Schlagerpinglan: Här följer en liten presentation (inklusive länkar till bidraget, låttexten, en intervju och andra relevanta infosidor) av ett av bidragen som tävlar i Eurovision Song Contest 2013. Genomgången avslutas med aktuell placering på oddslistan samt vad jag själv tycker och tror om bidraget. Se samlingssidan för övriga länders presentationssidor.

Land: Litauen landets ESC-historik
Bidrag: “Something” framträdande (ny version)NF-framträdandelåttext
Artist: Andrius Pojavis twitterwikipedia
Startnummer: nr 10 i semifinal 1
Låtskrivare: Andrius Pojavis
Uttagning: TV-bolaget LRT valde ut sitt bidrag genom “Eurovizija” som bestod utav totalt 39 bidrag, 5 deltävlingar, två semifinaler samt en final där sju bidrag tävlade. Vinnaren utsågs genom en kombination av jury- och teleröster.
Tidigare på Schlagerpinglan: “Litauens ESC-bidrag 2013”
Presentationer av bidraget och artisten (på engelska):
esctoday.com eurovisionary.com eurovision.tv

Extra: Se en intervju med Andrius av oikotimes samt videon till hans första singel “Traukiniai” (2012).

Odds: Vidare till final (som land nr 10) & botten-15 av de 39

Schlagerpinglan tror: Till final
Jag tror att Litauen har ett av de många bidrag som ligger i semifinalens “utslagningszon” och att det kommer att bli smådetaljer som avgör om de hamnar ovanför eller under strecket. Trots att “Something” är en väldigt enkel låt, som ofta glöms bort vid röstningen, så tror jag att Andrius med ett mer fokuserat framträdande och lite tur lyckas charma till sig tillräckligt många röster för att ta sig vidare till finalen.

Schlagerpinglan tycker: Till final
Här har vi en av mina topp-fem-favoriter i årets tävling. “Something” är med sitt bekanta men underbara gitarrkomp, enkla text och charmiga sångare väldigt lätt att ta till sig och trots att jag lyssnat på den i åtskilliga månader så håller den fortfarande. Det enda jag är orolig för är själva scenshowen som var minst sagt underlig i uttagningen men som de förhoppningsvis fixar till innan Malmö. I mina ögon har Litauen ingen ESC-vinnare men jag hoppas att de når finalen och där i alla fall kan få en skaplig mitten-placering.

Andra bloggar om: , , ,

Mer från Schlagerpinglan i samma kategori:


14 kommentarer till “Litauen: “Something”, Andrius Pojavis”

 1. André

  Jag gillar också den här låten men är tyvärr rädd för att den stannar i semifinalen. Som du säger är den enkel och blir lätt bortglömd bland alla powerballader och alla klämkäcka danslåtar. “Something” sticker inte ut på något annat sätt än att den är bra. Det är en typisk modern låt som som tilltalar många i allmänheten men som ofta faller bort i ESC. Tyvärr.

  Men jag håller modet uppe, med ett snyggt framträdande och lite mer självsäkerhet från Andrius kanske han tar Litauen till final iaf. Hoppas i alla fall på det! 🙂

 2. Kerstin

  Låten är bra, riktigt bra dessutom. Dom har slängt bort den fåniga hatten och klätt honom i snyggare fräckare kläder vilket var ett otroligt lyft. Visst här finns en artist som känns lite nervös och stundvis lite obekväm och med en del tics för sig men vad tusan han charmar mig så otroligt mycket med sin lite pojkaktiga vilsenhet att jag nästan kan stå ut med vad som helst. Så om nu inte låten sticker ut så mycket i ESC så tror jag Andrius själv kommer göra det och jag tror majoriteten kommer uppleva honom som ett stycke charmtroll och dessutom med en bra låt. Får jag bestämma så finns det inget snack om att detta ska till final men Litauen deltar i den starkare semin och mycket kan hända på vägen men jag håller definitivt mina tummar för Andrius och Litauen. Final. Betyg 4/5.

 3. Kristina

  Jag vet många som gillar låten men har svårt för atisten. Delvis kan jag förstå det för han utstrålar osäkerhet men långt där inne finns ändå något hos honom som charmar en något så otroligt. Jag har väldigt många väninnor som pratar sig varma om killen från Litauen och jag säger inte emot dem. Någonstans känner jag ändå att de som inte ser charmen som många pratar om istället ser nervositeten och alla tics han har för sig och på så sätt istället glömmer bort låten. Jag hoppas innerligt att det inte är så för jag charmas otroligt av både låt och artist men på olika plan. Tyvärr tror jag inte det räcker till final men jag hoppas jag har fel

 4. Micke

  Ja du Schlagerpinglan jag undrar om det finns någon låt i årets startfält som vi pratat så mycket om du och jag. Långt innan deras uttagning, under, strax efter och hela vägen till nu 🙂 Har väl egentligen redan sagt allt som går att säga men jag kan väl ta lite till om igen då 🙂

  Jag har alltså älskat den här låten from take-off. När jag säger så menar jag låte, rytmen och gitarrerna. Om vi bara talar om det är detta i mina ögon årets bästa bidrag. Mitt problem har hela tiden varit att få sången och artisten att matcha detta och det har sannerligen inte varit lätt. Ibland har det nästan känts som två olika låtar men allteftersom tiden gått har det klickat allt bättre tycker jag. Dvs tills jag såg den nya videon då hela produktionen tog ett stort steg tillbaka.

