Schlagerpinglan: Här följer en liten presentation (inklusive länkar till bidraget, låttexten, intervjuer och relevanta infosidor) av ett av bidragen som tävlar i Eurovision Song Contest 2013. Genomgången avslutas med aktuell placering på oddslistan samt vad jag själv tycker och tror om bidraget. Se samlingssidan för övriga länders presentationssidor.

Land: Danmark landets ESC-historik
Bidrag: “Only Teardrops” NF-framträdandelåttext
Artist: Emmelie de Forest twitterwikipedia
Startnummer: nr 5 i semifinal 1
Låtskrivare: Lise Cabble, Julia Fabrin Jakobsen, Thomas Stengaard
Uttagning: DR valde ut sitt ESC-bidrag genom “Dansk Melodi Grand Prix″ som bestod utav en final med 10 tävlande bidrag. Vinnaren utsågs i två steg där tre bidrag gick vidare till en superfinal. Juryn hade där Emmelie på delad förstaplats medan hon var tittarnas överlägsna favorit.
Tidigare på Schlagerpinglan: “Danmarks ESC-bidrag 2013”
Presentationer av bidraget och artisten (på engelska):
esctoday.com eurovisionary.com eurovision.tv

Extra: Se intervjuer med Emmelie av eurovision.tv, escXtra och eurosong.dk.

Odds: Vidare till final & vinnar-tippad av de 39

Schlagerpinglan tror: Till final
Frågan är knappast om Danmark går vidare till final eller ej utan snarare om det räcker hela vägen till seger. Den frågan vill jag däremot inte tänka på förrän jag sett hur Ukraina väljer att framföra sitt bidrag. Hur som helst så känns finalplatsen given för Emmelie och jag håller tummarna för att det går riktigt bra för henne där.

Schlagerpinglan tycker: Till final
Inför Danmarks final hade jag en annan favorit men efter att jag sett Emmelie framföra sin låt så var det ingen tvekan om vem jag tyckte skulle vinna. Förutom att låten är lätt att ta till sig med sin vackra flöjtslinga och medryckande trummor så är det visuella så vackert och dramatiskt att det blir helt oemotståndligt. Trots min förtjusning så är “Only Teardrops” inte min absoluta favorit i år utan den får nöja sig med en andraplats på min lista (i alla fall för tillfället).

Andra bloggar om: , , ,

Mer från Schlagerpinglan i samma kategori:


50 kommentarer till “Danmark: “Only Teardrops”, Emmelie de Forest”

  1. Micke

    Jag var väldigt glad när Emmelie vann den danska uttagningen men jag måste erkänna att det inte var för varken hennes eller låtens skull. Jag var mest glad för att låten som kom tvåa inte vann för i mina ögon var det överlägset det sämsta alternativet av alla danska låtar i år. Jag tänkte inte så mycket mer på det vinnande bidraget. Kändes som ett helt ok bidrag men samtidigt som något som vi har hört så många gånger i den här tävlingen.

    Men utmed vägen hände någonting. Visst jag har hört detta mängder med gånger men plötsligt hittade jag något extra hos bidraget och när ett bidrag presenteras med sån inlevelse och charm som jag snart upptäckte då har det absolut ingen som helst betydelse om låten påminner om en mängd andra låtar så länge det inte är ett plagiat.

    I synnerhet upptäckte jag en tjej med en oemotståndlig charm och med en riktigt bra röst. En flöjt och trummor som satte sig långt in i själen. Ett ganska enkelt bidrag som samtidigt talar på ett alldeles speciellt sätt till lyssnaren.

    Jag hoppas verkligen det går bra för denna enormt charmiga tjej. Jag tror och de flesta verkar tro på en toppplacering men jag vill ändå lägga in en liten brasklapp. Alla oddslistor och videolistor vi ser har Danmark väldigt högt men vi får inte glömma varifrån allt detta kommer. Det är enormt många länder vi inte vet ett skit om vad de tycker och tänker om det danska bidraget.

    Jag är ändå bombsäker på final och att den där kommer väldigt högt. Den är dock för favorittyngd och sånt brukar ofta straffa sig. Topp 5 definitivt lär den komma. För mig är den absolut topp 10 åtminstone

  2. Kristina

    Danmark ställer i år upp med det absolut mest patetiska och urusla bidrag ESC någonsin har skådat. En absolut jumbo i alla klasser. Hur kan de ens med att ställa upp med ett sånt bidrag.

    Självklart skämtar jag bara 🙂 Tänkte bara se om ni var vakna 🙂 Nej då precis som de flesta tycker jag det här är ett mycket charmigt bidrag med en charmig sångerska. Håller med Micke om att det är lite gammal stil men vad gör det.

    Helt säker på att Danmark har en pallplats klar även om jag personligen hoppas att Italien får kliva högst upp på den pallen.

  3. Josef

    Hej alla igen och Micke,, 🙂 tack för det utförliga svaret! Jag tycker det är lite roligt att man kan tycka så olika ibland. Men Grekland är en fågel eller fisk. Vad kommer hända? sist eller först?!

    Kerstin: Vitryssland med sin nya video är så himla förbättrad, och om Alona kan ha den utstrålning hon har där, så blir hon för mig återigen en klar topp 10 kandidat! 🙂 Trummorna har ett så tufft sound!

    Men nu till alla: “Denmark, the one to beat” Ja hur ska man rubba en så säkert producerad schlagerlåt? Får jag ändå försöka lista några möjliga utmanare?!

    Vad kan gå fel för Danmark!?

    1. Emelie är så himla söt men också fasligt ung. Ta Zlata, Anouk eller Cascada som är erfarna (ja för att inte nämna Bonnie Tyler) artister. De levererar, jag lovar er. Kan bli lite kittlande för Emelie med att kanske bli nervös. Hennes röst håller för den ansträngning “only teardrops” medföljer, men det jag har i åtanke är de snabba svängarna i “How many times” som bör komma i tempo utan att det låter stressat. Bara en tanke.

