I går avgjordes den första deltävlingen av UMK, Finlands uttagning av bidrag till Eurovision Song Contest 2013. Av de sex bidragen som tävlade valde TV-tittarna och en jury ut två bidrag som gick direkt till finalen den 9:e februari och tre bidrag som gick till semifinalen den 31:a januari. Ett bidrag, “Sytytä mut vaan” med Ilari Hämäläinen, fick däremot lämna tävlingen.

Här nedan ser ni länkar till deltävlingens framträdanden samt juryns poäng. Hur tittarna röstade har ännu inte presenterats.

Bidragen som gick direkt vidare till final (juryröster):
We Should Be Through“, Mikael Saari (38 p.)
Colliding Into You“, Diandra (32 p.)

Bidragen som gick vidare till Andra Chansen / Semifinalen (juryröster):
Last Night“, Iina Salin (29 p.)
Saturday Night Forever“, Last Panda (27 p.)
Ilmalaivalla“, Rautakoura (26 p.)

Bidraget som åkte ut (juryröster):
Sytytä mut vaan“, Ilari Hämäläinen (21 p.)
(Källa: eurovision.tv)

Schlagerpinglan: Inför deltävlingen hade jag tre favoriter och efter att alla bidragen framförts så tyckte jag att Ilari Hämäläinen och Mikael Saari stod i en klass för sig. Tyvärr verkade jag vara ganska ensam om att tycka att “Sytytä mut vaan” var en given finalist. Den enda förklaringen till detta tråkiga resultat måste vara att Ilari var så självskriven att varken folket eller juryn brydde sig om att rösta på honom. 😉

Något som jag däremot uppskattade med resultatet var sättet de meddelade det på. Detta tillvägagångssätt (“Artisten X går till….” och “Nästa semifinalist är …”) var minst lika spännande som Melodifestivalens evighetsomröstningar där man försöker mjölka tittarna på så mycket pengar som möjligt. Ett drag som förtjänar all beröm.

Bortser man från att resultatet i stort gjorde mig en aning bedrövad så är jag helt klart nöjd med vilka som gick till final. Mikael Saari imponerade och lär bli någon att räkna med i finalen medan Diandra visserligen har en stark låt men behöver fixa till lite andra småsaker (som en ny stylist och koreograf).

Av semifinalisterna så tycker jag att Rautakoura var de enda som hade “hela paketet” med både artist och låt. Visserligen ett lustigt litet paket, men dock ett fullständigt paket. I stället för Ilari så tyckte jag att antingen Last Panda (som saknade röstresurser för att göra bidraget rättvisa) eller Iina Salin (som hade rösten men saknade låten) skulle vara de/den som fick lämna UMK… men man kan inte alltid få som man vill.

Nästa torsdag, den 24:e januari, är det dags för den andra deltävlingen där UMK:s sista sex bidrag, som ni hittar här och på yle.fi, gör upp om två final- och tre semifinalplatser.

Andra bloggar om: , ,

Mer från Schlagerpinglan i samma kategori:


4 kommentarer till “Resultat Finlands UMK 2013: Deltävling 1”

 1. Micke

  Schlagerpinglan: Jisses så löjligt överens vi var denna gången. Inte alltid vi är det 🙂 Samma tre favvislåtar och samma två låtar på sista platserna.

 2. Daniela

  Nej, det är inte alltid så lätt att få till “hela paketet”, antingen brister det på det ena eller det andra, och i vissa fall på det mesta… När jag tidigare skrev att jag tyckte Diandra var i en klass för sig i går kväll syftade jag nog också mest på låten, för jag håller helt med dig Schlagerpinglan om att hon är i stort behov av hjälp med både stylingen och koreografin. Men låten är helt klart på plussidan i mitt tycke, liksom rösten. Hade detta varit Melodifestivalen hade hon troligtvis vunnit om inte annat så till följd av “Idol-effekten” (med tanke på att hon vann finländska versionen av Idol i fjol). Men nu är det ju inte Melodifestivalen utan UMK och jag har en känsla av att hennes största fans – på gott och ont inte – inte utgör någon majoritet av UMK-tittarna.

  Tråkigt för er skull att Ilari Hämäläinen åkte ut, men personligen sörjer jag som sagt inte honom även om jag blev mycket förvånad över att det gick som det gick för honom. Dock hade även jag föredragit att se Iina Salin lämna tävlingen, men som sagt, man kan inte få alla önskningar uppfyllda.

 3. Micke

  Hmm! Har inte sett framträdet förrän nu och tyvärr blev jag mycket besviken på Diandra och i synnerhet tomtenissarna som kråmar sig runt omkring henne. Tyvärr Diandra det var ett stort fall för mig

 4. Schlagerpinglan

  @Micke, Typiskt att vi skulle vara överens nu och båda få resultatet emot oss. 😉

  @Daniela, Jag får väl gratulera dig till resultatet. Med tanke på att du har mer finskt blod i ådrorna än vad vi har (har jag fått för mig) så är det väl inte mer än rätt att din smak går före vår. 🙂

 1. Lämna en kommentar


                 

                 

     

Musik bloggar Blogglista.se