Schlagerpinglan: Här följer en liten presentation (inklusive länkar till bidraget, låttexten och relevanta infosidor) av ett av bidragen som tävlar i Eurovision Song Contest 2013. Genomgången avslutas med aktuell placering på oddslistan samt vad jag själv tycker och tror om bidraget. Se samlingssidan för övriga länders presentationssidor.

Land: Azerbajdzjan landets ESC-historik
Bidrag: “Hold Me” NF-framträdandelåttext
Artist: Farid Mammadov farid.eurovisiontalents.comfacebook
twitteryoutubewikipedia
Startnummer: nr 4 i semifinal 2
Låtskrivare: Dimitrios Kontopoulos, John Ballard & Ralph Charlie Al Fahel
Uttagning: İctimai valde ut sitt ESC-bidrag genom “Milim Secim Turu” där 80 artister tävlade i en lång uttagning med fem shower i veckan under åtta veckor och som avslutades med en final där juryn och tittarna valde ut Farid bland tio tävlande. Senare meddelades det att hans tävlingsbidrag “Hold Me” även var landets ESC-bidrag.
Tidigare på Schlagerpinglan: “Azerbajdzjans ESC-bidrag 2013”
Presentationer av bidraget och artisten (på engelska):
esctoday.com eurovisionary.com eurovision.tv

Extra: Se Farid framföra Litauens ESC-2012-bidrag “Love is blind” samt Stevie Wonders “Moon Blue” i årets nationella ESC-uttagning.

Odds: Vidare till final & topp-tio av de 39

Schlagerpinglan tror: Till final
Azerbajdzjan satsar återigen på en inköpt, storslagen ballad och om inte ESC-publiken helt plötsligt ändrat musiksmak så är jag övertygad om att Farid enkelt kommer att ta sig vidare till finalen. Det finns många bidrag i årets tävling som är bättre och mer originella men vi har sett förr att får man bara halvhöga poäng från de flesta så räcker det långt.

Schlagerpinglan tycker: Till final
En del av mig tycker att det är lite fegt att använda sig av Idol-vinnar-låtar av standardmallen… men fungerar det så fungerar det. Personligen faller jag som en fura och hur mycket jag än önskar att landet satsar på lite mer inhemsk musik så måste jag erkänna att Farids lite knackliga engelska faktiskt ger bidraget en viss personlig touch. Får jag bestämma så går Azerbajdzjan enkelt vidare men får nöja sig med en övre-medelplacering i finalen då det i år kryllar av både låtar och artister som övertygar mer på mig.

Andra bloggar om: , , ,

Mer från Schlagerpinglan i samma kategori:


29 kommentarer till “Azerbajdzjan: “Hold Me“, Farid Mammadov”

 1. Christopher

  Azerbajdzjan har alltid medvind med sig. Det är en anledning varför dem har kommit som sämst åtta. Sen så har dem alltid skickat bra låtar. Ingen undantag i år.
  Personlig åsikt: Jag kan inte hitta nånting dåligt i låten och sen på andra sidan inte något världsklass. ”Hold me” lyssnar jag på med villigt även om den kommer inte på top 10 om jag ska bestämma.
  Betyg: 3+/5
  Placering: 17
  Final: Ja
  Final enligt mig: Ja

 2. Rickard

  Jag gillar bidraget utan att för den delen bli överexalterad! Tror att den tar sig enkelt till final i den svagare semi 2! Väl där en placering 8-12 är gissningen! Fördelarna med låten: Den håller sig till standardmallen och kommer att samla poäng från många håll! Inte nödvändigtvis de högsta, men poäng! För det andra är det en kille som framför låten! I år kryllar det av kvinnliga sångerskor i samma genre!
  Nackdelen: konkurrensen är stenhård i år och låten fastnar inte riktigt så som jag hade velat!
  Men det kommer att gå bra ändå! 🙂

 3. Kerstin

  Även här är jag väldigt mycket överens med dig Rickard. Ett harmlöst litet bidrag som knappast väcker några starkare känslor åt något håll utan det är ett rätt behagligt litet stycke musik som efter att det är slut inte lämnar några större avtryck. Varken dåligt eller bra och det är kanske i och för sig inte alls bra i ESC sammanhang. Men kommer definitivt ta sig till final men i finalen kanske en plats kring 10-15. Final. Betyg 3/5.

 4. Micke

  Det enda som fattas är Idoljuryn. Har hört samma typ av låt hundratals gånger minst. Är det då dåligt? Nej inte alls om än ganska charmlöst. Det kanske rent av är bra då? Är man fan av Idol och det som kommer därifrån så tycker man nog det är jättebra. Gillar jag Idolstuket? Nej det är inte alls min stil men jag tycker absolut inte att det är dåligt bara utanför min smak.