    2. Är det en glad låt om ett tema av kärlek!? Nja, inte riktigt. Det handlar om att man inte ska gå vilse i sin relation och vara destruktiva mot varandra. Hur tas det av EU att en 19-åring sjunger om något man kanske behöver passerat åtminstone 25 år för att kunnat erfara?! Lena som var 20 eller 21 sjöng om sin kärlekskänsla som snurrade likt en satelit runt henne som yngre accepteras sjunga om. Jag kanske är helt fel ute för jag bara söker sådant som KAN störa därute Emelie’s enorma favoritskap.

    Vad tänker ni därute?

    Varför har inte fler Danmark som absolut etta på vad jag sett här på schlagerpinglans sida? Jag är nyfiken för jag måste (tyvärr) medge att låten är som schlagerpinglan påvisar en låt som direkt fastnar, och har de flesta goda ingredienser en schlager har?!

  4. Josef

    Jag fattade först ingenting, men nu! 🙁 Hur kan nu plötsligt Vitryska bidraget låta så bra. Jo därför hon har fått in mera tystnad mellan tonerna. Jag lyssnar i väldigt bra senheizer lurar och de har lagt på ett “frasigt” ljud extra i trummorna. Nu är ju låten lika kort som Hollands och Azerbadjans 🙂 Topp 5 kanske t.o.m. HaHaHa, Kerstin tror väl jag är knäpp som slänger mig hit och dit i mitt velande. Men min uppfattning är att det är väldigt avgörande hur en låt som Solayoh framförs och nu om man lyssnar på semi 1 så buntar man ihop de största favoriterna (Dan, Ukr, Rys, Hol) och den kontrast som kommer från Holland till Solayoh blir en väldig INJEKTION, man vaknar upp om man råkat somnat. Kerstin: Vitryssland är SÄKERT i final tror jag nu! 🙂

  5. Rickard

    Ligger tvåa på min lista! Är absolut en segerkandidat! Låten sticker verkligen ut och jag får fortfarande rysningar varje gång jag hör den! Åker gärna till Köpenhamn för nästa års esc! Briljant och med ett charmig karismatisk tjej på scen! Pallplats borde den klara! Ukraina och Italien som största utmanare om segern! 🙂

  6. Micke

    Josef: Jag har inte Danmark etta för jag tycker inte den är etta 🙂 Det är ett mycket starkt schlagerår det här och när jag säger att jag har Danmark nia skulle det vilket annat år som helst betyda att jag inte var så förtjust i den. Det är bara det att jag är förtjust i den. Jag tycker jättebra om den men det roliga i år är att det finns hela åtta låtar jag tycker än mer om. Det är jädrigt kul 🙂 Bland dessa finns det fullkomligt underbara glädjepillret Grekland som du undrar över. jag tror men framförallt hoppas jag att grekland är fågel.

    Ett år med 15 kanonlåtar, ytterligare 7 bra låtar, 8 skapliga låtar, 2 helt ok låtar, 5 dåliga låtar och bara 2 katastrofer då ser man verkligen fram mot att tävlingarna ska ta sin början.

    Vilka är då de åtta låtarna jag sätter före Danmark? Spanien, Italien, Grekland, Nederländerna, Island, Storbritannien, Litauen, Vitryssland. Sedan har jag alltså sex låtar till jag tycker jättebra om: Kroatien, Georgien, Schweiz, Cypern, Norge och Frankrike

    Vad gäller Vitryssland håller jag helt med dig Josef. Först var jag jättepositiv när nya låten kom och tog bort den första som var hemsk. sen kom liveframträdandet och jag började tvivla alltmer. Nu kom då sen videon med alla förbättringar och nu är den en favvis igen.

  7. Kerstin

    Danmark tillhör en av mina tre absoluta favoriter till vinsten i år. När det gäller musik är det för mig otroligt viktigt att det berör mig på något sätt. Artisten är också minst lika viktig som musiken. Jag tycker Danmark fått till bägge delarna. En bra låt med en nerv i som får mig att lyssna och att känna och en duktig och karismatisk sångerska som förstärker låten och höjer den ytterligare. Jag tyckte bra om Danmarks bidrag redan första gången jag hörde den men den har helt klart växt än mer de senast veckorna och är nu en av mina stora favoriter. Både låt och artist känns äkta och jag tror Danmark mycket väl kan stå som segrare av ESC 2013. Final. Betyg 4+/5.

  8. Kerstin

    Josef, jag tycker absolut inte att du är knäpp. Jag tycker det du skriver här på bloggen är både underhållande och tänkvärt och det visar för mig att du är långt ifrån en knäppskalle. Du har tagit upp helt nya infallsvinklar på flera bidrag som jag läst med stor behållning. Så min gode vän Josef du är allt annat än knäpp. Men ibland är det så där med vissa bidrag att man först inte kan ta till sig dom riktigt och sedan helt plötsligt så upptäcker man något helt nytt som gör att man förstår låten bättre eller kan ta till sig den bättre. Och ibland så är det helt motsatt. Men det känns lovande att även du Josef tror på final för Vitryssland nu. Jag har som bekant champagnen på kylning klart för att korkas upp när Petra Mede läser upp att Belarus gått till final.

  9. Josef

    Oj vad jag stavat fel här ser jag 🙁 Emmelie skall det vara, sorry.. 🙂

    Ja Micke, detta kanske ändå blir ett likadant år som 2011, där det nästan ända in på målsnöret skulle särskilja Azerbajdzjan från de andra med låten “Running scared”. Grekland har ju ett miniodds på att gå till final och jag tror en sådan låt kan få växa till sig och bli det val många kan göra p.g.a att det är en skojig låt på sätt och vis med någon form av tragihumor som jag älskar så innerligt! 🙂

    Topplistan var det för tillfället men jag vill kunna få välja om senare 🙂 Men just nu min favoritlista.

