Inför Islands första semifinal

2013-01-25 (fredag)

I kväll avgörs den första semifinalen av “Söngvakeppnin“, Islands uttagning av bidrag till Eurovision Song Contest 2013. (Den andra semifinalen sänds redan i morgon, lördagen den 26:e januari.)

6 bidrag tävlar om 3 platser i finalen den 2:a februari. Startordningen samt länkar till de tävlande bidragen hittar ni här nedan.

Islands ESC-uttagning, Semifinal 1, 25/1 2013:
När? klockan 21.00 CET (inför-sändningen startar 20:40 CET)
Var? RÚV TV och ruv.is
Vem bestämmer?: kombination av tittar- och juryröster
Till final: Tre bidrag går direkt till finalen den 2:a februari
Extrachans: RUV kan (om de vill) välja ut ett wildcard av de utslagna bidragen

Startordning “Söngvakeppnin 2013”, Semifinal 1:
1. “Þú“, Jóhanna Guðrún Jónsdóttir
(t&m: Davíð Sigurgeirsson)
2. “Ekki líta undan“, Magni Ásgeirsson
(t&m: Sveinn Rúnar Sigurðsson, Ingibjörg Gunnarsdóttir)
3. “Lífið snýst“, Svavar Knútur Kristinsson & Hreindís Ylva Garðarsdóttir Hólm
(t&m: Hallgrímur Óskarsson, Svavar Knútur Kristinsson)
4. “Sá sem lætur hjartað ráða för“, Edda Viðarsdóttir
(t&m: Þórir Úlfarsson, Kristján Hreinsson)
5. “Ég á líf“, Eyþór Ingi Gunnlaugsson
(t&m: Örlygur Smári, Pétur Örn Guðmundsson)
6. “Meðal andanna“, Birgitta Haukdal
(t&m: Birgitta Haukdal, Sylvía Haukdal Brynjarsdóttir, Jonas Gladnikoff, Michael James Down, Primoz Poglajen)
(Källa: esctoday.com)

Schlagerpinglan: Island brukar kunna skrapa ihop riktigt imponerande startfält till sina uttagningar och 2013 är verkligen inget undantag. Hur ska man kunna välja ut några finalister när i princip alla de tävlande bidragen förtjänar att gå vidare?

Den storslagna “Meðal andanna” (som greppar tag i en direkt och sedan bara växer och växer) och den svängiga “Lífið snýst” (som med sina härliga melodislingor får en att gunga med) står i alla fall ut ur mängden som två bidrag som absolut inte får missa finalen, om de fungerar live, vill säga.

Att välja ut ytterligare en finalist av de resterande bidragen går dock inte. T.ex. så föll jag för den vackra “Ég á líf” redan första gången jag hörde den medan “Ekki líta undan” var för mig startfältets svåraste bidrag och det tog ett tag innan poletten föll ned men när den väl gjorde det då föll den ned ordentligt. 🙂

Även “Þú“, med ESC-2009-tvåan Yohanna, kändes lite tunn i början men den har växt till sig och är nu en behaglig och lättlyssnad visa med trevlig refräng. Kvar har vi då “Sá sem lætur hjartað ráða för” som med sin stämningsfulla ballad-vers och lite mer vis-aktiga refräng föll mig i smaken direkt. Alla bidragen hade m.a.o. varit självklara finalister i t.ex. Norges uttagning.

Visst vill man ha bra bidrag i ESC-uttagningarna men frågan är om inte RÚV gjorde ett lite väl bra jobb här. Hur det än slutar så kommer tre bra låtar att åka ut, om inte RÚV beslutar sig för att utse ett wildcard. Aldrig är man nöjd. 😉

Mer om Islands uttagning av bidrag till Eurovision Song Contest 2013 hittar ni här.