  Går det till final? Hade det varit något annat land hade jag inte trott att detta kan bli final men Azerbajdzjan har ju haft en märklig förmåga att komma högt i ESC så det är definitivt inte omöjligt. I min ranking hamnar den precis utanför final. Att den sedan är en inköpt låt ger alltid minuspoäng hos mig oavsett vilket land som gör det.

 5. Kristina

  Ett bidrag i mitten någonstans. Man hör det och känner efter men efteråt har man glömt bort det helt. Ger mig egentligen ingenting men till final tror jag trots det att bidraget kommer att hamna i. Håller med Rickard och Micke om att den följer standardmallen och att man hört det hundratals gånger.

 6. Sofia

  Egentligen har Kerstin redan skrivit det jag känner inför det här bidraget. Och alla vi här verkar rätt eniga om Azerbajdzjans bidrag. Ett väldigt “fegt” bidrag av Azerbajdzjan att skicka till årets ESC. Kommer nog ta sig till final men kommer lätt glömmas bort åtminstone av tittarna.

 7. Rickard

  Kerstin: Du har en poäng ned att lagom bra aldrig är lyckat i esc! Men det finns ett antal länder undantaget, däribland Azerbsjdzjan! Fråga mig inte varför! 🙂
  Kul att vi är överens här med!

 8. Josef

  Idol var jämförelsen? Okej, jag kategoriserar inte på det viset riktigt. Jag lyssnar aldrig på idol Sverige för det är inte min grej alls. Om jag jämför detta bidrag med många övriga av årets bidrag så håller denna en klar kandidatplats för mig och här motiverar jag varför.

  Visst kanske man har hört samma typ av bidrag 100 eller fler gånger, men med det tryck han sjunger till “unfold me” utkristalliseras denna låt mot de andra. Så många ballader som tuggar och tuggar, för att för den delen vara småsöta 🙂 i år. Denna låt har den bästa versen ( Norges bidrag, Sveriges bidrag, Vitrysslands, Makedoniens och Danmarks bidrag är konkurrenter, kolla själva utan att lyssna på refrängen) Versen har mer betydelse än vad man ofta tror eftersom sofflyssnarna fastnar på det man hör första 30 sekunderna. Kolla även det här insticksnumret innan sista refrängen och han sjunger faktiskt med mer känsla och äkthet än sina ryska kollegor. Ukraina och Ryssland har fantastiska sångerskor men någon större känsla får jag inte i maggropen. Vitryskan har försökt göra en kombination av Wild Dances och Dum dum tek och det är stort tryck i låten. Men var är sångkänslan? Var är personligheten? Vilka är dessa “ladies” från öst (RYS, UKR, VITR)?? Allt jag vet är att Farid har ögon som deckaren Columbo och han var den mysigaste snubben USA någonsin har fått fram, tycker jag.

  Dessa fem låtar för tillfället ger mig välbehag.

  1. Glorius 2. You 3. Birds 4. Only teardrops 5. Believe in me (Okej eller bra låtar som man bara vill höra mer på

  Dessa fem låtar för tillfället ger olustiga känslor (Bra låtar som jag just nu vill undvika lyssna på)

  1. What if 2. Solayoh 3. L’enfer et moi 4. Montenegro 5. San Marino

 9. Micke

  En just nu topp 5 välbehag och olustkänslor var det 🙂

  Välbehag: (för mig måste det bli sex stycken för jag kan knappt skilja dem åt)

  1. Spanien
  2. Italien
  3. Grekland
  4. Nederländerna
  5. Island
  6. Storbritannien

  Olustiga känslor:

  35. Serbien
  36. Sverige
  37. Lettland
  38. Rumänien
  39. Montenegro

  När man pratar med folk och läser grejer ser man att det är väldigt svårt att hitta en vinnare i år. Det verkar däremot vara lättare att hitta en låt som folk är överens om inte lär ha en chans. Jag har faktiskt inte hört någon hittills som tycks ha tagit Montenegro till sig. Finns säkert men jag har i alla fall inte hört någon än.

 10. Kristina

  Välbehag

  1. Italien
  2. Nederländerna
  3. Georgien
  4. Vitryssland
  5. Island

  Olustkänslor

  35. Slovenien
  36. Belgien
  37. Irland
  38. Montenegro
  39. Rumänien

 11. Schlagerpinglan

  @Josef, Rolig infallsvinkel, här är mina listor:

  Välbehag (låtar jag fortfarande får positiva rysningar av):
  1. Ukraina
  2. Danmark
  3. Irland
  4. Tyskland
  5. Island

  Olustkänslor (finns bara två, som sagt ett bra ESC-år för mig):
  1. Bulgarien
  2. Montenegro

  @Micke, Jo, det finns i alla fall en som kommenterat på bloggen som verkar vara förtjust i Montenegros bidrag. Dessutom lär det vara väldigt populärt på youtube, så bidraget har nog sin publik ändå.