    1. Nederländerna
    2 Azerbajdzjan
    3. Grekland
    4. Ukraina
    5 Danmark
    6 Sverige
    7 Vitryssland
    8 Serbien
    9 Norge
    10 Tyskland
    11 Italien
    12 UK
    13 Kroatien
    14 Island
    15 Ryssland
    16 Frankrike
    17 Österike
    18 Montenegro
    19 Albanien
    20 Georgien
    21 San Marino
    22 Israel
    23 Ungern
    24 Malta
    25 Rumänien
    26 Makedonien
    27 Bulgarien
    28 Moldavien
    29 Schweiz
    30 Slovenien
    31 Armenien
    32 Spanien
    33 Finland
    34 Estland
    35 Cypern
    36 Litauen
    37 Belgien
    38 Irland
    39 Lettland

  10. Micke

    Josef: Om Grekland skulle vinna och vi ska ut och fira så får vi nog tyvärr inte med oss Kerstin och Daniela är jag rädd för 🙂 Vi får nog sitta där ensamma med champagnen 🙂

    Seriöst så har jag hört många som älskar Greklands bidrag i år så vi är definitivt inte ensamma du och jag .-)

    Ser att du har tio av mina femton favvisar topp sexton. Inte illa även om jag även ser annat mindre positivt 🙂

  11. Micke

    God morgon alla ESC vänner. Tänkte bara jag skulle önska er alla en riktig bra helg och dessutom lägga ut min lista som den är just nu. Grekland på pallplats Josef 🙂

    15 kanonlåtar:

    1. Spanien
    2. Italien
    3. Grekland
    4. Nederländerna
    5. Island
    6. Storbritannien
    7. Litauen
    8. Vitryssland
    9. Danmark
    10. Kroatien
    11. Georgien
    12. Schweiz
    13. Cypern
    14. Norge
    15. Frankrike

    Bra låtar:

    16. Ungern
    17. Albanien
    18. Bulgarien
    19. Ryssland
    20. Ukraina
    21. Tyskland
    22. San Marino

    Skapliga låtar:

    23. Österrike
    24. Israel
    25. Estland
    26. Moldavien
    27. Azerbajdzjan
    28. Malta
    29. Makedonien
    30. Armenien

    Halvdana låtar:

    31. Belgien
    32. Irland

    Dåliga låtar:

    33. Serbien
    34. Finland
    35. Lettland
    36. Sverige
    37. Slovenien

    Ger magproblem och huvudvärk:

    38. Rumänien
    39. Montenegro

  12. Kristina

    Angående det ni säger om greklands bidrag. Jag såg på en annan diskussion att en del menar på att killar tycker om Greklands bidrag och att tjejer inte tycker om det. Vet inte hur de kommit fram till det men i den teorin måste jag vara ett undantag i så fall 🙂

  13. Schlagerpinglan

    @Josef, angående din fråga varför man inte placerar Danmark som nummer ett när de har ett segerbidrag är mitt svar väldigt enkelt: Enligt mig är de helt enkelt inte ensamma om att skicka en ESC-vinnare i år. Lite synd att det kommer att bli välförtjänta vinnare som inte får full lön för mödan men bra för årets ESC som därmed har alla förutsättningar att bli riktigt, riktigt bra. 😀

    Vad gäller din lista så ser jag att du har Irland näst sist. Jag har hittat ett annat live-klipp där kören inte hörs så mycket och hade uppskattat om du lyssnar på det och svarar på en fråga, absolut inget krav, bara en önskan: http://www.youtube.com/watch?v=TB0b13nPYi0 Tycker du fortfarande att det är ett nästan-jumbo-bidrag då? Jag vill absolut inte kritisera din smak utan anledningen till min fråga är att jag är nyfiken på om det gör någon skillnad eller ej på eventuella skeptiker om de förbättrar kören, eller om det helt enkelt är bidraget i stort det är “fel” på. 🙂

    @Micke, Ska inte ens försöka hitta något live-klipp till ditt näst-sista-bidrag. 😉

  14. Micke

    Schlagerpinglan: Får jag svara på din fråga om Irland till Josef .-) Av vad jag sett tidigare tänker jag och Josef ganska lika om Irland men dock inte om detta med kören. Mitt problem med Irland är ett helt annat. Som jag sa tidigare tyckte jag ganska bra om den innan jag fick se den live. Min stora besvikelse var att killen inte lyckades bygga upp det som låten krävde med sin röst. I mina ögon en av de svagaste rösterna i hela ESC. Jag hoppas för din skull Schlagerpinglan och för Irlands skull att det var en engångsföreteelse och att snubben sjunger skiten ur oss tvivlare men vi får se. Sånt där kan förändras.

    Jag berättade tidigare om helvetet den österrikiska sångerskan hade under repetitionerna och hur jädra ledsen hon såg ut. Tjejen försvann ut men kom tillbaka till sändningen och sjöng mirakölst i jämförelse mot tidigare. Alltså inte kanonbra men åtminstone så att ingen märkte att hon haft såna problem innan. Jag vet inte hennes problem och inte heller hur hon gjorde för att fixa det men om hon kunde då ska det definitivt inte vara nån omöjlighet att irländaren gör detsamma.

    Jag har själv Irländ långt ned i min ranking men om killen fixar sångrösten så kommer den betydligt högre.

    Jag är ledsen att jag inte gillar ditt Rumänien Schlagerpinglan 🙂 Finns säkert flera av mina topplåtar som du definitivt inte gillar. En intressant teori Kristinas om Greklands bidrag. ska bli kul att se om det finns nån substans i den när du tar upp det bidraget 🙂 Inte en susning om vad du tycker men det får jag ju snart veta 🙂 Uppenbarligen är vi ju minst tre som tycker om det i alla fall 🙂

  15. Schlagerpinglan

    @Micke, Tack för ditt svar, vilket förklarar en del, för när man själv sitter och lyssnar på ett bidrag och hör en sak och märker att andra hör något helt annat så blir man ju lite nyfiken. 🙂 Vad gäller Rumänien så har du inget att vara ledsen för. Jag har full förståelse för att man inte tycker om falsettsång. Själv har jag aldrig varit så förtjust i det heller… men tydligen är man inte sämre än att man kan ändra sig. 🙂

  16. Sofia

    Precis som de allra flesta här så tycker även jag att Danmarks finalplats är en av de mest givna i årets ESC. Har även några favoriter till men Danmark kommer helt klart högt upp för mig. Men det finns definitivt motstånd och segern är långt ifrån glasklar och det tycker jag personligen känns riktigt kul och spännande.
    Vad gäller Greklands bidrag och någon diskussion om manligt och kvinnligt angående det bidraget så känns det för mig ganska ointressant och meningslöst. Att dela upp musik på det sättet känns förlegat. Men för att spä på fördomen ytterligare så kan jag säga att jag inte gillar det grekiska bidraget men inte min pojkvän heller så det kanske jämnar ut sig då.
    Däremot håller jag med om Irlands bidrag det är verkligen sångaren som varit det stora problemet och jag kommer inte känna mig trygg när han ställer sig på scenen i semifinalen men jag hoppas precis som Micke att han överbevisar oss skeptiker.

