Schlagerpinglan: Eurovision Song Contest 2013 är sannerligen en märklig årgång. Inte nog med att den kommer att avgöras i Skåne, de flesta länderna har dessutom haft den goda smaken att skicka dit “rätt bidrag”. 😀

I vanliga fall kan jag rada upp det ena felvalet efter det andra, i år kan jag endast hitta tre icke-internval som jag skulle vilja byta ut. Av de 26 låtuttagningarna så var det hela 19 stycken som slutade med att min personliga favorit vann! 😀 De övriga fyra valen, där bl.a. Sveriges uttagning får räknas in, var det inte min favorit som vann men jag tycker likväl att det var bästa valet. (Mer om det när jag senare i veckan börjar gå igenom vinnarbidragen ett efter ett.)

Det finns därför inte material nog för att göra en “de skulle ha vunnit”-lista, men jag vill likväl uppmärksamma en del av mina många favoriter som tävlade i de olika ländernas ESC-uttagningar innan vi börjar att gå igenom årets bidrag. Här nedan ser ni några av de icke-vinnande bidrag som jag personligen tycker har varit bäst 2013:

Schlagerpinglans favoriter av de bidrag som ej vann sina ESC-uttagningar 2013:
1. “Voglia di vivere“, I L A R Y (Schweiz)
2. “As Long As I’m With You“, Raphael Jeger (Schweiz)
3. “Medlyak“, DiO.filmy (Ukraina)
4. “Bombo“, Adelen (Norge)
5. “Love“, Headline (Lettland)
6. “Jump!“, DAR (Litauen)
7. “Get Real With My Heart“, Eduard Romanyuta (Ukraina)
8. “Needing You“, Kevin Borg (Malta)
9. “J’avais rendez-vous“, Carrousel (Schweiz)
10. “Rise above the night“, Falco Luneau (Österrike)
11. “Find A Way“, Ran Sandler (Israel)
12. “Meil On Aega Veel“, Põhja-Tallinn (Estland)
13. “The righteous ones“, Ben Ivory (Tyskland)
14. “We are free“, Vladi Blayberg (Israel)
15. “Starting from the end“, Dorothy Bezzina (Malta)
16. “Colliding into you“, Diandra (Finland)
17. “The Point Of No Return“, Melissa (Schweiz)
18. “Lífið snýst“, Svavar Knútur Kristinsson & Hreindís Ylva Garðarsdóttir Hólm (Island)
19. “Let Go“, Alina Grosu (Ukraina)
20. “How does it feel“, Man Meadow (Schweiz)

Schlagerpinglan: Då det rör sig om hundratals låtar jag lyssnat igenom under uttagningarna så har jag förmodligen glömt någon men det ni ser ovan är i alla fall ett litet urval av vad årets för-säsong bjöd på. Jag har inte tagit med några låtar från Melodifestivalen eftersom jag redan avklarat dessa låtar när jag presenterade min MF-2013-topp-tio-lista.

Det känns lite vemodigt att alla uttagningarna är slut för den här gången men de har i alla fall lämnat efter sig ett antal riktigt bra låtar. Men men… det allra bästa har vi ju fortfarande framför oss. 😀

Andra bloggar om: ,

Mer från Schlagerpinglan i samma kategori:


12 kommentarer till “Det bästa från ländernas ESC-uttagningar 2013”

 1. Micke

  Schlagerpinglan: Jättekul att du lägger ut dina listor. Ska matcha med en egen sån här lista längre fram men just nu minns jag inte så många. Jag kan lätt nämna de sex jag gillade bäst av de som vi inte kommer att få se och lika lätt de tre jag är mest glad att slippa. Ska göra mer sedan.

