Schlagerpinglan: Här följer en liten presentation (inklusive länkar till bidraget, låttexten och annat intressant) av ett av bidragen som tävlar i Eurovision Song Contest 2013. Genomgången avslutas med aktuell placering på oddslistan samt vad jag själv tycker och tror om bidraget. Se samlingssidan för övriga länders presentationssidor.

Land: Albanien landets ESC-historik
Bidrag: “Identitet” videoNF-framträdandelåttextengelsk text
Artist: Adrian Lulgjuraj & Bledar Sejko wikipedia & wikipedia
Startnummer: nr 14 i semifinal 2
Låtskrivare: Bledar Sejko, Eda Sejko
Uttagning: TV-bolaget RTSH valde ut sitt ESC-bidrag genom tredagarsfestivalen “Festivali i Këngës”, bestående av totalt 26 bidrag, två semifinaler samt en final med 17 tävlande bidrag där en jury utsåg vinnaren.
Tidigare på Schlagerpinglan: “Albaniens ESC-bidrag 2013”
Presentationer av bidraget och artisten (på engelska):
esctoday.com eurovisionary.com eurovision.tv

Extra: Se Adrian Lulgjuraj framföra sin andra singel “Evoloj” och Bledar Sejko ge prov på sitt gitarrspel.

Odds: Ej vidare till final & botten-fem av de 39

Schlagerpinglan tror: Inte till final
Först och främst vill jag applådera Albanien för sitt beslut att behålla den albanska versionen av “Identitet”. Med det sagt… så måste jag tyvärr erkänna att jag inte tror att rock på albanska är något som kommer att tilltala speciellt många förutom kanske de närmsta grannarna. Eventuellt kan inbitna rockälskare och kvalitet-medvetna jurymedlemmar belöna duon med en del poäng men jag tror inte att det räcker för att ta Albanien till final. Ett bra försök, dock.

Schlagerpinglan tycker: Inte till final
Njae… visst tycker jag numera riktigt bra om de sånglösa partierna av låten och speciellt de upprepande slingorna men med tanke på hur lång tid det tog innan jag kom fram till den åsikten så vill jag inte låta alltför positiv. För mig är det ett bra musikaliskt nummer men det saknar något som kan hålla uppe mitt intresse och därför hamnar det väldigt långt ner på min personliga lista.

Andra bloggar om: , , , ,

Mer från Schlagerpinglan i samma kategori:


11 kommentarer till “Albanien: “Identitet”, Adrian Lulgjuraj & Bledar Sejko”

 1. Micke

  Först och främst ett stort grattis till det albanska folket som äntligen får in den största formen av musik i sina liv, alltså rock. Visst jag är allätare av musik men ingenting är i närheten av rock så enkelt är det bara 🙂 Så är det då bra rock som albanerna visar upp? Svaret blir varken ja eller nej utan mer att det är ett jädrigt bra första försök. Ingenting är fulländat från början.

  Mycket är väldigt lovande och mycket fattas. Låten börjar helt ok med elgitar men tyvärr fattas det lite tryck. Därefter kommer sämsta partiet i låten när gitarristen fullständigt har missat hela själen i rocken och viskar fram några ord helt utan känsla. Absolut det sämsta i låten i kamp med körens hej hej. Plötsligt väcks det till liv igen när den verkliga sångaren tar tag i det med riktig röst och nu får jag faktiskt riktig rockkänsla. Därefter fortsätter låten att växla mellan högt och lågt i kvaliteé men som sagt det är ett riktigt bra första försök av albanerna.

  Jag har länge haft låten på gränsen mellan bra och hyfsat. Bra låtar finns 19 i årets EC så jag placerar den här precis utanför i kamp om plats 20 med Ukraina. Det är tyvärr för mycket skönhetsfläckar på den för att den ska komma högre upp. Hade dock tyckt det var kul med den i final men tror den är lika chanslös som jag tror belgien är. Det betyder inte att jag tycker de är de två sämsta länderna. Definitivt inte för de två länderna börjar på R och M 🙂

 2. FunkyG

  Gillar den här riktigt mycket! Upprepningarna blir mer och mer kraftfulla och byggs upp till ett ordentligt klimax! Älskar hur influerad instrumentslingorna är av balkan och att de faktiskt väljer att framföra bidraget på albanska!