  17. Micke

    För mig absolut inte ointressant teori om Greklands bidrag. Jag hoppas verkligen inte att det är så att det bidraget gillas av män och ogillas av kvinnor för det skulle ju vara rent av löjligt men frågan är intressant eftersom även jag har sett liknande vibbar.

    Jag har inte en susning om var Kristina sett den diskussionen hon pratar om det får hon svara på i så fall och jag har inte ens tänkt tanken innan hon tog upp det. Men sen började jag fundera över vad mina vänner tycker om bidraget och då vägde det tyvärr över till den teorin. För mig garanterat bara tillfälligheter men ändå intressant att höra lite med folk här. Det är det som är så kul med Schlagerpinglans fantastiska blogg att man kan diskutera, berätta, lyssna, ställa frågor och alltid respektera andras åsikter och frågor. För mig nätets särklassiga blogg.

  18. Sofia

    Jag är helt övertygad att om vi skulle gå in i vartenda bidrag som är med i ESC så skulle vi kanske stöta på skillnader i smak mellan män och kvinnor. Jag vet inte ett dugg om vad som är sanningen här och inte det ifrågasätter jag överhuvudtaget inte utan det jag menade på var att det känns ganska ointressant just den diskussionen, men det är MIN personliga inställning som jag bara ville ventilera på ett högst respektfullt sätt. Även jag finner Schlagerpinglans blogg väldigt intressant och mycket av det som skrivs här och för det mesta upplever jag en positiv stämning.

  19. Schlagerpinglan

    Hmm… intressant det här om Grekland (sparar mina åsikter till presentationen) och även det om manligt/kvinnligt skulle kunna inverka på vad man tycker. Eftersom jag ofta har åsikter/betéenden som av många anses vara “manliga” så tror jag personligen inte så mycket på en sådan uppdelning, men tycker likväl att allt där man kan hitta ett möjligt mönster är intressant att utforska. 🙂

  20. Kristina

    Hmm, jag tror att Sofia har missuppfattat det jag ville ha sagt om Grekland. Eller också är det jag som nu missuppfattar henne 🙂 Jag var inne på ett helt annat ställe där diskussionen var lite halvvild om både det ena och det andra. En sak som debatterades var Greklands ESC-bidrag. Folk sa på fullt allvar att det är bara män som gillar det bidraget medans kvinnor hatar det. Jag tyckte det lät hur löjligt som helst och det var därför jag sa att då måste jag vara ett undantag då.

    Jag hade ingen som helst tanke på att starta någon debatt här. Men självklart är det intressant att se vad folk tycker. Tror inte ett ögonblick på att det är manligt och kvinnligt om Greklands bidrag. Jag reagerade bara på vad folk sa på det andra stället.

  21. Sofia

    Kristina, men då är vi ju helt eniga då att det var en fånig diskussion om könsfördelningen av Greklands bidrag. Jag fattade att det inte var din personliga åsikt utan att du refererade till diskussionen så jag har inte missförstått dig och även jag refererade till den diskussionen. Men du har ju tydligen skapat en liten debatt.

  22. Kerstin

    En liten diskussion har uppstått här som var riktigt kul att läsa. Och det verkar som om du och jag Schlagerpinglan delar något gemensamt då även mina åsikter och beteenden väldigt ofta anses som typiskt manliga. Då jag själv renoverar mitt nästan 100 år gamla hus, det är allt från att byta panel på huset, kakla, lägga golv, tapetsera osv så möts jag nästan dagligen av kommentarer som, vad du duktig du är som gör allt själv. En kommentar jag är övertygad inte hade uttalats om jag var man. Men jag ska även tillägga att den kommentaren i 9 av 10 fall kommer från kvinnor och det beror mycket på att kvinnor har en tendens att tro att man måste vara man för att exempelvis lägga ett golv. Jag älskar borrmaskiner, sågar och allt vad verktyg heter och har en uppsjö av olika varianter. Samtidigt är jag oerhört kvinnlig så snacka om att jag kan förbrylla de mest stereotypa människorna. Men vad gäller det grekiska bidraget som nu var diskussionen här så tror jag faktiskt att det är mer typiskt manligt och jag skulle nog kunna sträcka mig ännu längre och säga att det är mest unga män som gillar det bidraget. Jag har absolut inget underlag för detta mer än en stark känsla och vad jag snappat upp när ESC diskuterats lite varstans.

  23. Kerstin

    Det verkar som om Danmarks chanser till en finalplats är lika säker som att det kommer en sommar efter våren och en vinter efter hösten. Sen är alla väldigt överens om att Danmark kommer hamna på den övre halvan i resultatlistan med en hög placering och några tror även att det finns en chans att Danmark vinner. Vi får se om Danmark vinner i Sverige precis som dom gjorde sist vi arrangerade ESC 2000 men det ser onekligen lovande ut för Emmelie och hennes Only Teardrops.

  24. Josef

    Schlagerpinglan: Hmm, det lät klart bättre. Låten i sig placerar jag faktiskt runt 15-18 plats och här har kören bara mjukt lagts in som “play-back”, uppfattade jag det som. Men där ska Ryan verkligen lägga fokus att låta sin egen röst mer framträda och backgrundsrösterna blir mindre exponerade. Alltså det är något ljust fortfarande i hans röst i refrängen. Jag önskar att Ryan kunde studera Zlata hur hon tar ner en låt och gör det behagligt och kittlande att höra hans röst. Vet du, han ser ju både väldigt bra ut och han har faktiskt i botten en väldigt bra röst. Han skulle kunna komma så högt som på en 11-13 plats om han bara kan få lite saker på plats nu. Bra början dock 🙂 och jag kommer att justera Irlands plats tills nästa lista, lovar! Och vad roligt :-), att Holland har vuxit för dig på sistone, så den kanske till slut hamnar runt en mittenplats, vem vet! 🙂

    Grekland 🙂 Ibland när jag vaknar på morgonen så tänker jag “Nä, Grekland kan faktiskt missa finalen med detta som känns som ett protestbidrag.” Jag springer till datorn för att slå på den medan jaghämtar morgonkaffet. När jag lyssnar till låten igen så får jag känslan; men vad denna låt sticker ut. Eftersom (i mitt tycke) inte någon med “vanlig” låt riktigt når upp till Loreen förra året, så känns det som om Grekland har vissa guldvittringar.