  I semifinalen i deras tävling hade de ju äntligen fått av honom fågelskrämmakostymen, vilket kändes som att det gjorde honom tryggare i sig själv och låten och framträdandet blev därefter. I den nya videon vet jag inte vad som hänt. På något sätt har han kanske själv känt att han fått mer självförtroende vilket medfört att han tyvärr inte känner när han ska hålla tillbaka. Det han gör med sina ögon, händer och ansikte känns som det kommer från en man som haft lite dåligt självförtroende men plötsligt får höra att han är bra och då går ut och “presterar” utan att längre känna gränserna.

  Hoppas innerligt någon kan få ordning på allt detta igen för sanningen är att jag tycker jättebra om den här låten och önskar innerligt att det går bra för den. Men ska det hända måste det klicka mellan kanonlåten och sångaren som vi inte vet riktigt var vi har. En del pratar om charm här och det betvivlar jag inte ett ögonblick men räcker det om inte det övriga klickar? Är osäker men jag hoppas och tror på final.

 5. Rickard

  Svår låt att recensera! Jag var häpet imponerad av Litauen till en början! Låtens text är troligen (med reservation för språkbarriärer) tävlingens bästa! Melodin är väldigt behaglig och perfekt för att tilltala mig! Något har dock hänt och låten har fallit som en sten på min lista!

  Micke: Jag håller med om att något har hänt och det var mycket riktigt i den nya videon där han plötsligt inte kände av låtens variation och känsla utan gasade för fullt!
  Jag tycker också att han i senare liveframträdande gjort om det misstaget! Det irriterar mig att han där står och ler och flinar till en låt vars text är lite sorglig eller allvarlig! En smågrej kanske men set stör mig! Osäkerhet eller ej!

  Det blir precis final, och där en placering kring 15-20 plats gissningsvis! 🙂

 6. Kerstin

  Rickard, jag tror precis som du och Schlagerpinglan att Litauen kommer ta sig till final på någon av de allra sista platserna. Sen har jag precis som reagerat över att han faktiskt ler när han sjunger vilket inte riktigt går ihop med texten. Han verkar en aning ofokuserad. Det är inte ofta man ser att en artist som skrivit låten själv brister i inlevelse. Det är ingen ESC vinnare för mig heller men jag tippar en lite högre placering i finalen än du Rickard. Vi får se hur det går.

 7. Micke

  Kerstin: Måste fråga dig en sak innan jag lämnar det. Du behöver inte utveckla det för jag förstår hur du tänker. Du bad mig utveckla vad jag tycker om Grekland och jag var på väg att göra det. Då såg jag att du ville lägga ned det där om Grekland och därför tror jag att du inte bryr dig om att jag ska skriva något om det. Helt ok för mig och det är där jag är nu.

  Men sen finns det en annan grej. Jag vill ju inte att det ska vara så att du trots allt vill att jag ska skriva och jag inte tror det och låter bli. Sen tänker Kerstin: “Sicken tråkig jävel. Jag bad honom att skriva men han skiter i det.” 🙂

  Om någon ber mig något då gör jag det men nu tror jag inte du vill men vill vara säker. Det räcker om du säger JA eller NEJ så vet jag och respekterar det. Du behöver inte utveckla det för jag vet var jag har dig i detta 🙂

 8. Micke

  Rickard: Intressant att du pratar om att Litauen har sån bra text. Måste kolla upp det. Grejen är den att Micke utanför Schlagerbubblan är jättenoga med texter medan han inom den bubblan skiter fullständigt i texter. Möjligen för att de flesta texter är ren nonsens 🙂

  När det gäller den musik jag egentligen lyssnar på analyserar jag texten till dårskap nästan 🙂 Texter är grymt viktiga men ärligt talat har jag aldrig sett någon schlagertext som haft någon mening. Detta inte sagt för att nedvärdera ESC. Varför skulle jag vilja göra det jag älskar ju ESC. Jag menar bara att för mig är detta lite enklare musik och inom den har oftast texten ingen större betydelse. Rätta mig gärna om jag har fel. Nämn gärna någon text som haft någon större innebörd. Jag kan definitivt ha fel men just nu minns jag i alla fall ingen. Vem som helst här får gärna sätta mig på plats med detta. Bara roligt med respons och jag har inga som helst problem med att erkänna att jag kan ha fel. Det har jag haft många gånger inom det mesta 🙂

  Kollade just texten nu 🙂 Jag förstår vad du menar Rickard och nu blev det än svårare att förstå sig på alla hans ryck, leenden, tics mm. Killen måste ha hjälp innan tävlingarna börjar annars kan det gå illa. Synd på en bra och trevlig låt.