  Har läst olika betlistor och de jag kommit över tippar alla att Albanien tar sig vidare till finalen, för att där mötas av lite motgångar. Personligen hoppas jag att den tar sig vidare, framförallt eftersom den tillhör det svagare startfältet.

 3. Kerstin

  Det här känns väl inte helt dåligt tycker jag och hade det varit en instrumental låt utan sång så hade jag tyckt ganska bra om det här. För det är sången som är problemet för mig jag gillar det inte men musiken är riktigt skaplig men tyvärr så går det ju inte att särskilja dom båda i det här sammanhanget och därför blir det ingen hög placering på min personliga lista. Hade Albanien tävlat i den första semifinalen hade jag sagt att den är chanslös på finalplats direkt men nu är jag osäker. Det finns några bidrag som jag tycker är klockrena till final i samma semifinal som Albanien men sen tycker jag det är riktigt öppet. Men jag väljer ändå att gå på min första känsla och den är att Albanien missar final. Ingen final. Betyg 2/5.

 4. Kristina

  Det här är en av de svåraste låtarna i hela tävlingen att bestämma sig för om den är bra eller dålig. åten kunde ha blivit bra men någonting är uppenbart att det fattas. Kul blandning balkan och rock men jag tror den endast kommer att spelas i semifinalen.

 5. André

  Jag gillar rock mer än något annat och ESC har faktiskt haft några rikitgt hyfsade rockakter under årens lopp (Tex Hanna Pakarinen, Teräsbetoni, Eirikur Hauksson) och jag tycker faktiskt den här låten hör till de bättre rock-låtarna ESC och jag både hoppas och tror den tar sig till final.

 6. Micke

  Andre: Du verkar prata mitt språk 🙂 Du nämner tre låtar varav två är mina favvisar överhuvudtaget från Norden:

  1. Island: Valentine lost – Eirikur Hauksson
  http://www.youtube.com/watch?v=Qy4ZUQ655lE

  2. Finland: Leave me alone – Hanna Pakarinen
  http://www.youtube.com/watch?v=Y3Q4Eni0z68

  Daniela: Du har rätt om låten jag inte gillade från Finland det var 2002, Addicted to you

 7. Rickard

  Inget fel på låten, men den är lite tung så att säga! Det är på håret men jag tror att Albanien missar finalen precis! 🙂

 8. Josef

  Vi står en smula i skilld uppfattning än en gång min vän Micke.

  “Någon sade att man helst måste lida av någon psykisk åkomma för att kunna bli en riktigt stor artist”

  Kanske därför Alexander Rybak exempelvis inte kommer bli en superstjärna internationellt men ackväl en stjärna. Han är för normal och sympatisk! 🙂

  Ta Queen som exempel. Vad hade gruppen blivit utan Freddie Mercury?! Hade de sålt 300 miljoner skivor? Ta Michael Jackson (R.I.P) skulle Jackson5 över huvudtaget varit så stora utan Michael?

  Ta Prince, skulle han inte för inte kallats artisternas artist?

  Ta Stravinskys våroffer som emotog ruttna tomater i de första spelningarna och idag är ett odödligt mästerverk?

  Ta Ozzy Osbourne: Vad skulle Black Sabbath ha varit utan dennes röst och utstrålning? Ett hyfsat band men så mycket mer…nja

  Om vi söker en gemensam nämnare för dessa artister ovan så kanske “psykiskt störd” kan vara en. 🙂 Men ååå så brilianta. I allt jag lyssnar, i allt jag söker är det NYSKAP som är det värdefulla, medan kunskap kan accepteras men bara registreras.

  Om Albanien: Jag ville just poängtera att den där hemska hesa rösten är underbar kontrast till den mer “vanliga” rösten som ekar just efteråt på ett konventionellt sätt, den räddar låten tillsammans med Blkansoundet som jag inte hört förut riktigt i en hårdrockslåt.

  Det som inte gör denna till en femma är lite för mycket he he he i ett hojtande som helt enkelt är ett billigt försök att “bara” låta för att då kanske få poäng,,grr. Syntarna kanske kunde vara dessutom lite mer diskreta. Hoppas de vågar ta ut på tonen fastän det är ESC och vara lite “farliga” som min favorit i denna genre inom ESC-vinnaren Lordi 2006, med ett lyckligt “Hardrock Hallejuha! 🙂 WOW vad allt var nytt med den låten fastän den kunde ha varit en bättre låt delvis. Finlands stolthet!