  25. Josef

    Schlagerpinglan: Jag glömde säga att jag är hemskt tacksam för alla länkade bidrag som nu i detta fall Irlands bidrag. Dock svarar jag som Micke litegrann att just rösten finner jag lite “gnällig” i refrängen men så himla bra i versen. HOPPAS Ryan kan komma att fixa detta, men problemet kvarstår som du påtalade. Det finns så många intressanta bidrag i år, så inte ens Danmarks jättestarka bidrag är en “glasklar” vinnare, som Sofia uttryckte det.

    En önskan Schlagerpinglan, Kerstin, Micke och alla andra som har tid och lust: 🙂 Jag skulle önska, precis som jag önskade med välbehagslistan, att lägga upp ens bidrag som tydligast har vinstpotential för detta år!

    Jag börjar med mina 10 hittills utan att nummersätta dem (än så länge).

    Vitryssland (cha, cha och mycket starka rytmer)
    Ukraina (Bra röst som Ryssland men känslan av “lejonkungens” melodi är nyskap!)
    Danmark (Bästa klassiska schlager där man lagt ihop “Balkan och västliga toner” i skön blandning)
    Tyskland (Bästa upptempo låt som dock påminner om Loreens Euph. vilket försvagar lite)
    Sverige (Nyskapande och otroligt duktigt sjungande Robin i en aning för många You, men klart bra)
    Holland (Årets låt enligt mig. Hon drar ut på tonerna som i “White Christmas”,förtrollande kör!
    Grekland (Årets “dark horse” Jag måste gå på min intuition och tanken på att grannar är lojala! 😉
    Italien (Han sjunger kanske t.o.m bättre än Anouk! Kanske årets röst! Skön stämning i låten.
    Kroatien ( Orginellt och genuint, inte ett skämtbidrag är min klara uppfattning.
    Rumänien ( Inte en favorit men låten kan inte missas, vilket påminner lite om förra årets bidrag ALB.

  26. Kerstin

    Josef, medans jag grunnar lite på en vinstchans lista så skulle jag ville fråga dig om en sak. Det handlar om Greklands bidrag. Jag lyssnar överhuvudtaget inte på det bidraget för det väcker så pass starka känslor hos mig av det negativa slaget och med åren har jag lärt mig att bara sätta mitt fokus på det som är positivt och får mig att må bra. Man mår bara själv sämst om man retar upp sig på det man tycker är dåligt. Men med det grekiska bidraget så finns det fler aspekter för mig än att det bara är ett mindre bra bidrag (enligt mig). Jag förstår det inte. Ett bidrag framfört på grekiska vilket ingen förstår förutom grekerna själva och de andra länderna som behärskar språket, men man väljer att sjunga refrängen Alcohol is free på engelska. Varför så mån om att refrängen ska gå fram? Jag vill inte vara någon moraltant men om man som jag upplevt det helvete som alkoholen gör med en människa och hur det påverkar de närstående så får man ett annat perspektiv på en låt där en grupp män står och hojtar, Alcohol is free. Så i min vilja att försöka förstå detta bidrag bättre kan du Josef berätta vad det här bidraget handlar om vad är det dom vill förmedla, vad är din personliga analys av bidraget? Jag vore jättetacksam för ditt svar.

  27. Micke

    Sofia: det här med manligt och kvinnligt med Greklands bidrag har inte heller jag sett som nån debatt utan bara en kul grej som följd på det som Kristina berättade. Personligen tror jag inte på manligt eller kvinnligt där men då Kristina berättade om det hon hört och eftersom jag själv hört en del tyckte jag det skulle vara kul att höra vad folk här tycker. Alltså ingen debatt 🙂

    Kerstin: Vad duktigt du är som renoverar själv. Du lilla stackars kvinna. Skojar givetvis med dig 🙂 Vet du det där med könsroller går inte ur så lätt vare sig vi vill eller ej. Det kan också vara åt andra hållet på sätt och vis. Jag blev lite utskälld för några år sedan eftersom jag inte hjälpte en kusin med hennes renovering av sitt hus. Grejen är att jag från början är utbildad snickare. Min kusin grejade själv och några reagerade för att jag inte hjälpte. Varför gjorde jag inte det? för att hon inte ville ha hjälp. Jag hade frågat. Även där en liten könsgrej. Jag är uppfödd med det där gentlemannastuket. Sån är jag och om det sen är rätt eller fel det är upp till var och en. Men sån är jag och det skäms jag definitivt inte för. I min värld som man ställer man upp för en kvinna man utnyttjar henne inte och misshandlar henne och annan skit. Det blev långt 🙂 Vad jag menar är att det är inte alltid lätt att vara man heller i könsroller och hur folk ser på dem 🙂 En grej om Greklands bidrag till sist. det jag snappat upp är snarare att det är mest medelålders män som gillar den. Men där ser man det finns ingen exakt vetenskap 🙂

    Josef: Tar och fixar en sån lista senare. Bara så jag fattar dig rätt. Alltså vill du att jag ska göra en lista av de tio bland mina som jag tror mest på?