  De fem bästa:

  1. “Rise above the night“, Falco Luneau (Österrike)
  2. “We should be through“, Mikael Saari (Finland)
  3. “Getting closer to you“, Pele Loriano (Schweiz)
  4. “Medal Andanna”, Birgitta Haukdal (Island)
  5. “Little Sister“, Mobilée (Tyskland)
  6. “J’avais rendez-vous“, Carrousel (Schweiz)

  De tre jag är mest glad att slippa:

  1. “The righteous ones“, Ben Ivory (Tyskland)
  2. “Unbreakable”, Mohamed Ali (Danmark)
  3. “Eg syng”, Unnur Eggertsdóttir (Island)

 2. Josef

  Oj, ja du gör skäl för namnet schlagerpinglan som orkar t.o.m gå igenom de andras nationella finaler så pass genomgående, jag har faktiskt kikat lite skall erkännas men jag ligger lååångt efter dig! 🙂
  Kul för övrigt att så många bidrag som lyckades kvalificeras faller dig i smaken. Jag tycker Eurovision generellt är mycket bättre nu än när jag lyssnade från början på 80 och 90-talet. Man är ju av årgång 75 som en annan 😉 men jag tycker att sedan Serbien, Bosnien och alla de övriga har ESC blivit 5 gånger så stort och konkurrenskraftigt. Jag är lite fundersam dock på om vi tar väg som fotbollen med mer pengar, och snart kommer man i fler och fler länder ha proffsartister som typ Bonnie Tyler, Cascada m fl att representera sitt land?!

  Okej nu till min nyfikna fråga: HÖR UPP ALLA: VEM har Irland på sin topp tio-lista eller den som vinnare för jag kan inte fatta att den rankas på 13 plats med tanke på de live-framträdanden man sett med honom??! Min särbo sa frågandes, är det här topp 5 av årets jumbos? Nu ska man inte slå ner så mycket om någon kanske älskar låten och artisten Ryan Dolan, men just när jag hörde videon wow tänkte jag måste vara en låt bland de 7-8 bästa. Men sedan fick jag länkat (kanske här) liveframträdandet och ballongen pös så fruktansvärt för mig 🙁 Rösten var inte alls bärande för Ryan som på videon och den här kören lät inte alls bra tyckte jag. Får be om ursäkt om någon har denna som vinnarkandidat men visst är det väl även för en harmoniskillnad med LIVE mot videon?

  Jag tror det är viktigt att höra LIVE och därför blev jag glad som hittade Zlata som sjöng LIVE som länkat. Visst är väl hennes engelska inte alls den bäst (faling istället för fåling på ordet falling i början av låten ex.) Men hennes röst undrar jag om den kanske inte slår de flestas med hästlängder. Det är väl Garipova och kanske, ja vem då i klassisk ballad? Israel är mycket bra men rent tekniskt är denna Ognevich otroligt proffsig. Schlagerpinglan, hon måste väl vara mer eller mindre stjärna i sina östra regioner?

  http://www.youtube.com/watch?v=GzBUuMko3qM&NR=1&feature=endscreen

  Ovan en länk med Zlata igen som sjunger en låt jag tycker mig tidigare hört, men visst är den fin Serbienälskare 🙂

 3. Schlagerpinglan

  @Micke, Ser fram emot det. 🙂

  @Josef, Hehe knepet är att jag inte ser det som att “orka” följa de andras uttagningar utan snarare att jag inte kan hålla mig därifrån. 😉

  Nu till Irland: “Only Love Survives” var min favorit på Irland och det var mycket p.g.a. Ryans underbara röst i videon. Tyvärr så blev live-framträdandet inte riktigt vad jag hoppades men… låten i sig är så pass bra i mina öron att jag kan förlåta ganska mycket. Får han bara till en balans med kören i sitt ESC-framträdande så kan jag mycket väl se honom på min personliga topp-tio-lista men blir inte live-sången bättre lär det inte bli någon större framgång i ESC.

