I kväll dags för den andra live-spelningen i Finlands nationella uttagning av bidrag till Eurovision Song Contest 2013: “Uuden Musiikin Kilpailu” (UMK). Spelningen äger rum i Helsingfors och kvällens gästartist är Jesse Kaikuranta.

Dessutom kommer ett inför-program, UMK+, att sändas online 15 minuter före deltävlingen med bl.a. lite backstage-material. Här är vad som gäller för kvällen:

Finlands ESC-uttagning, Deltävling 2, 24/1 2013:
När?: kl. 20:00 CET (webbsändningen startar 19:40 CET)
Var?: YLE TV2, YLE HD, areena.yle.fi och eurovision.tv
Vem bestämmer?: En fyramannajury och tittarna bestämmer tillsammans
Till final: Två bidrag går direkt till finalen den 9:e februari
Extrachans: Tre bidrag går till Andra Chansen den 31:a januari

Tävlande bidrag: (se även yle.fi)
Paperilyhty“, Atlético Kumpula
Lost in the Woods“, Arion
He’s Not My Man“, Elina Orkoneva
Flags“, Great Wide North
Marry Me“, Krista Siegfrids
Dancing All Around the Universe“, Lucy Was Driving
(Källa: esctoday.com)

Schlagerpinglan: Efter förra veckans (i alla fall enlig mig) lite irriterande resultat där min favorit var den enda som fick lämna tävlingen så vill jag inte gärna fästa mig för mycket vid något av de resterande bidragen.

Tyvärr är det redan gjort, så blir det en repris på förra veckan så kan jag meddela att Krista Siegfrids förmodligen ligger ganska illa till inför kvällens omröstning. 😉 Efter mycket velande så kom jag fram till att jag faktiskt gillar hennes lilla enkla men attitydfyllda låt. Nu är det bara att hoppas att den låter lika bra i sin nya version och att jag i så fall inte är ensam om att tycka det.

Valet av den andra finallåten är däremot lite svårare. För mig står det mellan “Flags“, “Paperilyhty” och “Dancing All Around the Universe“. Jag får helt enkelt invänta kvällens framträdande innan jag kan göra något val.

Mer om Finlands uttagning av bidrag till Eurovision Song Contest 2013 hittar ni här.

Andra bloggar om: , ,

Mer från Schlagerpinglan i samma kategori:


11 kommentarer till “Inför kvällens deltävling i Finland”

 1. Micke

  Ja förra veckan var det lätt att ta ut två vinnare även om jag personligen hade tre. Hur den tredje kunde ramla ur helt är helt obegripligt för mig men nu till den här veckan istället.

  Grymt svårt att höra på detta material vi får smakproven från men gör ändå ett försök. Om jag bara dömde efter de där 30 sekunders smakproven vi fick först så finns det en solklar favvis för mig och det är “Dancing All Around the Universe“, Lucy Was Driving. Blev dock väldigt besviken på framträdandet här och låter det inte bättre live ikväll vet jag inte ens om det är min favvis längre. Hoppas dock att de får till det ikväll.

  I övrigt gillar jag “Flags“, Great Wide North så där är de två jag hoppas på. Ytterligare två låtar har jag vissa vibbar för men det kan bli både bra och katastrof. Dessa är “Paperilyhty“, Atlético Kumpula och “Marry Me“, Krista Siegfrids. Den förstnämnde tror jag nog många svenskar bara tycker låter löjlig på grund av att en del har svårt med det finska språket. Det har dock inte jag och den kan nog bli bra tror jag eller inte 🙂 Den andre är jag livrädd för. Den kan bli bra men också ett bidrag där de drar in massa töntiga dansare som rör sig mekaniskt i exakt samma rörelser. Vi får se

 2. Micke

  Glömde säga vilka jag tror går vidare. Alltså inte vilka jag vill utan tror. “Flags“, Great Wide North och “Marry Me“, Krista Siegfrids

 3. Micke

  Lucy was driving lirar i en högre liga än övriga

 4. Micke

  Daniela: Nu vänder jag mig främst till dig. Du brukar vara missnöjd med Uuden Musiikin Kilpailu. När det handlar om detta är du och jag absolut inte överens. Jag har många gånger sagt att jag tycker Finland är överlägsna Sverige när det gäller uttagningarna till ESC. Denna gången var jag lite besviken när jag hörde första semifinalen. Det fanns tre låtar där men resten gillade jag inte alls. I synnerhet inte den i mina ögon hemska låten med Iina Salin.