  28. Kerstin

    Micke, jo det här med könsroller är verkligen inte helt lätt. Jag har en kvinnlig bekant som har krav på sin sambo att han ska städa, diska, laga mat, baka och ta hand om barnen lika mycket som hon och det är ju absolut inget fel i men så fort en cykel går sönder hemma eller bilen eller något i huset då är det mannen som ska laga det. Så ibland är nog den här jämnställdheten inte riktigt lika utan verkar bara gälla åt ett håll. Ska inte gå ner djupare i detta för då får jag väl en hel uppsjö med feminister över mig utan vill bara peka på problematiken. Det jag istället vill fråga dig Micke är samma sak som jag frågade Josef eftersom du gillar det grekiska bidraget. Berätta för mig hur du upplever det bidraget och vad det handlar om ur ditt perspektiv. Det handlar inte om att ni ska övertyga mig om att det är bra eller så eller att jag ska försöka övertyga någon om att det inte är bra för det är inte min avsikt utan jag vill bara ha mer förståelse det är allt. Det vore jättekul om även du Micke eller Rickard också för den delen för jag har sett att du också gillar det ger er version av bidraget och dess budskap.

  29. Micke

    Kerstin: Jag skriver mer om storheten i det grekiska bidraget sedan men nu måste jag jobba här. Tar en lite kortis nu bara. Bidraget för mig är helt enkelt glädje. Det är kärnpunkten. Alkoholbiten betyder nada för mig i låten. Jag hör inte ens det. Och Kerstin jag ser inte dig som nån moraltant 🙂

    En grej bara: Jämnställdhet för mig är att vi som män och kvinnor har samma värde och rättigheter. Jag har all respekt i världen för kvinnor som kämpar för detta men noll respekt för de som byter ut den kampen mot ett hat mellan könen. Samtidigt hyllar jag skillnader mellan oss. Vi är två kön av lika värde och vi ska inte försöka göra oss till ett kön utan vi ska komplettera varandra. Jag hyllar kvinnligheten och hatar varje man som brukar våld mot den på samma sätt som det omvända. Ok då var det slut med den debatten och åter till musiken 🙂

    Lovar att jag ska svara om Grekland. a en bra kväll

  30. Kerstin

    Micke, ser fram emot ett mer utförligt svar vid ett senare tillfälle men jag måste även få ställa en följdfråga som du då även kan svara på. Du säger att du inte hör “alkoholbiten” och det känns en aning förbryllande då det är det enda som dom sjunger på engelska. Nu utgår jag ifrån att du inte kan ett ord grekiska men det kanske du kan vad vet jag. Men du kanske förstår att det kan tyckas märkligt. Ingen kritik eller något sådant utan bara en fråga ställd i all välmening.

  31. Kerstin

    Kanske det är så att man måste ha den personliga upplevelsen av alkohol som jag har för att reagera på Greklands bidrag. Men för mig vänder det sig i magen. Ifall Grekland vinner hur kul är det att höra små kidsen springa omkring och sjunga Alcohol is free i sommar. Är möjligt min personliga erfarenhet tar överhanden och jag inte kan se detta på ett objektivt sätt men jag tycker det är osmakligt. Schlagerpinglan du brukar ha en hyfsad neutral inställning och kunna se på saker ur flera perspektiv både i bidrag du gillar eller inte. Vad tycker du om detta?

  32. Schlagerpinglan

    @Kerstin, Jag får nog gå på Mickes linje där. Visst hör jag ordet “alkhol” när de sjunger men det liksom försvinner ut genom andra örat lika fort. Detta kan kanske låta konstigt om man själv har starka känslor knötna till ett ord men jag får personligen varken trevliga eller olustiga känslor av texten utan här är det nog mer tempot i låten som stjäl min uppmärksamhet. (Vill även förtydliga att jag har full förståelse för din reaktion.)

  33. Josef

    Kerstin: Det intressanta är att jag har varit en person som är allergisk mot fylla personer eftersom jag haft en förälder som varit mycket benägen på starka dycker 🙁

    Greklands bidrag är “kamouflerat” De sjunger en tragikomisk text i metaforisk stil, typ att “när vi dög fanns det hur många möjligheter som helst för oss och vårat land”

    Texten översatt till engelska: The heavy sea found us (when we were passing) through Via Egnatia
    Beaufort forces take us on the open sea
    The course might be a little wrong, who is playing with the lights?
    And the (ship’s) fore is heading towards Grevena

    Alkoholen är den “goodwill” Greklands land har för turister och andra utomståendes betraktares ögon.

    In a sea of whisky
    (we ‘re) castaways and who can find us
    And the whole earth gets dizzy, staggers (Här menar de att alla internationella banker som egentligen bara varit hungriga att låna ut pengar för räntan sjunger klagosånger och känner sig uppgivna över hur illa skött Greklands ekonomi är i sitt ansvar som EU-medlem, som följer “And the whole earth gets dizzy” Men detta är ju inte folkets fel utan politikernas NEDAN menar ju gruppen

    Politikerna vill fortsätta ha makten och den marknad och den livsstil de vill pådyvla folket är “alcohol is free” Genialiskt maskerat! 🙂

    (Someone) with his head like a strainer
    And the car like a fishing boat
    Who has put it wheel and sail?

    Alcohol, alcohol, alcohol is free (x3)
    Alcohol is free, alcohol is free

    Kanske detta litegrann kan förklara texten som Grekland vill förmedla

  34. Kerstin

    Schlagerpinglan, tack för ditt svar. Får väl räkna med att det i MF kanske kommer ett bidrag någon gång som heter Spriten är gratis. Har letat runt lite på nätet och det verkar som om det hela är ett skämt bidrag som handlar om en utekväll med polarna eller alternativt krisen i Grekland. Nej, det känns inte som det finns någon större anledning att sjunga Alcohol is free i ett program som når så många människor oavsett vilka känslor man har till bidraget. Men jag respekterar alla som gillar Greklands bidrag och hoppas för er skull att det går bra för Grekland i ESC i maj.

  35. Kerstin

    Skrev om varandra Josef men vill även tacka dig för att du tog dig tid att förklara det grekiska bidraget för mig med sångtext på engelska och allt. Jättesnällt.

  36. Kerstin

    Josef, nu till din vinstchanslista istället och trevligare samtalsämnen. Några av dessa tror jag har minimal chans men tar ändå med dom för annars skulle listan bli så fruktansvärt kort.

