Schlagerpinglan: Jag fortsätter att klumpa ihop de tävlande bidragen i Eurovision Song Contest 2013 enligt olika principer och presenterar dem i topplisteform. Nu har turen kommit till forna Jugoslavien och då Bosnien och Hercegovina hoppar över årets tävling p.g.a. ekonomin så finns här i år endast fem bidrag därifrån. Här är de, rangordnade efter hur bra jag tycker att de är för tillfället:

Schlagerpinglans topplista av forna Jugoslaviens bidrag i ESC 2013 (19/3):
1. Kroatien – “Mižerja“, Klapa s Mora (semifinal 1)
2. Makedonien – “Pred Da Se Razdeni“, Esma & Lozano (semifinal 2)
3. Slovenien – “Straight Into Love“, Hannah (semifinal 1)
4. Serbien – “Ljubav je svuda“, Moje 3 (semifinal 1)
5. Montenegro – “Igranka“, Who See (semifinal 1)

Schlagerpinglan: Hmm… till skillnad från listorna från både Norden och Big Five, som båda innehöll i princip endast bra bidrag, så är jag lite besviken på ovanstående samling. Nåja, det är ju inte förrän nyligen som jag börjat smälta för stämsången i “Mižerja” så chansen finns ju att jag med tiden kan se även de övriga bidragen i ett nytt ljus. Det är trots allt nästan två månader kvar innan den första semifinalen, den 14:e maj.

Andra bloggar om: , ,

Mer från Schlagerpinglan i samma kategori:


30 kommentarer till “Forna Jugoslaviens fem bidrag till ESC 2013”

 1. Rickard

  Land total rank
  1.Serbien 14:e
  2.Makedonien. 20:e
  3.Kroatien 26:a
  4.Slovenien 28:a
  5.Montenegro 39:a

  Till skillnad från förra året då jag hade 4 bidrag från Balkan på topp 10 är detta ett mycket svagt år!

 2. Rickard

  Schlagerpinglan: Det är först nu det skår mig: var är Bosnien-H?

 3. Schlagerpinglan

  @Rickard, De beslutade sig för att inte vara med. De hade inte råd. :/

 4. jompa

  Gud så skönt slippa det vanliga balkantramset! Slovenien och Montenegro är mina favoriter. Makedonien är väl okej även om låten är lite tvetydig. Serbien ser jag gärna stanna kvar i sin semi 🙂

 5. Schlagerpinglan

  @jompa, Eftersom det tydligen finns de som tycker om årets låtar så är det ju bra att de varierar sig… men till nästa år ser jag gärna att “det vanliga Balkan-tramset” kommer tillbaka. 😉

 6. Kerstin

  Helt klart svaga låtar från Balkan i år. Här finns ingen favorit för mig. De som möjligtvis har chans på en final plats är Serbien och Slovenien resten tror jag inte tar sig dit.

  Serbien
  Slovenien
  Kroatien
  Makedonien
  Montenegro

 7. Christopher

  En sorgligt svagt år av Jugoslavien. Men kan iallafall göra en lista:
  1. Makedonien (23)
  2. Montenegro (25)
  3. Serbien (26)
  4. Kroatien (36)
  5. Slovenien (39)

 8. Schlagerpinglan

  @Kerstin, Nej, jag tror inte heller att så många av dem har så stor chans att ta sig vidare till finalen, men man slutar aldrig att förvånas över vissa resultat… så kanske. 🙂

  @Christopher, Det var dystra siffror… men tror inte att mina ser mycket roligare ut, tyvärr. Annars brukar Balkan vara något att räkna med. Nåja, nästa år… 🙂

 9. FunkyG

  Ska jag vara ärlig är det bara Kroatien jag tycker om här… den växer för varje gång jag lyssnar på den.

  Och BTW! Det här kanske är en intressant nyhet? http://www.eurovision.tv/page/multimedia/photos?gal=76423

 10. Micke

  Här har vi för mig årets absolut största besvikelse. Först drar sig Bosnien ut och sedan dyker Serbien upp med det överlägset sämsta de någonsin gjort. Bara förlust av dessa två länder är illa nog men det stoppar inte där.

  Ett år då nästan allt är positivt går de forna jugoslaviska länderna omvänd riktning. För mig finns det 6-7 dåliga bidrag i år och tre av dem ingår tyvärr här. Endast ett land har vågat sig på något nytt och först var jag tveksam men fy tusan var detta bidraget vinner i längden. Landet jag pratar om är Kroatien. Tycker jättemycket om det nu. Makedoniens bidrag är ok men de tre övriga avstår jag att kommentera ifall någon skulle tycka om dem. Jag gör det definitivt inte i alla fall.

  1. Kroatien – “Mižerja“, Klapa s Mora

  2. Makedonien – “Pred Da Se Razdeni“, Esma & Lozano

  3. Slovenien – “Straight Into Love“, Hannah
  4. Serbien – “Ljubav je svuda“, Moje 3
  5. Montenegro – “Igranka“, Who See

  Några har trott att jag önskar det ska gå åt helvete för Sverige eftersom jag tycker så illa om den men no way. Däremot hoppas jag det ska gå åt helvete för Serbien så att de fattar att det de gjorde innan detta var sååååååååååå mycket bättre än detta.

