mig.

  En helt annan sak: Tycker Thomas G:son fått allt för lite kredit för segern. Han har fått utstå mycket orättvis skit tidigare år men var är dessa idag? Alltför få vågar ställa sig upp och ge honom det beröm han förtjänar. För mig har Thomas alltid varit en säker kraft att luta sig mot som nu år 2012 uppenbarligen har nått sin topp. Det handlar ju inte bara om Loreens bidrag utan han hade ju flera riktigt bra bidrag. Ett av dessa ratades tyvärr av Norge som valde fotomodellen Tooji och fick betala dyrt för det. Reidun Sæther: High On Love var den som borde ha vunnit. Thomas är i grym form. Kanske rent av dopad men ge Thomas den kredit han förtjänar.

  Angående Norges uttagning. Jag hade hoppats att vi inte skulle behöva prata om sådant längre men jag och många med mig tror på fullaste allvar att Reidun med den grymma rösten fick ge sig mot fotomodellen utan sångröst på grund av hans utseende och hennes få extra kilon. Fruktansvärt men jag är övertygad om detta. Reidun du var drottning i Norges uttagning och i mina ögon hade du absolut varit bland de 6-8 i ESC-finalen om du hade fått chansen. Det hade i alla fall inte gått sämre än för fotomodellen. Min teori och känsla är att utseende och så inte påverkar resultatet lika mycket ute i övriga Europa som det gör i Norden. Heder åt övriga Europa.

  Reidun jag skiter fullständigt i om du väger 10 eller 1000 kilo. Du var helt enkelt bäst i Norge i år. Thomas G:son du satte alla belackare på plats men istället för att hylla dig har de gömt sina huvuden i sanden och hoppas att ingen ser dem.

 7. Daniela

  Håller med Schlagerpinglan; jag har faktiskt inte heller reagerat nämnvärt över Cyperns klädval, konstigt nog. Men min bedömning blir nog också ganska neutral i det fallet; inte skulle jag placera Cypern på en topp-tio-lista över årets bäst klädda ESC-artister direkt, men inte var deras kläder i mitt tycke heller opassande eller förargelseväckande på något sätt.

  Angående “Barbara Dex Award”-listan tycker jag att Irlands, Danmarks och Sveriges placeringar är mest anmärkningsvärda. Jag tyckte faktiskt att Jedwards kläder var ett plus för bidraget, och Danmarks bidrag fick i mitt tycke mycket av sin egna identitet just tack vare Soluna och hennes kläder. Hade hon bara stått där i t.ex. en vanlig enkel klänning tror jag att låten helt och hållet hade försvunnit i mängden. Även Loreens kläder tyckte jag passade jättebra ihop med hennes artisteri och scenshow. Några som jag däremot gärna hade placerat på listan i stället är Vitrysslands Litesound. Tyvärr, för jag gillar både låten och sångaren, men klädvalet drog ner helhetsintrycket flera steg för mig.

 8. Micke

  Tro mig Daniela: Jag tycker inte Cyperns kläder är opassande eller förargelseväckande på något sätt. Tycker bara det är kallt och sterilt. Visst jag har aldrig gillat låten men det har inget med det att göra. Avskärmar mig alltid från åsikt om låt när andra frågeställningar kommer upp. Vad gäller Danmarks klädval så är det för mig det mest svårbedömda. Ibland gillar jag det medan jag ibland undrar hur de har tänkt 🙂

 9. Schlagerpinglan

  @Micke, Nu tillhör jag ju en av dem som föll för Toojis låt innan jag visste hur han såg ut, så jag personligen kan inte hålla med om din teori fastän jag mycket väl kan tro att en del resonerar på det sättet. Jag tycker väldigt bra om Reiduns låt men tycker likväl att Tooji var snäppet bättre och förtjänade en bättre placering i finalen än vad han fick. Så, Tooji kan ha vunnit för att det finns ett snedvridet tankesätt i Norden men chansen finns även att det finns många med liknande smak som mig och att han därför vann helt rättvist. Jag tror på det sistnämnda. 😉

