Precis som vid de föregående två åren så kommer svenska folket att ha 50% av makten vid finalen av Melodifestivalen medan resten av makten ligger i händerna på elva internationella jurygrupper. Vilka länder dessa kommer ifrån ser ni här nedan.

De elva internationella jurygrupperna vid Melodifestivalen 2013:
Cypern Frankrike Island Israel
Italien Kroatien Malta Spanien
Storbritannien Tyskland Ukraina
(Källa: svt.se)

Schlagerpinglan: Frankrike, Malta, Storbritannien, Tyskland och Ukraina har alla varit med och bestämt Sveriges öde de senaste två åren medan Island, Israel, Italien och Spanien är nya i leken.

Huruvida det är rätt eller inte att utländska jurygrupper är med och utser Sveriges bidrag kan ju diskuteras. I själva verket har de inte haft någon större inverkan (än så länge) då de 2009 och 2010 (när de var oense med svenska folket) hade så liten makt att de inte kunde “ställa till” med något.

2009 ville de skicka Sarah Dawn Finer till ESC i stället för tittarnas favorit Malena Ernman och 2010 hade de velat se Salem al Fakir som vinnare i stället för Anna Bergendahl. I båda fallen fick tittarna som de ville.

2011 och 2012 hade den internationella juryn ökat sin makt till 50% men eftersom de var rörande överens med tittarna om att Eric Saade och Loreen var de givna vinnarna så spelade procentsatsen ingen större roll.

I år kan det däremot bli lite mer spännande. Skulle tittarna vara splittrade medan juryn är enig om vilket bidrag de tycker är bäst, ja då blir ju tittarna överkörda. Å ena sidan låter det fel men samtidigt: om de utländska tittarna alla hejar till inför ett och samma bidrag så är det kanske inte helt fel att välja just det bidraget?

Hur som helst så kommer jag att hoppas på att svenska folket röstar “rätt” nu på lördag och att den internationella juryn bekräftar att det är det “bästa” valet. Då behöver inga tråkiga diskussioner uppstå och YOHIO åker till Malmö i maj. 😉

Vill ni själva kolla lite på hur de internationella jurygrupperna röstat genom åren hittar ni resultaten här: 2009, 2010, 2011 och 2012.

Andra bloggar om: , , ,

Mer från Schlagerpinglan i samma kategori:


11 kommentarer till “Melodifestivalen 2013: De internationella jurygrupperna”

  1. Adri

    Jag vet inte vad jag tror. Jag tror ju att Yohio är relativt överlägsen hos tittarna men jag vet inte om de internationella grupperna tycker om honom. Jag tror att juryns top fem kommer att bestå av Sean Banan, Ulrik Munther, Yohio, Ralf Gyllenhammar och antingen State of Drama och Louise Hoffsten.

    Tittarna är lite mer oförutsägbara men jag tror att Anton, Robin, Ulrik, Ralf, Yohio har stor chans där. Men det är ett väldigt spännande år jämfört med förra året 🙂

  2. Stefan

    Väldigt få östländer?? Är det inte de som är viktigast i Eurovision?

  3. Schlagerpinglan

    @Adri, Jo, det blir ju mer spännande när det inte är helt klart på förhand. Nu är bara frågan om det blir ett toppenresultat, ett helt OK resultat eller en skräll man inte vill vara med om. 🙂

    @Stefan, Jo, man kan ju tycka att det borde vara lite mer öst-orienterat men det var kanske bara Kroatien och Ukraina som ville vara med av de länderna. Jag kan inte på rak arm se att det annars skulle vara någon direkt fördel att veta vad The Big Five har för smak, men jag har kanske missat något.

  4. Charlotte

    Jag fattar inte varför vi ska ha en jury. Borde ju vara så att vi svenskar bestämmer vem VI vill skicka. Artisten ska ju ändå representera Sverige, och då kan man ju tycka att svenska folket borde få bestämma… Är lite rädd för att det ska bli som 2005, då juryn (iofs. en svensk jury) tyckte en sak, och folket en annan, och juryrösterna avgjorde…

  5. jompa

    Jurygrupper ska man ha för att bredda den smala smaken. Blir ju lätt annars att låtar i annan genre (som Keep on walking) inte har en chans att vinna. Man kan ju hoppas på en spännande omröstning också.

  6. Christopher

    Tycker det är bra med jury. Då slipper vi skicka negativa skrällar till ESC

  7. Kerstin

    Jag har en stark känsla av att det i år kommer vara en artist som får folkets högsta poäng och en annan som får juryns högsta poäng. I år finns ingen självklar vinnare och det är ju både på gott och ont. Det blir oerhört spännande in i det sista.

  8. Rickard

    Kommer också att hålla på Yohio! Min favorit till segern! 🙂 Men lite bekymrad blir man! Ett jämt startfält men ingen låt som sticker ut på ett positivt sätt! Är lite orolig inför esc men en sak i taget! 🙂

  9. Rickard

    För övrigt tycker jag också att det är bra med en jury!

  10. Kristina

    Tråkig final som jag ser det men tre låtar får åtminstone lite av mitt intresse. Ulrik, Yohio och Ravaillacz.

    Ska nån av de här vinna tror jag det är Ulrik. Finns för många trångsynta röstare så Ravaillacz lär inte vinna. De andra två kan vinna men jag tror bara en av dem kan ha chans i ESC. Den tanken grundar jag inte på att den ena är bättre än den andra utan på att jag tror att ESC inte tar emot Yohio på det sätt många vill. Minns vilket fiasko det blev med The Ark lite udda show och då var den ju ingenting mot Yohios show. Tror inte Europa tar till sig det där men vad vet jag 🙂

  11. André

    Är också inne på att Yohio kan få problem med att vinna då det inte känns som juryn kommer uppskatta honom på samma sätt som folket. Ralf Gyllenhammar tror jag är i samma sits som Yohio. Älskad av tittarna men blir troligtvis fälld av juryn (som aldrig gett några höga poäng till hårdrock) och därmed får även han svårt att vinna. Robin Stjernberg, Ulrik Munther och Anton Ewald kan jag dock tänka mig kommer gå hem hos juryn. Det är dock svårt att veta om det räcker till seger också eftersom tittarna med största sannolikhet lägger sina röster på just Yohio och Ralf som båda blivit extremt populära. Så det enda man kan säga är att det kommer med största sannolikhet att bli en spännande final och ifall jag iaf ska försöka tippa en vinnare så säger jag Ulrik Munther, eftersom jag tror han är den enda som går hem både hos jury och tittare.

  1. Lämna en kommentar


                 

                 

     





Musik bloggar Blogglista.se