 11. Kerstin

  Micke, om det är mig du menar med att jag trott att du vill de ska gå åt pipan för Sverige så vill jag nog försvara mig en smula. Jag har förstått du inte tycker om det svenska bidraget men jag har aldrig antytt att du vill det ska gå åt helvete för Sverige. Vad gäller Serbien så tycker jag definitivt dom skickat bättre bidrag men så himla dåligt tycker jag inte det är men dom kommer absolut få det svårt att ta sig till final liksom de övriga balkan låtarna.

 12. Micke

  Men snälla Kerstin 🙂 Det finns väl mer kvinnor och män i Sverige.

  Visst du sa något om det men med handen på hjärtat. Tänkte inte ett ögonblick på dig i detta. Det är jättemånga som sagt så till mig Kerstin.

  Min vän Kerstin du behöver inte försvara dig gång på gång. Jag är en helt ofarlig snubbe med fördelar och nackdelar som alla andra. En sak som är till min fördel är att jag nästan aldrig blir arg. Sen har jag andra fel som sagt 🙂

  Jag sitter aldrig och skriver något för att irritera andra. Kram på dig 🙂

 13. Kerstin

  Micke, jag antog att det gällde de som skriver här på bloggen därför trodde jag att du kanske menade mig det var allt.

 14. Kerstin

  Micke, vi hade en diskussion om det svenska bidraget i förrgår om jag inte missminner mig då du ville tolka det som jag skrev som att jag trodde du ville det skulle gå åt helvete för Robin vilket jag sedan skrev att det inte var det jag menade osv. Så därför var det lätt att tro att det var mig du refererade till. Jag känner ju inte dig överhuvudtaget så det är inte lätt att veta vem du menar och inte och hur du reagerar på olika saker. Blev tydligen ett missförstånd vilket är lätt hänt på en blogg.

 15. Kerstin

  Gjorde en liten sammanställning på de nordiska ländernas rangordning så jag gör en likadan över de forna Jugoslaviska ländernas rangordning utifrån de som gjort listor här.

  1. Makedonien
  2. Kroatien
  3. Serbien
  4. Slovenien
  5. Montenegro

 16. Kerstin

  De allra flesta ville se Montenegro sist men sen var de variation på de övriga fyra. De alla ändå är helt överrens om är att alla fem bidragen är relativt svaga och de flesta är missnöjda med bidragen från Balkan. Ska bli spännande att se vilket eller vilka av bidragen som lyckas ta sig till final om nu något gör det.

 17. Rickard

  Kerstin: Dina sammanfattningar är väldigt uppskattade och är en liten infikator på hur det kan komma att gå för bidragen! En mini-opinionsundersökning så att säga! Du får gärna fortsätta med dem längre fram! 🙂

 18. Kerstin

  Tack Rickard så roligt att det uppskattas.

 19. Schlagerpinglan

  @Kerstin, Kan bara instämma med Rickard. Sammanfattningarna är uppskattade. 😀

 20. Kerstin

  Tack Schlagerpinglan, det är alltid kul med uppskattning. Jag tycker bara det är kul att göra dessa mini opinionsundersökningarna som Rickard så trevligt beskrev dom. Det är en bonus om någon gillar dem.

 21. Kerstin

  Jag har förresten en liten fråga till dig Schlagerpinglan som jag är nästan säker på att du kan svara på. Jag börjar gilla Islands bidrag allt mer och mer, den har något skört och vackert över sig och artisten har verkligen utstrålning och röst. Vad jag funderar över är vad titeln betyder. Skulle kunna gissa mig till att lif betyder liv så kanske Det är mitt liv. Men som sagt det är bara en gissning från min sida.

 22. Schlagerpinglan

  @Kerstin, Ja, det är något åt det hållet. Jag har läst om bidraget på olika ställen och ibland står det “Jag har ett liv” och ibland “Mitt liv”. Håller med dig om att det är en väldigt vacker låt och att sångaren höjer låten ytterligare.

 23. Daniel

  okej jag får gå lite motvalls här….jag tycker verkligen om Sloveniens låt!!!! Den är på min toplista i år, bättre än Cascada som spelar i samma genre. Kan bara artisten stylas om lite och få en bättre show tror jag att den kan gå vidare.

  Kroatiens låt växer dock inte hos mig trots många lyssningar. Inte heller Islands låt som diskuteras här ovan. Tänk vad musik uppfattas olika! 🙂

 24. Schlagerpinglan

  @Daniel, Ja, ibland undrar man om man verkligen lyssnar på samma låtar. 😀 Intressant är det i alla fall att läsa allas åsikter.

 25. Josef

  Jag tittar inte nu på era inlägg. För jag kanske ser någon / några som brukar tycka olika som mig och då påverkas jag vid valet.