  @Daniela, Ja nu när du påpekar det så är ju Litesounds kläder inte så mycket att hurra för heller. Jag har hela tiden jämfört dem med maskeraddräkterna de hade i uttagningen och tyckt att det var en förbättring. Allt beror m.a.o. på vad man jämför med. 🙂

 10. Micke

  Hmmmm! Detta sista var inte menat som någon kritik mot Tooji eller de som tycker om den låten Schlagerpinglan. Det handlade mer om min besvikelse över hur man kunde missa Thomas G:sons pärla han gav till Reidun. Det jag sedan sa om att jag tror det handlade om utseende tror jag benhårt på. Sorry 🙂

  Det handlar inte bara om vad jag själv tror utan väldigt mycket vad jag fått höra. Tyvärr har det varit alldeles för många kommentarer typ: Vad tyckte du om Toojis låt? “Gillar den skarpt och han är ju bara såååååå snygg”. och omvänt då: Vad tyckte du om Reiduns låt? “Gillar den skarpt men de kunde väl ha valt en smalare tjej”.

  Det är inte bara några få gånger jag hört liknande saker om dessa två låtar utan hur många gånger som helst tyvärr. Faktiskt även liknande saker här på bloggen om än inte så illa tack och lov. Jag klarar inte sånt Schlagerpinglan. Jag skiter fullständigt i hur personen ser ut så länge som hon/han presterar.

  Dessutom tycker jag vi är väldigt illa ute om vi tycker Reidun är tjock

 11. Schlagerpinglan

  @Micke, Där är jag däremot helt på din linje. En bra låt är en bra låt oavsett hur artisten ser ut. Sedan kan ett snyggt utseende hjälpa till att ge ett ännu bättre helhetsintryck men att man skulle rata en hel låt p.g.a. artistens utseende ligger alltför långt bort från mitt sätt att se på saker.

 12. Christopher

  Dem 10 nominerade för mig. Gör en bäst klädd skala

  1. San Marino-Va i helvete? En cheerleader,en doktor,kapten Vallentina……… 0/100
  2. Albanien-Ja……………………………… 1/100
  3. Danmark-Här har vi en söt tjej med en ok låt men varför är hon kapten saluna? 3/100
  4. Bulgarien-Hon står ensam med en ful klänning behöver man säga mer? 5/100
  5. Holland-Indian i holland kan lika väl varit skrytig amerikan i Irak. (Förlåt för er som är det) 6/100
  6. Ukraina-Nu kommer ett riktigt stort hopp men varför blandar man fotboll med……… midsommar? 20/100
  7. Lettland-Ännu ett stort hopp, det här är inte så farligt men riktigt tantig. 40/100
  8. Ryssland-Dem är söta i sinna dräkter men ändå lite ´´muppigt´´. 42/100
  9. Turkiet-Ok faktiskt men får en svag S.A.G.A.P.O-vibb som drar ner betyget med ca 30poäng så mycket. 45/100
  10. Belgien-Säger samma sak som micke läs mer upp ^ 46/100
  I

 13. Micke

  Det har varit en hel del skiftande åsikter om Moldaviens låt och scenshow. Själv har jag hela tiden sagt att jag gillar låten men tycker illa om deras show. Nu tog de bort “hoppa bock momentet” i låten och då kände jag att det inte längre var uruselt utan bara uselt. Måste dock erkänna att jag börjat gilla vissa partier i deras show även om det är motvilligt 🙂

  Ibland ser man att vissa saker är töntiga men ändå är det något som tilltalar en så att man börjar gilla det. Maltas “fotrörelser” är ett bra exempel. Finns en sak i Moldaviens show som nästan är löjligt töntig men trots det sitter Micke ändå och skrattar och tycker om det. De två tjejerna längst bak har nåt märkligt gung för sig då de sveper med vänsterarmen fram och tillbaka. Hur töntigt som helst men lik förbannat charmigt 🙂 Ja, jag vet. Det blir väl psyket nästa för mig då 🙂

 14. Felix

  Det verkar som att alla glömt bort Lettland, kläderna som bars utav den lettiska sångerska + hennes körsångerskor var ju hemska iaf tillsammans med bakgrunden och framförandet.

  Nej Lettland borde ha fått denna utmärkelse.

 1. Lämna en kommentar


                 

                 

     

Musik bloggar Blogglista.se