 12. Micke

  Island verkar ligga bäst till på välbehaglistan. Är med på tre av fyra, och Montenegro på olustkänsloligan. Är med på alla fyra.

  Schlagerpinglan: Lite intresserad här. Vad är det som gör att du får olustkänslor av Bulgarien? Personligen har jag den bland mina favvisar. Väldigt långt ned bland dessa nitton men ändå 🙂 Visst det är långt ifrån deras Water men det känns ändå som ett litet glädjepiller 🙂

 13. Schlagerpinglan

  @Micke, Jag kan inte riktigt sätta fingret på vad det är jag ogillar hos “Samo shampioni” men förmodligen är det en kombination av att jag får fotbollslåts-vibbar av ordet champion samt att låten känns som en mindre lyckad återvinningsprodukt efter den fantastiska “Water”. Varken första eller sista gången man får se artister försöka sig på att återskapa en gammal succé. Tråkigt när det misslyckas men ändå beundransvärt att de vågar försöka.

 14. Kerstin

  Var vi här på bloggen eniga om Norges bidrag så verkar vi vara om än mer eniga om Azerbajdzjans bidrag, att det blir final men att det inte kommer räcka ända till seger för Azerbajdzjan.

 15. Micke

  Schlagerpinglan: Köper det rätt av även om jag ändå kan hitta något positivt även i deras låt i år. Långt ifrån Water men ändå en låt som sprider lite glädje och sånt är ju aldrig fel 🙂

 16. Daniela

  Jag har alltid varit svag för låtar av Idol-vinnarstuket, och så även för denna, även om den inte tillhör de bästa i genren. Tvärtom balanserar den på gränsen till att vara i det anonymare laget, men jag håller med Josef om att Farid tillför mycket tack vare sin inlevelse och den känsla som han förmedlar när han sjunger. Däremot tycker jag att verserna känns ganska svaga, men refrängen räddar upp det hela och sätter sig direkt efter första lyssningen. På det hela taget ett enkelt och förutsägbart, men likväl lyckat koncept som bör räcka till final.

  Betyg: 4-/5

 17. Josef

  Tack till Kerstin, Micke , ja alla, och sist men inte minst schlagerpinglan.

  Vad roligt att ni gjorde listor! 🙂 <3

  Vad skumt, vad intressant!? Hmmm,,är Island en "dark horse" i år? Ingen är så "kramgo" som den mannen i år, och det säger jag fastän jag är man och inte homosexuell. Han förmedlar något så naturligt rent och vackert. Är låten verkligen lika vacker som honom är min fråga??

  Montenegro: hihaho 😉 Vad ska man säga..Det verkar inte vara någon som fastnar för denna låt.
  Jag vill dock höja varningens finger lite som schlagerpinglan menar, om låtens intresse på youtube om de nu:: Sjunger bländande rapp, hon sjunger rent i den svårsjungna refrängen, och showen på scen inte blir för "promiskuös", utan har kulturella inslag med smak på scen. Kanske då?! Nu tänker jag vara avslutningsvis vara en smula frågvis!

  Micke: Vad i Spanien är det som du hyllar så högt?

  Schlagerpinglan: Jag tror ej du hade Irland på din 5 i topp-lista, så vad är det som väcker välbehaget för dig i detta bidrag?

  Kristina: Jag tror ej vi har kommunicerat här, men jag gillar faktiskt dina båda listor rätt bra förutom att du får välbehag av Vitrysslands bidrag som du gärna får berätta mer om? 🙂

  Kerstin: Jag saknar din vällustfyllda lista (inte favoritlista) utan de bidrag som får dig på bättre humör när du känner att något behöver fylla ett tomrum (Ja, det gäller för alla att inte blanda ihop detta, eftersom någon dag som jag är hormomstin och vill explodera, så väljer jag ALLA gånger exempelvis Solayoh från Vitryssland, men inte när jag behöver få må snällt eller vackert! Då spelar jag Birds ;-))

  Till alla: Var är Norge? Varken på dessa listor eller på topplistorna? Jag börjar luta mot en blygsam placering på det bidraget..