 9. Micke

  Nja det är nog inte bara en “smula” skild uppfattning vi har den här gången Josef 🙂 Tvärtom är det nog första gången vad jag minns som vi skiljer oss totalt i uppfattning. Det jag syftar till är den hesa rösten innan huvudsångaren tar över. Om du vill se något extra i den så kör på det Josef, du är i din fulla rätt. För mig är det bara en snubbe vars röst inte räcker till. Jag hörde en intervju med honom och antingen var han förkyld under den eller så låter han lika blek när han pratar.

  Men Josef det tog inte lång tid innan vi var överens igen 🙂 Det som jag kallade hej hej måste ju vara detsamma som du kallar he he he och det är definitivt det som mest drar ned låten. Ungefär på samma sätt som kören i den gamla versionen av Ukrainas bidrag eller som kören i den nya versionen av Litauens bidrag. I det stora hela är vi överens om att Albanien var något bra på spåret i år Josef. Tyvärr är det lite för många skönhetsfläckar och jag håller med Schlagerpinglan om att albansk rock nog inte kommer att tilltala den stora massan i år.

  Det där med att lida av någon psylisk åkomma. Kanske att dra det väl långt men samtidigt ligger det något i det. Det gäller inte bara musik, det gäller författare och det mesta faktiskt. Det hjälper nog att vara lite udda i alla fall 🙂 Något av det mest udda jag hört ligger dock på ett annat plan och är något som aldrig skulle hända i dagens egobaserade värld. Det handlar om ett klassiskt stycke. Adagio av Tomaso Albinoni. Snubben lär aldrig ha blivit så där jätteerkänd under sitt liv på 16-1700 talet men idag är detta stycke jättekänt. Sättet det gick till på hade som sagt aldrig hänt idag. En snubbe vid namn Remo Giazotto råkade i början av 1900-talet hitta Albinonis Adagio som inte ens var färdigskriven. Den var färdig till 90%. Vad gjorde snubben? Han skrev färdigt de 10% som fattades och gav ut stycket med Tomaso Albinoni som kompositören och knappt någon vet mem Giazotto är idag.

  En nästan osannolik grej för oss som lever idag. Låt säga att någon hittar något idag på samma sätt vad hade hänt då. Han eller hon hade tagit hela äran själv och hade inte ens nämnt den som hade skrivit 90% av låten. Sån är tyvärr vår värld idag men jag som hatar den delen av vårt nuvarande samhälle hyllar denne Remo Giazotto, en typ av människa som knappt ens existerar längre. Mer Giazottos till världen 🙂

 10. Kerstin

  Lite blandat om Albaniens bidrag dock är det majoritet för att Albanien få stå över finalen i år även om det finns en viss osäkerhet hos några. Vi får se hur det går för Albanien och deras rockinspirerade bidrag i år.

 11. Daniela

  Jag ska börja positivt: Första gången jag hörde den här låten och introt drog i gång tänkte jag “oj, här har vi ju en riktigt positiv överraskning från Albanien!”. Den tanken försvann dock lika snabbt som den dök upp när den blundande gitarristen som dessutom skulle må bra av lite styling-hjälp inleder sin första solovers. Jag är ledsen, men för mig förstör han hela låten/bidraget och stjäl alltför mycket fokus från den andra sångaren, som egentligen står för en fullt godkänd insats. I motsats till er, Micke och Josef, sätter jag dock faktiskt “hey hey”-partierna på plussidan, men tyvärr hjälper det föga när helhetsintrycket blir alltför splittrat för min smak. För mig känns det nästan som om de båda sångarna framför var sin egen låt, och hur jag än försöker kan jag inte få ihop dessa till en fungerande helhet. Som sagt, ett tappert försök, men någonstans blev det ändå fel. Mer exakt när de tilldelade gitarristen egna soloverser. Jag skulle dock inte bli alltför förvånad om Albanien trots allt tog sig till final med detta, men personligen känner jag att det nog räcker gott och väl med ett semifinalsframträdande.

  Betyg: 1/5

 1. Lämna en kommentar


                 

                 

     

Musik bloggar Blogglista.se