Nederländerna: “Birds“, Anouk

2013-04-06 (lördag)

Schlagerpinglan: Här följer en liten presentation (inklusive länkar till bidraget, låttexten, en intervju och andra relevanta infosidor) av ett av bidragen som tävlar i Eurovision Song Contest 2013. Genomgången avslutas med aktuell placering på oddslistan samt vad jag själv tycker och tror om bidraget. Se samlingssidan för övriga länders presentationssidor.

Land: Nederländerna landets ESC-historik
Bidrag: “Birds” live-videostudioversionlåttext
Artist: Anouk anouk.comyoutubefacebookwikipedia
Startnummer: nr 8 i semifinal 1
Låtskrivare: Tore Johansson, Martin Gjerstad, Anouk Teeuwe
Uttagning: TV-bolaget TROS valde ut artisten internt och ett tag efter artist-avslöjandet så meddelades det även vilken låt hon skulle tävla med.
Tidigare på Schlagerpinglan: “Nederländernas ESC-bidrag 2013”
Presentationer av bidraget och artisten (på engelska):
esctoday.com eurovisionary.com eurovision.tv

Extra: Se en intervju med Anouk av eurovision.tv, videon till hennes hit “Nobody’s wife” (1997) samt när hon framför “Down & Dirty” (2011) live.

Odds: Vidare till final & topp-tre av de 39

Schlagerpinglan tror: Till final
När nu Nederländerna väljer att ställa upp med en proffsig sångerska och en “riktig” låt av hög kvalitet så borde i alla fall juryn kunna uppskatta det och belöna Anouk med ett antal högpoängare. Däremot så har jag svårt att se att majoriteten av tittarna, som kanske hör låten för första gången, alla faller för den direkt. Jag skulle inte bli så förvånad om vi här, oddsen till trots, har en av årets största skräll-missar men jag hoppas på det bästa och tippar likväl att det äntligen (för första gången sedan 2004) blir final för Nederländerna.

Schlagerpinglan tycker: Till final
Mitt första intryck av låten var inte speciellt positivt, jag tyckte att den var alltför dyster och svår att få grepp om och det är just det som får mig att tvivla på dess finalchanser. Med tiden har den dock växt till sig och nu tycker jag att den är otroligt vacker och stämningsfull och jag är övertygad om att Anouk kommer att glänsa på scen, i all sin enkelhet. En självklar finalist i mina ögon men endast ett medel-bidrag i en eventuell final.

Andra bloggar om: , , ,

Mer från Schlagerpinglan i samma kategori:


14 kommentarer till “Nederländerna: “Birds“, Anouk”

 1. Sofia

  Nja, är väl min spontana reaktion på Nederländernas bidrag. Tycker att den är lite för svår för en tävling som denna och har lite svårt att se att den skulle vinna men tycker att en finalplats är helt rimlig. Kan uppskatta den lite “gamla” känslan som bidraget ger men jag tror att Nederländerna kommer få det tuffare än vad oddslistorna vill visa just nu.

 2. Adri

  Min sexa just nu. Grym sångerska. Låter lite som Lana Del Rey och en grym låt. Jag tror att detta kommer dela tittarna i två läger: fansen och de som blir utråkade. Jag hoppas och, för tillfället, tror jag även på en finalplats och en slutplacering 11-15

 3. Kerstin

  Det finns några bidrag i årets ESC som förbryllar mig och som jag känner jag inte vet riktigt hur jag ska formulera mina åsikter kring. Jag stjäl dina ord här Schlagerpinglan för jag känner precis som du skrev att den är dyster och svår att riktigt greppa. Många upplever den som en nostalgitripp till 60-talet eller ännu tidigare och det får faktiskt jag också känslan av men det är inget som stör mig alls utan det är bara kul. Problemet för mig är att den sänker mitt humör och att jag känner mig oerhört nedstämd efteråt. Juryn kommer ge det här höga poäng och min gissning är att även folkets röster kommer räcka för att skicka Nederländerna till final. Men på lördag när finalen är och folket hemma i tv sofforna har laddat upp kring en folkfest så tror inte jag det här kommer få dom att slänga sig på luren. Men med juryns hjälp så tror jag ändå att Nederländerna kommer få en hyfsad placering. Final. Betyg 2-/5.

