Schlagerpinglan: Här följer en liten presentation (inklusive länkar till bidraget, låttexten, en intervju och relevanta infosidor) av ett av bidragen som tävlar i Eurovision Song Contest 2013. Genomgången avslutas med aktuell placering på oddslistan samt vad jag själv tycker och tror om bidraget. Se samlingssidan för övriga länders presentationssidor.

Land: Irland landets ESC-historik
Bidrag: “Only Love Survives” NF-framträdandevideolåttext
Artist: Ryan Dolan ryandolanofficial.comtwitterfacebook
youtubewikipedia
Startnummer: nr 13 i semifinal 1
Låtskrivare: Wez Devine, Ryan Dolan
Uttagning: RTÉ valde ut sitt ESC-bidrag genom en final under “The Late Late Show” med fem tävlande bidrag där varje artist haft en hjälpande mentor. 50/50 jury- och teleröster utsåg vinnaren och tittarnas favorit vann.
Tidigare på Schlagerpinglan: “Irlands ESC-bidrag 2013”
Presentationer av bidraget och artisten (på engelska):
esctoday.com eurovisionary.com eurovision.tv

Extra: Se en intervju (tyvärr med mycket bakgrundssorl) med Ryan Dolan av Eurovision Ireland samt hans version av Bruno Mars “It Will Rain“.

Odds: Vidare till final & topp-15 av de 39

Schlagerpinglan tror: Till final
Eftersom jag inte kan se vare sig juryn eller tittarna i öst ge detta bidrag några högre poäng så borde det betyda att det inte blir någon final för Ryan. Jag tror likväl att han på något sätt lyckas charma till sig tillräckligt många röster för att med nöd och näppe ta sig vidare. Får han dessutom till ett riktigt bra liveframträdande så kan det kanske t.o.m. bli en fin medel-placering i finalen.

Schlagerpinglan tycker: Till final
Tempoväxlingarna med de markerande trummorna, den fängslande rösten och den meningsfulla texten gör “Only Love Survives” till en av mina topp-fem-favoriter i årets ESC… i studioversionen, vill säga. Live-framträdandet levde inte riktigt upp till förväntningarna men med lite justeringar av kören och andra småsaker så kan det förhoppningsvis låta riktigt bra i Malmö. För mig en självklar finalist och där utan tvekan med bland de tio främsta.

Andra bloggar om: , , ,

Mer från Schlagerpinglan i samma kategori:


22 kommentarer till “Irland: “Only Love Survives”, Ryan Dolan”

 1. Kerstin

  Det är något i Irlands bidrag som fattas för att det riktigt ska tilltala mig fullt ut. Live framträdandet får vi hoppas att dom får till bättre och lyckas dom med det tror även jag på en finalplats. Final. Betyg 3+/5.

 2. Rickard

  Jag tycker att låten är alldeles för anonym! Dessutom tycker jag inte att sångaren sjunger rent! Kan inte på något vis se hur bidraget ska klara sig till final! Särskilt inte då man tävlar i starka semi 1! 🙂

 3. Schlagerpinglan

  @Rickard, Tyvärr så har du väldigt bra argument vad gäller sången och den starka första semifinalen, vilket är några av anledningarna till att även jag är tveksam till Irlands chanser, men… jag tror att det löser sig. Vi får se. 🙂

 4. Rickard

  Schlagerpinglan: Låten har potential, men det finns för mycket brister, särskilt i framträdandet och hos sångaren! Grundstommen i låten öppnar upp för något storslaget! Är väl därför man blir besviken av slutresultatet! Men vet om att dy gillar den så hoppas kan man ju alltid göra! 🙂

 5. Micke

  Det är alltid med en konstig känsla av oro jag tar mig an den irländska uttagningen varje år. I mina ögon är Irland världens ledande musikland. Älskar irländsk musik från deras folkmusik till rock. Därför inbillar jag mig varje år att just detta år ska bli året då irländarna äntligen ska ta ESC på allvar. Men varje år blir jag lika besviken inte minst de två senaste åren med två vandrande tandborstar.