 9. Kerstin

  Micke, nej jag tror inte du är en tråkig jävel för att du inte vidareutvecklade ditt svar om det grekiska bidraget. Det kändes som om hela diskussionen hamnade helt ur kurs och därför la jag ner det för att undvika ytterligare missförstånd. Men när Schlagerpinglan tar upp det grekiska bidraget så kommer du ju att skriva din åsikt så jag väntar med spänning till dess.

 10. Micke

  Kan inte släppa en grej. Mellan 2.15-2.47 i Ulrik munthers låt är nog det bästa som någonsin framträtt i en svensk låt i hela schlagerbaletten. Finns bara ett sätt att beskriva det på SOOOOOO F……… GREAT. Hela låten är great möjligen undantaget den lite veka inledningen

 11. Micke

  Kerstin: Det var bra det Kerstin 🙂 Jag var som sagt på väg att skriva men sedan såg det andra och därför ville jag ha bekräftat vad du tyckte. Det är som sagt viktigt för mig att “komma andra till mötes” så att säga med deras önskemål. Hade du känt mig privat hade du förstått vad jag menar 🙂 Men jag ska självklart skriva lite när Schlagerpinglan tar upp Grekland. Tror dock du förstår lite redan nu efter det jag skrev här om texter i ESC och MF varför jag inte tänker på dem så mycket. Jag bryr mig inte så mycket om texter så sätt utan mer hur låten talar till mig. Vad den berättar för mig. Många låtar i år talar direkt till mig personligen nästan. När det gäller Island gör det verkligen det. Den beskriver nästan mitt liv och då talar jag inte om texten för den förstår jag inte. Däremot titeln eg a lif och det förstår jag det betyder JAG HAR LIV.Jag hör låten, den del av texten jag förstår, artistens uttryckssätt och utifrån det får jag den bild jag sedan sätter in.

 12. Rickard

  Kerstin: skönt att det ät fler som reagerar på det! Tycker också han brukar nervös eller ofokuserad! Kan bli ett problem! Jo svårt att tippa men någon topplacering blir det tvärt inte! Synd för låten har en stor potential!

  Micke: jo de flesta texter säger ingenting i esc men i det här fallet blev det en sån uppenbar kontrast att hela framträdandet skar sig! Kan hända att han är nervös men något måste göras och det verkar de flesta här vara överens om! Det är verkligen synd på en så bra låt!

  Jag kan tyvärr inte komma på någon specifik låt just nu vilket kanske säger en hel del! Men det brukar vara någon låt med varje år vars text tilltalar mig! 🙂

 13. Kerstin

  De allra flesta här tror på final för Litauen och den osäkerhet som fanns grundade sig allra mest i sångaren, därför tror inte vår lilla panel att Litauen kommer vara med där uppe och fajtas om de högsta placeringarna utan hamna lite mer i mitten.

 14. Daniela

  Fortsätter min uppdatering nu och hoppas på att kunna ta i kapp lite mer. 🙂

  Okej, Litauen: Jag har från första börja känt att jag har haft svårt att få någon riktig rätsida på det här bidraget för jag vet ju att många, inklusive här på bloggen, anser att själva låten faktiskt är riktigt bra, och problemet för mig har länge varit att jag inte har kunnat förstå detta då jag själv inte sett något speciellt alls i den. Inte för att jag annars heller gillar alla låtar som är allmänt omtyckta, men även om jag personligen inte tilltalas av en låt brukar jag för det mesta ändå kunna förstå varför andra gör det. Men det gjorde jag alltså inte i fallet “Something” – d.v.s. inte före jag tvingade mig själv att blunda under låten och stänga ut artisten helt. DÅ hörde jag att det faktiskt, långt bakom mycket annat, fanns en mycket väl dold men också riktigt bra grund till en tilltalande poplåt! Så numera tror jag nog att jag förstår vad ni som tycker om den här låten ser/hör i den, men personligen är jag nog tvungen att gå på Kristinas linje och sluta mig till att artistens uttryck, oavsett om det sedan är charm eller inte, tyvärr distraherar alltför mycket. Iaf jag inser ju att jag har varit så upptagen med att titta på honom och fundera på hur han ska klara av sitt framträdande att låten helt och hållet fallit i skugga. Dessutom störs jag också av känslan av att han snarare uttalar repliker än sjunger en låt. Så nej, även om det som sagt finns en riktigt bra låt i grunden här så tycker jag att detta känns väldigt osäkert med tanke på en finalplats.

  Betyg: 3/5

 1. Lämna en kommentar


                 

                 

     

Musik bloggar Blogglista.se