 4. Micke

  Varje år sitter jag och lyssnar på alla bidrag till ESC och ibland undrar jag varför. Egentligen är det inte min stil överhuvudtaget men ändå är jag så oerhört fascinerad av den här tävlingen. Jag älskar ESC. Jag lyssnar och lyssnar men det mesta man hör saknar riktig själ. Ibland kommer det låtar man känner har lite extra men sen förstörs det totalt av nån sångare som släppt ut i ljuset trots att de inte hör hemma där.

  Men så ibland händer något som får en att glömma all tid man “slösat” bort på detta Det kan vara av olika art och ibland räcker det med ett ord. I det fall jag nu ska snacka om handlade det om ett enda ord för det räckte med det ordet för att jag skulle förstå att nu hände något utöver det vanliga i ESC. Ordet var ISOLETED och det uttalades som första ord i låten BIRD och sen var Micke helt såld.

  Jag kan redan nu utnämna sångerskan som uttalade detta ord till årets bästa sångerska/sångare. Anouk heter kvinnan och den röst hennes kropp har i besittning kan smälta den hårdaste och tuffaste. Det är så jädra vackert så att det nästan gör ont. Jag vet inte hur många gånger jag har lyssnat. Jag är en snubbe som analyserar allt i en låt nämligen men hur jag än försöker så kan jag inte hitta några brister i hennes underbara röst.

  Hur är det med låten hon framför då? Årets absolut största växare som jag ser det. Jättetråkigt Kerstin att du ser det som en dyster sång. Men gör du det så förstår jag att du har svårt att ta den till dig. Jag ser den på ett helt annat sätt. jag jobbar väldigt mycket och är därför ofta väldigt trött. I mina trötta stunder är det underbart att sätta på avkopplande relaxing musik och det är precis så jag ser Bird med Anoux.

  Tycker det är så befriande att få med en sån här låt i kontrast till all la la la musik och dansande och hoppande. En låt som verkligen sticker ut och känns lite som en nydaning av något från James Bonds värld.

  För mig en helt fantastisk låt och sångerska. Solklar final men jag tror tyvärr den helt enkelt är för bra för att ha vinstchans i den här tävlingen

 5. Kerstin

  Micke, helt otroligt hur samma låt kan locka fram så helt olika känslor i oss människor. Tråkigt för Anouk och Nederländerna att jag inte gillar den kanske men inte för egen del då det som tur är finns så många andra bidrag som får mig på gladare humör. Men intressant är att vi som hitills gett omdömen här inte tror på vinst för i oddslistor ligger den riktigt högt, högre än man får intrycket av här. Inte för att jag ska klaga då jag inte vill se Nederländerna högst upp men absolut inte i botten heller. Ska bli kul att se om någon som skriver här ändå tror på vinst.

 6. Kristina

  Jag noterar allt ni säger om glada, dystra, relaxing och allt ni säger om musiken. För mig är det så att ett ESC med enbart glada låtar eller enbart dystra osv är ett helt tomt ESC. Det är blandningen som gör helheten. Vad gäller låten Bird ser jag den som en vacker avkopplande låt med en oerhört duktig sångerska. Den får jättegärna vinna för mig även om Italien fortfarande har det bästa bidraget. Klar final och klar plats bland de tio sen vet jag inte.

 7. Rickard

  Sofia: Håller med dig totalt! Tror att Nederländerna kommer att få det svårare än vad listorns rankar den! Gillar också den “gamla” känslan, men lite för tung för tävlingen! Tror att det täcker till final men att den hamnar på 15-20 plats där! Har den själv som nummer 15! 🙂

 8. Rickard

  Kerstin: tror också att juryn kommer att premiera låten, men att den lite “dystra” stämningen låten framkallar inte går hem en lördagskväll när folk laddad upp för en folkfest som du så fint uttryckte det! 🙂

 9. Micke

  Rickard: Kan du hjälpa mig att förstå en sak? Kerstin brukar tycka om att fråga andra varför de ser på en låt på ett speciellt sätt och jag är precis likadan. För mig är Bird en oerhört avkopplande låt som får mig mig och hela min kropp att må gott. Skulle vara roligt att höra hur du ser den på ett så annorlunda sätt. Det här med “dystra” stämmningen. Missförstå mig inte nu jag säger inte att mitt sätt är rätt och ditt fel utan det skulle bara vara intressant att höra din åsikt 🙂

 10. Rickard

  Micke: Det är bara roligt att du frågar! Är alltid intressant att höra hur andra resonerar! Speciellt kring låtar som man har helt olika uppfattning om! Men jag ska svara så gott det går! 🙂
  Jag ser Bird som en väldigt tung låt! Det beror helt på vilket sinnestillstånd du är i! En utmärkt låt om den spelas i rätt miljö! I en stor tävling som Eurovision song contest en lördag kväll är tyvärr INTE rätt miljö! Det är just en avkopplande låt, men i ett tävlingsformat är avkopplande låtar ingen fördel!