    Danmark
    Vitryssland
    Ryssland
    Sverige
    Nederländerna
    Tyskland
    Island

  37. Sofia

    Väldigt intressanta och djupa diskussioner här idag. Kerstin, hoppas du inte har något emot att jag ger min syn på det grekiska bidraget. Man kan säga att du öppnat upp mina ögon för saker jag inte tänkt desto mer på när det gäller “Alcohol is free”. Jag förstår precis Mickes och Schlagerpinglans ståndpunkt att man kanske inte tänker så mycket på titeln. Men samtidigt har du tagit upp en viktig sak. Man kan ju undra varför dom väljer just den titeln och varför på engelska. Men jag tror din reaktion blir så stark för att du har en smärtsam personlig upplevelse, det är precis så musik fungerar. Du är högst mänsklig i din reaktion. Jag gillar inte heller det grekiska bidraget men det baseras bara på den enkla saken att jag tycker det är dåligt. Men jag tycker ändå det är intressant att du fört upp något annat i ljuset.

  38. Kerstin

    Josef, här får du även en lista med bidrag jag tror har vinstchans.

    Ukraina
    Ryssland
    Tyskland
    Italien
    Danmark
    Nederländerna
    Schweiz
    Vitryssland

  39. Kerstin

    Josef, fick hjärnsläpp jag har ju redan gett dig en lista över bidrag. Skulle ju bara kompletera med några jag såg jag glömt. Vilka var Ukraina, Italien och Schweiz. Tror jag bloggat för mycket idag.

    Sofia, skrev när du la in din kommentar men tack för ditt svar. Jo det är nog så att jag reagerar starkt för att jag har en personlig upplevelse. Men som sagt jag tänker inte gräva mer i detta utan ta det för vad det är, ett skämtbidrag jag inte ser någon mening med och ganska dåligt sådant dessutom. Men som jag sa tidigare så hoppas jag för mina vänner här på Schlagerpinglans blogg att det går bra för Grekland. Nu tror jag att jag lägger ner skrivandet för ikväll innan jag snurrar till det alldeles med mina listor. God natt alla!!

  40. Kristina

    Kerstin: Tro mig jag förstår att du har svårt för det här med Alkohol om det är något personligt för dig. Jag har själv erfarenhet av detta då min bror dog efter en “festlig” kväll ute för många år sedan. Alla måste ju självklart kämpa med sina egna demoner om man haft dåliga erfarenheter av alkohol men jag har valt en annan väg. Jag har valt att inte låta alkoholen ta över mitt tankesätt. För mig är det inte alkohol i sig som är boven i dramat utan hur vi som individer ser på och handskas med den. Hoppas du förstår hur jag menar och jag lovar dig jag har full förståelse för ditt tankesätt.

    Grejen med det här grekiska bidraget är dock att det har ingenting att göra med att hylla alkohol utan snarare tvärtom. Josef sa det väldigt bra här innan: “Politikerna vill fortsätta ha makten och den marknad och den livsstil de vill pådyvla folket är “alcohol is free” Genialiskt maskerat!” Jag verkar som kvinna vara i minoritet här på så sätt att jag tycker jättebra om detta bidrag. det sprider glädje och sånt är aldrig fel.

    Kerstin allt ligger i betraktarens ögon och vill man hitta något “hemskt” i någon text kan man nästan hitta det i varje låt. Kan ju bara ta Danmark som det ska handla om här: “How many times kan vi break the rules.” Tänk dig någon som drabbats av något hemskt brott. För dem kan det kanske vara fruktansvärt att höra någon sjunga så. För dem kan det vara att uppmuntra till brott. Förstår du hur jag tänker? Hoppas det.

    Nu till en annan sak och kom ihåg var ni hörde det först 🙂 Jag tror inte Danmark kommer att vinna och inte heller någon av de andra som nämns. På något sätt känns det som vägen ligger öppen för en skräll i år.

  41. Kerstin

    Kristina, börjar nästan ångra jag tog upp det här med Greklands bidrag nu. Jag är först och främst ledsen för det som hänt din bror. Jag tror inte du menar något illa men jag tar illa vid mig om du vill få det till att jag låter mina upplevelser av alkohol ta över mitt tankesätt. Jag försöker inte sitta och hitta hemskheter i Greklands bidrag eller något annat utan det handlar enbart om Greklands titel och jag finner den olämplig och utan någon som helst mening och att den gav mig negativa känslor. Du har verkligen missförstått mig här. Jag vill verkligen inte diskutera Greklands bidrag ytterligare eller denna alkohol titel för nu känner jag det blivit allt för personligt. Kan diskutera det som en allmän sak men vill inte dra in mig själv ytterligare i detta.

  42. Kristina

    Kerstin: Hmm, du missförstod mig fullständigt nu. Förstår inte hur du kan tyda det jag sa som att jag menade på att alkoholen tar över ditt tankesätt. Snarare var det tvärtom jag sa. Nej jag menade absolut inget illa utan ville bara peka på att beroende på hur man ser på saker och ens erfarenhet av saker kan man tyda mycket olika. Det var därför jag tog upp det där med Grekland och brottslighet. Det var också lite att jag läst annat du skrivit och att du söker glada bidrag. Inget fel i det men det finns även annat i musik.

    Men det är som du säger att vi nog missförstår varandra i detta. Vi har tråkiga erfarenheter båda två av detta tydligen och varför gräva vidare i det. Jag menade absolut inget illa mot dig och jag tror inte heller att du menar något illa mot mig. Vi glömmer det här Kerstin och går vidare som om inget hänt. Eller vad säger du? 🙂

  43. Kristina

    Inte Grekland och brottslighet utan Danmark och Brottslighet 🙂

  44. Kerstin

    Kristina, jag söker inte glada bidrag. Jag söker bidrag som ger mig en positiv känsla, bidrag som berör mig. Det kan var både upptempo och ballader. Men vem tusan vill lyssna på bidrag som ger en negativa känslor? Jag måste verkligen vara dålig på att uttrycka mig om den som läser tycker jag söker bidrag som är hej och hå och klämkäcka. Men då jag nu förklarat närmare så kanske det klarnar för dig. Det känns lite Kristina som du försöker hitta något i min person och jag förstår verkligen inte varför det känns otroligt olustigt. Jag tycker verkligen vi lägger ner det här det är jag helt enig om.