  Zlata borde däremot inte ha några problem med att sjunga live. Hon var t.ex. med i ESC-uttagningen 2011 och kom tvåa med “The Kukushka“: http://www.youtube.com/watch?v=y99Ho4upxMQ Jag tyckte aldrig om låten men hennes röst är det inget fel på. Tackar för länken, otroligt snyggt framträdande.

 4. Micke

  Schlagerpinglan eller andra en fråga:

  För mig finns det en låt som jag har mer svårt att greppa än någon annan i årets alla tävlingar. Låten är från Irlands uttagning och är för mig vissa partier en av de bästa låtarna överhuvudtaget medan den i andra partier är helt obegriplig för mig. Låten heter Son Kez. När jag hamnar rätt i låten är den ett riktigt glädjepiller. Vow känner jag och sätter på den direkt igen men då har något hänt. “vad fan är det här” känns det mer som då. Har aldrig eller åtminstone väldigt sällan haft så svårt att bestämma mig för vad jag tycker om en låt. Minns att jag när jag såg irländska finalen ändrade mig minst fyra gånger under resans gång. Det ni pratade om här ovanför om vinnarlåten kände även jag. På video en värdig vinnare men vad tusan hände på scen? Hur kunde den vinna med den rösten kände jag. Åter igen till Son kez. Är det nån som kan fatta att det kan vara så svårt att bestämma om det är en fågel eller fisk? Vad tyckte ni om den?

 5. Micke

  Så då har jag min lista klar då. Fick skynda på för nu är det jobb imorgon igen 🙂 Har bara hört en låt i sin helhet från MF förutom vinnaren och till skillnad från den så är den låten bra 🙂 Här är de i mina ögon 20 bästa låtarna som vi missar i ESC tävlingarna:

  1. “Rise above the night“, Falco Luneau (Österrike)
  2. “We should be through“, Mikael Saari (Finland)
  3. “Getting closer to you“, Pele Loriano (Schweiz)
  4. “Revolucion”, El sueno de morfeo (Spanien)
  5. “Tell The World I’m Here”, (Sverige)
  6. “Medal Andanna”, Birgitta Haukdal (Island)
  7. “Little Sister“, Mobilée (Tyskland)
  8. “J’avais rendez-vous“, Carrousel (Schweiz)
  9. “Atrevate”, El sueno de morfeo (Spanien)
  10. “Szíveddel láss“, Agárdi Szilvi & Pál Dénes (Ungern)
  11. “Half past ten”, NIKKI (Schweiz)
  12. “As Long As I’m With You“, Raphael Jeger (Schweiz)
  13. “Son kez”, INCHEQUIN (Irland)
  14. “Augnablik“, Erna Hrönn Ólafsdóttir (Island)
  15. “Csak állj mellém“, Rácz Gergő (Ungern)
  16. “Dame Tu Voz”, El sueno de morfeo (Spanien)
  17. “Chilies kai mia nichtes“, Aggeliki Iliadi (Grekland)
  18. “Spas“, Dusan Svilar (Serbien)
  19 “Ekki líta undan“, Magni Ásgeirsson (Island)
  20. “Voglia di vivere“, I L A R Y (Schweiz)

 6. Micke

  Glömde att svara på Josefs fråga även om jag gjorde det lite innan här. Nej jag har inte Irland på min favvislista. På video lät den riktigt skapligt men när han väl hamnade på scen tyckte jag det rent av lät hemskt vissa partier. Tyvärr är det så att Irland för mig gång på gång är enorma besvikelser. Världens kanske bästa musikland och kan inte ens ställa upp med artister som kan sjunga rent. Tyvärr visar det väl mest på hur lite vikt de egentligen sätter till den här tävlingen. De två hårtorkarna två år i rad och nu denne snubbe. När ska Irland börja visa vilka som verkligen vet vad musik är. Jag ser precis som du egentligen inget fel i låten men artisten.

 7. Josef

  Tac för svaret Micke och Schlagerpinglan! 🙂 Då vet jag att framförallt du Micke har rätt svårt för Irlands bidrag men även till viss del du Schlagerpinglan.

