Resultat Island 2013: Semifinal 1

2013-01-25 (fredag)

På fredagskvällen avgjordes den första semifinalen av Söngvakeppnin, Islands uttagning av bidrag till Eurovision Song Contest 2013. (Missade ni live-sändningen, eller vill se den igen, så finns den upplagd på ruv.is.) Av de sex bidragen som tävlade gick tre bidrag vidare till finalen den 2:a februari.

Än är det dock för tidigt att säga att de övriga tre åkte ur tävlingen då TV-bolaget RÚV har rätt att välja ut ett wildcard till finalen. Här nedan ser ni resultatet samt länkar till semifinalens framträdanden:

Bidragen som gick vidare till finalen:
Meðal andanna“, Birgitta Haukdal
Lífið snýst“, Svavar Knútur Kristinsson & Hreindís Ylva Garðarsdóttir Hólm
Ég á líf“, Eyþór Ingi Gunnlaugsson

Bidragen som fortfarande har chans på ett eventuellt wildcard:
Þú“, Jóhanna Guðrún Jónsdóttir
Ekki líta undan“, Magni Ásgeirsson
Sá sem lætur hjartað ráða för“, Edda Viðarsdóttir
(Källa: ruv.is)

Schlagerpinglan: Ja, vad ska man säga? De tre bidragen som gick vidare förtjänade sina finalplatser, inget snack om saken. Däremot så vill jag inte säga att de “kanske utslagna”-bidragen förtjänade att åka ut utan det var sex bra låtar som alla hade kunnat förgylla finalen.

Som om det inte var nog med ett av säsongens starkaste startfält så bjöds det även på en rejäl dos nostalgi i pausen när Blár opal (“Stattu Upp” 2012) framförde sin version av ICY:s “Gledibankinn” från 1986 (se originalen här: preview-videon och ESC-framträdandet). Sådant uppskattas rejält av en ESC-fantast som mig. 🙂

Eftersom kvällens bidrag alla hade sina fördelar så gick jag helt efter hjärtat när jag valde ut mina personliga finalister och då resonerade jag som så här:

Överlägset bäst tyckte jag att den svängiga “Lífið snýst” med den omaka duon Svavar & Hreindís var. Som jag påpekat många gånger förr: får en låt mig att le och gunga med i takt så är jag med på noterna. Tillsätter man dessutom en ukulele så är jag helt såld. 🙂

Som klar tvåa hade jag “Ég á líf“. Att det var en underbart vacker låt visste jag sedan tidigare men att Eyþór Ingi Gunnlaugsson kunde framföra den så bra var en överraskning, en väldigt trevlig sådan.

Den tredje finalisten, “Meðal andanna“, har jag absolut ingenting emot att den gick vidare eftersom det var en av de starkaste låtarna i deltävlingen. Det som gjorde mig lite fundersam var att jag faktiskt inte kände någonting. Låten var bra, allt runt omkring var bra, kör-kåporna passade bra in o.s.v. men helheten gjorde inte speciellt mycket för mig. Kanske blir det bättre i finalen.

I stället så hoppades jag faktiskt på att “Ekki líta undan” skulle knipa en av finalplatserna då den kändes mer kraftfull och gripande än föregående låt. Om RÚV beslutar sig för att välja ut ett wildcard så hoppas jag att det går till Magni Ásgeirsson, om inget bättre visar sig i lördagens semifinal.

Kvar har vi då “Þú” (som var ett väldigt vackert nummer men saknade lite låtmässigt) och “Sá sem lætur hjartað ráða för” (där låten i sig var intressant men där teckentolkaren drog ner det lite för mig). Båda var bra, men med sådana starka konkurrenter så behöver man vara bättre än bra för att ta sig vidare.

Sammanfattningsvis kan man väl säga att jag är nöjd. 🙂 Nu hoppas jag på att Magni får wildcardet och att lördagens semifinal får ett minst lika bra resultat. 🙂

Andra bloggar om: , ,

Mer från Schlagerpinglan i samma kategori:


4 kommentarer till “Resultat Island 2013: Semifinal 1”

 1. Micke

  Guten morgen: Det blev två av tre för mig igår på Islands uttagning. Att den tredje sedan var min fjärdefavvis gör att jag inte kan klaga alltför mycket 🙂 Det fanns inte en enda dålig låt så klaga är svårt överhuvudtaget.

  Min största favvis är fortfarande “Meðal andanna“, Birgitta Haukdal även om framträdandet inte var riktigt det jag hoppats på. Tyckte den tappade lite själ och jag vet inte om hon var nervös men jag hoppas hon sätter tonerna lite bättre nästa gång.

  Låten som absolut inte tappade själ var “Ég á líf“, Eyþór Ingi Gunnlaugsson. Det är så jädra skönt när en artist bara kliver på scen och bara äger med pondus och grym sångröst. ESC och nationernas tävlingar innan är väl inte direkt kända för att ha artister som äger och utrustade med bra sångröst men det gjorde verkligen denne man.

  Dessa två är mina så att säga men även den tredje till final är absolut värdig finalist även om jag personligen hade föredragit “Ekki líta undan“, Magni Ásgeirsson som även han var utrustad med en bra pipa.

  Jag gillade dock alla sex låtarna. Ikväll kommer de kvarvarande sex och bland dem de enda två som jag inte är så förtjust i. Men inte heller dessa är dåliga.

 2. Schlagerpinglan

  @Micke, Då var det alltså inte bara jag som tyckte att det saknades något i “Meðal andanna”. Jag kan inte riktigt sätta fingret på vad det var, för det är ju en kanonlåt men det gnistrade aldrig till som jag förväntade mig att det skulle göra. Vi får väl se hur det blir i finalen.

 3. Daniela

  Först vill jag tacka er Micke och Schlagerpinglan för tipset om en verkligt bra och högklassig uttagning! 🙂 Man kan inte annat än imponeras av de starka bidrag Island har att välja mellan i år. Angående denna semifinal håller jag faktiskt helt med Micke angående resultatet: Min stora favorit är “Meðal andanna“, mycket tätt följd av “Ég á líf“. Jag föll pladask för båda dessa bidrag direkt vid den första bekantskapen, och de är i mitt tycke även bägge av en sådan kvalitet att jag mycket väl kunde tänka mig dem som slutsegrare i en ESC-final. Kampen om förstaplatsen dem emellan är hårfin för mig, men jag tyckte att kör-kåporna var pricket över i när det gäller “Meðal andanna“, så det avjorde nog till Birgitta Haukdals fördel. 🙂

  Även “Lífið snýst” vore enligt min åsikt en fullvärdig ESC-representant och hade nog i många andra uttagningar varit min självklara favorit, men här tycker jag ändå att den är ett steg efter de två andra finalisterna.

  Hmm… Månne det inte vore möjligt att bara bestämma att vi i Finland helt enkelt hoppar över UMK-finalen i år och i stället tar något av de bidrag som “blir över” efter Islands final? 😉 De har ju ändå så många bidrag som skulle förtjäna en plats i Malmö. 🙂

 4. Schlagerpinglan

  @Daniela, Roligt att du gav uttagningen en chans. Det finns, som du märker, en hel del bra bidrag där.

 1. Lämna en kommentar


                 

                 

     

Musik bloggar Blogglista.se