  Jag säger att tre låtar är väldigt intressanta. Serbien, Kroatien och Makedonien. Det finns en gemensam nämnare för dessa bidrag: Man blir glad och vill lyssna mer. Kanske är likheten mest tydlig mellan Serbiens lite fräcka härliga framtoning men ett uppträdande som “swedish house wifes” får studera en smula samt Kroatiens mjuka sköna sång med lite glimt i ögat av solisten. Just att dessa två bidrag inte tar sig själva på för stort allvar gör att de blir riktigt intressanta! 🙂
  Slovenien skickar detta bidrag som låter amerikanskt först men sedan kommer min fråga: Om man låter bli playbacken hur låter Hannah live??? Montenegro gör lite som Finland i år och Österike förra; man tar inte tävlingen alls på allvar. Trist tycker jag som söker lite innovation som Ryska gummorna förra året eller Verka Sedushka’s fantastiska bidrag från Ukraina 2007, men inte en örfil rakt i ansiktet på ESC som forum.

 26. Josef

  Vad intressant att jag och och schlagerpinglan tyckte båda om Kroatien?? 🙂 Vi brukar tycka lite olika men jag säger nästan att just dt bidraget är det jag helst av alla skall gå vidare. Jag ryser när jag hör dem sjunga. Kroatien brukar dessutom vara så svaga med någon sliskig ballad eller värre, så denna manskör är något helt fräscht och jättespännande! 🙂 Serbien brukar hålla världsklass på sina bidrag så även om Moje 3 helt klart är en finalkandidat så är det inte en vinnare, eller vad säger ni? Kroatien däremot skulle inte chocka (kanske förvånas) om de står som guldsegrare den 18 Maj. Vi har så många discosound och släta ballader i år så mina favoriter är just nu: 1. Holland 2. Italien 3. Kroatien 4. Österike 5. Danmark 6. Grekland 7. Norge 8. Sverige 9. Israel 10 Vitryssland / Ukraina..Kan inte välja där eftersom Vitryssland är dålig i slutet medan Ukrainas låt har en lite platt melodi som inte får mig att rysa. Zlata har kanske docj den bästa rösten tillsammans med Anouk och Dina Garipova men sedan,,svårt! 🙁

 27. Micke

  Visst skulle det bli underbart med en engelsk översättning av den fina Eg a lif. Jag riktigt ser honom på scen stå och sjunga “I got life, I got life”. SNÄLLA ISLAND KÖR PÅ ERT EGET SPRÅK 🙂

  Kerstin: Nej jag vet att du inte känner mig och det var därför jag sa det jag sa. Du behöver aldrig ens fundera över sånt där. Jag är en snäll snubbe jag 🙂

  Josef: Din topp ti ser inte så illa ut. Jag gillar 19 bidrag i år och åtta av dem har du på din lista. Jag hade bara avlägsnat Österrike (inte för att den är dålig dock inte nån favvis och så hade Österrike en kanonlåt med Falco Lueau i år). I synnerhet hade jag avlägsnat Sverige men i övrigt köper jag låtarna på din topp tio 🙂

  Holland och Kroatien har härliga bidrag men de kräver flera lyssningar

 28. Schlagerpinglan

  @Josef, Jag var lite tveksam till Kroatiens bidrag först men det är något i deras stämsång och sätt att sjunga som verkligen träffar. Roligt när länder kommer med något nytt… speciellt när det “nya” är gammalt och traditionsenligt. 😀

 29. jompa

  Jämföra Montenegro med Trackshittaz måste vara årets fail..
  Fortfarande frågande till hur det kommer funka live men det måste ändå vara det mest progressiva vi hört i ESC på länge.

 30. Josef

  Jompa. Det var rätt elakt av mig på ett sätt, men jag ska försöka uttrycka det mer riktat, Finland tror jag är sura för Pernillas missade finalplats på ett mycket innerligt och stillsamt bidrag som var komponerat för hennes mor förra året, tror jag. Nu skickar man ett bidrag (i protest eller ej) och tänker att man måste ha MYCKET RÖRELSE på scen för att kunna vinna.

  Om, jag säger om, rappen håller som påminner lite om stereomicke från Grekland med Lukas Giorkos eller vad han nu hette som faktiskt kom topp tio klart så blir jag överraskad. Förra året trodde jag att Ramboamadeus skulle komma in med en Åsna på scen med den häftiga mössan han hade i sin promoting men där stod en mindre entusiastisk äldre man och formligen “sket” ur sig låten, jag blev förbannad faktiskt även om det bara är en skojtävling 🙂 Jag är rädd att man ser hur tuttar hoppar, rumpor gungar tillsammans med inslag av tidiga renässansmasker av Montenegros fina och rika kultur och annat som “coolar” till videon inte finns där, utan några som kanske bara hänger vid sitt instrument helt menlöst. Jag gjorde ett antagande, ursäkta mig. Jag tänker på Azerbajdzjan som år efter år presterar bättre än sin video live. Kanske med undantag för “Drip-Drop 2010 då Lena vann.

 1. Lämna en kommentar


                 

                 

     

Musik bloggar Blogglista.se