Andra bloggar om: , ,

Mer från Schlagerpinglan i samma kategori:


4 kommentarer till “Inför Islands första semifinal”

 1. Micke

  Schlagerpinglan: Äntligen börjar det hända saker och den här gången är vi definitivt överens. För mig är detta tidernas bästa tävling i den här tävlingen oavsett vilket land. Dvs så långt jag har hört dem. Visst det har funnits bättre enstaka låtar men jag tänker på helheten. Finns inte en låt av dessa sex som jag ens i min argaste dag skulle fundera över att kalla dålig. Det blir inte lätt att ranka men jag gör ett försök.

  1. “Meðal andanna“, Birgitta Haukdal – Vad ska man säga? Helt underbar liten låt. Ett möte mellan forna artister där Era eller Adiemus möter ABBA, blandar ihop med modernare rytmer och får fram detta som i mitt tycke kanske rent av kan bli största favvisen av alla i ESC. Framtiden vet svaret.

  2. “Ekki líta undan“, Magni Ásgeirsson – Precis som för Schlagerpinglan har detta varit startfältets svåraste låt att få grepp på. Det är främst de första 20 sekunderna i låten som fått mig att tvivla men när han väl börjar sjunga händer något. För mig ett riktigt glädjepiller. Aldrig fel att vara glad.

  3. “Ég á líf“, Eyþór Ingi Gunnlaugsson – Till alla i Europas länder som vill överraska med årets vackraste ballad. Jag har ett meddelande till er. LÄGG NER! Den är redan här. Har svårt att tro att något vackrare ska komma fram i år. Det ska vara om Serbien är på kanonhumör i så fall. Grymt vackert

  Ja då var det alltså klart då. Dessa tre är de som jag tycker är bra i kvällens semifinal. Yepp men det finns mer som är bra.

  4. “Lífið snýst“, Svavar Knútur Kristinsson & Hreindís Ylva Garðarsdóttir Hólm – Ännu en gång känns det som ett möte from the past musikaliskt sätt. Den här gången tillbaka innan min tid med ESC. In på scen kommer den gamla schlagervinnaren från 1976 Save your kisses for me med Brotherhood of man men de är inte ensamma. En gammal filmstjärna dyker upp när Harpo bjuder upp med sin Moviestar.. Ännu ett glädjepiller.

  Dessa fyra är mina favvisar men även de två som är kvar håller bra klass.

  5. “Sá sem lætur hjartað ráða för“, Edda Viðarsdóttir – Känns helt otroligt att sätta den först på femte plats i semifinal 1. Hade den istället tävlat för Norge, Danmark eller Finland hade jag haft den som favvis. Jättefin låt även om den har en liten bit upp till de fyra jag sätter först.

  6. “Þú“, Jóhanna Guðrún Jónsdóttir – Helt otroligt att jag kan sätta den här som sämst i startfältet men det är ju bara bevis för vilken hög klass Island har i år. Samtidigt är det så att om jag måste ta bort en så blir det definitivt den här. Känns lite orolig hela låten men slår det mesta i andra länderna.

  Det är inte slut med det här för imorgon kommer den andra semifinalen med ytterligare bra låtar. HEJA ISLAND

 2. Adri

  är lite orolig över om Yohanna kommer åka ut… vill verkligen ha henne som representant. Hejar på henne, Birgitta och Magni.

 3. Schlagerpinglan

  @Micke, Man kan inget annat än förundras över hur bra bidrag Island lyckats skrapa ihop. Nu är det bara att hoppas att det fungerar live också.

  @Adri, Jag har ingen större koll på vem som är favorit här men med ett så starkt startfält så tror jag inte att någon kan känna sig säker. Det kan bli en riktigt spännande omröstning.

 4. Micke

  Efter framträdandet har två låtar utmärkt sig mer än de andra och dessa är:

  “Meðal andanna“, Birgitta Haukdal – Bästa låten
  “Ég á líf“, Eyþór Ingi Gunnlaugsson – Bästa rösten

  Pluspoäng Island för total avsaknad av synkroniserade dansare. TACK!

 1. Lämna en kommentar


                 

                 

     

Musik bloggar Blogglista.se