  Nu kom andra semifinalen och allt ställdes rätt igen och Finland visade varför de i mina ögon är överlägsna Sverige. Alla låtarna utan en var bra tycker jag. Den låten jag inte gillade var en av de jag hoppades mest på men oj va den tappade “Marry Me“, Krista Siegfrids. Min ranking blir:

  1. “Dancing All Around the Universe“, Lucy Was Driving
  2. “Flags“, Great Wide North
  3. “He’s Not My Man“, Elina Orkoneva
  4. “Paperilyhty“, Atlético Kumpula
  5. “Lost in the Woods“, Arion
  6. “Marry Me“, Krista Siegfrids

  Allt går för mig bra vad gäller resultat så länge inte Marry me-låten går vidare. Men jag tror de två som går vidare är: “He’s Not My Man“, Elina Orkoneva och “Flags“, Great Wide North

 5. Schlagerpinglan

  @Micke, Intressant… denna vecka tyckte vi tydligen inte alls likadant. Jag var inte alls imponerad av Lucy Was Driving utan håller fortfarande Krista Siegfrids som favorit med Arion som god tvåa. 🙂

 6. Micke

  Jag missade slutet så jag vet inte ens hur det gick 🙂

  Schlagerpinglan: Tycker tvärtom att när det gäller Finland är vi överens som aldrig förr. Det är bara Krista och Lucy vi tyckt olika om. Jag gillar Lucy was driving men det hade inte gjort ont om de matchat sina röster ihop lite bättre. Elina fick sånt otroligt publikjubel därför trodde jag på henne. De jag satt 2-5 kan jag lika gärna sätta omvänt. Jättejämna.

  Men flest pluspoäng från mig får Finland ändå för att det artisterna hade med sig på scen var instrument och inte mekaniska töntdansare. Vet inte hur många pluspoäng man får ge men jag ger full pott 🙂

 7. Schlagerpinglan

  @Micke, Krista Siegfrids och Arion gick vidare till finalen medan Elina Orkoneva, Great Wide North och Lucy Was Driving får en andra chans. Allt blev nästan som jag ville, om man bortser från att det tyvärr blev Atlético Kumpula som åkte ut.

 8. Micke

  Schlagerpinglan: Ok tack. Jag är bara besviken på att Krista gick vidare för annars köper jag det mesta. Att inte Lucy was driving skulle gå vidare kändes klart på förhand för det är ingen låt som tilltalar ESC freaks 🙂

  Så fyra av de sex kvarvarande går vidare då. Absolut de tre från andra semifinalen och sen kvittar det så länge som jag slipper Iina Salin.

 9. Schlagerpinglan

  @Micke, Jepp, fyra bidrag går vidare. Själv lutar jag åt att hoppas på Great Wide North, Lucy Was Driving, Last Panda och Rautakoura, men det hinner kanske ändra sig innan torsdag. 🙂

 10. Daniela

  Micke: Nej, när det gäller UMK (och Melodifestivalen) verkar vi inte vara helt överens… Kanske det har något att göra med fenomenet “gräset är alltid grönare på andra sidan”. 😉 Du ser nog fler positiva saker i UMK än vad jag gör och tvärtom när det gäller Melodifestivalen. I mina ögon är Melodifestivalen det optimala uttagningsformatet åtminstone i fråga om själva TV-showen och folkfesten runt omkring. Låtmässigt är den kanske egentligen inte alltid så överlägsen t.ex. UMK (även om en låt som exempelvis “Euphoria” tyvärr nog aldrig hade kunnat se dagens ljus i Finland). Som jag ser det finns det dock en uppenbar skillnad om inte annat så i själva produktionen, d.v.s. i kvaliteten på artisternas framträdanden och sättet att bygga upp hela numren. Där är Sverige och Melodifestivalen i en klass för sig, men det är ju förstås bara min åsikt. 🙂 Och jag måste faktiskt erkänna att jag ändå ser mer positivt i UMK i år än vad jag gjorde i fjol. Framför allt tycker jag att maktfördelningen mellan juryn och tittarna är betydligt bättre i år, och jag gillar också t.ex. momentet där jurymedlemmarna i tur och ordning delar ut poäng till alla bidrag. Så utvecklingen har definitivt gått i rätt riktning, även om det fortfarande finns mycket kvar att göra. 🙂

