Några korta ESC-nyheter

2013-01-24 (torsdag)

Schlagerpinglan: Lite då och då, när extra många nyheter dimper ner på en och samma gång, samlar jag för enkelhetens skull ihop en del och presenterar dem lite snabbt. Det här är en sådan gång. 😉 Här har ni en del av de senaste dagarnas ESC-nyheter i korthet:

 • ESC 2013: På måndag, den 28:e januari, kl. 11.10 kan ni på svt.se/melodifestivalen följa presskonferensen där SVT presenterar årets programledare för Eurovision Song Contest.
 • San Marino: På onsdag, den 30:e januari, kl. 11:00 CET kommer TV-bolaget SMRTV att presentera den internvalda artist som kommer att representera landet i ESC 2013 samt låtskrivarna som skrivit bidraget. Även titeln på bidraget kommer att avslöjas men någon uppspelning av låten, som det tidigare lovats, blir det inte förrän vid ett senare tillfälle.
 • Slovenien: P.g.a. ekonomiska orsaker så blir det varken Misija Eurovizija eller EMA 2013 utan TV-bolaget RTVSLO har meddelat att de kommer att välja ut sitt ESC-2013-bidrag internt. Senast den 15:e februari förväntas de meddela sitt beslut.
 • Litauen: Den 10:e februari kommer en insamlingskonsert att arrangeras med bl.a. vinnaren av landets ESC-uttagning (Andrius Pojavis) för att finansiera en del av ESC-kostnaderna. Detta skedde även 2009 (Sasha Song) och 2012 (Donny Montell).
 • Sverige: SVT har presenterat hur Melodifestival-scenen kommer att se ut 2013. Mer om det, inklusive arenaskisser och en intressant text (bl.a. om catwalkens stora roll) hittar ni på svt.se.
 • Frankrike: TV-bolaget France 3 har bekräftat att den speciella uttagningsnämnden utsett landets ESC-representant och att valet föll på Amandine Bourgeois. Bidraget hon ska tävla med heter “L’Enfer Et Moi” (Hell And Me) av Boris Bergman och David Salkin.
 • Armenien: AMPTV, TV-bolaget i Armenien, meddelade för några dagar sedan att det blir Gor Sujyan, sångaren i rockbandet Dorians, som kommer att representera landet i ESC 2013. Som tidigare meddelats så kommer hans låt att väljas i en låtuttagningsshow den 2:a mars.
 • Grekland: Första veckan i februari kommer landets fyra ESC-artister (Thomais Apergi, Aggeliki Iliadi, Alex Leon feat. Giorgina och Koza Mosta feat. Agathonas Iakovidis) att presenteras tillsammans med bidragen de tävlar med samt datumet för den nationella finalen.
  (Källor: esctoday.com, escwebs.net och eurovision.tv)
 • Schlagerpinglan: Att Slovenien väljer att inte genomföra EMA är väldigt tråkigt men med tanke på den ekonomiska situationen så får man väl i stället glädja sig åt att de i alla fall ställer upp. Efter Eva Botos finalmiss förra året med “Verjamem” (som förmodligen berodde mer på scenshowen än artist och låt) så hoppas jag att de kommer tillbaka med ett riktigt starkt bidrag, utan körtjejer som tar för stor plats. 😉

  Mer detaljer om Litauens insamlingskonsert hittar ni på escwebs.net. Där uppgavs det även att Andrius Pojavis (“Something“) tänker byta ut sina kritiserade scenkläder samt att han inte tänker ta med några dansare till Malmö. Två mycket glädjande uppgifter som jag längtat efter att få läsa. 😀

  Andra bloggar om: ,

  Mer från Schlagerpinglan i samma kategori:


  1. Lämna en kommentar


                   

                   

       

  Musik bloggar Blogglista.se