Schweiz ESC-bidrag 2013

2012-12-16 (söndag)

På lördagskvällen valde Schweiz ut sitt bidrag till Eurovision Song Contest 2013 genom “Die Grosse Entscheidungs Show” där nio bidrag tävlade. Vinnaren utsågs med hjälp av 100% tittarröster men till sin hjälp fick de åsikterna från en specialtillsatt “Europapanel“. Resultatet samt länkar till finalens framträdanden ser ni här nedan.

Lyssna på Schweiz ESC-bidrag 2013 här:
Heilsarmee – “You and me”

Resultatet av “Die Grosse Entscheidungs Show” (teleröster):
1. “You and me“, Heilsarmee (37,54 %)
2. “J’avais rendez-vous“, Carrousel (17,26 %)
3. “Forever & a day“, Jesse Ritch (11,75 %)
4. “The Point Of No Return“, Melissa (9,72 %)
5. “Bella Sera“, Chiara Dubey (9,04 %)
6. “Lève-toi“, Nicolas Fraissinet (6,55 %)
7. “Do The Monkey“, Anthony Bighead (5,66 %)
8. “On my way“, Nill Klemm (1,69 %)
9. “Catch Me“, Ally (0,79 %)
(Källa: eurovision.tv)

Uppdaterat 2012-12-17: Det var först oklart om EBU, som inte accepterar politiska bidrag, skulle godkänna Frälsningsarméns “You and me” eller ej. Nu har de meddelat att texten får godkänt men att Heilsarmee inte får lov att ha sina uniformer på scen samt att de måste ändra sitt namn. Gruppen kommer att ha ett möte den 18:e december då de ska bestämma hur de ska agera. De har fram till januari på sig att komma med en lösning.

Schlagerpinglan: Säsongens andra ESC-final bjöd på ett ganska starkt startfält, se snabbreprisen här, och ett upplägg som gjorde en odramatisk final riktigt spännande in i det sista. De presenterade topp-tre-bidragen i slumpvis ordning innan vinnaren avslöjades, vilket fick i alla fall mig att bli lite orolig där ett tag.

Till skillnad från fallet med Vitryssland så både förstår jag och håller med slutresultatet: “You and me“ var bland de bästa bidragen och med lite filande på framförandet så kan slutresultatet till och med blir riktigt bra.

Min egentliga favorit, “J’avais rendez-vous“, gjorde bra ifrån sig och kom på en hedrande andraplats. Låten var den klart bästa men sångvolymen kändes en aning svag och hindrade det från att riktigt lyfta men sådana detaljer hade nog varit enkla att justera till ESC – något som vi tyvärr aldrig får veta.

Vad jag däremot vet är att min tredje förhandsfavorit inför finalen, “The Point Of No Return“, både imponerade (bra låt och snyggt framträdande) och gjorde mig besviken (sånginsatsen var alltför klen) och därmed var den inte längre en vinnarkandidat i mina ögon.

Några som övertygade lite mer sångmässigt var Chiara, “Bella Sera“, och Jesse, “Forever & a day“, men i de fallen så föll det hela på att låtarna (enligt mig) inte var intressanta nog. Det här med att få ihop ett “helt paket” är tydligen inte så lätt.

Till sist måste jag även lite snabbt nämna startfältets skämt/skäms-bidrag, “Do The Monkey“, och hur lättad jag är över att tittarna inte föll för publikfrieriet. Använder man sig av 100% teleröster så finns det ju alltid en viss risk för obehagliga skrällar.

Nu blev det i stället ett bidrag som landet kan stå rakryggade bakom och förhoppningsvis så ger det bra utdelning i Malmö. Lycka till, Schweiz!

Andra bloggar om: , , ,

Mer från Schlagerpinglan i samma kategori:


8 kommentarer till “Schweiz ESC-bidrag 2013”

 1. Micke

  Omdömen av de klara bidragen till ESC. Betygsskala 0-10 poäng:

  Vitryssland: Låt = 1 (skrämmande nära noll poäng), Sångerska = 5 (det enda med lite klass), Scenframträdande = 1 (precis samma som jag sa om låten)

  Schweiz: Låt = 8 (en bli-glad-låt och det är inte fel), Artister = 5 (fortfarande lite tveksam), Scenframträdande = 7 (helt ok), Söt tjej = 10 (som min morfar brukade säga, hon ser frisk, ren och fräsch ut) 🙂

  Belgien: Låt = 4 (väldigt anonym), Sångare = 3 (känner mig mycket snäll när jag ger en trea), Scenframträdande = 4 (Jaha)

  Vad gäller Schweiz blev det i stort som jag tyckte. De två bästa kom först och två av de tre sämsta var bland de sämsta tre. Det var bara smörpaketet som Jesse Ritch levererade som kom alldeles för högt som jag ser det.

 2. adryys

  Än så länge tycker jag att Vitryssland är ÖVERLÄGSET bäst.

 3. Christopher

  Dags att sätta betyg. mellan 0-10
  1. Schweiz (Låt:9, Vet inte vad som gör den så bra men skit samma det är en bra låt.
  Scenframträdande:8, Nära nio poäng. Mycket bättre scenframträdande än vad jag trodde.
  Artist:8, En neutral åtta för dem kan sjunga men dem sjunger inte läskigt bra.) Betyg:9
  2. Belgien (Låt:7, Om man tar in en med bättre röst så kunde låten bli hyfsad.
  Scenframträdande:1, Nej,nej,nej gillar absolut inte framträdandet han står ju bara där.
  Artist:2,Ett snudd på 1. Han sjunger falskt men han är iallafall inte 100% tondöv.) Betyg:5
  3. Vitryssland (Låt:5, Refrängen är ändå bra en åtta men resten är en tvåa.
  Scenframträdande:1, Blekt.
  Artist:6, Hon är en ok artist. Betyg:5

 4. André

  Läste att Heilsarme kan behöva byta låt för att politiska texter är förbjudna. Märkligt…jag har inte alls uppfattat något politiskt i “You and me”. Jag gillar låten så hoppas verkligen att det blir den de tävlar med och inte något annat

 5. Schlagerpinglan

  @André, Själva låten får de behålla men de får inte heta något med Frälsningsarmén eller ha sina uniformer på sig på scen, för det anses politiskt. Går de med på de förändringarna så får de vara med.

 6. André

  Jaha! Det är så det är. Men det är fortfarande synd för deras uniformer är lite av charmen med hela deras koncept och att se en Frälsningsarmé i ESC är ju faktiskt något som låter väldigt lockande. Men jaja, regler är ju regler.

 7. André

  Förresten Pinglan, vet du vad som händer om Heilsarme inte kommer på en lösning med namnet och uniformerna?
  Ifall de inte går med på några ändringar och blir diskade, blir det Carrousel som tävlar då istället eller vad?

 8. Schlagerpinglan

  @André, Nej, jag vet inte vad som händer, förutom att TV-bolaget får ställa upp med ett annat bidrag. TV-bolaget har ju fria händer att välja ut sitt ESC-bidrag hur de vill så de har nog ingen skyldighet att välja just Carrousel men det ligger väl närmast till hands.

 1. Lämna en kommentar


                 

                 

     

Musik bloggar Blogglista.se