  Naiv som jag är satte jag mig även i år ned och hoppades att irländarna skulle få till det. Jag blev lika besviken som vanligt men hittade ändå två låtar som kändes ok. Dels en låt som hette Son Kez som blev årets märkligaste låt för mig överhuvudtaget då jag inte kan bestämma mig för om den är bra eller dålig. Sedan också en låt med en stil som är långt ifrån Micke men som ändå hade något och den hette Only love survives. Jag kände att den hade lite mer än den här typen av musik egentligen har. Det fanns en nerv i låten och dessutom en kille med som det kändes en mycket stark röst. Övriga startfältet var långt under Irlands värdighet.

  Jag missade finalen men fick höra att Only love survives så det kändes bra men senare började två polare snacka om hur kass låten var och hur usel sångarens röst var. Det stämde inte riktigt med det jag hade hört så jag gick in på Youtube för att höra hur den lät i finalen. Jag blev grymt besviken. Hela nerven var borta och i synnerhet började jag undra om de bytt ut kille för den jag nu hörde lät hemsk i jämförelse med det jag tidigare hört.

  Jag har lite svårt för att bestämma mig för vad jag ska tycka. Kan de få tillbaka nerven från videon och om i synnerhet killen kan närma sig något som kan kallas sångröst då tycker jag absolut det är en konkurrenskraftig låt solklar till final. Om de inte lyckas med det och kopierar det de gjorde i inhemska finalen då närmar sig låten med stormsteg de få låtar i år som jag ser som usla. Bara att hoppas att de får till det men magkänslan är att den missar finalen.

 6. Micke

  Schlagerpinglan och alla ni andra som anser att Thomas Lundin är hela själen med schlagerpanelen. Jag har just fått bekräftat till 100% från thomas själv att han inte kommer att vara med i år. Dessutom är det så att det är redaktionen som har fått totalt hjärnsläpp. Thomas säger att han mer än gärna hade fortsatt men att de inte vill ha honom med mer. Jag finner inte ord för att beskriva det hjärnsläpp redaktionen fått. Hur ska man överhuvudtaget kunna beskriva något sådant. Thomas skojade med mig och sa “vill du klaga så hör av dig till SVT.”

  SVT go to h_______________________________

 7. Kristina

  Är det dagens dåligaste aprilskämt eller? En schlagerpanel utan Thomas Lundin är överhuvudtaget ingen schlagerpanel. Känns nästan som om hela programmet kan kvitta i så fall.

 8. Micke

  Nej det är inget aprilskämt Kristina och jag hoppas att du och andra här förstod att det sista jag sa inte var så allvarligt menat :-). De gör om hela programmet i år och panelen håller paus. Orsaken till det nya upplägget är att SVT står värd för ESC i år och därför vill de ha en lite annorlunda uppbyggnad av programmet.

  Bara att hoppas att Thomas Lundin är tillbaka nästa år 🙂

 9. Daniela

  Hmm, även jag är lite delad när det gäller detta bidrag. Jag älskar den starka och glädjespridande refrängen, men har å andra sidan lite svårt för just de tempoväxlingar som du Schlagerpinglan verkar se som en av fördelarna med låten. Och live-framträdandet är som sagt ett frågetecken, då det här åtminstone för mig är en låt som kräver en stark och karismatisk live-show och NF-klippet inte riktigt motsvarar de kraven. Men i det här skedet bedömmer jag i huvudsak utgående ifrån låten som sådan, och då tillhör Irland trots allt, tack vare refrängen, mina favoriter. Visserligen inte de allra största, men med ett bra live-framträdande i Malmö har den nog potential att avancera ända dit. Jag hoppas att den går till final, för det blir aldrig för många av sådana här upplyftande glädjepiller där.