  Gårdagen blev inte så lyckad för mig vad gäller UMK då jag först inte hann hem i tid tills programmet började och sedan, när jag precis kommit hem, gick en propp i huset så jag missade största delen även av det som återstod… Men resultatet tycker jag däremot faktiskt känns helt okej, bortsett från att jag gärna hade sett att Great Wide North fick en finalplats i stället för Arion. Great Wide North är egentligen den av mina tre förhandsfavoriter som har gjort mig minst besviken i samband med live-showen. Visserligen lyckades de fortfarande kanske inte riktigt lyfta låten fullt ut, men de gjorde inte heller några större misstag. Jag tycker dock ändå att även Arions finalplats var rättvis, för även om de inte är några personliga favoriter för mig så håller jag med om att de är duktiga i sin genre. Och så Krista då… Jag är fortfarande lite kluven i mina åsikter om hennes bidrag. Låtmässigt är det en klar vinnarkandidat för mig, men framträdandet lyckades tyvärr inte riktigt övertyga mig. Dock har hon lovat att det ska bli ändringar till finalen, så det är väl bara att hålla tummarna för att dessa i så fall är till det bättre. Hennes bidrag är trots allt nog kanske det UMK-bidrag som på gott och ont skulle sticka ut mest i Malmö, så om nu inte Diandra lyckas förbättra sin styling och koreografi går jag nog på Schlagerpinglans linje och hoppas att Krista blir årets vinnare.

 11. Micke

  Daniela: Jag tror helt enkelt jag har varit lite för otydlig med vad jag menar. Jag är helt på din linje vad det gäller att Sverige med TV-showen och folkfesten runt omkring är helt överlägsen. Det är inte det jag menar.

  Hmm nu hade jag ju egentligen lovat att inte gnälla mer på MF men jag måste ju få förklara för dig 🙂 MF har för mig förlorat all trovärdighet. Finns det någon som på allvar kan hävda att det längre är svenska folkets tävling? Har sagt det förut och säger det igen MF handlar idag mest om vilka småtjejer som har mest tillgång och pengar till mobil. Jag läste för ett tag sedan att någon hade räknat ut att de var i fruktansvärd majoritet när det gäller telefonröstandet. Detta har medfört att det blir alltmer MF junior standard eller Idol standard på låtarna och artisterna. I synnerhet på koreografin som jag ibland undrar om den kommer från förskolans lekplats eller något. Allt låter likadant och dansarna rör sig likadant. Nog gnällt om det.

  Jag ska inte ens kolla på MF, är inte ens i Sverige då men oavsett vilket är en sak säker. Det finns en del mer äldre och etablerade med i MF och det är ju kul men det har noll betydelse för alla av dessa är totalt chanslösa. Det är bara yngre som kan vinna som det är nu.

  Kollar man då på den finska är det mer variation på låtarna och framförallt är inte koreografin så statisk. Tack och lov. Nu var jag inte nöjd med resultatet igår men än sen. Det får jag väl ta. Det är i alla fall inte MF.

  Det bästa som jag ser det är en tävling med bara jury men jag är fullt medveten om att det inte funkar i Sverige längre och att mycket då skulle dö. Men oj vad själva standarden skulle öka. Det är bättre då med 50-50 jury och folkröst men inte som nu. Titta bara på Finland. Där sitter fyra personer i en jury (vet inte hur det är i Sverige). Vad är det för larv. Inte tusan går Sifo ut och mäter på bara fyra personer. Hur stor vet jag inte men en mycket större jury.

  Ikväll Daniela börjar den verkliga tävlingen. Islands 🙂

 1. Lämna en kommentar


                 

                 

     

Musik bloggar Blogglista.se