  Jag kan placera Bird under samma kategori som Frankrikes låt! Låtar som egentligen är för bra för esc! Detsamma gäller Italiens låt till viss del! För trots juryn är esc i slutändan ett jippo och en tävling! Där den bästa showen eller svulstigaste balladen vinner! Och har man inte det gäller det att sticka ut på andra sätt genom att hitta sin specialitet och nisch på scen! Oftast med en liten egensinnig och skruvad touch! Bird besitter tyvärr inget av följande! Men jag blir gärna motbevisad! 🙂

 11. Kerstin

  Nederländerna ligger väldigt högt upp i oddslistorna åtminstone i detta nu men ska man tro vår lilla schlagerpanel så är det åtminstone en aningens överskattat. Att Nederländerna äntligen ska ta sig till final efter år av motgångar verkar alla överens om men ingen vågar riktigt tro att det i final ska räcka ända vägen till vinst utan en placering kring mitten eller något över verkar vara det som de flesta här tror. Men det ser i alla fall väldigt lovande ut för Nederländerna och en efterlängtad finalplats i ESC 2013.

 12. Micke

  Rickard: Tack för ditt svar. Ser att vi tänker ganska lika. Är också orolig för att Bird helt enkelt är en för bra låt för den här tävlingen. Jag är dock inte helt övertygad om det för ESC är ändå inte detsamma som MF. I MF vinner bara la la la och dansanta låtar men så är det inte i ESC tack och lov. För min del har jag bara tyckt om två vinnare under 2000-talet i MF och det är The Arks och Loreens låtar som levde sitt eget liv där brister inte behövde döljas under en extra show. I ESC har jag tyckt om nio av tretton vinnare under samma tid och de flesta har levt sitt eget liv.

  Jag skulle bli asglad om Nederländerna skulle vinna även om det finns några jag skulle bli än gladare att se som vinnare i detta år 2013 med ett ovanligt starkt startfält. Endast sju låtar tycker jag är dåliga och jag är faktiskt inte orolig för en enda av dem 🙂 En grej som känns jädrigt bra är att fem av de sex i final är riktigt bra låtar. “The Big five”

 13. Rickard

  Micke: Nä esc är klart bättre än MF när det kommer till spridningen av genrer! Det har dessutom böivit ännu bättre sen juryn kom tillbaka! Är ett fåtal vinnare i MF, som jag varit helt nöjd med (the ark en av dem), men i stort sett alla de senaste årens vinnare i esc!

  Håller med! Årets tävling håller en hög kvalitet! Har enbart en fyra-fem låtar som är dåliga och då är de ändå mycket bättre än tidigare års stolpskott! Big five började röra på sig för några år sedan (ungefär 2009) och är i år väldigt starka allihopa! Var inte längesen som big five placerade sig i botten år efter år! Oftast befogat, ibland inte! 🙂

 14. Daniela

  För mig har den här låten faktiskt aldrig känts varken dyster eller svår att greppa, utan jag upplevde den redan vid första lyssningen som en stark låt som i sin avskalade enkelhet kändes väldigt vacker och stämningsfull. Jag greps direkt av känslan som Anouk försöker förmedla, och jag tycker att det känns väldigt befriande att se hur de inte döljer låten bakom någon video eller avancerat framträdande utan helt enkelt låter texten och musiken stå i centrum och tala för sig själva. Att låten sedan dessutom framförs av en så duktig och etablerad sångerska förstärker naturligtvis intrycket ytterligare. Trots detta känns Nederländerna som ett av årets mest svårtippade bidrag, för jag kan till viss del förstå er som pekar på att låten kanske är för “bra” för ESC. Jag vill ändå tro att den tack vare juryn och ett avskalat och effektfullt scennummer tar sig till final och även där placerar sig i den övre delen av resultatlistan.

  Betyg: 4/5

 1. Lämna en kommentar


                 

                 

     

Musik bloggar Blogglista.se