 18. Micke

  Josef: Jag har nog sagt det många gånger här hur mycket jag älskar irländsk folkmusik. Skit samma om det är Dubliners, Pogues, Flogging Molly or what. Alltså på gammalt vis eller hejdlöst upprockat jag dyrkar musiken. Finns det något bättre än att vara på Irland och gå på pub o bara ha allmänt kul till musiken? 🙂 Jag pratar inte om att supa hejdlöst nu utan att njuta av något gott att dricka tillsammans med vänner och njuta av kul musik och bara ha allmänt trevligt.

  El Sueno de Morfeo nämndes som deltagare i årets ESC och plötsligt fick jag reda på att flera av mina vänner tyckte jättebra om dem och plötsligt var de på mig och spelade dem för mig. Jag föll direkt för deras charm och mix av irländsk keltisk pop. Först var jag lite tveksam till hur spanska språket skulle funka till musiken men det släppte jag direkt för det var grymt bra.

  Men Josef låten då? Jag tycker verkligen om den även om gruppen gjort 10-15 bättre låtar tidigare. Älskar introt och hela uppbyggnaden till refrängen och vidare. Några jag minns just nu. Finns säkert ännu bättre.

  http://www.youtube.com/watch?v=BlF1Y2d4zkA
  http://www.youtube.com/watch?v=lpAROrTADwA
  http://www.youtube.com/watch?v=I-uwouMzUB4
  http://www.youtube.com/watch?v=razF4kQuY1E
  http://www.youtube.com/watch?v=CsOAykh1F4I
  http://www.youtube.com/watch?v=5eZWxqcrTws

  Det enda lilla frågetecknet jag har är det jag hörde på deras uttagning. Tyckte sångerskan var lite vekare live än det jag tidigare hört men en polare till mig har bedyrat enträget att hon inte var riktigt frisk då så jag hoppas han har rätt.

  Då vänder jag på frågan Josef. Vad är det i låten som inte tilltalar dig?

  Du Josef jag är 100% hetrosexuell men jag lovar dig. jag älskar den isländska låten och snubbens hela framträdande. Den låten är så jädra vacker och han får en att tro på vartenda ord. Jag har en speciell “byggnad” till allt detta men det kan jag kanske ta när Schlagerpinglan presenterar låten.

 19. Micke

  Med “byggnad” menar jag alltså att låten talar till mig personligen utifrån någon livserfarenhet jag har. Lät kanske konstigt 🙂

 20. Micke

  Josef: Du har nog missat Micke då. Jag pratar gott om Norge 🙂

 21. Schlagerpinglan

  @Josef, Nästa presentation var just Irland, så din fråga besvarades där men i kort så kan man säga att nästan allt (förutom live-framträdandet) spelar på rätt strängar hos mig. Framför allt rösten, den meningsfulla texten samt trummorna med dess tempoväxlingar. Ett helt underbart bidrag som får mig att må väldigt bra. 🙂

 22. Kristina

  Josef, nej jag tror inte heller att vi har kommunicerat här än men nån gång ska ju vara den första 🙂 vad jag gillar med Vitryssland? Jag tycker främst det är balladerna som är starka i år men vitrysslands bidrag tycker jag verkligen om. Det var nån här tidigare som nämnde att låten är ett plagiat från en låt på 70-talet och jag vet vilken låt hon/han tänker på. Saken är den att jag tyckte väldigt bra om den låten så då är ju inte vägen så lång till att även tycka om den här. Vad de har gjort är att snabba upp låten lite och lägga in en vers som spelar an på Elenas vinnare 2005. Det är ju så musik skrivs numer 🙂

  Varje gång jag hör låten känner jag mig tveksam men så kommer då refrängen och då släpper allt. Det är verkligen en refräng som gör mig glad även om jag är lite tveksam till deras “show”. Hoppas de hittar på något bättre till tävlingen. För mig är det Italien som har årets riktiga kanonlåt. Att de dessutom tycks hålla fast vid italienskan och inte översätter den är ju i alla lägen det bästa. På samma sätt har jag en låt överlägset sist och det är Rumänien. Jag klarar inte överhuvudtaget att lyssna på den.

 23. Micke

  Kristina: Det var nog jag som sa det där om de starka likheterna med en låt från 70-talet. Alltså Vitryssland. Ditt sätt att beskriva den får mig att tro att vi pratar om samma låt 🙂 Jag tänker dock hålla inne med vilken låt det är än så länge med respekt för de som älskar Vitrysslands bidrag så det inte på något sätt riskerar att förstöra deras känsla för låten.