  Betyg: 4-/5

  Tråkigt att Thomas Lundin och panelen inte kommer att finnas med i år, men å andra sidan kan det ju vara intressant med ett nytt koncept också. Och på tal om nya koncept: om två år, ESC:s 60-årsjubileum till ära, kommer tävlingen tydligen att ha tre värdnationer (http://www.eurovision.tv/page/news?id=exclusive_60th_eurovision_hosted_in_three_countries). Det kan ju också bli riktigt spännande! 🙂

 10. Micke

  Daniela min vän något säger mig att det där är ett aprilskämt

 11. Josef

  Jag älskade först Irlands “galopperande komp”, men trummorna som smattrar snabbare och snabbare innan refrängen får mig numera att bli trött. 🙁

  Den har sjunkit lika mycket för mig som Serbiens har ökat. Serbiens låt är nog ingen vinnarlåt men den har ett sprudlande och teatraliskt uttryck som faktiskt håller mig vaken,,hela låten.

  Irland har 50 underbara inledande sekunder (på videon) när bara Ryan sjunger med (smärta likt Jim Kerr från Simpel Minds vilka för mig var/är kungar inom Irländsk popmusik) det där ekot som suger tag i en lika starkt som Anouk i spänning, problemet att det varar inte många sekunder, emedan hela 3 🙂 “glorius” minuter utgör Anouk och faktiskt nu; även Italiens låt som bara växer för mig!

 12. Josef

  På BWIN hittade jag odds på om bidragen går vidare eller ej, och Schlagerpinglan om de har rätt så har ju Irland rätt goda chanser på final, som sagt deras odds är ingalunda lag även om det är över 10 miljoner kunder där tror jag. Ukraina verkar dock bombsäker som flera har påtalat här.

  SEMIFINAL 1

  JA NEJ
  1. DEN= 1.02 – 10.00
  2. UKR= 1.07 – 7.00
  3. RUS= 1.10 – 6.00
  4. NET= 1.15 – 4.75
  5. SER= 1.20 – 4.00
  6. VIT= 1.25 – 3.55
  7. IRL= 1.45 – 2.55
  8. MOL= 1.60 – 2.20
  9. LIT = 1.65 – 2.10
  10 AUS= 1.95 – 1.75
  *****************
  11 KRO= 1.95 – 1.75
  12 EST = 2.40 – 1.50
  13 BEL = 2.70 – 1.40
  14 CYP = 2.70 – 1.40
  15 SLO = 2.70 – 1.40
  16 MON= 4.00 – 1.20

  SEMIFINAL 2

  1. NOR= 1.05 – 7.70
  2. GRE= 1.10 – 6.00
  3. GEO= 1.12 – 5.50
  4. AZE= 1.33 – 3.00
  5. ARM= 1.40 – 2.70
  6. SAN = 1.45 – 2.55
  7. ISR = 1.45 – 2.55
  8. ALB = 1.50 – 2.40
  9. FIN = 1.50 – 2.40
  10 MAL= 1.55 – 2.30
  ****************
  11 ISL = 1.72 – 2.00
  12 SCH = 1.85 – 1.85
  13 BUL = 2.00 – 1.72
  14 UNG = 2.10 – 1.65
  15 ROM= 2.55 – 1.45
  16 MAK= 4.75 – 1.15
  17 LET = 4.75 – 1.15

 13. Kerstin

  Daniela, jätteroligt att du är tillbaks efter ett längre uppehåll. Och Josef ännu en högintressant oddslista från dig.
  Jag pysslar ju med lite småanalyser av bidragen vartefter vi gett våra omdömen om bidragen. Tänkte det kunde vara kul att efter semifinaler och finalen är avklarad se hur pass mycket koll vår egna lilla schlagerpanel här på Schlagerpinglan hade. Vilka bidrag vi hade hyfsad koll på och vilket eller vilka bidrag som totalt överraskade oss alla eller några av oss.
  Vad gäller Irlands bidrag så skiljer låten sig så pass mycket kvalitéts mässigt från exempelvis videon till live framträdandet att det verkar vara svårt att riktigt tippa Irlands finalchanser. Efter semifinalen kommer det förmodligen klarna. Men som det är just nu kan man säga att Irland har 50/50 chans att ta sig vidare enligt vår lilla schlagerpanel.