  Micke: Jag lyssnade till låten Song Kez och första känslan var att den lite påminde om en blandning av Irländsk folkmusik med en fri känsla som i låten “you and me” från Schweiz. Var alltså denna låt som jag upplevde klart mer intressant att lyssna på med i uttagningen Ryan Dolan vann?!

 8. Micke

  Josef: Yepp “Son Kez” kom fyra eller femma i tävlingen. Minns inte just nu. Fattar inte varför jag inte greppar den riktigt. Jag älskar ju irländsk folkmusik och även lite mer orientaliska toner. Sånt som Turkarna var kungar på förr i ESC. Gillar rytmen dess beat och det mesta men ändå är det något i mig som undra om jag gillar den eller ej. När jag gillar den då gillar jag verkligen den men sen kommer dippar. Men som du säger Josef den är för mig oavsett vilket mer intressant att lyssna på än Ryan Dolan.

 9. Micke

  En annorlunda fråga innan jag försvinner ett tag. Ta nu inte detta fel jag vill inte framhäva mig själv på något sätt. Jag kan vara en stor skit i många grejer. Tro mig 🙂 Det finns dock en sak jag är mer utrustad med än genomsnittet och det är empati och därför arbetar jag också inom detta område. Nog om det.

  Skulle vilja fråga er om låt 10. “Szíveddel láss“, Agárdi Szilvi & Pál Dénes på min lista. Jag älskar den låten men jag kan inte låta bli att fundera över om förälskelsen främst är mot låten eller mot den blinda tjejen. Jag vet att jag reagerade starkt redan första gången jag såg videon och fick tankar som “Varför ska hon behöva ha drabbats av det här” eller “varför kan inte hon få leva ett liv som seende som de flesta andra”.

  Därför är min fråga väl egentligen hur andra ser på den här låten. Är den så jävla mysig som jag tycker eller är det den blinda tjejen som åter igen startat upp empati inom micke. och fått honom att älska låten Dessutom tycker jag att killen är så jävla fin mot henne på något sätt.

  Är det bara knäppmicke som pratar nu? 🙂

  http://www.youtube.com/watch?v=_V_azPt8gzs

 10. Schlagerpinglan

  @Micke, Jag kan förstå att du velade fram och tillbaka vad gäller “Son Kez”. Själv tycker jag att det är flera låtar i en och att den aldrig smälter samman till en fungerande låt. Den lite rockigare versen är helt i min smak men jag förstår inte varför de behöver varva den med folkmusik, varken den turkiska eller den irländska. Så… nej, jag tyckte aldrig riktigt om låten utan hejade helhjärtat på Ryan. 😀

  Vad gäller “Szíveddel láss“ så kan jag nog inte hjälpa dig mer än att önska att fler människor vore mer mottagliga för liknande saker. Jag tyckte om låten i uttagningen men det jag personligen föll för var killens mörka röst i verserna. Tjejens blindhet tror jag däremot inte påverkade mitt sätt att se på bidraget, varken postivit eller negativt, inte medvetet i alla fall. 🙂

 11. popknark

  Du har prickat in alla mina favoriter förutom dessa två:

  http://www.youtube.com/watch?v=CN9Dd3wIOIw
  http://www.youtube.com/watch?v=U9AwIX9QBhQ

 12. Christopher

  Har inte lyssnat på så mycket uttagningar men har lyssnat tillräckligt för att göra en top 5 iallafall.
  1. In and out of love-Marin Rolinski-Sverige
  2. Heartbreak Hotel-YOHIO-Sverige
  3. “J’avais rendez-vous“-Carrosel-Schweiz
  4. Skyline-David Lindgren-Sverige
  5. Revolucion-El sueno de morfeo-Spanien

 1. Lämna en kommentar


                 

                 

     

Musik bloggar Blogglista.se