I dag, torsdagen den 17:e januari, går det officiella startskottet för Eurovision Song Contest 2013. Redan har årets logotyp (en fjäril) och slogan (“We are one”) presenterats, läs mer om det på svt.se men det mest intressanta har vi kvar: dragningen som avgör i vilka semifinaler de olika länderna ska tävla. Här är vad som gäller:

ESC 2013 – Allocation Draw / Semifinaldragning, 17/1 2013:
När?: kl. 14:00 CET
Var?: svt.se och eurovision.tv

Hur går dragningen till?:
De länder som ska tävla i de båda semifinalern den 14:e och 16:e maj har delats in i fem grupper, se nedan, beroende på deras röstningsmönster, allt för att röstningen ska bli så rättvis som möjligt. Sedan fördelas länderna från varje grupp i de båda semifinalerna med lottens hjälp. Det kommer även att avgöras om länderna ska tävla i den första eller andra halvan av semifinalerna.

Vilka länder gäller det?:
39 länder deltar i ESC 2013, se listan här, men värdlandet (Sverige) och The Big Five (Tyskland, Storbritannien, Spanien, Italien och Frankrike) är direktkvalificerade till finalen och är därför ej med i dragningen. Däremot ska det avgöras i vilken av semifinalerna dessa sex länder ska få rösta. (Sedan tidigare är det även beslutat, läs här, att Danmark ska tävla i den första semifinalen medan Norge (och även Israel, som firar en nationell högtid den 14:e maj) ska tävla i den andra.)

De olika grupperna:
Grupp 1: Grupp 2: Grupp 3: Grupp 4: Grupp 5:
Albanien Estland Armenien Belgien Moldavien
Kroatien Finland Azerbajdzjan Bulgarien Rumänien
Makedonien Irland Georgien Cypern San Marino
Montenegro Island Ryssland Grekland Slovenien
Schweiz Lettland Ukraina Malta Ungern
Serbien Litauen Vitryssland Nederländerna Österrike
(Källa: esctoday.com)

Schlagerpinglan: Eftersom endast sex länder valt ut sina ESC-2013-bidrag, se här, så har jag egentligen bara en önskning inför dagens dragning. Jag tycker ju att både Ukraina och Litauen kommer till Malmö med starka “12-poängs-bidrag” och därför så hoppas jag att de hamnar i olika semifinaler. Dels för att det blir roligare så och dels för att de inte ska råka slå ut varandra ifall en av semifinalerna blir full av starka bidrag.

Vad gäller “vår” slogan “We are one” och den lite olikfärgade fjärilen som blev årets logotyp kan jag bara komma på positiva saker om. Fortsätter allt i den här stilen så kommer Malmö 2013 att bli något vi alla kan vara stolta över. 🙂

Till sist: Glöm inte att det släpps fler biljetter till ESC 2013 i dag kl. 15:00 CET.

Andra bloggar om: ,

Mer från Schlagerpinglan i samma kategori:


  1. Lämna en kommentar


                 

                 

     

Musik bloggar Blogglista.se