 14. Micke

  Daniela: Även jag välkomnar dig tillbaka. Alltid kul med folk som lägger ut texten lite mer. Det är ju givetvis upp till var och en men de som inte gillar det kan ju hoppa över och bara läsa de som säger “låten är bra” eller “låten är dålig” 🙂

  Har varit lite tomt på folk som är lika knäppa som jag och gillar att snacka och lyssna för glatta livet. Har ju Josef och någon mer men du är som sagt hjärtligt välkommen tillbaka 🙂

 15. Kerstin

  Josef, läste precis att du gärna skulle vilja ha en välbehag/oluskänsla lista utav mig och självklart tänker jag göra dig en då du frågar så rart.

  Välbehag:
  Vitryssland
  Danmark
  Island
  Schweiz
  Storbritannien

  Olustkänsla:
  Bulgarien
  Montenegro
  Grekland
  Frankrike
  Makedonien

 16. André

  Välbehag:

  Danmark
  Sverige
  Island
  Schweiz
  San Marino

  Olustkänsla:

  Rumänien
  Makedonien
  Montenegro
  Armenien
  Bulgarien

 17. Kerstin

  När jag nu läser din lista André så blir jag påmind om att jag faktiskt glömt Sverige på min välbehags lista. Så jag kastar bort Storbritannien från min lista och sätter dit Sverige istället. Självklart fylls jag av glädje när jag hör vårt egna svenska bidrag.

 18. Micke

  Andre: Jag köper alla på din välbehaglista och alla utom Bulgarien på din olustlista.

 19. Daniela

  Micke & Kerstin: Tack, det känns också väldigt roligt att vara tillbaka “på riktigt”! 🙂 Jag har nämligen nog kikat in här på bloggen hela tiden under mitt lilla uppehåll, men inte kommenterat så ofta eftersom jag nästan alltid har haft tidsbrist till följd av intensiva studier kombinerat med jobb. Inte för att så mycket har förändrats på den punkten, men nu när ESC närmar sig stiger ju förberedelserna inför det helt klart på min prioriteringslista! 🙂

  Och ja, Micke, du har ju naturligtvis rätt om att det där med 60-årsjubiléet var ett aprilskämt… Attans också, jag gick faktiskt på det… Första aprilskämtet på flera år som jag har svalt med hull och hår! Jag tyckte ju att det lät som ett spännade och intressant koncept! 😉

 20. Micke

  Daniela: Inget att bry sig om. Händer alla nångång. Jag lovar dig att jag har åkt dit jag med 🙂 Läste på ett annat ställe hur du älskar Island och påverkas något enormt av det. En sak bara. Du är inte ensam om det. Det bidraget har dragit upp en livsförändrande grej för mig långt tillbaka i tiden. Så nog tusan kan man påverkas av musik 🙂

 21. Josef

  Montenegro,,igen 😀 Är låten såå hemsk?! Ja, det återstår att se.. Tack Kerstin för din lista! Men INGEN och då menar jag ingen har haft Norge varken på topplista eller på välbehagslista!? Intressant!

 22. Micke

  Min topp femton just nu. Alltså vad jag vill, inte tror:

  1. Spanien
  2. Italien
  3. Grekland
  4. Nederländerna
  5. Island.
  6. Litauen
  7. Storbritannien
  8. Vitryssland
  9. Danmark.
  10. Kroatien
  11. Norge
  12. Georgien
  13. Schweiz
  14. Frankrike
  15. Cypern

  Kanske du kan sluta prata om att ingen gillar Norge nu Josef. Jag har sagt det många gånger 🙂

 1. Lämna en kommentar


                 

                 

     

Musik bloggar Blogglista.se