  Märker nu att jag möjligen missuppfattade din lista Josef och hur du tänkte med välbehag och olustkänslor. Jag gjorde mer efter vad jag tyckte om låtarna. Ok då gör jag en ny helt utan vad jag tycker om låtarna. Börjar med en lista som jag baserar på en Micke som är trött och sliten och som bara behöver krypa ned i sin fåtölj och bara låta musiken komma in i kroppen och få den att koppla bort allt störande.

  1. Nederländerna
  2. Island
  3. Italien
  4. Kroatien
  5. Cypern

  Ok då är Micke avkopplad och relaxad och plötsligt har han fått nytt liv och känner att han behöver någon musik som gör honom glad. Han vänder sig till årets ESC och letar fram fem låtar.

  1. Grekland
  2. Schweiz
  3. Litauen
  4. Spanien
  5. Danmark

  Alltså två listor som har nada att göra med min bästlista utan mer mys och glädjelistor

 24. Micke

  Hmm: Kanske skulle Vitryssland ha tagit någons plats på glädjelistan

 25. Kerstin

  Micke, jag är grymt nyfiken på vad är för låt från 70-talet som du och Kristina hittat likheter i med det Vitryska bidraget. Jag tycker det finns många influenser i det Vitryska bidraget från olika låtar men kan inte hitta någon låt från 70-talet i mitt minne som påminner om det. I och för sig är 70-tals musik inte min starka sida men om det är en populär låt borde jag definitivt hört den. Kan du inte ge några ledtrådar? Är det en kvinna som sjunger eller en grupp och från vilket land? Om du nu inte vill berätta så kanske jag själv kan lista ut det om du ger mig lite mer att gå på eftersom jag är grymt nyfiken. Jag personligen skulle inte få någon annan känsla för det Vitryska bidraget oavsett vad men jag förstår hur du menar med ditt resonemang.

 26. Micke

  Kerstin: Hoppas du inte blir arg på mig nu men jag vill inte säga vilken låt det är med respekt för att många kan ta illa upp. Sånt är viktigt för mig. Det är ungefär som att spela in en fotbollsmatch som man ska se senare men plötsligt dyker det upp en snubbe och säger: “Hörde du om matchen? fan det blev 2-1.” Hur kul är det? 🙂

  Men jag kan väl säga så pass mycket som att det är en brittisk grupp med en kvinnlig sångerska i en grupp på fyra. Egentligen är det två av deras låtar som är väldigt lik Vitrysslands bidrag. Den låten jag pratar om plus en annan där rytmen är väldigt lik. Gruppnamnet består av flera ord 🙂

 27. Kerstin

  Micke, jag tycker kanske inte att det är riktigt samma sak angående din liknelse med fotbollsmatchen men jag respekterar din ståndpunkt fullt ut. Ska se om jag lyckas klura ut detta utifrån dina “ledtrådar”.

 28. Micke

  Kerstin: Låten är som sagt väldigt lik den gamla men samtidigt var hittar du nån låt som inte påminner om någon annan. Låtskrivare idag erkänner ju själva att när de skriver musik låser de in sig någonstans med en helskivsamling att lyssna på och få influenser. Det går inte att göra ny musik huvudsaken är att det inte är uppenbart plagiat. Något jag alltid har svårt för är när de exempelvis i MF ska presentera låt och låtskrivare och plötsligt nämner de minst 3-5 namn som låtskrivare. Då blir jag direkt tveksam. Känns som de hittat någon del var från nån annan låt och sen pusslar ihop.

  En låt som det gick mycket rykten om angående plagiat var Erik Saade – Popular och då i synnerhet Lilli och Sussie – Oh mama. Håller delvis med men i så fall tycker jag introt är mer stulet i så fall. Lyssna på introt på popular och introt på Boney M – Rasputin och säg sen att de inte är lika 🙂 Jag har spelat upp Rasputin för flera och frågat “vad är det för låt” och de har ropat Popular 🙂 Det är visslingen på popular som skiljer 🙂

  http://www.youtube.com/watch?v=kvDMlk3kSYg Boney M

  http://www.youtube.com/watch?v=Nfx0OMM2u0A Erik saade

  Men som sagt det är inte alltid lätt att avgöra det där med likhet alternativ plagiat

 29. Daniela

  Josef: Jag hoppas verkligen att du kan ha rätt i dina tankar om Island som en “dark horse” i år. Jag älskar egentligen allt med det bidraget och har tagit det till mig så starkt att jag har svårt att längre se objektivt på dess chanser, men på oddslistorna har det ju iaf inte sett så just ut hittills. Det är väl bara att hoppas att både juryn och publiken helt plötsligt trollbinds av den magi som jag är säker på att kommer att uppstå när det väl framförs live i Malmö! 🙂

 1. Lämna en kommentar


                 

                 

     

Musik bloggar Blogglista.se