  45. Kristina

    Kerstin, jag försökte definitivt inte hitta något i din person. Varför skulle jag göra det jag vet ju inte ens vem du är. Det är nog snarare så att det är jag som är dålig på att uttrycka mig då. Jag lovar dig jag försöker inte på något sätt hitta något i din person så vad du än gör känn dig inte olustig på något sätt. Det blir väl kanske så här när två personer sitter gömda bakom var sin skärm att det ibland kan bli grova missförstånd som det tydligen blivit mellan oss två nu. Kerstin glöm det här nu. Jag försöker inte tyda dig på något sätt lika lite som jag försöker det med någon annan här. Rickard, Micke, Josef, Schlagerpinglan, Kerstin eller vem som helst här är precis likadant för mig. Någon det är roligt att utbyta tankar om schlager mm om. Gå nu inte och tänk på det här för jag har inte haft några baktankar eller nåt överhuvudtaget. Det blev bara lite missförstånd mellan oss. Sånt händer. Nu glömmer jag det här och hoppas du gör detsamma. Jag kommer att fortsätta att läsa det du skriver och jag hoppas du gör detsamma med mig 🙂

  46. Micke

    Hmm, hade tänkt att skriva det där du bad mig om gällande det grekiska bidraget Kerstin. Tror det kanske är bäst att hoppa det nu då efter det du sa i ditt senaste.

    Tjejer missförstånd händer på såna här ställen. Bara att sopa under mattan för utifrån det jag läser verkar det bara vara missförstånd och ingen av er tror jag har haft det minsta ont i det ni tänkte och sa 🙂 Tycker ni båda två verkar vara kloka och trevliga tjejer 🙂 Nu går vi vidare och har det hur trevligt som helst på Schlagerpinglans blogg 🙂 Jag, Josef, Rickard och andra killar här behöver ju er tjejer också att prata med och ha trevligt med på bloggen 🙂

  47. Kristina

    Micke, det där är helt och hållet utagerat för min del och jag hoppas och tror att det är detsamma för Kerstin. Hon missförstod det jag försökte säga och jag missförstod det hon försökte säga. Inte svårare än så och det är helt borta för mig. Jag pratar lika gärna med henne som vilken annan människa som helst här. Det är som sagt helt utraderat men tack för att du bryr dig. Alltid trevligt med karlar som bryr sig 🙂

  48. Schlagerpinglan

    @Josef, Jag försökte att göra en lista över vilka låtar jag tror har en chans att vinna och jag misslyckas tyvärr varje gång. Antingen så fastnar jag vid endast Ukraina och Danmark eller så har jag en väldigt, väldigt lång lista. 😀 Jag tror med andra ord att det finns en stor chans att juryn och tittarna sprätter runt sina högppoängare så mycket att över hälften av bidragen har en realistisk chans att vinna…. om nu inte Ukraina eller Danmark övertygar och får de flesta 12-orna. 😉

  49. Daniela

    Ledsen att jag lämnat så långt efter i genomgången, har haft fullt upp med en massa annat… 🙁 Ska iaf försöka uppdatera lite nu. 🙂

    Först vill jag bara säga att jag har läst er långa och intressanta diskussion om Greklands bidrag och jag vill passa på att tacka speciellt Josef för att du la ut den engelska texten och din tolkning av den. Det gav mig faktiskt en ny förståelse för bidraget och fick mig att omvärdera det från ett meningslöst protestbidrag till någonting som faktiskt har en djupare metaforisk betydelse. Visserligen en betydelse som lätt kan missförstås och väcka negativa associationer, vilket också visats här ovan, men ändå. Jag kan dock fortfarande inte påstå att jag gillar det grekiska bidraget, men tack vare din tolkning Josef kommer jag nog åtminstone att kunna se på det i ett lite annat ljus hädanefter, så vem vet, kanske Grekland har växt till sig riktigt ordentligt för mig när genomgången fram till det bidraget. 😉

    Men nu till Danmark alltså. Även jag ser Danmark som en av många potentiella och starka vinnarkandidater i år. De allra flesta år hade detta varit den självklara förhandsfavoriten för mig, och att Danmark för tillfället “endast” ligger fyra på min personliga lista säger nog mer om den allmänna nivån på årets ESC-bidrag än om just det danska bidraget, som i mina ögon vore en fullvärdig vinnare. Precis som flera av er andra påpekat känns det här helt enkelt som ett bidrag där alla bitar faller på plats och förstärker varandra på ett perfekt sätt, från artisten till själva låten och framträdandet. Alla dessa delar bildar en mycket stark helhet som för mig på något sätt blir en blandning av både Ruslanas “Wild Dances” och Loreen “Euphoria”. Dock minns jag att jag vid första lyssningen tyckte att “Only Teardrops” kändes alltför forcerad, speciellt i refrängen, och även om jag numera lämnat denna känsla bakom mig tycker jag fortfarande att verserna på något sätt känns lite för korta, eller snarare som om de får ett väldigt abrupt avslut. Bara en liten detalj i en annars mycket lyckad helhet. 🙂 Men jag vill faktiskt också lyfta ett varningens finger och fortsätta lite på Mickes linje om att det inte nödvändigtvis är någon fördel för Danmark att vara så vinnartippad i år. Visst, t.ex. i fjol var också Loreen den stora förhndsfavoriten och det höll ju hela vägen, men då befann hon sig också åtminstone i mitt tycke mycket mer i en helt egen klass utan egentligt motstånd. I år finns det däremot ovanligt många starka bidrag som kommer att kämpa om rösterna, och då finns risken att folk glömmer bort att rösta på det bidrag som känns mest förhandstippat och “självklart”. Jag hoppas dock att det kommer att gå riktigt bra för Danmark och skulle inte ha något emot att se Emmelie som segrare, även om jag personligen som sagt håller tummarna ännu hårdare för tre andra bidrag. 🙂

    Betyg: 4+/5

  50. Schlagerpinglan

    @Daniela, Bättre sent än aldrig. 😀

  1. Lämna en kommentar


                 

                 

     





Musik bloggar Blogglista.se