När EBU:s referensgrupp senast sammanträdde så bestämdes det att det från och med Eurovision Song Contest 2013 kommer att bli showernas producenter som får bestämma startordningen, både vid semifinalerna och finalen. Endast värdlandets startordning i finalen kommer att dras.

Förhoppningen är att denna förändring ska bli bättre för både artisterna, som får chansen att stå ut från sina konkurrenter, och tittarna, som får en mer varierad show.

Så här kommer startordningen att bestämmas från och med ESC 2013:

 • Länderna som ska tävla i semifinalerna delas in i olika grupper baserat på ländernas historiska röstningsmönster och sedan görs en dragning som avgör i vilken av de båda semifinalerna länderna ska tävla. Vanligtvis sker denna dragning i slutet av januari.
 • Semifinalernas startordningar bestäms av showernas producenter men måste även godkännas av EBU:s Executive Supervisor och referensgrupp.
 • Finalens startordning bestäms på samma sätt med undantag av värdlandets startposition, som kommer att bestämmas genom en dragning.
 • Referensgruppen beslöt även vid sitt möte att värdlandet Sveriges grannländer Danmark och Norge ska tävla i olika semifinaler vid ESC 2013 för att jämna ut trycket på biljettförsäljningen. Efter en dragning beslöts det att Danmark kommer att få tävla i den första semifinalen den 14:e maj medan Norge får tävla i den andra semifinalen den 16:e maj. Finalen, där Sverige redan är kvalificerad, är planerad till den 18:e maj.
  (Källor: eurovision.tv, expressen.se)

  Schlagerpinglan: Min första tanke var att detta är en helt underbar regeländring. Säg “hej då” till långa, sega balladträsk där t.o.m. inbitna ESC-fantaster börjar skruva på sig och säg “hej” till tre intressanta shower med tempo-växlingar. Min andra tanke var att det kanske vore bättre om en oberoende grupp från EBU skötte startordningsfrågan för att inte spä på alla konspirations-teorier som det ändå finns så gott om.

  Det finns m.a.o. både för- och nackdelar med det nya sättet men eftersom beslutet redan är taget så är det väl bara att gilla läget och hoppas att de länder som får makten över startordningarna klarar av uppgiften. Om detta sköts på rätt sätt så kan det vara ett stort steg i rätt riktning för tävlingen. 😀

  Andra bloggar om: ,

  Mer från Schlagerpinglan i samma kategori:


  1. Lämna en kommentar


                   

                   

       

  Musik bloggar Blogglista.se